Google ürünleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Google ürünlerine ait ekran yakalama görüntüsü

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

İşletim sistemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Android 
Tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazlar için bir işletim sistemidir.
Chrome OS
Google tarafından, özellikle web uygulamalarında kullanılmak için tasarlanmış işletim sistemidir. Chromebook üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca henüz piyasaya çıkmamış nettop Chromebox'ta da çalışacaktır.
TV
Mevcut internet televizyonları ve WebTV siteleri üzerinden, Android sistemi ve Google Chrome'un Linux sürümü ile entegre bir platform.

Masaüstü Uygulamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

AdWords Editor (Mac OS X, Windows 2000 SP3+, XP, Vista)
Bir AdWords hesabı yönetmek için kullanılan masaüstü uygulamasıdır. Bu uygulamayla, çevrimiçi servisle senkronizasyon yapmadan önce, kullanıcı hesabında ve reklam kampanyasında değişiklik yapabilir.
Chrome (Windows XP, Vista, 7, Linux (özellikle Debian- ve Red Hat/Fedora-bazlı versiyonlar), Mac OS X)
Web tarayıcısı.
Earth (Linux, Mac OS X, Windows 2000, XP, Vista, 7, iPhone, iPad, Android)
Uydu görüntüleri, hava fotoğrafçılığı ve Google'ın coğrafi bilgi sistemi deposunu kullanan 3 boyutlu sanal dünya.
Gmail Notifier (Mac OS X, Windows 2000, XP)
Gmail hesabındaki yeni mesajlar için uyarı sistemi.
IME (Windows XP, Vista, 7)
Kullanıcıların Romen tuştakımı kullanarak desteklenen dillerden birinde giriş yapmasını sağlayan giriş yöntemi düzenleyicisi.
Japanese Input (Windows XP SP2+, Vista SP1+, 7, Mac OS X Leopard+) (Google Japonya)
Japonca giriş yöntemi düzenleyicisi.
Picasa (Mac OS X, Linux, Windows 2000, XP, Vista, 7)
Fotoğraf kütüphanesi seçeneği ve basit efektler sunan fotoğraf organize etme ve düzenleme uygulamasıdır. Yüz tanıma ve coğrafi etiketleme özelliklerini de içermektedir.
Picasa Web Albümleri Yükleyici (Mac OS X)
"Picasa Web Albümleri" hizmetine resim eklemek için bir uygulamadır. iPhoto uyumlu ek bir yazılım olan ve bağımsız bir yazılım olan iki versiyonu vardır.
Pinyin (Windows 2000, XP, Vista) (Google Çin)
Batı tarzı klavyelerde girilebilen Pinyin karakterlerini Çince, Çince karakterlere çevirmek için kullanılan giriş yöntemi düzenleyicisi.
Hızlı Arama Kutusu (Windows, Mac OS X)
Yüklü uygulamaları kolaylıkla görüntülemeye veya çevrimiçi aramaların kolayca gerçekleştirilmesine izin veren Quicksilver temelli bir arama kutusu.
Güvenli Erişim (Windows 2000, XP)
WPA ya da 802.1x protokollerini desteklemeyen donanıma sahip Google WiFi kullanıcıları için VPN istemcisi.
SketchUp (Mac OS X, Windows 2000, XP, Vista, 7)
Google Earth'e entegre, basit 3 boyutlu yapılar çizmek için bir modelleme uygulaması.
Araç Çubuğu (Firefox, Internet Explorer)
Google arama kutusu, pop-up engelleyici ve websitesi sahipleri için butonlar yaratma özelliklerine sahip web tarayıcısı araç çubuğu.
Visigami (Mac OS X Leopard)
Google Images, Picasa ve Flickr'dan arama yapabilen resim arama uygulaması ekran koruyucu.

Mobil[değiştir | kaynağı değiştir]

Web uygulamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ürünlere mobil bir cihaz üzerinde bir tarayıcıdan erişilebilir.

Blogger Mobil
Yalnızca bazı Amerika ağlarında kullanılabilir. Uygulama ile mobil bir cihazdan Blogger'daki bir blog güncellenebilir.
Takvim
Kullanıcı bu uygulama ile mobil bir cihaz üzerinde bir Google Takvim listesinin tamamını görüntüleyebilir, ayrıca kişisel takvimlere ekleme yapabilir.
Dökümanlar
Mobil bir cihaz üzerinde döküman görüntüler.
Gmail
Standart bir mobil tarayıcı kullanarak, mobil bir cihaz üzerinde bir Gmail hesabına erişim sağlar. Alternatif olarak Google, Gmail mesajlarına hızlıca ulaşmak ve indirmek için özel bir mobil uygulama sağlamaktadır.
iGoogle
Modüllerle özelleştirilebilen bir mobil iGoogle versiyonudur.
Latitude
Google Latitude, Google Haritalar yardımıyla, kullanıcının arkadaşlarının, kullanıcının yerini takip edebilmesini sağlayan bir mobil coğrafi konum aracıdır.
Maps Navigation (yalnızca Android'te)
GPS'i açık mobil cihazlar için, 3D görüntülü, sesli yönlendirmeli ve otomatik tekrar yön bulma özelliğine sahip bir Android seyir aracıdır. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Birleşik Krallık, İrlanda, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, Hollanda, Danimarka, Avusturya, İsviçre, Avusturalya ve Belçika'da kullanılabilmektedir. [1]
Mobilizer
Web sayfalarını, mobil web tarayıcılar için optimize eden bir uygulamadır.
Haberler
Google haberlere mobil cihazlar için optimize edilmiş şekilde erişim sağlayan bir uygulamadır.
Teklifler
Telefonları üzerinden alışveriş yapan kullanıcılar için Google Wallet'la birlikte çalışarak kupon, indirim ve ödemeleri bir araya getirir. [2]
Orkut
Hareket halindeyken arkadaşlarla bağlantı ve paylaşım sağlar.
Picasa Web Albümleri
Picasa'da çevrimiçi depolanan fotoğraf albümlerini görüntüleme ve paylaşmaya izin verir.
Ürün Arama
Bir ürün hakkında bilgiye ulaşmak için arama yapmayı sağlayan eski Froogle Mobile uygulamasının güncellenmiş sürümüdür.
Okuyucu
Mobil bir cihaz üzerinde Google Reader'ı görüntüler.
Cüzdan
Telefonları üzerinden alışveriş yapan kullanıcılar için Google Teklifler'le birlikte çalışarak kupon, indirim ve ödemeleri bir araya getirir. [2] Telefonu sanal bir kart gibi kullanmayı sağlar.

Bağımsız uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ürünlerin bir kısmı indirilerek bir mobil cihazdan çalıştırılmalıdır.

Kitaplar (Android, iOS)
(sadece Amerika ve Birleşik Krallık'ta kullanılabilir.) Kullanıcının kitap satın alıp indirmesine, bu kitapları uzak sunucularda saklamasına ve böylece bir kitabın çeşitli cihazlardan okunmasına da izin veren indirilebilir bir uygulamadır.[3]
Gmail
Gmail'in bazı mobil cihazlarda web arayüzü yoluyla kullanılamayan, örneğin Java Sanal Makinesi gerektiren etiketleme, arşivleme gibi özelliklerini kullanabilmeyi sağlar. İndirilebilir bir uygulamadır.
Goggles (Android, iOS; Google Labs'tan)
Resim tanıma özelliği sayesinde, fotoğraf çekerek arama yapan indirilebilir bir uygulamadır. [4]
Dinle (Android, Mobil; Google Labs'tan)
Abonelik, podcast akışları ve web sesleri için indirilebilir bir uygulama.
Haritalar (Android, BlackBerry, Windows Mobile, iOS, Symbian, Palm OS, Palm WebOS, and J2ME)
Mobil cihazlarda harita görüntülemek için bir uygulamadır. Kullanıcılara adres bulma ve harita üzerinde yön işaretleme olanağı sağlar. Bir GPS aracılığıyla kullanıcının coğrafi konumunu bularak harita üzerinde gösterebilir. Kullanıcı ayrıca Latitude üzerinden bulunduğu yeri arkadaşlarıyla paylaşabilir. Cihaz ya Google haritalar'ı kullanmak için özel bir uygulamaya ya da düzgün yapılandırılmış Java sanal makineli bir telefona sahip olmalıdır.
Müzik
Ücretsiz müzik için bir uygulamadır. [5] Çevrimiçi müzik mağazası 16 Kasım 2011 tarihinde erişime açılmıştır. [6]
Okuyucu (Android)
Okunmamış beslemelerin sayısı, arkadaşlar, paylaşım, beğenme ve yıldız verme özelliklerini destekleyen indirilebilir bir RSS uygulamasıdır. [7]
Alıcı (Android, iOS)
Alışveriş için indirilebilir bir uygulamadır.
Gökyüzü Haritası (Android, Mobile)
Yıldız haritası görüntüleyen arttırılmış bir gerçeklik programıdır.
Sync
Birden fazla Google takvimi ve irtibat bilgilerini bir Google hesabı kullanarak mobil telefonlarla eşler.
Konuşma (Android, BlackBerry, iOS)
Akıllı telefonlar için VoIP ve yazı uygulaması.
Çeviri (Android, iOS)
Kullanıcılara konuşmaları eş zamanlı olarak çeviri imkanı tanır.
Voice (Android, Blackberry, iPhone)
Seçilen cihazlardan Google Ses'e erişim için indirilebilir bir uygulamadır. Tüm dünyadaki kullanıcılar için kullanılabilir durumdadır.
Yinyue (Müzik) (Google Çin)
Çin pop müziğinden geniş bir arşiv içeren site bağlantılarını (özellikle Cantopop ve Mandopop), Google'ın kendi oynatıcısı üzerinden ses akışlarını içerir. Arşivi, sadece Çin'de ulaşılabilir olan Top100.cn tarafından sağlanmaktadır, yasal şarkı sözü ve çoğu durumda yasal Mp3 indirilebilir.
YouTube
Seçilen cihazlarda Youtube videolarının görüntülenmesi için indirilebilir bir uygulamadır.
YouTube Remote (Android)
Youtube videolarının görüntülenmesi için indirilebilir bir uygulamadır. Videoları listelemeye, oynatmaya ve televizyon sesini kontrol etmeye olanak tanır. Taşınabilir ahize ile, Leanback ürünlerinin yapabildiği her şeyi yapabilir. [8]

Web[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ürünlere bir web tarayıcı üzerinden ulaşılmalıdır.

Hesap yöneticisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Pano
Google hesabıyla ilgili verilerin basit bir görünümünü sunar.
Çıkartma
Kullanıcıya, Google ürünleri üzerindeki verilerinin bir kopyasını indirme imkanı tanır.

Reklam[değiştir | kaynağı değiştir]

AdMob
Mobil reklam ağı.
AdSense
Web yayıncıları için, site içeriği ile ilgili, yazı-temelli Google reklamları iletimi yoluyla bağlamsal reklamcılık çözümü sunar.
AdWords
Google'ın sponsor bağlantılar bölümünde reklam vermeyi sağlar.
Adwords Express
Yerel çevrimiçi reklamcılık çözümüdür.
Sertifikasyon Programı
Google AdWords'un partner sertifikasyon programı.
DoubleClick
Dijital medya alıcıları, yaratıcıları ve satıcıları için reklam yönetim ve hizmet teknolojileri kaynağı.
Google yayıncıları için DoubleClick
Doğrudan satış gelirlerini idare etmek ve garantisiz envanterle maksimum verimi sağlamak için bir araç setidir.
Google yayıncısı küçük işletmeler için DoubleClick
Büyümekte olan yayıncıların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış reklam yönetim çözümüdür. Önceki adı Reklam yöneticisi anlamına gelen Ad Manager'dır.
Grants
Seçilen yardım organizasyonuna ayni yardım programıdır.
TV Reklamları
100+ televizyon ağı boyunca, teevizyon reklamı vermenin bir yoludur.
Website Optimizer
Kullanıcının varolan websitesinin değerini yükseltmek için kullanabileceği ücretsiz bir test ve optimizasyon aracıdır.

İletişim ve Yayıncılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Google uygulamalar sitesine ait ekran yakalama görüntüsü
3B Depo
Google 3B Depo (3D Warehouse), varolan araçlar, mekanlar (yapılar dahil) ve objelerin Google SketchUp'ta yaratılmış 3 boyutlu bilgisayar grafiklerini depolayan çevrimiçi bir hizmettir. Modeller Google Earth üzerinden ya da diğer Google SketchUp kullanıcıları tarafından indirilebilir.
Uygulamalar
İşletmeler, kurumsal kullanım ve eğitim için, Gmail ve diğer Google ürünlerinin özellikleri için özel alan ve hizmet entegrasyon hizmeti.
Blogger
Blog yayınlama aracı. Kullanıcılar fotoğraf yayınlama, yorum yapma, grup bloglar, blogger profillesi ve mobil bazlı postalama gibi özelliklere sahip, özel bloglar yaratabilirler.
Butik
Moda ürünlerini keşfetmek ve bulmak için kişiselleştiriliş bir alışveriş hizmetidir.
Takvim
Ücretsiz çevrimiçi takvim, Yahoo! veWindows Live'ın sunduğu takvim hizmetine benzerdir. Gmail entegrasyonu, takvim paylaşma ve kullanıcının ana dilinde olay eklemesini sağlayan "hızlı ekleme" fonksiyonlarını içerir.
Dökümanlar
Yayınlama ve birlikte çalışma özellikleriyle, döküman, çalışma sayfası ve sunum uygulamasıdır.
FeedBurner
Reklam gereçleri ve besleme trafiği analizleri içeren bir haber beslemeleri yönetim hizmetidir.
Friend Connect
Friend Connect websitesi ve bolg sahiplerinin sosyal özellikleri sitelerine ekleyebilmeleri için bir çevrimiçi hizmettir. Ayrıca,kullanıcılara arkadaşlarıyla bu yugulamayı yüklemiş farklı sitelerde bağlantı kurma olanağı sağlar.
Gmail (ayrıca Google Mail şeklinde de kullanılır)
Ücretsiz bir e-posta servisidir. Esnek arayüzü ve geniş saklama kapasitesiyle, 1 Nisan 2004 yılında davetiye sistemi ile sunulmuştur. Mobil erişim ve Google Talk entegrasyonu bulunmaktadır.
goo.gl
Google'ın url kısaltma hizmetidir..
Google+
Sosyal ağ hizmetidir.
iGoogle (Google Kişiselleştirilmiş Anasayfası)
İnternet beslemeleri ve Google Gadget'ları içerebilen, özelleştirilebilir anasayfadır. Mayıs 2005'te sunulmuşi 30 Nisan 2007'de iGoogle adını almıştır.
Knol
Knol, kullanıcılara ve uzmanlara çeşitli konularda makaleler yazma olanağı tanıyan bir hizmettir.
Marratech e-Meeting
Web konferans yazılımı, Google çalışanları tarafından şirket içinde kullanılmaktadır, Google tarafından 19 Nisan 2007 tarihinde Marratech şirketinden satın almıştır.
Orkut
Sosyal ağ hizmeti. Kullanıcılar ortak ilgi alanlarına sahip topluluklara katılabilir, arkadaşlarını ekleyebilir ve kişisel ve profesyonel bilgilerini listeleyebilir. Kasım 2006'dadavetiye sisteminden herkese açık hale gelmiştir.
Panoramio
Dünya'dan fotoğraflar içeren bir fotoğraf paylaşım sitesidir.
Picasa Web Albümleri
Ana Picasa programı ile entegre çevrimiçi albüm hizmetidir.
Picnik
Çevrimiçi fotoğraf düzenleme hizmetidir.
Profiller
Kullanıcının, diğer kullanıcılara, Google ürünleri üzerinde ne şekilde görüneceğini kontrol etmesine, kendisi hakkında bilgi vermesine olanak tanır.
Sorular ve Cevaplar (Arapça, Çince, Rusça, Tayca)
26 Haziran 2007'de kullanıcılara soru sorma ve cevaplama olanağı tanımış bilgi marketi sitesi.[9]
Reader
Atom ve RSS beslemelerini okuyabilen internet tabanlı bir haber toplayıcı. Bu hizmetle ilgili ana değişiklikler Ekim 2006'da yapılmıştır.
Siteler (eski adı Jotspot)
Özel ya da halka açık gruplar için hem kişisel hem kurumsal kullanıma açık web sitesi yaratma aracıdır.
SMS Kanalları (sadece Google Hindistan'da)
Eylül 2008'de kullanıma açılmıştır, kullanıcılara kanallar yaratma ve üye olma imkanı sunar.
Speak To Tweet
Twitter'la ve SayNow'la işbirliği içinde telefon hizmetidir. Bu hizmet kullanıcının sesli mesajını kaydeder ve Twitter hesabından SayNow'da tutulan bu mesaja bir bağlantı verir.
Voice (sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde)
11 Mart 2009'dan önce "Grandcentral" olarak bilinen ücretsiz bir sesli iletişim sistemidir.
Web Fontları
İnternet fontlarının interaktif bir dizinidir.
YouTube
Ücretsiz bir video paylaşım sitesidir. 9 Ekim 2006 tarihinde Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alınmıştır.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

App Engine
Geliştiricilere web uygulamaları yazma ve çalıştırma olanağı sağlayan bir araçtır.
Closure Tools
Gmail, Google Dökümanlar ve Google Haritalar gibi Google ürünlerinde kullanılan Javascript araçları.
Code
Google'la ilişkili geliştirmelerle ilgilenen geliştiriciler için Google'ın sitesidir. Site açık kaynak kodları ve API hizmetlerinin listesini içerir, ayrıca ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımlar için barındırma imkanı sağlar.
Dart
Google tarafından geliştirilmiş yapısal bir web programlama dili.
Go
Google tarafından geliştirilmiş derlenen, eş zamanlı bir programlama dili.
OpenSocial
Pek çok web sitesinde sıkça rastlanan, sosyal uygulamalar kurmak için kullanılan API'lerin bir seti.
Page Speed
Geliştiricilerin kendi web site hızlarını optimize etmelerine yardımcı bir araçtır.
Swiffy
Adobe Flash dosyalarını (SWF), HTML5'e çevirme aracıdır.
Web Toolkit
Geliştiricilerin Ajax uygulamaları yaratmalarını sağlayan bir açık kaynak Java yazılım geliştirme çerçevesi.
Webmaster Tools (eski adı - Google Sitemaps)
Sitemaps protokolleri için analiz ve eklemeler.

Haritalama[değiştir | kaynağı değiştir]

Body
insan vücudunun anatomik modeli.
Building Maker
Google Earth için 3 boyutlu binaların yaratılabileceği internet tabanlı kurma ve düzenleme aracı.
Map Maker
100'den fazla ülkenin haritalarını düzenleyerek Google Haritalar'ı geliştirme aracıdır.
Haritalar
Sokak seviyesinde haritalama hizmetidir, yerel işyeri arama ve araba yolu çizme özelliklerini sağlar.
Mars
Google Haritalar arayüzünü kullanan bir Mars tasviridir. Astronot Percival Lowell'ın doğum yıldönümü dolayısıyla 13 Mart 2006'da satışa sunulmuştur.
Moon
Google Haritalar arayüzünü kullanan bir Ay tasviridir. 20 Temmuz 2005'te 1969 yılındaki aya iniş olayı şerefine kullanıma sunulmuştur.
Sky Map
Yıldızlar ve galaksileri görüntülemek için kullanılan, "Google Sky'ın" tarayıcı sürümüdür.
Transit
Google Haritalar arayüzünü kullanan, toplu taşıma araçlarıyla gezi planlama aracıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://mashable.com/2010/06/09/google-maps-navigation-canada-europe/
  2. ^ a b Erica Ogg, CNET. "http://news.cnet.com/8301-31021_3-20066478-260.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20 " 26 Mayıs 2011.
  3. ^ http://news.yahoo.com/s/ap/20101206/ap_on_hi_te/us_tec_google_books
  4. ^ http://www.google.com/mobile/goggles/
  5. ^ http://music.google.com/about/
  6. ^ http://www.guardian.co.uk/technology/2011/feb/16/google-music-itunes-competitor-android
  7. ^ http://googlereader.blogspot.com/2010/11/android-google-reader-app-is-here.html
  8. ^ http://mashable.com/2010/11/09/youtube-remote/
  9. ^ http://googlerussiablog.blogspot.com/2007/06/google.html