Margaery Tyrell

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Margaery Tyrell
İlk görünüm
CanlandıranNatalie Dormer
Bilgileri
CinsiyetKadın
Aile
Evlilik(ler)
Akrabaları

Margaery Tyrell, Amerikalı yazar George RR Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı serisindeki destansı fantastik romanlarda ve televizyon uyarlaması Game of Thrones'ta yer alan ve İngiliz aktris Natalie Dormer tarafından canlandırılan kurgusal bir karakterdir. Margaery'den ilk kez Taht Oyunları'nda (1996) bahsedildi ve ilk kez Kralların Çarpışması'nda (1998) ortaya çıktı. Daha sonra Kılıçların Fırtınası (2000) ve Kargaların Ziyafeti (2005) kitaplarında rol aldı.

Margaery, Westeros'taki sekiz Büyük Hanedendan ikinci en zengin ve en büyüğü olan Tyrell Hanesi'nin bir üyesidir. Aslen Redwyne Hanesi'nden olan, babaannesi Dikenlerin Kraliçesi Leydi Olenna'ya yakındır. Büyükannesi gibi Margaery de kurnaz, hırslı ve uyumlu bir insandır ve güzelliğini, cömertliğini ve aile nüfuzunu kendine güç sağlamak için kullanır. Anlatı boyunca kendini üç kralla evlendirerek Westeros'ta etkili bir siyasi figür haline gelir ve bu da onu çoğu zaman saraydaki baş rakibi Cersei Lannister ile çatışmaya sokar.

Karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Roman[değiştir | kaynağı değiştir]

Margaery, Alerie Hightower ve Highgarden Lordu Mace Tyrell'in tek kızıdır. Ağabeyleri Willas, Garlan ve Kral Muhafızları'nın bir üyesi olan Çiçek Şövalyesi Loras'tır. Westeros'un en zengin ve en güçlü ailelerinden biri olan Tyrell Hanesi, aslında Mace'in annesi, Margaery'nin evliliğini tertip eden ve ona politika ve saray entrikalarında akıl hocalığı yapan Leydi Olenna tarafından yönetilmektedir. Margaery Tyrell romanlarda bakış açısına sahip bir karakter olmadığından eylemlerine Sansa Stark ve Cersei Lannister'ın gözünden tanık olunur ve yorumlanır.[1]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

HBO'nun Game of Thrones dizisinde, Margaery'nin ilk sezonlardaki geçmişi ve olay örgüsü romanlara göre büyük ölçüde değişmeden aynı şekilde yer alır, ancak karakter dizide daha ön plana çıkar ve Margaery'nin bu hali gençlik halinin aksine bir yetişkin olarak gösterilir.

Görünüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Kralların Çarpışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Margaery ilk olarak Kralların Çarpışması'nda (1998) Renly Baratheon ile evlenmiş ve onun Demir Taht iddiasını destekleyen biri olarak ortaya çıktı. Renly'nin suikastından sonra Tyrell hanedanı bağlılıklarını değiştirir ve bunun yerine Margaery'ye Kral Joffrey Baratheon ile evlenmesi teklif edilir.

Kılıçların Fırtınası[değiştir | kaynağı değiştir]

Margaery, Kılıçların Fırtınası'nda (2000), çeşitli hayırsever faaliyetleri sayesinde Kral'ın Şehri insanları arasında popülerlik kazanır. Margaery, Kral'ın eski nişanlısı Sansa Stark ile dostane bir ilişki kurar ve Sansa aracılığıyla Joffrey'in gerçek doğası hakkında çok şey öğrenir. Margaery, Joffrey ile evlenir ancak Joffrey, düğün ziyafetinde zehirlenir.

Kargaların Ziyafeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Kargaların Ziyafeti''nde (2005) Margaery, Joffrey'in küçük kardeşi Tommen Baratheon ile evlenir ve kral olduğu gerçeğini benimsemesi için onu cesaretlendirir. Margaery'nin Tommen üzerinde artan nüfuzu, onu annesi Cersei Lannister'la şiddetli bir güç mücadelesine sokar ve bu durum Cersei'nin, Margaery'yi zinayla suçlamasıyla sonuçlanır.

Ejderhaların Dansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ejderhaların Dansı''nda (2011) Margaery'nin ev hapsinde tutulduğu ve burada yargılanmayı beklediği belirtiliyor.

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanın televizyon uyarlamasında Margaery karakterini İngiliz oyuncu Natalie Dormer canlandırdı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Game of Thrones Viewer's Guide". HBO. 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. 
  2. ^ T Collins, Sean (June 2012). "'Game Changers': The 10 Biggest changes between Game of Thrones and the books". Rolling Stone. 9 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2013.