The West Wing

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The West Wing
TürPolitik dram
Proje tasarımcısıAaron Sorkin
BaşrolMartin Sheen
Alan Alda
Stockard Channing
Kristin Chenoweth
Dulé Hill
Allison Janney
Moira Kelly
Rob Lowe
Joshua Malina
Mary McCormack
Janel Moloney
Richard Schiff
Jimmy Smits
John Spencer
Bradley Whitford
Bölüm sayısı156
Yapım
Gösterim süresi42 dakika
Yayın bilgileri
KanalNBC (ABD)
TNT(Türkiye)
Yayın tarihi22 Eylül, 1999 - 14 Mayıs, 2006

The West Wing 1999 yılından 2006 yılına kadar ABD'de yayınlanmış, çeşitli ödüller almış ve aday olmuş politik bir dram televizyon dizisidir. Türkiye'de Cine5, Business Channel ve TNT gibi kanallarda çeşitli sezonları yayınlanmıştır. 7 sezondan ibaret olan dizinin 154 bölümü ve iki özel bölümü mevcuttur. Özel bölümlerden birisi Beyaz Saray çalışanları ile röportajları içeren bir belgesel, diğeri ise 11 Eylül'de İkiz Kulelerin yıkılması üzerine çekilen (Isaac and Ismael) ve bağış toplamak amacıyla çekilmiş bir bölümdür. Film, Beyaz Saraydaki kurgusal karakterlerin yaşadıklarını konu almaktadır. ABD başkanı Josiah "Jed" Bartlet'i Martin Sheen oynamaktadır. Martin Sheen'in çocukları da (Charlie Sheen hariç) filmde çeşitli rollerde yer almıştır. Renee Estevez birçok bölümde Nancy karakterini canlandırmıştır, oğulları Ramon Estevez ve Emilio Estevez ise bir bölümde görünmüştür. Ramon bir iş insanını, Emilio Estevez ise Martin Sheen tarafından canlandırılan başkan karakterinin gençliğini oynamıştır. 26 Emmy ve üç Altın Küre sahibi dizi, eleştirmenler tarafından da pozitif yorumlar almıştır. NBC kanalında yayınlanan dizinin yapımcılığını Warner Brothers yapmıştır. Dizi, dünyanın çok ülkesinde yayınlanmış ve hâlen yayınlanmaktadır. Alan Alda, Stockard Channing,Kristin Chenoweth, Dulé Hill, Allison Janney,Moira Kelly, Rob Lowe, Joshua Malina, Mary McCormack, Janel Moloney, Richard Schiff, Jimmy Smits, John Spencer ve Bradley Whitford tv-serisinde yer alan diğer oyunculardandır.

Yayınlandığı dönemde, karakterlerin ve başkanın liberal politikaları nedeniyle, özellikle Cumhuriyetçi Parti taraftarları tarafından The Left Wing (Sol Kanat) olarak da adlandırılmıştır.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

The West Wing ilk sezonunda dokuz Emmy Ödülü kazanarak bir rekor kırmıştır. Her sezonu Emmy adayı olan dizi 52., 53., 54. ve 2003'teki 55. Emmy Ödüllerinde Annual Prime Time Emmy ödülünü almaya hak kazanmıştır. Dizi, aldığı tüm Emmy ödülleri ile tüm zamanlarda Emmy ödülü kazanan diziler arasında 8. sıraya yerleşmiştir. Toplamda 20 Emmy kazanan dizinin oyuncularından Allison Janney aynı zamanda toplam dört Emmy ile bir rekoru elinde tutmaktadır.

Emmy ödüllerinin yanı sıra, dizi ve oyuncuları 2000 ve 2001 yıllarında iki Screen Actors Guild (SAG) (En iyi aktör; Martin Sheen ve en iyi aktris; Allison Janney), Altın Küre (Martin Sheen) ve 1999 ve 2000 yıllarında yayıncılıktaki mükemmeliyet nedeniyle Peabody Ödülüne hak kazanmıştır.

Oyuncuların kazandığı ödüller aşağıdaki tabloda listelenmiştir.

Oyuncu Kazanılan Ödül
Alan Alda Emmy, Drama Serilerinde Sıradışı Yardımcı Oyuncu(2006)
Stockard Channing Emmy, Drama Serilerinde Sıradışı Yardımcı Oyuncu(2002)
Allison Janney Emmy, Drama Serilerinde Sıradışı Yardımcı Aktris (2000, 2001)
Emmy, Drama Serilerinde Sıradışı Aktris (2002, 2004)
SAG Ödülü, Drama Serilerinde Üstün Performanslı Aktris(2000, 2001)
Richard Schiff Emmy, Drama Serilerinde Sıradışı Yardımcı Oyuncu (2000)
Martin Sheen Golden Globe, TV Dizilerinde - Drama kategorisinde En İyi Aktör(2001)
SAG Ödülü, Drama Serilerinde Üstün Performanslı Aktör (2000, 2001)
John Spencer Emmy, Drama Serilerinde Sıradışı Yardımcı Oyuncu (2002)
Bradley Whitford Emmy, Drama Serilerinde Sıradışı Yardımcı Oyuncu(2001)

W.G. "Snuffy" Walden "The West Wing Açılış Teması" ile 2000'de Emmy kazanmıştır.

Dizinin pek çok oyuncusu Emmy Ödüllerine aday gösterilmiştir ancak kazanamamıştır. Örneğin Martin Sheen dizinin devam ettiği yedi sezonda da aday gösterilmesine karşın Emmy kazanamamıştır.

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel Oyuncular
Aktör/Aktris Karakter 1. Rol 2. Rol (Eğer Varsa)
Stockard Channing Abigail Bartlet First Lady (Başkan'ın Eşi)
Dulé Hill Charlie Young Başkanın Özel Yardımcısı(Sezon 1–6) Genel Sekreter Özel Yardımcısı(Sezonlar 6–7)
Allison Janney C. J. Cregg Beyaz Saray Basın Sözcüsü (Sezon 1–6) Genel Sekreter (Sezon 6–7)
Moira Kelly Mandy Hampton Beyaz Saray Medya Danışmanı(Sezon 1)
Rob Lowe Sam Seaborn Beyaz Saray İletişim Direktörü Yardımcısı (Sezon 1–4)
Janel Moloney Donna Moss Josh Lyman'ın Asistanı (Sezon 1–6) Bşk Yrd. Russell 'ın Başkanlık Kampanyası Basın Sözcüsü /Santos Kampanyası Basın Sözcüsü(Sezon 6–7)
Richard Schiff Toby Ziegler Beyaz Saray İletişim Direktörü
Martin Sheen Josiah Edward "Jed" Bartlet ABD Başkanı
John Spencer Leo McGarry Beyaz Saray Genel Sekreteri (Sezon 1–6) Başkan Baş Danışmanı (Sezon 6)/ Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Adayı (Sezon 7)
Bradley Whitford Josh Lyman Beyaz Saray Genel Sekreter Yardımcısı (Sezon 1–6) Santos for President Kampanya Yöneticisi (Sezon 6–7)
Joshua Malina Will Bailey Beyaz Saray İletişim Direktörlüğü Metin Yazarı (Sezon 4–5) Bşk. Yrd. Bob Russell Genel Sekreteri (Sezon 5–7)
Beyaz Saray İletişim Direktörü(Sezon 7)
Mary McCormack Kate Harper Ulusal Güvenlik Danışman Yrd. (Sezon 5–7)
Kristin Chenoweth Annabeth Schott Basın Sözcüsü Yrd. (Sezon 6) Santos for President Kampanya Görevlisi (Sezon 7)
Jimmy Smits Matt Santos Texas Kongre Üyesi(Sezon 6) Demokratik Parti Başkan Adayı (Sezon 6–7)
Alan Alda Arnold Vinick California Senatörü (Sezon 6) Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı (Sezon 6–7)

Dizinin temel oyuncularının hemen hemen hepsi bölüm başına yaklaşık 75.000 Amerikan Doları kazanırken Başkan Jed Bartlet rolünü üstlenen Martin Sheen, bölüm başına 300.000 ABD Doları almıştır.[1][2]

Dizinin başlangıcında daha önemli bir rol üstleneceği düşünülen Rob Lowe da ilk sezonda bölüm başına 100.000 ABD Doları almıştır.

Türkiye'ye Dair[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin çeşitli sezonlarında Türkiye geçmektedir ancak altıncı sezon onüçüncü, King Corn adlı bölümde Karlı adında bir kadının Türkiye'de nişanlısıyla evlilik öncesi cinsel ilişki yaşadığı için idam edilmesi gündeme gelir. Diziye göre Türkiye çok önemli bir müttefik olduğu için Birleşik Devletler yönetimi Türkiye'yi desteklemeye devam eder. Bu dizideki nadir kurgusal hatalardan birisidir. Türkiye'de evlilik öncesi ilişkinin herhangi bir şekilde cezasının olmadığı daha sonra NBC dahil çeşitli şekilde gündeme getirilir. Türk Amerikan Birlikleri Asamblesi temsilcisi Vural Cengiz bu konuda NBC'ye 28 Ocak 2005 tarihli bir açık mektup yayınlar. NBC ve dizinin yapımcıları daha sonra bu yanlışlıktan dolayı özür diledikleri bir mektup yayınlar.[3]

The West Wing ve ABD 2008 Başkanlık Seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

The West Wing'in son sezonunda (7) Demokrat Parti başkan adayı olarak Latin asıllı bir karakterin kullanılması bir tesadüf değildir. Matt Santos11 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. karakteri Barack Obama'nın kendisinden esinlenilmiştir. Eski Başkan Yardımcısı Al Gore'un metin yazarı Ellie Attie başkanlık seçimleri sonrasında katıldığı bir televizyon programında bu bilgiyi paylaşmıştır.[4][5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Errico, Marcus. "Détente on West Wing Set 30 Temmuz 2001 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." E!Online. 21 July 2001. 12 December 2005'te erişildi.
  2. ^ IMDb'de Martin Sheen 13 Aralık 2005te erişildi.
  3. ^ http://www.westwingepguide.com/S6/Episodes/125_KC.html 11 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The West Wing Episode Guide, King Corn(İngilizce)
  4. ^ "Barack Obama and The West Wing 14 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.."
  5. ^ "İngilizce Wikipedia'da Matt Santoz 11 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.."
  6. ^ "Christopher Hope tarafından Daily Telegraph'ta yazılan benzerlikler listesi". 12 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2008. 

Notlar ve açıklamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Genel Sekreter anlamında çevirilen unvanın kelime çevirisi Beyaz Saray Personel Şefi, İngilizce karşılığı ise Chief Of Stafftır. White House Chief Of Staff Washington D.C.'nin en güçlü ikinci adamı olarak adlandırılır ve Başkan'ın kararlarının yürütülmesini sağlar, Başkan adına idari personeli seçer. Askeriyede de kullanılan bu unvan, askeriyede kuvvet komutanını tanımlamakta kullanılır.