House of the Dragon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
House of the Dragon
Tür
Proje tasarımcısı
Uyarlama
Geliştiren
Başrol
BesteciRamin Djawadi[1]
Ülke ABD
Diliİngilizce
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı10
Yapım
Yönetici yapımcıVince Gerardis
Dağıtımcı firmaWarner Bros. Television
Yayın bilgileri
KanalHBO Max
Yayın tarihi21 Ağustos 2022 (2022-08-21) - günümüz
Kronoloji
Önce gelenGame of Thrones
Dış bağlantılar

House of the Dragon (TürkçeEjderha Hanedanı), George R. R. Martin ve Ryan Condal tarafından HBO için yaratılan Amerikan fantastik drama dizisidir. Martin'in Ateş ve Kan kitabına dayanan dizi, Ejderhaların Dansı adı verilen iç savașa giden süreci ve bu iç savaşı ele alıyor.

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Paddy Considine, I. Viserys Targaryen rolünde:[2]
    Westeros kralı. "Sıcak, kibar ve dürüst bir adam" olarak bilinen Viserys, lordlar konseyi tarafından Jaehaerys Targaryen'in yerine kral olarak seçildi.[3]
  • Emma D'Arcy, Rhaenyra Targaryen rolünde:
    Westeros'un ilk kraliçesi olmayı bekleyen bir ejderha binicisi.[3]
  • Olivia Cooke, Alicent Hightower rolünde:
    Westeros kraliçesi, Viserys'in ikinci eşi ve Otto Hightower'ın kızı.[3][4]
  • Matt Smith, Daemon Targaryen rolünde:
    Deneyimli bir savaşçı ve ejderha binicisi, Rhaenyra'nın amcası ve Viserys'in küçük erkek kardeşi.[3][4]
  • II. Aegon Targaryen:
    Viserys ve Alicent'in ilk doğan çocuğu ve Rhaenyra'nın taht iddiasına meydan okuyarak bir iç savaş başlatan küçük üvey kardeşi.[3]
  • Rhys Ifans, Otto Hightower rolünde:
    Alicent'in babası, Viserys'e ve krallığa hizmet eden Kral Eli.[4][5]
  • Steve Toussaint, Corlys Velaryon rolünde:
    "Deniz Yılanı" olarak da bilinen Velaryon Hanesi'nin lordu ve Westeros'un en ünlü denizcisi.[5]
  • Eve Best, Rhaenys Velaryon rolünde:
    Lord Corlys'in karısı ve "Asla Varolmayan Kraliçe" olarak da bilinen bir ejderha binicisi.[5]
  • Sonoya Mizuno, Mysaria rolünde:
    Daemon'un en güvenilir müttefiki olmak için yükselen yabancı doğumlu bir köle.[5]
  • Fabien Frankel, Criston Cole rolünde:
    Yetenekli bir kılıç ustası.[6]

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 2018'de, Buz ve Ateşin Şarkısı serisi'nin yaratıcısı George R. R. Martin, "potansiyel bir yan ürün serisinin Ateş ve Kan'a dayalı olacağını" belirtti.[7][8]

Senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2020'de HBO Programlama Başkanı Casey Bloys, senaryo yazma sürecinin başladığını ve dizinin 2022'de prömiyer yapacağını tahmin ettiğini belirtti.[9]

Rol dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu seçimi Temmuz 2020'de başladı.[10] Paddy Considine, Ekim 2020'de I. Viserys Targaryen rolünü üstlendi.[2] Aralık ayında, Olivia Cooke, Matt Smith ve Emma D'Arcy sırasıyla Alicent Hightower, Daemon Targaryen ve Rhaenyra Targaryen rollerini üstlenirken, Danny Sapani belirlenmemiş bir rolü canlandırmak için müzakerelere katıldı.[11] Şubat 2021'de ana oyuncu kadrosuna Rhys Ifans, Steve Toussaint, Eve Best ve Sonoya Mizuno katıldı.[5] Nisan 2021'de Fabien Frankel oyuncu kadrosuna Sör Criston Cole olarak katıldı.[6]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

On bölümlük ilk sezonun ana çekimleri Nisan 2021'de başladı ve 2022'de yayınlanması planlanıyor.[12] Dizi, ilk olarak Birleşik Krallık'ta çekiliyor.[13] Nisan 2021'in son haftasında çekimler İngiltere'nin güneybatısındaki Cornwall eyaletinde yapıldı.[14] Productionlist'e göre, ilk sezonun bir kısmı İspanya ve Kaliforniya'da çekilecek.[15]

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]


genel

sezon
Bölüm adıYönetmenSenaristYayın tarihiBirleşik Devletler seyircisi
(milyon)
11"The Heirs of the Dragon"Miguel SapochnikRyan Condal21 Ağustos 20222.17
Kral Jaeharys Targaryen, oğullarının ölümü sebebiyle verasetin belirsizleşmesi üzerine bütün Westeros lortlarını yeni varisi seçmek için toplar. Lortlar, Rhaenys'i pas geçip Viserys'i seçer. Hükümdarlığında dokuz yılı geride bırakan Kral Viserys Targaryen, Kraliçe Aemma'nın hamileliğini kutlamak için turnuva düzenler. Deniz Yılanı Corlys Velaryon, Küçük Konsey'i Basamaktaşı'ndaki tehlike konusunda uyarır. Kralın kardeşi Prens Daemon, turnuva için Kral Toprakları'na geri döner.
12"The Rogue Prince"Greg YaitanesRyan Condal28 Ağustos 20222.26
Corlys Velaryon uyarılarını sürdürür ama Kral Viserys, savaş girmemekte kararlıdır. Kralın kızı ve tahtın yeni varisi Rhaenyra, yeni Kral Muhafızını seçer. Küçük Konsey üyeleri krala yeniden evlenmesi için baskı yapar. Büyük Konsey'de varis seçilmeyen Rhaenys, Rhaenyra'ya kraliçe olamayacağını ima eder. Prens Daemon, yeni "eş"inin "doğacak" oğlunun beşiğine koymak için ejderha yumurtası çalar. Kral Viserys, sürpriz bir eş seçimi yapar ve beklenmedik bir ittifak doğar.
13"Second of His Name"Greg YaitanesGabe Fonseca ve Ryan Condal4 Eylül 20221.75
Kral Viserys ile Alicent Hightower'ın evliliğinin üzerinden 3 yıl geçmiş ve yeni kraliçe krala erkek bir evlat vermiştir. Erkek çocuğunun isim gününü kutlamak için Viserys, bir av partisi düzenler. Casterly Kayası Lordu Jason Lannister da ava katılır. Halefiyetinden emin olamayan Rhaenyra, kendini yalnız hisseder. Basamaktaşı'nda devam eden savaş çıkmaza girer.
14"King of the Narrow Sea"Clare KilnerIra Parker11 Eylül 20221.81
Rhaenyra, uygun bir eş bulmak için Fırtına Burnu'na gider ancak uygun bir aday bulamaz. Kralın kardeşi Daemon, taç takmış bir muzaffer olarak döner ve tacını abisine takdim eder. Daemon, bir gece Rhaenyra'ya şehri gezdirir. Sabah olduğunda, Kral Eli gece yaşananları krala bildirir.
15"We Light the Way"Clare KilnerCharmaine DeGraté18 Eylül 20221.83
Kralın isteği üzerine Prens Daemon, Vadi'ye döner. Prenses Rhaenyra, Sör Laenor Velaryon ile nişanlanır. Alicent, Kral Muhafızı Sör Criston Cole'u sorgular. Prensesin evliliğini kutlayan bir yemeğe Kraliçe Alicent, görkemli bir giriş yapar ancak yemek beklenmedik bir şekilde sonlanır.
16"The Princess and the Queen"Miguel SapochnikSara Hess25 Eylül 20221.86
Tahtın varisi Prenses Rhaenyra, üçüncü çocuğunu doğurur. Rhaenyra ve Kraliçe Alicent'ın çocukları Ejderha Çukuru'na gider: Prens Aemond'u orada nahoş bir sürpriz beklemektedir. Prensesin siyah saçlı çocuklarının babasının Sör Laenor olmadığı dedikoduları sarayda yayılır. Kraliçe, oğlu Aegon'u tahta hazırlamaya çalışır. Prens Daemon ve eşi Laena Velaryon, Pentos'a gider. Basamaktaşı'nda gerilim yeniden yükselmektedir. Kral Eli Lyonel Strong istifa eder ama kral istifayı kabul etmez. Bunun üzerine Kral Eli, oğlunu saraydan uzaklaştırmak için Harrenhal'a götürür.
17"Driftmark"Miguel SapochnikKevin Lau2 Ekim 20221.88
Kraliyet ailesi, Laena Velaryon'un cenazesi için Velaryon ailesinin kalesi Driftmark'ta toplanır. Prenses Rhaenyra ile Kraliçe Alicent'ın çocukları kavgaya tutuşur. Kral Viserys, ailesindeki çatışmanın sona ermesini ister.
18"The Lord of the Tides"Geeta V. PatelEileen Shim9 Ekim 20221.73
Stepstones'ta ortadan kaybolan Corlys Velaryon'un yerine Driftmark'ı kimin yöneteceğinin belirlenmesi için talipler King's Landing'e gelir. Kral Viserys'in hastalığı son derece ilerlemiştir ama kral adına diyarı yöneten Kral Eli Otto Hightower ve kızı Alicent, bir sürprizle karşılaşır.
19"The Green Council"Clare KilnerSara Hess16 Ekim 20221.56
Kraliçe Alicent ile babası Kral Eli Otto Hightower, Prens Aegon'u bulmaya çalışır. Ejderha Çukuru'ndaki tören, tahtaların altındaki canavarın arzıendamıyla sekteye uğrar.
110"The Black Queen"Greg YaitanesRyan Condal23 Ekim 2022

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ramin Djawadi to Score HBO's 'Game of Thrones' Prequel 'House of the Dragon'". Film Music Reporter. 2 Şubat 2021. 2 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2021. 
  2. ^ a b Andreeva, Nellie (5 Ekim 2020). "'House Of the Dragon': Paddy Considine To Star As King Viserys Targaryen In HBO's 'Game Of Thrones' Prequel". Deadline Hollywood. Penske Media Corporation. 6 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  3. ^ a b c d e Hibberd, James (5 Ekim 2020). "Game of Thrones prequel House of the Dragon casts first lead role". Entertainment Weekly. 6 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  4. ^ a b c Andreeva, Nellie (11 Aralık 2020). "'House Of the Dragon': Olivia Cooke, Matt Smith & Emma D'Arcy To Star In HBO's 'Game of Thrones' Prequel". Deadline Hollywood. 11 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  5. ^ a b c d e Andreeva, Nellie (11 Şubat 2021). "'House Of the Dragon': Rhys Ifans, Steve Toussaint, Eve Best & Sonoya Mizuno Join HBO's 'Game of Thrones' Prequel". Deadline Hollywood. 11 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021. 
  6. ^ a b Del Rosario, Nellie (15 Nisan 2021). "'House Of The Dragon': Fabien Frankel Joins Cast Of 'Game Of Thrones' Prequel Series In Major Role". Deadline Hollywood. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2021. 
  7. ^ Cain, Sian (10 Kasım 2018). "I've been struggling with it': George RR Martin on The Winds of Winter". The Guardian (İngilizce). 21 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2019. 
  8. ^ Andreeva, Nellie (12 Eylül 2019). "'Game Of Thrones' House Targaryen Prequel From George R.R. Martin & Ryan Condal Nears HBO Pilot Order". Deadline Hollywood (İngilizce). 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2019. 
  9. ^ Andreeva, Nellie (15 Ocak 2020). "'Game Of Thrones' Prequel 'House Of The Dragon' To Launch In 2022; HBO Boss On More 'GOT' & Pilot That Didn't Go – TCA". Deadline Hollywood (İngilizce). 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2020. 
  10. ^ McLennan, Patrick (20 Temmuz 2020). "Game of Thrones prequel House of the Dragon begins its cast search". Radio Times. Immediate Media Company. 21 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 
  11. ^ "'House Of the Dragon': Olivia Cooke, Matt Smith & Emma D'Arcy To Star In HBO's 'Game of Thrones' Prequel". 11 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  12. ^ White, Peter (26 Nisan 2021). "'House Of The Dragon': HBO Reveals 'Game Of Thrones' Prequel In Production, Will Debut In 2022". Deadline Hollywood. 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  13. ^ Hibberd, James (14 Ekim 2020). "House of the Dragon to film in a different country than Game of Thrones". Entertainment Weekly. Meredith Corporation. 17 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2021. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]