Green Day

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Green Day
Green Day, Roma.
Genel bilgiler
Başladığı yerEast Bay, Kaliforniya, ABD
TarzlarPunk rock, Pop punk, Alternatif rock
Etkin yıllar1987-günümüz
Müzik şirketiLookout! (1989-1993)
Reprise (1993-günümüz)
İlişkili hareketlerPinhead Gunpowder, The Frustrators, The Network, Foxboro Hot Tubs
Resmî sitewww.greenday.com
ÜyelerBillie Joe Armstrong
Mike Dirnt
Tré Cool
Jason White
Eski üyelerJohn Kiffmeyer
Vokalist Billie Joe Armstrong
Grubun bas gitaristi Mike Dirnt, Nürnberg'deki 2013 Rock im Park sırasında performans sergilerken.

Green Day, 1987 yılında kurulan bir punk rock grubudur. Albümleri ABD'de 23 milyon, dünya çapında 70 milyon satmıştır ve bu sebeple tüm zamanların en başarılı punk rock grubu unvanını almışlardır.[1] Green Day 4 tane Grammy ödülü -Dookie ile en iyi Alternatif Albüm, American Idiot ile en iyi Rock Albümü, "Boulevard of Broken Dreams" parçası ile yılın kaydı ödülünü, 21. Century Breakdown ile en iyi rock albümü ödülünü almıştır.

Bağımsız bir plak şirketi olan Lookout! Records çıkışlı kayıtlarıyla (1989-1991) underground bir şöhrete sahip olan grup,1994'te Reprise Records bünyesinden çıkan 3. stüdyo albümleri Dookie ile ABD'de punk müziğin mainstream'e taşınmasına çağdaşları The Offspring, NOFX ve Rancid ile birlikte en büyük katkısı olan gruptur.

Grup üyeleri tarafından kurulan Oakland Coffee Works adlı bir kahve şirketleri bulunmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş ve Lookout! yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk adıyla Sweet Childrenı Rodeo-Kaliforniya'da oluşturan Billie ve Mike, John Sweet lise kafeteryasında ilk tanıştıklarında 10 yaşlarındaydılar. Kuzey Kaliforniya underground punk sounduna sahip bu grup evlerinde Ozzy Osbourne, Def Leppard ve Van Halen'dan heavy metal şarkıları çalarak başladılar müzik hayatlarına. Billie Joe Armstrong ilk şarkısı Why Do You Want Him?i annesi ve üvey babası için yazdığında 14 yaşındaydı.

1987 yılında gruba John Kiffmeyer (Al Sobrante) dahil oldu ve grubun adı Green Day olarak değişti. Sonrasında grup cafelerde çalmaya başladı. 1989 yılında grup bağımsız ilk EPleri 1,000 Hoursu kaydetti. Bu EPyi Sweet Children ve Slappy EP leri izledi. Grubun resmi ilk albümü önceki EP lerinin kombinasyonu olan 1039/Smoothed Out Slappy Hour yerel bir firma Lookout! Records tarafından 1990 yılında yayınlandı. Sonrasında John Kiffmeyer eğitimi yüzünden gruptan ayrılmaya karar verdi.

Reprise Records ve 1990'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

John'un ayrılması sonrasında gruba Tré Cool (Frank Edwin Wright, III) dahil edildi. Tré ile ilk grubun ikinci albümü Kerplunk ile grup 5 ulusal turne düzenledi. Bu albüm grubun büyük firmalar tarafından tanınmasını sağladı ve Reprise Records ile anlaşmaya bağlandı. Bu firmayla ilk albüm 1994 yılında yayınlanan Punk rock soundlu Dookie idi. Albümden çıkan ilk single Longview ile Dookie hit oldu. İkinci single Basket Case ile Amerika Modern Rock listelerinde 5 hafta zirvede kaldı.

Yaz sonunda Woodstock'94 şovu albüm satışlarını arttırmaya en büyük etken oldu. Albümün 4.single ı When I Come Around ile grup Amerika Modern Rock listelerinde 7 hafta birinciliğini korudu. Dookie sadece Amerika'da 5 milyondan, uluslararası 10 milyondan fazla sattı ve bu albüm 1994 Grammy ödül töreninde Best Alternative Music Performance ödülünün sahibi oldu. Green Day 1995 sonbaharında Insomniac albümünü yayınladı. Albüm 1996 baharına kadar 2 milyon kopya sattı. 1997 yılında Nimrod albümünü piyasaya sürdüler. Bu albümünde başarısının ardından grup üyeleri kendi ailelerini kurmaya başladı. Ve aileleriyle vakit geçirebilmek için müziğe 2 yıl ara verdiler.

Warning - International Superhits - Shenanigans[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılında Green Day müzik piyasasına Warning albümüyle geri döndü. Bu albüm grup için farklı bir sounda sahipti. Albüm daha olgun punk içeriyordu ve fanları ve eleştirmenler tarafından fazla tutulmadı. Albümün en büyük hiti Minority idi. Sonraki 4 yıl birkaç turne ve toplama albümlerle (International Superhits-2001, Shenanigans-2002) geçti.

American Idiot[değiştir | kaynağı değiştir]

Eylül 2004'te yayınlanan American Idiot albümü Amerika hükûmetine ve medyasına bir eleştiri içeriyordu. Grup ABD 43. cu başkanı George W. Bush ve onun radikal sağcı görüşlerini eleştirmesiyle birçok kez gündeme oturmuştur. "American Idiot" adlı şarkısı ise ABD'nin dış ve iç politikaların eleştiren bir şarkıdır. Ayrıca grup küresel ısınma karşıtıdır ve ABD'nin küresel ısınmaya yaptığı büyük katkıyı sık sık eleştirir ve bu konuda Greenpeace organizasyonunu destekler. Albüm Jesus of Suburbia isimli kurgu bir öykü üzerine kurulu olduğundan Punk Rock Opera olarak sınıflandırıldı. Bu albüm Dünya Billboard listelerinde 1 numaraya yerleşti. İlk single albümünde adını taşıyan American Idiot parçasının başarısını Boulevard Of Broken Dreams izledi. American Idiot albümü 7 Grammy ödülüne aday gösterildi ve Best Rock Album ödülünü aldı.MTV Video Music Awards'ta 7 ödül kazanan grup Kerrang'dan da 2 ödül aldı. 2005 yılında Bullet in a Bible live albümü çıktı. Konser Milton Keynes de gerçekleştirildi.

21st Century Breakdown[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun bir tatil döneminden sonra Green Day yeni albümleri 21st Century Breakdown'u 15 Mayıs 2009' da satışa sundu. Albümün çıkış parçası Know Your Enemy klibi televizyonlarda dönmeye başlamış ve Billboard Hot Modern Rock Tracks listesinde ilk haftadan 1 numaraya yerleşmiştir. Singleları ise Know Your Enemy, 21 Guns, 21st Century Breakdown ve East Jesus Nowhere'dir. 1 Şubat 2010 Grammy Ödül Töreninde Green Day en iyi rock albüm, en iyi rock şarkı ve en iyi rock grup vokal performans dallarında 3 kez aday gösterildi. Green Day ise en iyi rock albümü alarak grammy ödül sayılarını 4'e yükseltmişlerdir. 22 Mart 2011'de Awesome as F**k adlı live albümü Reprise Records'tan yayımlanmıştır. Albüm, 2009–2010 21st Century Breakdown World Tour kapsamında gerçekleşen Japonya konserinin DVD kaydıdır.

Uno! - Dos! - Tre![değiştir | kaynağı değiştir]

Green Day 2011'de bazı barlara çıkıp küçük konserlere çıktı. Hit şarkılardan çok yeni şarkılar vardı. Yeni şarkıların çok olması, şarkı sayısı fazla olan bir albümün beklendiğini gösteriyordu. 2012 başında Green Day stüdyoya girdi. Yaklaşık 4 ay stüdyoda kayıt yapan Green Day yazın Uno-Dos-Tre üçlemesini açıkladı. Bir süre sonra Green Day'in albüm yayın tarihleri de açıklandı. Üç aşamalı albüm serisinden Uno 25 Eylül'de, Dos 13 Kasım'da ve üçlemenin son parçası Tre 11 Aralık'ta çıktı. Uno albümündeki singlelar büyük beğeni topladı. Dos albümündeki garage rock havası Green Day'in ne kadar renkli bir grup olduğunu gösterdi. Uno albümünde "Kill the DJ" şarkısı hem pop rock dans havası verirken bir de siyasi konulardan geçilmiştir.

Grup üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu anki üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yardımcı elemanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dookie albümünün yayınlanmasının ardından grubun MTV'de video yayınlarına başlaması özellikle Punk Rock'ı politik bir eylem olarak gören punk camiasından tepki aldı, fakat grubun yayınlarının büyük bir kitleye ulaşması hayran kitlenin değişmesine sebep oldu.

Bu konuda Sex Pistols grubunun solisti John Lydon'dan tepki gelmişti:

"Bana Green Day'in Punk olduğunu söylemeyin. Değiller, kendilerinin bile anlamadığı bir konuda tıngırtı ve özentilik yapıyorlar. Bence sahteler" [2]

Ayrıca The Killers grubundan Brandon Flowers, önceden hesaplanmış Anti-amerikancı (Calculated Anti-americanism) olmakla suçlamıştır. Grubun American Idiot albümünün içeriğini ve Bullet In A Bible isimli canlı konser kaydı DVD'sini yurtdışında (İngiltere) kaydetmelerini de Amerikan karşıtlığı olarak yorumlamıştır.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dip notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Kerrang- Green Day: The Biggest Punk Band of All Time 11 Aralık 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Greenday.net. Yayın tarihi 31 Ağustos 2006
  2. GIGWISE "John Lydon Calls Green Day "Plonk" Not "Punk"" Yayın tarihi: 11 Eylül, 2006.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kerrang- Green Day: The Biggest Punk Band of All Time 11 Aralık 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Greenday.net. Retrieved on August 31, 2006
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2006. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]