Tommen Baratheon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tommen Baratheon
İlk görünüm
Canlandıran
Bilgileri
CinsiyetErkek
Aile
Evlilik(ler)Margaery Tyrell
Akrabaları

Tommen Baratheon, Amerikalı yazar George RR Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı fantastik roman serisinde ve televizyon uyarlaması olan Game of Thrones'ta yer alan kurgusal bir karakterdir. 1996 yapımı Game of Thrones'ta tanıtılan Tommen Baratheon, Westeros krallığından Cersei Lannister'ın en küçük oğludur. Daha sonra Martin'in Kralların Çarpışması (1998), Kılıçların Fırtınası (2000), Kargaların Ziyafeti (2005) ve Ejderhaların Dansı (2011) kitaplarında rol aldı. Kardeşi Joffrey Baratheon'un beklenmedik ölümünün ardından Yedi Krallığın kralı olarak taç giydi.

HBO televizyon uyarlamasında Tommen Baratheon'u birinci ve ikinci sezonlarda Callum Wharry, dördüncü ve altıncı sezonlarda ise Dean-Charles Chapman canlandırıldı.[1][2][3]

Karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Prens Tommen Baratheon, Joffrey ve Prenses Myrcella'nın küçük erkek kardeşidir ve taht veraseti sırasında ikinci sırada yer almaktadır. Tommen, Kraliçe Cersei Lannister'ın en küçük oğludur ve kardeşleri gibi o da Cersei'nin kardeşi Jaime Lannister'ın oğludur ancak Robert Baratheon'un babası olduğuna inandığı için bundan habersizdir. Tommen yakışıklı, tatlı huylu ve zayıf iradeli biri olarak tanımlanıyor. Anlatıdaki birçok karakter onun kardeşi Joffrey'den daha iyi ve daha esnek bir kral olacağını düşünmekteydi. Yavru kedilerini çok sever ve hem romanlarda hem de televizyon dizisinde birkaç tane besliyordu.[4] Tommen, Taht Oyunları'nın (1996) başında yedi yaşındaydı.

Tommen Baratheon romanlarda bakış açısına sahip bir karakter olmadığından eylemlerine annesi Cersei Lannister, amcası Tyrion Lannister ve Sansa Stark gibi diğer karakterlerin gözünden tanık olunur ve yorumlanır.[5]

TV uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Genç aktör Callum Wharry, birinci ve ikinci sezonda Tommen'ı canlandırdı ve ardından dördüncü sezondan altıncı sezondaki ölümüne kadar Dean-Charles Chapman'la birlikte yeniden rol aldı.[6][7]

2. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Myrcella, Lannister'larla yapılan evlilik ittifakının bir parçası olarak Dorne'a gönderildiğinde, Tommen kız kardeşi gittiğinde ağladı ve Joffrey bu yüzden onu azarladı. Karasu savaşı sırasında Cersei, Tywin savaşı kazandıklarını açıklayana kadar ona gaddarlık yerine hızlı ve acısız bir ölüm için gece gölgesi damlaları vermeye hazırdı.

4. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Tommen ağabeyi Joffrey'in zehirlenerek öldürülmesinin ardından taç giydi.

5. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Tommen, Tyrell Hanedanı'ndan Margaery Tyrell ile evlendi.

6. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Tommen, Cersei'yi İnanç Militanlarından korumak için Kızıl Kale'ye hapseder. Ancak Tommen daha sonra Yüce Serçe tarafından İnanç ile ittifak kurmak için manipüle edilir. Cersei, duruşmasına katılmak yerine Baelor Septi'nin altında bir kontrol edilemeyen ateş deposunu patlatır ve patlamada Yüce Serçe ve Margaery'yi öldürür. Tommen, Sör Gregor Clegane tarafından alıkonulur ve penceresinden patlamaya tanık olur. Bir hizmetçi ona Margaery'nin öldüğünü bildirdikten sonra Kızıl Kale'den atlayarak intihar eder. Cersei onun yakılmasını emreder ve Yedi Krallığın hükümdarı olarak tahtına hak iddia eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Game of Thrones Cast and Crew: Tommen Baratheon played by Dean-Charles Chapman". HBO. 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2015. 
  2. ^ "The Official Website for the HBO Series Game of Thrones - Season 4". HBO. 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2024. 
  3. ^ "From HBO". 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Game of Thrones Viewer's Guide". 11 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. 
  5. ^ "Game of Thrones Viewer's Guide". 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. He was potrait as a weak king
  6. ^ "Game of Owns: Bryan Cogman Returns". Winter is Coming. 14 Mayıs 2014. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2024. 
  7. ^ Jessica Roy (22 Ağustos 2015). "Game of Thrones' Tommen And Myrcella Are Dating IRL - Today's News: Our Take - TVGuide.com". TVGuide.com. 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2024.