Sansa Stark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sansa Stark
Buz ve Ateşin Şarkısı karakteri
Game of Thrones
karakteri
İlk görünüm
Son görünüm
YaratanGeorge R. R. Martin
CanlandıranSophie Turner
UyarlayanDavid Benioff ve D. B. Weiss
BağlılıkStark Hanesi (Doğum)
Lannister Hanesi (Evlilik)
Arryn Hanesi (Alayne Taş olarak)
Baelish Hanesi (Alayne Taş olarak, doğum yolu ile)
KitaplarTaht Oyunları (POV)
Kralların Çarpışması (POV)
Kılıçların Fırtınası (POV)
Kargaların Ziyafeti (POV)
Ejderhaların Dansı (Bahsedildi)
Kış Rüzgarları (POV)
Bilgileri
Tam adıSansa Stark
Takma ad(lar)ı
  • Kurt kız
  • Küçük kuş
  • Jonquil
  • Alayne Taş
  • Leydi Lannister
Unvan
  • Prenses
  • Dizide:
  • Kışyarı Leydisi
  • Dehşet Kalesi Leydisi
  • Kuzey'in Vekil Kraliçesi
  • Kuzey'in Kraliçesi
AileLord Eddard Stark (babası)
Leydi Catelyn Tully (annesi)
Evlilik(ler)
Doğum ve ölümSansa Stark(d. FS286, Kışyarı)

Sansa Stark, George R. R. Martin'in yazarlığını yaptığı Buz ve Ateşin Şarkısı isimli epik fantezi kitap serisinde ve serinin HBO'nun elinden çıkan dizi uyarlaması Game of Thrones'ta var olan bir kurgusal karakterdir. Game of Thrones dizisinde kendisini İngiliz aktris Sophie Turner canlandırmıştır.

İlk olarak Taht Oyunları (1996)'da tanıtılmıştır. Sansa, Lord Eddard Stark'ın ve karısı Leydi Catelyn Tully'nin ikinci çocuğu ve en büyük kızıdır. Taht Oyunları'nın ardından çıkan üç kitapta da yer almıştır fakat beşinci kitap olan Ejderhaların Dansı'nda yer almamıştır. Daha çıkmamış olan altıncı kitap olan Kış Rüzgarları'nda da bakış açısı karakteri (POV) olarak geri dönecektir.

Dizi uyarlamasında Sansa'nın karakter gelişimi eleştirmenlerin beğenisini toplamıştır. Sophie Turner ve diğer oyuncular 2012, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında Ekran Oyuncuları Derneği Ödülleri'nde Bir Drama Dizisindeki En İyi Performans ödülüne aday olmuştur. Ayrıca Turner, 2019 yılında dizinin sekizinci sezonundaki performansı sayesinde Emmy Ödülleri'nde Bir Drama Dizisindeki En İyi Yan Karakter Performansı ödülünü kazanmıştır.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Taht Oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sansa Stark, tahtın veliahtı Prens Joffrey Baratheon ile evlendirilecektir ve Sansa, Joffrey'i çok sevmektedir. Joffrey ve Sansa Üç Dişli Mızrak Nehri'nin kıyısında yürürken Joffrey, Sansa'nın küçük kardeşi Arya'yı bir kasabın oğlu ile kılıç talimi yaparken görür. Joffrey, kasabın oğlu Mycah'a saldırdığında Arya'nın ulukurdu Nymeria, Joffrey'nin elini ısırır ve Joffrey, Arya'yı tehdit eder. Sonradan Kral Robert, çocuklar arasındaki anlaşmazlığı çözmek için Sansa'ya neler olduğunu sorduğunda Sansa, Robert'a hatırlamadığını söyler çünkü hem kardeşini hem de Joffrey'i korumak istemektedir. Arya, olaylardan sonra kurdu Nymeria ile kaçtığı için Cersei, oğlu Joffrey'nin mutlu olması için Sansa'nın ulukurdu Leydi'yi öldürtür.

Eddard Stark'ın Kral El'i olmasının ardından Eddard'ın onuruna yapılan El Turnuva'sında Loras Tyrell'den etkilenir ve Loras, Sansa'ya bir çiçek verir. Kraliçe Cersei'nin isteği üzerine Sansa ile vakit geçirmek zorunda kalan Joffrey, koruması Sandor Clegane'i Sansa'yı odasına götürmek ile görevlendirir. Sansa'ya odasına kadar eşlik eden Sandor, yüzünün yarısının nasıl yandığını Sansa'ya anlatır.

Eddard Stark, Joffrey'nin ensestten doğmuş olduğunu keşfettikten sonra Sansa ve Arya'yı bir gemi ile önce Beyaz Liman'a, sonra Kışyarı'na göndermek için ayarlamalar yapar. Fakat Sansa, Kral'ın Şehri'nde kalmak istemektedir. Bunu Kraliçe Cersei ile konuşmak isterken istemeden de olsa Cersei'ye babasının planlarını anlatır. Eddard Stark, taht odasında tutuklandıktan sonra Sansa'nın arkadaşı Jeyne Poole, Petyr Baelish tarafından kaçırılır ve bütün Stark hizmetlileri öldürülür. Sansa, Maegor Hisarı'nda bir odaya yerleştirilir. Joffrey, Sansa'yı kendi babasını bir hain olarak anması için zorlar. Robert öldükten sonra Joffrey, annesinin ısrarları üzerine artık Sansa'ya iyi davranacağına ve babasının yaşamasına izin vereceğini söyler fakat bundan sonra Eddard Stark, Baelor Septi'nin önünde, iki kızının gözü önünde idam edilir.

Eddard'ın ölümünden sonra Cersei, Joffrey'nin Sansa ile evli kalması konusunda ısrar etmektedir. Sansa artık eve dönmek ister fakat kaçmak gibi bir şansı yoktur.

Kralların Çarpışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Sansa, Kral'ın Şehri'nde esir tutulmaktadır ve Joffrey'nin kendisine fiziksel ve psikolojik saldırılarından kurtulmak için ailesini hain olarak çağırmak zorunda bırakılır. Robb Stark'ın kuzeyde ordularını toplayıp krallığa savaş ilan etmesinin ardından Joffrey, abisinin yaptıkları için Sansa'yı Kral Muhafızları'na dövdürtür ve bu olaydan sonra Sansa, şövalyelerin kendi hayallerindeki gibi insanlar olmadığını anlar. Joffrey'nin isim günü için yapılan bir turnuvada Joffrey'nin eziyet ettiği bir şövalyeyi ölümden kurtarır ve Joffrey şövalyeyi soytarısı yapar.

Tyrion Lannister, Kral El'i olarak Kral'ın Şehri'ne geldiğinde Joffrey'nin Sansa'ya eziyet ettiğini görür ve Sansa'yı korumaya başlar. Sansa'nın hâline üzülen Sandor Clegane, kız ile bir ilişki kurar. Sandor, Joffrey kendisinden kızı dövmesini istediğinde Joffrey'e karşı çıkmaya başlar.

Bir gece Sansa, yastığının altında bir not bulur ve notta "Serbest kalmak istiyorsan tanrıkorusuna gel" yazmaktadır. Sansa tanrıkorusuna gittiğinde Joffrey'nin isim gününde kurtardığı şövalye olan Dontos'u bulur ve Dontos, Sansa'yı Kral'ın Şehri'nden kurtaracağına yemin eder. Bundan sonra Sansa ve Dontos sık sık tanrıkorusunda buluşur. Birbirlerine Florian ve Jonquil demeye başlarlar.

Kral'ın Şehri'nde halkın aç olmasından ötürü çıkardığı isyan sırasında Sansa'yı koruyan Kral Muhafızı Sör Mandon Moore, Joffrey'i korumak için Sansa'yı yalnız bırakır ve Sansa, kraliyet ailesinden ayrı düşer. Halk, Sansa'yı köşeye sıkıştırır ve yaralayıp tecavüz edecekken Sandor Clegane, Sansa'yı kurtarır ve Kızıl Kale'ye götürür.

Stannis'in ordusu Kral'ın Şehri'ne yaklaşmaya başlarken Sansa, ilk kanamasını geçirir. Karasu Savaşı boyunca Sansa, Kızıl Kale'deki diğer leydiler ile beraber Kızıl Kale'nin septinde kalır. Sarhoş Cersei, savaşı kaybedeceklerini söylerken Sansa güçlü kalır ve insanları sakin tutmak için çabalar. Sansa odasına döndüğünde Sandor Clegane'in odasında gizlenmiş olduğunu görür. Sandor, ateşten korktuğu için savaştan kaçmıştır ve şehirden kaçarken Sansa'yı da yanında götürmeyi teklif eder. Sansa, Sandor'u reddeder. Sandor, Sansa'dan kendisine bir şarkı söylemesini ister. Sandor şehri terk ederken Sansa'ya kanlı pelerinini verir ve Sansa'yı öper. Sansa bu pelerini saklar

Savaş kazanıldıktan sonra Joffrey'nin Margaery Tyrell ile evleneceği duyurulur. Joffrey, Sansa'nın hâlâ kendisine aşık olduğunu düşünmektedir ve bu konuda Sansa ile konuşur. Dontos, Sansa'ya annesinin kolyesi olduğu söylediği ametistlerden oluşan bir kolyeyi verir.

Kılıçların Fırtınası[değiştir | kaynağı değiştir]

Bran ve Rickon Stark'ın Theon Greyjoy tarafından öldürüldüğü sanılmaya başlandıktan sonra Leydi Catelyn Stark, Jaime Lannister'ı serbest bırakır ve kızları Sansa ve Arya'yı ona geri getirmesini ister.

Sansa, Olenna, Margaery ve Loras Tyrell ile konuşurken Olenna, bacağı sakat olan en büyük torunu ve Yüksek Bahçe'nin varisi Willas ile Sansa'yı evlendirmek istediğini söyler. Sansa, Margaery'yi Joffrey'in bir canavar olduğu konusunda uyarır ve onun ile evlenmemesini söyler. Sansa, Willas ile evleneceği konusunda Dontos ile konuşur ve Dontos, Tyrelller'in Sansa'nın düşündüğü kadar iyi insanlar olmadığını söyler. Petyr Baelish için çalışan Dontos, bu planı Baelish'e anlatır ve Baelish de kuzeyde hak iddia etme şansını kaybetmek istemeyen Lord Tywin'i bu plandan haberdar eder. Bunun ardından Lord Tywin, oğlu Tyrion'u Sansa ile evlenmeye zorlar.

Tyrion ile evlenen Sansa, kocasını bir Lannister olduğu için sevmemektedir. Tywin, Tyrion'un Sansa'dan bir çocuk yapmasını ister fakat Sansa, Tyrion'dan bir çocuğu olmasını istememektedir ve Tyrion da Sansa'yı zorlamaz. Ağabeyi Kral Robb Stark ve annesi Catelyn'in Kızıl Düğün'de öldürülmesinin ardından Sansa, Tyrion'u biraz da olsa sevmeye başlar.

Joffrey'nin düğün günü geldiğinde Sansa, Dontos'un kendisine verdiği ametistli kolyeyi takar. Joffrey boğularak öldüğünde Dontos, Sansa'yı kaçırır ve bir sandal ile Karasu'nun açıklarına götürür. Orada Merling Kralı isimli bir gemiye binerler ve gemide Sansa'yı Petyr Baelish beklemektedir. Baelish, Sansa'yı krallığın düşmanı olarak bilinmemek için gayrimeşru kızı Alayne Taş olarak tanıtır ve Vadi'ye doğru yola çıkarlar. Ayrıca Sansa, Dontos'un sadece altın uğruna kendisine yardım ettiğini öğrenir ve Baelish, Dontos'u öldürtür. Sansa, Tyrosh'tan getirilmiş siyah renkli bir saç boyası ile saçlarını boyar.

Petyr Baelish'in Vadi'nin Parmaklar'ında bulunan topraklarına gelirler ve Lysa Arryn ile Petyr Baelish evlenir. Lysa'nın çok sevdiği şarkıcısı Marillion, Alayne'e gece vakti tecavüz etmeye çalışır fakat Petyr Baelish'in sadık şövalyesi Sör Lothar Brune, Alayne'i kurtarır. Sansa, Sandor Clegane ile evlendiği ve Joffrey ile Robb'un ölümlerinin rüyalarını görmeye başlar. Lysa, Alayne'in Sansa olduğunu öğrenir ve Alayne ile oğlu Robert Arryn'i evlendirecektir.

Alayne, bu evlilikten mutlu değildir çünkü Robert, sekiz yaşında olmasına rağmen annesinin memesini emmektedir ve geceleri altına kaçırmaktadır. Ayrıca titreme hastalığına sahiptir. Fakat Alayne, Robert hakkındaki düşüncelerini kendisine saklar.

Petyr ve Lysa evlendikten sonra aynı yatakta yatmaya başlayınca Robert geceleri yatağını terk edip Alayne ile yatmaya başlar fakat Robert geceleri titreme krizleri geçirip altını ıslatır ve Alayne'i annesi zannedip göğsünden süt emmeye çalışır. Bundan sonra Alayne, Sör Lothar Brune'dan geceleri Robert'ın odasının kapısını kilitlemesini ister.

Alayne, Kartal Yuvası'nda kar yağmasının ardından Kışyarı'nın kardan yapılmış bir maketini yapmaya başlar. Petyr Baelish de ona yardım etmeye başlar ve onu öper fakat Lysa bunu görür. Alayne olanları açıklama fırsatı bulamadan Robert gelir ve Alayne'in kardan yaptığı Kışyarı'nı yıkar. Alayne, Robert'ın çok sevdiği oyuncağını yırtar ve Robert titreme krizi geçirmeye başlar.

Kıskanmış olan Lysa, Alayne'i kocasını kendisinden çalmak istediğini düşünerek Ay Kapısı'ndan atmak ile tehdit eder fakat Petyr Baelish gelir ve Lysa'yı sakinleştirir. Sarhoş olan Lysa, Jon Arryn'i Petyr için zehirlediğini itiraf eder ve Petyr, Lysa'yı Ay Kapısı'ndan aşağıya atar. Petyr, korumalarını çağırır ve Marillion'u Lysa'yı öldürdüğü için tutuklatır.

Kargaların Ziyafeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarth'lı Brienne, Nehir ve Taç Toprakları'nda Sansa'yı aramaya başlar. Kral'ın Şehri'nde Cersei, oğlu Joffrey'i Tyrion ve Sansa'nın beraber öldürdüğünü düşünür.

Sansa, Kartal Yuvası'nın de facto Leydi'si olur. Petyr Baelish, Robert Arryn'i bir lord olması için eğitmeye başlar. Vadi'nin Petyr Baelish tarafından yönetilmesinden memnun olmayan Arryn sancakbeyleri Yohn Royce, Anya Waynwood, Gilwood Hunter, Horton Redfort, Benedar Belmore, Sör Lyn Corbray ve Symond Templeton, Lysa'yı Petyr Baelish'in öldürdüğünü düşünürler. Bu yüzden Kartal Yuvası'na çıkarlar. Alayne, lordlara Lysa'yı Marillion'un öldürdüğünü söyler. Lord Yohn Royce, Robert Arryn'in kendi himayesi altında büyütülmesini ister. Fakat Petyr Baelish bunu reddeder. Lyn Corbray, Petyr Baelish'e kılıcı ile saldırmaya çalıştığında lordlar utanırlar ve Baelish'e Vadi'yi yönetmesi için bir yıl süre tanırlar.

Petyr Baelish, Waynwood Hanesi'nin borçlarını ödemeye başlar ve Waynwood Hanesi'nin himayesinde şövalye olarak hizmet eden Harrold Hardyng ile Alayne'i evlendirmeyi planlar. Çünkü Harrold Hardyng, Robert Arryn öldükten sonra Vadi'nin varisi olacaktır. Ve Petyr Baelish, Harrold Hardyng ile Alayne evlendikten sonra Vadi'nin lordlarına Sansa'nın gerçek kimliğini açıklayıp kuzeyi Sansa adına ele geçirmeye başlayacaktır.

Ejderhaların Dansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Stannis Baratheon, Kışyarı'nı Jon Snow'a vermek ister fakat Jon, Kışyarı'nın kanunlara göre varisinin Sansa olduğunu söyler. Stannis ise Sansa'nın Tyrion ile evli olduğu için Kışyarı'na sahip olmasını istememektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]