Justin Bieber

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Justin Bieber
Genel bilgiler
Doğum adıJustin Drew Bieber
Doğum1 Mart 1994 (30 yaşında)
London, Ontario, Kanada
Başladığı yerStratford, Ontario, Kanada
TarzlarPop, R&B, teen pop[1][2][3]
MesleklerŞarkıcı, Dansçı, Aktör
ÇalgılarVokaller, gitar, piyano, davullar,[4] trompet[5]
Etkin yıllar2008–günümüz
Müzik şirketiIsland, Teen Island, RBMG, School Boy
Resmî sitejustinbiebermusic.com
Hailey Bieber (e. 2018)

Justin Drew Bieber[6] (d. 1 Mart 1994[7]), Kanadalı pop, çağdaş R&B şarkıcısı, oyuncu ve şarkı yazarıdır.[1][2][3]

Kariyeri, video paylaşım sitesi Youtube'a koyduğu videoların 2008 yılında Scooter Braun tarafından keşfedilmesiyle başladı. Sonraki günlerde Braun, Justin Bieber'ın menajeri olmuştur. Braun Atlanta'da, Bieber ve R&B sanatçısı Usher tanıştırmış ve Bieber Usher ve Scooter Braun'nun ortak şirketi Raymond Braun Media Group (RBMG) ile anlaşma imzalamış,[8] ardından Island Records ile albüm kontratı yapmıştır.[4][9]

Justin Bieber'ın ilk single'ı One Time oldukça iyi bir çıkış yakalamış ve One Less Lonely Girl teklisi ile birlikte Kanada Hot 100'de 15'e, Bilboard Hot 100'de ise ilk 20'ye girme başarısı elde etmiştir. Bieber'ın ilk albümü "My World 2.0" 17 Kasım 2009'da çıkmıştır. Ayrıca 2. devam albümü "My World 2.0" büyük başarı yakalamış, albümden çıkan ilk single Baby uluslararası başarı elde etmiştir, Baby klibi ile dünyanın en büyük video paylaşım sitesi YouTube'da en çok izlenen ve en beğenilmeyen video rekorunu kırmıştır. 2010 yılı Amerikan Müzik Ödülleri'nde “Yılın Sanatçısı”, “Yılın Pop/Rock Albümü”, “Yılın En İyi Çıkış Yapan Sanatçısı” ve “Yılın En İyi Pop/Rock Erkek Sanatçısı”, 2010 yılı MTV Video Müzik Ödülleri'nde “En İyi Yeni Sanatçı” ve 2010 yılı MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde “Yılın Erkek Sanatçısı” ödülünü kazanmıştır. 3.albümü Believe'yi 15 Haziran 2012'de 4 versiyonla çıkaran şarkıcı, bu albümle birlikte 18 yaşında rekor kıran tek sanatçı olarak 2013 Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi ve tarihe geçti. Albümden çıkan ilk single Boyfriend listeye 1. sıradan girdi. 2. tekli As Long as You Love Me 3 hafta En Çok İndirilen Şarkılar listesinde kaldı. 3.single olarak da Nicki Minaj'la olan düeti Beauty and a Beat'i Justin Bieber kendi yönetmenliğinde 12 Ekim tarihinde çekti. Bieber Ağustosta yayınladığı geri dönüş teklisi olan ''What Do You Mean" ile listelere 1. sıradan girdi. 2. single'ı "Sorry" 22 Ekim 2015'te yayınlandı ve bu teklide listelere 1. sıradan girdi. 13 Kasım'da Justin'in dördüncü stüdyo albümü yayınlandı. Bieber 100 ülkede #1 numaraya ulaştı ve aynı gün yayınlanan Made in The A.M'in #1 olmasını engelledi. ''Love Yourself" teklisi Billboard Hot'ta #1 olarak Justin bir albümden 3 tane #1 tekli çıkarmış oldu. Şubat ayında gerçekleşen Grammy ödüllerinde "Where Are U Now" En İyi Dans Kaydı dalında Grammy aldı ve bu Justin Bieber'ın ilk grammy ödülüdür. 2016'da tamı tamına 8 kere Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. 12 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşecek grammy ödüllerinde Bieber 4 dalda adaylık kazanmıştır. 17 Nisan 2017'de Despacito şarkısının remix versiyonunu seslendirmiştir. Şarkı iki günde 38 milyon dinlenmeyi aşmıştır ve günümüzde 664 milyon dinlenmesi vardır. Despacito remix şarkısı AMAs ödüllerinde 3 adaylığı bulunuyordu ve bulunduğu her 3 adaylığının hepsini de kazanmıştır. Şimdi ise Grammy 2018'de 3 adaylığı bulunmaktadır.

Çocukluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bieber 1 Mart, 1994'te, Stratford, Ontario'da doğdu.[10] Annesi Pattie Mallete, ona hamile kaldığında 17 yaşındaydı. Ailesi hiç evlenmemesine rağmen, oğullarının profesyonel ve psikolojik gelişimi için yakın arkadaşlıklarını sürdürdüler. Geliri az birçok işte çalışan Mallete, Bieber'ı tek başına yetiştirdi. Yine de, Bieber babası Jeremy Bieber'la iletişimini kesmedi.[11][12] Büyürken, Bieber kendi kendine piyano, bateri, gitar ve trompet çalmayı öğrendi.[13] 2007'nin sonlarında, 13 yaşındayken, Bieber bir yerel şarkı yarışması için Ne-Yo'nun "So Sick" şarkısını söyledi ve ikinci geldi.[4] Mallette arkadaşları ve ailesinin görmesi için YouTube'a performansının videosunu koydu. Siteye Bieber'ın değişik R&B şarkılarını söylediği videoları koymaya devam etti ve Bieber'ın sitedeki popülerliği arttıkça arttı.[9]

Eylül 2012'de Mallette, anılarını konu alan Nowhere But Up adlı kitabı piyasaya sürdü. Kitap, Justin'in ünlü olmadan önceki hayatını, Mallette'nin yaşamını ve müzik endüstrisine girişini konu alıyor.

Bieber'ın büyük-büyük babası Alman, babasının ise diğer soyu İngiliz ve İrlandalıdır.[14][15] Anne tarafı ise Fransız Kanadalı'dır.[16][17]. Bieber ise kendisinin bazı belirlenemeyen sebeplerle Aborijin Kanadalı soyundan olduğuna inandığını belirtmiştir.[18] Bieber, Jeanne Sauvé Katolik Okuluna yazılmıştır. 2012'de de Stratford, Ontario'da bulunan St. Michael Katolik Okulundan 4.0 ortalamayla da mezun olmuştur.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

2007-08: Kariyer Başlangıcı ve My World[değiştir | kaynağı değiştir]

Değişik bir şarkıcının videolarını ararken, Scooter Braun, So So Def'in eski pazarlama yöneticisi, yanlışlıkla Bieber'ın videolarından birine tıkladı. Etkilenen Braun, Bieber'ın gösteri yaptığı tiyatroyu buldu, Bieber'ın okulunun yerini tespit etti ve en sonunda Mallette'le irtibata geçti. Mallette isteksizdi; şöyle dua ettiğini hatırladı, "Tanrı'm, onu sana verdim. Bana bir Hristiyan adam, bir Hristiyan plak şirketi gönderebilirsin!" Yine de, kilisenin yaşlılarıyla dua ettikten ve onların desteğini kazandıktan sonra, Braun'un o zamanlar 13 yaşında olan Bieber'ı [Atlanta,Georgia'ya demo kaydetmek için götürmesine izin verdi. Gittikten bir hafta sonra, Bieber 2008 yılında Island Records'la anlaşma yapmasıyla sonuçlanan, Island Def Jam Group'ta bir seçme ayarlayan R&B şarkı yazarı/şarkıcı Usher'a şarkı söyledi. Justin Timberlake'in de Justin'le anlaşma yapmaya çalıştığı söylendi, ama o Usher'la kontrat imzalamayı seçti. Bieber ve annesi Atlanta'ya, Usher ve Braun'un da oturdukları yere, kariyerinin temelini atmak için taşındılar. Bundan sonra Braun, Bieber'ın menajeri oldu.

Bieber, Eylül 2009'da Nintendo World Store'da

Bieber'ın ilk teklisi "One Time", o hâlâ ilk albümünün kayıt aşamasındayken yayımlandı. 2009 Temmuz'unda yayımlandığı ilk hafta Kanada 100'de 12 numaraya kadar yükselen parça, daha sonra Billboard 100'de 17 numaraya kadar çıktı. 2009 Sonbaharında parça inanılmaz bir satış gösterdi. Parça, Kanada ve ABD'de platin, Avustralya ve Yeni Zelanda'da Altın almıştır. Şarkıcının ilk EP'si My World, 17 Kasım 2009'da yayımlanmıştır. Albümün diğer teklisi, "One Less Lonely Girl", ve diğer iki reklam teklileri "Love Me" ile "Favourite Girl", iTunes'da yayımlandı ve Billboard 100'de ilk kırka girmeyi başardı.

Bieber, 20 Aralık 2009'da Beyaz Saray'da TNT kanalının Christmas in Washington programında, ABD Başbakanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama için Stevie Wonder'ın "Someday At Christmas" şarkısını seslendirdi. 31 Ocak, 2010'da yapılan 52. Grammy Müzik Ödülleri'nde sunuculardan biri olan Bieber, 2010'da (Orijinali Michael Jackson ve Lionel Richie tarafından yazılan)We Are The World şarkısının 25. yıldönümü ve Haiti'de olan depreme yardım amaçlı tekrar kaydedilmiştir. Bieber, orijinalinde Richie'nin söylediği açılış kısmını söylemiştir.

2010-11: My World 2.0, Never Say Never filmi, ve Under the Mistletoe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bieber'ın yeni albümü My World 2.0'dan çıkan ilk tekli Ludacris'in eşlik ettiği "Baby" şarkısıdır, 2010 Ocak'ta yayınlanan şarkı, tam anlamıyla ülkeler arası bir hit haline gelmiştir. Billboard 100'de beşinci sıraya yükselen şarkı, diğer marketlerde ilk ona girmeyi başarmıştır. Diğer iki reklam teklileri "Never Let You Go" ve "U Smile", U.S. Hot 100'de ilk otuza girmeyi başarmışlardır. My World 2.0 albümü Bieber'ı başarıdan başarıya koşmuş.

Bieber, My World turnesi esnasında Cakarta konserinde.

23 Haziran 2010'da Bieber, My World ve My World 2.0 albümlerini kapsayan ilk solo turnesi olan My World Tour'a çıkmıştır. Bu turnenin ilk konseri Hartford, Connecticut'ta gerçekleşmiştir. Temmuz, 2010'da internette en çok aranan ünlü haline gelmiştir. Aynı ay Bieber'ın "Baby" video klibi, Lady Gaga'nın Bad Romance klibini geçmiş, YouTube'da en çok izlenen video ve en beğenilmeyen video olmuştur. Ekim 2010'da Bieber, eski albümlerinin en sevilen şarkılarından oluşan bir akustik albüm çıkaracağını duyurdu. Albümün adı, "My World Acoustic" olacaktı. Bu albümde eski şarkıların haricinde yeni "Pray" adlı bir şarkı da mevcuttur.

11 Şubat 2011'de, 3D konser ve biyografi filmi, Justin Bieber: Never Say Never, vizyona girmiştir.

2011-2013: Believe[değiştir | kaynağı değiştir]

2011 sonlarına doğru, Bieber, üçüncü stüdyo albümü Believe'i kaydetmeye başladı. 22 Şubat 2012'de Twitter aracıyla yeni albümünün ilk teklisinin Mart'ta yayınlanacağını duyurmuştur. Bir sonraki hafta, Ellen Şov'da albümün ilk teklisinin adının Boyfriend olacağını açıkladı ve tekli, 26 Mart 2012'de yayınlandı. Şarkı, Mike Posner tarafından yazılmıştır. Şarkı, USA Billboard Hot 100 'de iki numaraya kadar yükselmiştir. Dijital ortamda 521,000 indirmeyle en çok indirilen ikinci şarkı olmuştur. Boyfriend şarkısı, Justin Bieber'ın Canadian Hot 100'de birinci sırayı aldığı ve bir hafta tepede kaldığı tek şarkısıdır.

Bieber'ın üçüncü stüdyo albümü Believe, 19 Haziran 2012'de Island Records tarafından yayınlandı. Bu albüm şarkıcının diğer albümlerinin aksine genç havayı bırakmış daha çok pop ve R&B tarzlarını kapsamaktadır. Albümden 3 tekli yayınlandı ve bu tekliler tabela performansı açısından Bieber'ın Baby şarkısının ardından listeye giren en iyi şarkıları oldu.

Bieber, Believe Tour'da performans sergilerken.

Bieber, albümü tanıtmak için Glendale, Arizona'da başlayan Believe Tour'a çıkmıştır. Bu turne kapsamında dünyanın çeşitli bölgelerinde toplam 120'yi aşkın konser verecektir.

Bu esnada Bieber, Justin Bieber: Yolun Başı adlı ikinci kitabını piyasaya sürdü. Kitap, önceki kitabı gibi hayatından, turne zorluğundan ve çocukluğundan kestiler içerir. Justin, kitapta sık sık Michael Jackson'a olan hayranlığını dile getirir.

Ellen Şov'da, Ocak 2013'te Believe Acoustic adında bir akustik albümü çıkaracağını duyurmuştur. Bu albüm, Justin'in 2012 yılında çıkarttığı Believe'den birkaç şarkıyı ve üç yeni şarkıyı kapsamaktadır. Bieber, ayrıca 2013'te Saturday Night Live'da konuk olacağını Twitter üzerinden duyurmuştur. Bu bölüm, 9 Şubat 2013'te yayınlanmıştır.

7 Mart 2013'te, Bieber, Believe Tour'un Londra o2 Arena konseri sırasında sahnede nefes darlığı çekince hemen sahne arkasına yol aldı. Fakat tüm olumsuzluklara rağmen şovunu tamamlayan Bieber, konserden sonra hastaneye kaldırıldı. Ayrıca Bieber, 2 Mayıs 2013'te Believe Tour kapsamında İstanbul İTÜ Stadyumu'nda Türk hayranlarına konser vermiştir.

Bieber, Lizbon, Portekiz'de 12 Mart'ta vereceği ikinci konseri 'düşük bilet satışları' nedeniyle iptal etti. Fakat 11 Mart'taki konser gerçekleşti.

Özel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İnançları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bieber, Hristiyandır ve İsa ile arasında bir bağ olduğunu söyler, "burada olmamın sebebi o."

Vatandaşlık İlişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bieber, ABD’ye ilk geldiğinde oturma ve çalışma izni kısa süre içinde kendisine verilmişti ancak 2014 yılına kadar Amerikan vatandaşlığı söz konusu değildi. Justin Bieber, 2014 yılında Barack Obama tarafından Amerikalıların Beyaz Saray’ın internet sitesinde başlattığı “Justin Bieber ABD’den sınır dışı edilsin” kampanyası üzerine Amerikan vatandaşlığına geçirilmiştir.[19]

İlişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

27 Şubat 2011'de Bieber, Vanity Fair Oscar Partisine, Amerikalı aktris ve şarkıcı Selena Gomez ile katılmıştır. Bu katılım, aylardır medyanın gözünden kaçmayan aralarında 'romantik bir ilişki' olduğunu iddia edenler için bir kanıt olmuştur. Kasım 2012'de Bieber ve Gomez iki yıllık ilişkilerini bitirdikleri açıklanmıştır ve sonra tekrar ayrılmışlardır.2018 senesinde eski sevgilisi Hailey Baldwin ile evlenmişlerdir.

Evi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 2012'de Bieber, Los Angeles, Kaliforniya'ya bağlı Calabasas adasında 930 metre karelik, 1.3 dönümlük bir ev aldı.

Hayırsever işleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bieber'ın hayırsever aktivitelerine dahil olarak hastane ziyaretleri örnek gösterilebilir. Haziran 2012'de "Music Makes It Better" (Türkçesiyle "Müzik Daha iyi Yapar") kampanyası kapsamında Bieber, Victoria Justice ve The Band Perry katılmıştır. Kampanyanın amacı, hastanedeki çocuklara müziği, resmi veya sanatın herhangi bir dalını aşılamaktır.

Paparazziler ile tutumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bieber, paparazziler ile olan sarsıntılı ilişkisine dikkat etmeye çalışıyor. Mart 2011'de, Justin, 17. doğum günü çıkışı fotoğrafçılara lanet yağdırmıştır fakat daha sonra Twitter üzerinden bir özür yazısı yayınladı. 2011 ve 2012 Kasım ayında görüntülendiği sırada yine aynı el hareketini yapmıştır. 1 Ocak 2013'te daha sonra Chris Guerra olarak açıklanan fotoğrafçı, Bieber'ın arabadaki fotoğrafını çekmek için yürüdü fakat sokağı dönmekte tereddüt ederken öldürüldü. Ancak Bieber o sırada arabada değildi.

Komşusuyla tartışması[değiştir | kaynağı değiştir]

30 Mart 2013'te Los Angeles Polis Departmanı, Bieber'ın komşusu ile kavga ettiğini tespit etmiştir.

YouTube[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Justin Bieber, YouTube’da 70.4 milyon aboneye sahiptir.[20]
  2. Aynı zamanda uzun yıllardır en çok aboneye ve izlenmeye sahip şarkıcı ünvanını elinde tutuyor.
  3. En çok izlenmeye sahip iki kanaldan birisi yine Justin’in kanalıdır.
  4. En çok bir milyarın üzerinde şarkı bulunduran Ozuna’dan sonra ikinci şarkıcıdır.[21]

Twitter[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2012'de Bieber'ın Twitter hesabı (@justinbieber), 49,079 milyon takipçi ile Lady Gaga'yı geride bırakarak en popüler ünlü seçilmiştir. Bieber, Twitter kurulduktan bu yana sık sık Trend Topic olmaktadır. Ocak 2020 itibarı ile 108 milyon takipçisi bulunmaktadır. Ayrıca Bieber, Billboard tarafından son 10 yılın “en sosyal ünlüsü” unvanına layık görülmüştür.[22][23]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Turneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Açılış Sanatçısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film ve televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl

Başlık

Rol

Notlar

2010 Cubed Pizzi'nin En iyi arkadaşı TV serisi (1 bölüm)
2010-2011 CSI: Crime Scene Investigation Jason McCann TV serisi (2 bölüm: "Shock Waves" ve "Targets of Obsession")
2011 Justin Bieber: Never Say Never Kendisi 3-D sinema-konser filmi
2012 Men in Black 3 TV Monitöründeki uzaylı Belirlenmedi/Figüran katılım
2013 Justin Bieber's Believe Kendisi Biyografi-Konser Filmi
2016 Zoolander 2 Kendisi Komedi Filmi
2020 Justin Bieber: Seasons Kendisi Belgesel-Dizi[25]

Konuk katılımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Başlık Rol Notlar
2009 True Jackson, VP Kendisi TV serisi (1 bölüm)
2009 My Date With... Kendisi Konuk oyuncu
2010 Silent Library Kendisi TV serisi (1 bölüm)
2010 School Gyrls Kendisi Figüran
2010 Saturday Night Live Performansçı Sezon 35, bölüm 18
2010 American Idol Performansçı Sezon 9, bölüm 40
2010 Hubworld Konuk sanatçı Sezon 1, bölüm 1
2010 The X Factor (UK) Performansçı Sezon 7, hafta 8
2011 Extreme Makeover: Home Edition konuk sanatçı[26]
2011 Khloé & Lamar Kendisi TV serisi (1 bölüm: "The Father in Law")
2011 Saturday Night Live Sunucu Sezon 36, bölüm 14
2011 Dancing with the Stars Performansçı Hafta 7 Sonuç Şovu
2011 So Random! Kendisi
2011 Disney Parks Christmas Day Parade Konuk sanatçı Walt Disney World Resort'ta performans sergilemiştir.
2011 The X Factor UK Performansçı Sezon 8, hafta 9
2012 Punk'd Punkçı TV serisi (1 bölüm: "Taylor Swift, Rob Dyrdek, Sean Kingston")
2012 Katy Perry: Part of Me Kendisi Figüran[27]
2012 Dancing with the Stars Performansçı Hafta 1 Sonuç Şovu
2012 Make Your Mark: Shake It Up Dance Off 2012 Konuk
2013 The Simpsons Kendisi (ses) Figüran[28]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Justin Bieber Biography & Awards". Billboard. 8 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2010. 
  2. ^ a b Farber, Jim (23 Mart 2010). "Justin Bieber, 'My World 2.0'". New York Daily News. 1 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2010. 
  3. ^ a b Collar, Matt; Leahey, Andrew. "allmusic ((( Justin Bieber > Overview )))". Allmusic. Macrovision Corporation. 12 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2009. 
  4. ^ a b c Mitchell, Gail (28 Nisan 2009). "Usher Introduces Teen Singer Justin Bieber". Billboard. e5 Global Media. 8 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2009. 
  5. ^ "Justin Bieber artist profile". MTV. 6 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2010. 
  6. ^ Greenblatt, Leah (10 Mart 2010). "My World 2.0 (2010)". Entertainment Weekly. Time. 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2010. 
  7. ^ "inogolo:how to pronounce Justin Bieber". 6 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2010. 
  8. ^ Herrera, Monica (19 Mart 2010). "Justin Bieber – The Billboard Cover Story". Billboard. e5 Global Media. 24 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2010. 
  9. ^ a b Herrera, Monica (13 Temmuz 2009). ""Time" is right for teen singer Justin Bieber". Reuters. Thomson Reuters. 27 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009. 
  10. ^ "Bieber - Birth Certificate" (PDF). TMZ.com. 2010. 27 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2010. 
  11. ^ Hoffman, Jan (31 Aralık 2009). "Justin Bieber is Living the Tween Idol Dream". The New York Times. The New York Times Company. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2010. 
  12. ^ Bartolomeo, Joey (20 Haziran 2010). "Meet Justin Bieber's Rockin' Dad". People. Time Inc. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2010. 
  13. ^ Parvis, Sarah E (2010). Justin Bieber. Kansas, Mo. : Andrews McMeel ; London : Simon & Schuster. ss. 13-17. ISBN 9781449401818. 28 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2010. 
  14. ^ Robertson, Lindsay (5 Mayıs 2010). "Justin Bieber Ridiculed for 'German' Mistake | Stop The Presses!". Music. Yahoo!. 24 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2012. 
  15. ^ "Justin Bieber - Biography - IMDb". 1 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2014. 
  16. ^ "The French-Canadian ancestry of Justin Bieber". 15 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2013. 
  17. ^ Bieber 2010, ss. 22, 23.
  18. ^ "Justin Bieber gets offer of help tracing native ancestry after free gas comment". Toronto Star. 3 Ağustos 2012. 19 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2014. 
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2020. 
  20. ^ "Justin Bieber - YouTube". www.youtube.com. 27 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2021. 
  21. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2020. 
  22. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 
  23. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  24. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2020. 
  25. ^ nypost.com/2019/12/31/justin-bieber-documentary-series-seasons-to-premiere-on-youtube
  26. ^ Jocleyn, Vena (25 Ocak 2011). "Justin Bieber Addresses Dangers of Texting And Driving On 'Extreme Makeover'". MTV. 24 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2011. 
  27. ^ "Lady Gaga Cameo in Katy Perry Movie! — Sneak Peek". YouTube. Google. 22 Haziran 2012. 26 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2012. 
  28. ^ "Bieber to appear on The Simpsons". Sydney Morning Herald. Fairfax Media. 23 Ağustos 2012. 10 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]