Shakira

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shakira
2023'te Shakira
Genel bilgiler
Doğum adıShakira Isabel Mebarak Ripoll
Doğum2 Şubat 1977 (47 yaşında)
Barranquilla, Kolombiya
TarzlarPop
Rock
Latin Pop
Latin Rock
Dans
Halk
Reggaeton
MesleklerŞarkıcı
Söz Yazarı
Albüm Yapımcısı
Dansçı
Hayırsever
Girişimci
ÇalgılarVokal
Gitar
Davul
Perküsyon
Armonika[1]
Etkin yıllar1990-günümüz
Müzik şirketiColumbia
Epic
Live Nation
RCA
Sony Music Latin
Resmî siteshakira.com
Çocukları2

Shakira Isabel Mebarak Ripoll (d. 2 Şubat 1977, Barranquilla), 16 Grammy Ödülü sahibi Kolombiyalı şarkıcı, söz yazarı, dansçı ve oyuncudur. 90'lı yılların sonlarına doğru büyük bir patlama yapan Latin pop ve Latin rock müzik furyasındaki en önemli isimlerden biridir. Özellikle yarı Arap yarı Latin figürü danslarıyla insanların beğenisini toplamıştır. Aynı zamanda beste de yapan sanatçı 3[2] kez Grammy, 13[3] kez Latin Grammy, 14 kez Billboard Latin Müzik Ödülü kazanmıştır. Sony Müzik İspanya'ya göre Shakira 20 milyonu Amerika'da olmak üzere toplamda dünya genelinde sadece albümleri 120 milyonun üzerinde satmıştır.[4] Tekli satışları da eklenince Shakira 300 milyon kayıt satışını geçmiş bulunmaktadır.[5][6] Shakira 300[7] milyon dolarlık net serveti ile dünyanın en zengin Latin pop şarkıcıları arasındadır.[6] En fazla satan Kolombiyalı sanatçıdır. "Hips Don't Lie" teklisi günümüze kadar 19 milyon satarak son 10 yılın en çok satan teklisi olmuştur.[8] 2010 yılında seslendirdiği Dünya Kupası şarkısı "Waka Waka" 18 milyon[kaynak belirtilmeli] satarak, dünya kupası tarihinin en çok satan şarkısı olmuştur. Ayrıca şarkı Youtube'da 3 milyardan fazla izlenen klip olmuştur.[9] Shakira; Amerika'da, Avustralya'da ve İngiltere'de 1 numaraya yükselen tek Güney Amerikalı sanatçı olmuştur.

Shakira aynı zamanda Kolombiya'da faaliyet gösteren Pies Descalzos adlı bir sivil toplum örgütünün kurucusu ve onursal başkanıdır. 4 yaşında ilk bestesini yapmıştır. İspanyolca ana dilidir. Akıcı bir şekilde İngilizce, Portekizce ve Fransızca konuşur, İtalyanca ve Arapça dillerini de konuşabiliyor. 2011 yılında Harvard Üniversitesi tarafından Yılın Sanatçısı seçilmiştir. Son olarak Shakira, Hollywood Walk of Fame'de (Şöhretler Kaldırımı) yıldız sahibi oldu ve burada yıldızı olan ilk Kolombiyalı unvanını kazandı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Shakira, Kolombiyalı Carmen Ripoll Torrado ve Lübnan asıllı William Mebarak Chadid'in kızları olarak 2 Şubat 1977'de Kolombiya-Barranquilla'da doğdu. Çocukluk ve gençlik yılları Barranquilla'da geçen Shakira, La Rosa De Cristal adını verdiği ilk şiirini dört yaşında yazdı. Daktiloyla ödüllendirilen küçük Shakira şiir yazmaya devam etti ve daha sonra bunları şarkılara dönüştürmeye başladı. Sekiz yaşındayken erkek kardeşlerinden birini kaybeden Shakira ilk şarkısını ona ithafen yaptı. Dansa olan ilgisi de küçük yaşlarda ortaya çıkan Shakira, babasıyla birlikte gittiği bir Arap restoranında darbukayla tanıştı ve masanın üstüne çıkıp dans etmeye başladı. O anda dansçı olmak istediğini anladığını söyleyen Shakira, sesinin fazla güçlü olması gerekçesiyle okul korosuna alınmamasının ve sesinin müzik öğretmeni tarafından keçiye benzetilmesinin hayal kırıklığı, yerini her cuma öğrendiği yeni figürlerini sergilediği dans gösterisine bırakmıştı. Shakira'nın iddiasına göre bu ilk performansıydı.

1991-1994: Magia ve Peligro[değiştir | kaynağı değiştir]

10 ve 13 yaşları arasında Barranquilla'da birçok etkinliğe dans etmesi için davet edilen Shakira, hayatının dönüm noktalarından birini prodüktör Monica Ariza ile tanışmasıyla yaşadı. Zira Ariza, Shakira'dan çok etkilenecek ve ona Sony'nin Kolombiya ofisiyle bir görüşme ayarlayacaktı. Söylediği üç şarkıyla Sony çalışanlarını fazlasıyla etkileyen Shakira üç albümlük sözleşmeyi imzalamıştı bile. 1991'de ilk albümü Magia, müzik raflarındaki yerini aldı. Henüz 14 yaşında olan şarkıcının albümü beklenen ilgiyi göremeyince 1993'te yayımlanacak ikinci albüm Peligro için kollar sıvandı. İlkinden daha iyi bir çıkış yakalayan Shakira sonuçtan yine de memnun değildi. Şili'de yapılan ve Latin Amerikalı şarkıcıların kendilerini gösterme fırsatı bulduğu Viña del Mar International şarkı festivalinde seslendirdiği "Eres" isimli şarkısıyla o dönemde 20 yaşında olan Ricky Martin’in de aralarında olduğu jüri tarafından birinci seçildi. Martin, Shakira'nın performansından çok etkilenmişti ardından Shakira büyük bir dünya yıldızı olmak adına ilk adımı atmış oldu.

Pies Descalzos (1996)[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğduğu şehir Barranquilla'daki Shakira heykeli, Kolombiya

Kolejdeki eğitimini tamamlamak üzere müziğe bir süre ara veren Shakira 1995'te yine sahnelere döndü.

Alanis Morissette'den oldukça etkilenen şarkıcı aynı yıl Latin Amerika'da ona büyük ün kazandıracak üçüncü albümü, ilk stüdyo albümü Pies Descalzos'ı çıkardı. Albümden çıkan ilk parça "Estoy Aqui"dir. Kolombiya, Arjantin, Meksika ve Brezilya'da zirveye oturan şarkı Güney Amerika'da büyük bir hit oldu. Bu şarkıyla Latin Amerika'nın yanında diğer İspanyolca konuşan ülkelerde de ünlü olan şarkı İspanya listesinde 5 numaraya kadar çıktı. Aynı zamanda Amerika da onun sesini duymuştu, şarkı Amerika Latin listesinde 2 numaraya yükseldi.

Albümün 2. teklisi "¿Dónde estás corazón?" da çıkış parçasına yakın başarı gösterdi. Kolombiya'da albümden 3 tekli 1 numara oldu. Artık o tüm Kolombiya'nın sevgilisi olmuştu. Albümden 6 tane tekli çıktı ve albüm dünya çapında 5 milyon sattı. Albümün satışı ödülleri de etkiledi. 1997 yılında Shakira "Latin Billboard Ödülleri"ne 3 dalda aday oldu. "En İyi Pop Albüm" de dâhil 3 ödülü de alan Shakira o yıla damgasını vurdu. Shakira 1997 yılında aday olduğu bütün ödülleri aldı. Bu albüm Shakira'nın müzik şirketiyle imzaladığı son albüm olacaktı ama albümün büyük başarısından dolayı şirket Shakira'yı bırakmadı ve onu bir albüm daha çıkarması konusunda ikna etti.

¿Dónde Están Los Ladrones? (1998)[değiştir | kaynağı değiştir]

Emilio Estefan'ın prodüktörlüğünde gerçekleştirilecek yine İspanyolca söylediği şarkılardan oluşan ¿Dónde Están Los Ladrones?, 1998 yılında çıktı. Türkçesi "Hırsızlar Nerede?" olan albüm Shakira'yı uluslararası ünle tanıştıran ilk albüm oldu. Albümün ilk parçası "Ciega, Sordamuda" Shakira'yı Amerika'da da ünlü yaptı. Amerika Latin listelerinde 1 numaraya yerleşen şarkının asıl hit olduğu kıta Güney Amerika'dır. Güney Amerika'daki tüm ülkelerde 1 numaraya ulaşan şarkı 1990'lı yılların en önemli birkaç Latin şarkısından biri olarak gösteriliyor.

Ama Shakira'yı Amerika kıtasının dışında da ünlü yapan şarkı bu albümün bir diğer parçası olan "Ojos Asi". Bu hit şarkı 4 ödül kazandı. Kazandığı en önemli ödül ise Latin Grammy'lerde "En İyi Kadın Pop Şarkı" ödülü. Birçok Avrupa listesinde de yüksek sıralara oturan şarkı albümün satışını etkiledi. Amerika'da 1,6 milyon satan albüm dünya çapında 10 milyonu geçen bir satışa ulaştı. Albümden çıkan 2 şarkı Amerika Latin listesinde 1 numara oldu. Albümün teklilerini ise en çok seven ülke Arjantin gibi gözüküyor. Ülkede, albümden çıkan 5 teklinin 3 tanesi 1 numara olmuşken 2 tanesi de 2 numara olmayı başardı. Ayrıca bu albüm, dünyada en çok satan 2. İspanyolca albümdür. Ve 1990'lı yılların yapılmış en iyi Latin albümlerinden biri olarak gösteriliyor. Allmusic tarafından 5 üzerinden 4.5 yıldız almıştır.

Laundry Service (2001)[değiştir | kaynağı değiştir]

Shakira, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile birlikte, 2011

2000 yılında İngilizce sözlü şarkılardan oluşacak bir sonraki albümü için Gloria Estefan'la ortak çalışmaya başlayan Shakira, "¿Dónde Están Los Ladrones?" albümündeki Ojos Así şarkısının İngilizce versiyonu olan Eyes Like Yours'u kaydetti. Daha sonra eski şarkılarını kullanmaktan vazgeçen şarkıcı yeni albüm için yeni şarkılar yazdı.

Bir yıllık sürenin sonunda ortaya çıkan ve dört İspanyolca şarkının da yer aldığı Laundry Service 2001 yılında piyasaya sürüldü. Türkçede “Çamaşır Yıkama Servisi” anlamına gelen “Laundry Service” ismi için Shakira, “Geçmişe bir sünger çektim. Bu albümle birlikte geçmişe ait ne varsa hepsini yıkadım. Hayranlarımın karşısına yepyeni bir Shakira olarak çıkıyorum.” diyor. Shakira'nın önceden bundan haberi olmasa da albümün çıkış parçası "Whenever, Wherever" çok büyük bir hit oldu. 2001'in sonlarında çıkan şarkının başarısı 2002'de büyüdüğü için şarkı bazı yerlerde 2002'de çıktı yazabilir. Şarkı 29 ülkede 1 numara olarak albüme çok büyük başarı getireceğinin sinyallerini veriyordu. Şarkı 1 tane Latin Grammy, 1 tane MTV VMA ödülü ve çok daha fazlasını kazandı. Aynı zamanda şarkı 15 milyon kopya satarak 2002'nin en çok satan şarkısı ve son 10 yılın en çok satan 3. şarkısı oldu.

Bu hitin ardından albüm çıktı ve beklendiği gibi büyük bir başarı gösterdi. Birçok listeye 1 numaradan giriş yaptı. Amerika'da ise ilk hafta 365 bin satarak 3 numara oldu. Albümün satışlarının çok hızlı olduğu dönemde albümün 2. parçası "Underneath Your Clothes" çıktı. Satışları daha da hızlandıran şarkı çıkış parçası kadar olmasa da büyük başarı yakaladı. Bu 2 hitin arkasından Shakira albümün 3. parçası "Objection"ı yayımladı. Şarkının listeleri ilk 2 tekliye göre biraz düşük olsa da yine de iyiydi. Avustralya, İtalya, Yeni Zelanda gibi ülkelerde Top 10'a giren şarkı Romanya, Arjantin ve Macaristan'da zirveye oturdu. Albümden çıkan 4. tekli ise "The One"dı. Şarkının listeleri çok iyi olmasa da Portekiz gibi ülkelerde kalıcı hit oldu. "The One" Amerika'da yayımlanmadı. Nedeni ise bir önceki şarkısı "Objection"ın sadece 55 numaraya kadar çıkması.

Bu 4 İngilizce tekliden sonra albümden 2 tane de İspanyolca tekli çıktı. Bunların ilki "Te Dejo Madrid". Şarkı İspanyolca konuşan ülkelerde hit oldu ve İspanya'da 1 numaraya yükseldi. 2. İspanyolca tekli ise "Que Me Quedes Tu". Amerika Latin listelerinde 1'e yükselen şarkı, Shakira'ya 1 tane "BMI Awards" ödülü kazandırdı. Albümden toplamda 4 İngilizce ve 2 İspanyolca şarkı tekli olarak çıktı. 2002'nin en çok satan albümlerinden biri olan "Laundry Service" günümüze kadar Amerika'da 3,7 milyon ve dünyada 20 milyon sattı. Bu satışla tüm zamanların en çok satan albümleri listesine girdi. Shakira'nın hâlâ en çok satan ve en başarılı albümüdür. Shakira bu albümüyle birlikte o dönem tüm dünyada bir fenomen hâline gelmiştir. Deri pantolonları, kemerleri ile tüm dünyada ün salmıştır. Kendine özgü dansları ile ününü giderek artırmıştır. Shakira bu albümünün ardından Tour Of The Mongoose adlı turnesine çıkmış ve ortalığı yıkmıştır. Toplamda konserlerine 1,2 milyon kadar kişi toplamıştır.

Fijacion Oral Vol.1 (2005)[değiştir | kaynağı değiştir]

Shakira bir konser öncesinde, 2005

Shakira, son albümü "Laundry Service"'in promosyonlarını 2003 yılında bitirdi ve yeni bir albüm için kayıtlar yapmaya başladı. 2 yıllık bir uğraşıdan sonra 2005 yılında yeni projesi Fijacion Oral Vol.1 i çıkardı. Büyük bir bölümü İspanyolca olan albümün çıkış parçası La Tortura dünya çapında bir hit oldu ve albümün başarısında büyük katkı sahibi oldu. 19 ülkede zirveye oturan şarkı Amerika Latin listesinde de 25 hafta 1 numarada kalarak rekor kırdı. Shakira bu tekli ile, 2005 MTV VMA Ödülleri'nde İspanyolca şarkıyla performans sergileyen tek sanatçı oldu.

Albüm ilk haftasında 157 bin satarak Billboard 200 listesine 4 numaradan giriş yaptı. Bu girişle albüm Billboard listelerine en yüksek giriş yapan İspanyolca albüm ve aynı zamanda ilk haftasında 157 binin üzerinde satan tek İspanyolca albüm oldu. Amerika'da 2 milyonun üzerinde satarak 2x Platinum aldı ve Amerika'da en çok satan İspanyolca albümdür. Yayınlandıktan sadece 1 gün sonra Meksika'da 3x Platinum, Venezuela ve Kolombiya'da Platinum aldı. Dünyada, sadece ilk 3 gününde 1 milyondan fazla sattı. Günümüze kadar ise dünya çapında ise 9 milyon gibi yüksek bi rakama ulaştı. Tüm zamanların en çok satan 3. İspanyolca albümüdür. Ayrıca Shakira bu albümle 2. Grammy ödülünü kazandı. Ve aynı yıl 4 tane de Latin Grammy ödülü kazandı. Shakira, bu albümle toplam 38 ödül kazanmıştır.

Albümden 4 şarkı, tekli olarak yayınlanmıştır. Bunların en başarılısı olan "La Tortura"'dır. "No" ve "Dia De Enero" teklisi 11 ülkede ve "Las de la Intuicion" 17 ülkede 1 numara olmuştur. Bu teklilerin en önemli ortak noktaları, hepsinin İspanya'da zirveye çıkmalarıdır.

Oral Fixation Vol.2 (2005)[değiştir | kaynağı değiştir]

Shakira Oral Fixation Tour kapsamında İspanya'da konserdeyken.
Shakira Oral Fixation Tour kapsamında İspanya'da konserdeyken, 2006

Aynı yıl Shakira bir albüm daha çıkaracaktı. Albümün çıkış parçası olan "Don't Bother"'ı önceden MTV EMA'de söylemişti. Uluslararası hit olan şarkı birçok ülkede Top 10'a girdi. Şarkının başarısından sonra albüm 29 Kasım 2005'te yayınlandı. Bu, Shakira'nın 2. İngilizce, genelde 5. albümüydü. Oral Fixation Vol. 2 yine çok büyük başarı yakaladı. Albüm Amerika'da ilk haftasında 128 bin sattı ve 5 numaradan giriş yaptı. Albüm, Amerika'da 1.8 milyon satarak Platinum aldı. Dünyada ise 8 milyondan fazla sattı. Albümün ikinci parçası olan "Hips Don't Lie" 2006 Şubat ayında çıktı. Şarkı 21. yüzyılın en çok satan şarkısı, aynı zamanda 21. yüzyılın en başarılı şarkılarından oldu. Shakira, bu şarkıyla ilk kez Amerika'da 1 numaraya yerleşti. Şarkı yaklaşık 70 ülkede 1 numara oldu ve dünyada 10 milyondan fazla sattı. Albümün satışını da büyük oranda etkileyen şarkı çıktığı hafta albümün satış oranını %643 arttırdı. Ayrıca Shakira, şarkıyı "Bamboo" versiyonunda FIFA 2006 için kaydetti. Böylece 2006 MTV VMA'da 7 dalda aday oldu ve En İyi Koreografi Videosu dalında ödül aldı. Daha sonra Shakira 3. tekli olarak "Illegal"'i yayınladı. Bazı Avrupa ülkelerinde hit olan şarkı Avrupa Hot 100 listesinde 5 numaraya çıkmayı başardı. Son olarak da albümden İspanyolca tekli çıktı. "Dia De Enero" Latin Amerika'da büyük hit oldu ve Kolombiya, Arjantin, Meksika gibi ülkelerde zirveye oturdu.

She Wolf (2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

Shakira "Rock in Rio" konseri kapsamında Brezilya'da, 2008

Shakira 3 seneden sonra Sony Music etiketiyle 9 Ekim 2009' da She Wolf adlı albümünü çıkardı. Albümden önce piyasaya çıkan ve albümle aynı ada sahip tekli, İngiltere'de 4 numaraya kadar yükseldi. Shakira, She Wolf'un klibinde Beyoncé ve Britney Spears gibi ünlü isimlerin çok ses getiren kliplerinin yönetmenliğini yapmış olan Jake Nava ile çalıştı. Yaratıcı ve bir o kadar seksi video klipte kendine has dans teknikleriyle dikkat çekti. Did It Again, Give İt Up To Me, Gypsy gibi hitlerde barındıran albüm dünya çapında 4 milyondan fazla satış rakamına ulaşmıştır.[10]

Waka Waka, Sale El Sol (2010)[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 yılında Dünya kupası için Freshlyground ile birlikte "Waka Waka" adlı bir şarkı seslendirdi. Büyük yankı uyandıran şarkı, klibiyle de beğeni topladı. Klip, Youtube tarihinde 400 milyon izlenmeyi aşan üçüncü video oldu. Şarkı birçok ülkeden platin plak ve altın plaklar kazandı. Ayrıca şarkı 5 milyon satışı geçerek dünya kupası tarihinin en çok satan şarkısı olup, en büyük rekoru kıran şarkı oldu.

Shakira 19 Ekim 2010'da 7. studyo albümü olan "Sale El Sol" 'u çıkardı. Albümden önce Eylül ayında yayınlanan Loca adlı şarkısıyla latin müziğe dönüş yaptı. Loca'ya Barcelona'da klip çeken Shakira, klipte paten kaydı ve motosiklete bindi. Albümün çıkış parçası olan Loca 33 ülkede zirveye oturdu. Albüm 11 İspanyolca, 4 İngilizce şarkıdan oluşuyor. Shakira bu albümde daha çok düetlere yer vererek, Pitbull, El Cata, Dizzee Rascal ve Calle 13 gibi isimlerle düet yaptı. Albümde en çok dikkat çeken parçalar İspanyolca dilinde El Cata düeti olan İngilizce dilinde ise Pitbull Düeti olan "Rabiosa" ve Calle 13 düetli "Gordita "parçalarıdır. Bu albümle birlikte Shakira 10 Kasım 2011'de düzenlenen Latin Grammy ödüllerinde En İyi Bayan Pop Vokal Albümü dalında 1 Latin Grammy kazandı ve Shakira,Latin Grammy ödüllerinde özel olarak Yılın İnsanı ödülüne layık görüldü.

Shakira (2014)[değiştir | kaynağı değiştir]

Shakira ile aynı ismi taşıyan albüm sanatçının 10. stüdyo albümüdür. Albüm 25 Mart 2014'te çıkmıştır. Billboard'da 2 numaraya kadar yükselmiştir. Shakira albümün fiziksel versiyonunda 10 şarkıya yazarlık yapmıştır. Albüm ilk haftasında 85.000 kopya satmıştır. Albümde 3 de düet bulunmaktadır.

Albümün çıkış parçası olan Rihanna düeti "Can't Remember to Forget You" Billboard'a 28 numaradan giriş yapıp 15 numaraya kadar yükselmiştir. Joseph Khan'ın yönetmenliği yaptığı şarkının klibi 30 Ocak 2014'te Vevo'ya yüklenmiştir. Albümün ikinci single olan "Empire" videosu albümle aynı günde çıkmıştır. Albümün üçüncü single olan "Dare La La La", 2014 FIFA Dünya Kupası resmî albümü içerisinde yer almıştır. Şarkıya ait iki farklı klip çekilmiştir. Klibin FIFA versiyonu Vevo'da 1 milyara yakın görüntülenme almıştır.

Özel Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Shakira, 2011'in başından 2022'ye kadar İspanyol futbolcu Gerard Pique ile ilişki içerisindeydi. 2010 FIFA Dünya Kupası'nın resmi şarkısı "Waka Waka (Afrika'nın Bu Zamanı)" adlı single'ı için müzik videosunda yer aldıklarında tanıştılar. Çiftin iki çocuğu var. Çift 2022'de ayrılma kararı aldı.[11]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocukları[değiştir | kaynağı değiştir]

Shakira'nın ilk çocuğu Milan Mebarak Pique 22 Ocak 2013'te,[12] ikinci çocuğu Sasha Mebarak Pique ise 29 Ocak 2015'te dünyaya geldi.[13]

Turneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Baltin, Steve "Shakira Trots Out 'Mongoose'"; Wayback Machine (archived Şubat 1, 2009). Rolling Stone. November 11, 2002. Retrieved January 6, 2007.
  2. ^ "shakira won grammy". cheatsheet. 23 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 
  3. ^ "shakira latin grammy". cheatsheet. 23 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2011. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  6. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2011. 
  7. ^ "shakira richest". celebritynetworth. 25 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Buzz4Fun (11 Ağustos 2023). "20 Fascinating Facts About Shakira You Probably Don't Know". Buzz4Fun (İngilizce). 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2011. 
  10. ^ "Shakira to Release Special U.S. Edition of Her Hit Album She Wolf". New York: Prnewswire.com. 18 Kasım 2009. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 
  11. ^ "Açıklama geldi: Gerard Pique ve Shakira ayrıldı". www.cumhuriyet.com.tr. 4 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2022. 
  12. ^ "Shakira welcomes baby boy Milan Piqué Mebarak". NBC News. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2013. 
  13. ^ Vulpo, Mike (30 Ocak 2015). "Shakira Gives Birth to a Baby Boy, Her Second Child With Gerard Piqué: Find Out His Name!". E!. 6 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]