Öfori

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oynamak, karda oynayan bu genç kız gibi yoğun bir mutluluk ve memnuniyet durumuna neden olabilir.

Öfori, zevk veya heyecan ve yoğun refah ve mutluluk duygularının deneyimi veya etkisidir. Aerobik egzersiz, kahkaha, müzik dinlemek veya yapmak ve dans etmek gibi bazı doğal ödüller ve sosyal aktiviteler öfori durumuna neden olabilir. Öfori aynı zamanda mani gibi bazı nörolojik veya nöropsikiyatrik bozuklukların bir belirtisidir. Romantik aşk ve insan cinsel tepki döngüsünün bileşenleri de öforinin indüksiyonu ile ilişkilidir. Birçoğu bağımlılık yapan bazı ilaçlar, rekreasyonel kullanımlarını en azından kısmen motive eden öforiye neden olabilir.

Hedonik sıcak noktalar - yani beynin zevk merkezleri - işlevsel olarak bağlantılıdır. Bir etkin noktanın etkinleştirilmesi, diğerlerinin işe alınmasıyla sonuçlanır. Bir sıcak noktanın inhibisyonu, başka bir sıcak noktayı etkinleştirmenin etkilerinin körelmesine neden olur. Bu nedenle, ödül sistemi içindeki her hedonik sıcak noktanın eşzamanlı aktivasyonunun, yoğun bir öfori hissi yaratmak için gerekli olduğuna inanılmaktadır.

Tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulaşıcı değildir, kişinin neşeli hâlinin sebebi yoktur; çünkü hoşnutluk duygusu bilinç yoksunluğuna ve üzüntü yahut anksiyeteyi duyamamaya dayanır. Kandaki alkol miktarıyla ilgili olarak da oluşabilir. Ayrıca morfin, meperidin ve daha az olmakla birlikte metadon gibi narkotik aneljezikler de öfori yapabilir.

Terimin tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

"Euphoria" kelimesi, Eski Yunanca εὐφορία terimlerinden türetilmiştir: "iyi" anlamına gelen εὖ eu ve "taşımak" anlamına gelen φέρω pherō. Anlamsal olarak disforinin tam tersidir.

1706 tarihli bir İngilizce sözlük, öforiyi "Bir Tıbbın İşleyişinin iyi taşınması, yani hastanın kendisini rahatlamış veya rahatlamış bulduğunda" olarak tanımlar.

1860'larda, İngiliz doktor Thomas Laycock, öforiyi bedensel refah ve umut duygusu olarak tanımladı; bazı ölümcül hastalıkların son aşamasında yanlış yere konduğunu belirtti ve bu öforiyi nörolojik işlev bozukluğuna bağladı. Sigmund Freud'un 1884 tarihli monografisi Über Coca, "sağlıklı bir insanın normal öforisi" üreten kokain tüketimini (kendi) tanımlarken, Alman nöropsikiyatrist Carl Wernicke, manili hastalarda "anormal öfori" hakkında ders verdi.

Boston Daily Globe'daki 1903 tarihli bir makale, öforiden "hoş heyecan" ve "rahatlık ve refah duygusu" olarak bahseder.  1920'de Popular Science dergisi, öforiyi "formda hissetmek" anlamına gelen "yüksek sesli bir isim" olarak tanımladı: normalde hayatı yaşamaya değer kılmak, uyuşturucu kullanımını motive etmek ve bazı akıl hastalıklarında kötü oluşmuş.  Robert S. Woodworth'un 1921 tarihli ders kitabı Psikoloji: Zihinsel yaşamın incelenmesi, öforiyi yorgunluğun tam tersi olan organik bir durum olarak tanımlar ve "iyi hissetmekle aynı anlama gelir."

1940 yılında, Psikoloji Dergisi öforiyi "genel refah durumu ... ve hoş tonlu bir his."  On yıl sonra, sıradan refah duygularını değerlendirmenin zor olduğunu bulan Amerikalı bağımlılık araştırmacısı Harris Isbell, öforiyi davranış değişiklikleri ve morfine özgü objektif işaretler olarak yeniden tanımladı. Bununla birlikte, 1957'de İngiliz farmakolog D. A. Cahal, opioid öforisini tıbbi olarak istenmeyen bir şey olarak değil, "büyük bir analjeziğin değerini artıran" bir etki olarak gördü. Özlü Bir Psikiyatri Ansiklopedisi'nin 1977 baskısı, psikiyatrik bağlamda kullanıldığında patolojik çağrışımlarla öfori "memnuniyet ve refah havası" olarak adlandırdı. Serebral hastalığın bir işareti olarak, olumsuz duyguyu deneyimleme yetersizliğini temsil eden yumuşak ve bağlam dışı olarak tanımlandı.

21. yüzyılda, öfori genellikle psikoaktif ilaçlar, manik durumlar veya beyin hastalığı veya yaralanması ile ilişkili olduğunda normal veya anormal ve uygunsuz olabilen büyük bir mutluluk, refah ve heyecan hali olarak tanımlanır.

Nöral substratlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hedonik sıcak noktalar - yani, beynin zevk merkezleri - işlevsel olarak bağlantılıdır. Bir etkin noktanın etkinleştirilmesi, diğerlerinin işe alınmasıyla sonuçlanır. Bir sıcak noktanın inhibisyonu, başka bir sıcak noktayı etkinleştirmenin etkilerinin körelmesine neden olur. Bu nedenle, ödül sistemi içindeki her hedonik sıcak noktanın eşzamanlı aktivasyonunun, öfori hissi yaratmak için gerekli olduğuna inanılmaktadır.

Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok farklı uyaran türü, psikoaktif ilaçlar, doğal ödüller ve sosyal aktiviteler de dahil olmak üzere öforiye neden olabilir. 1 Unipolar mani veya bipolar bozukluk gibi duygusal bozukluklar bir semptom olarak öforiyi içerebilir.

Egzersize bağlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Koşucular, genellikle "koşucunun zirvesi" olarak adlandırılan öforik bir durum yaşayabilirler.

Bu bölüm, Fiziksel egzersizin nörobiyolojik etkileri § Egzersize bağlı öforiden bir alıntıdır. Koşucular genellikle "koşucunun yüksekliği" olarak adlandırılan öforik bir durum yaşayabilirler. Zevk bilişinin nöral substratları hakkında daha fazla bilgi için, Hedonik sıcak noktalara bakınız. Sürekli egzersiz, geçici bir öfori hali üretebilir - zevk deneyimini ve derin memnuniyet, sevinç ve refah duygularını içeren Olumlu bir şekilde değerli bir duygusal durum halk arasında mesafe koşusunda "koşucunun yüksek" veya kürekte "kürekçinin yüksek" olarak bilinir. Mevcut tıbbi incelemeler, birkaç endojen öforiyenin egzersizle ilişkili öfori, özellikle fenetilamin (endojen bir psikostimülan), β-endorfin (endojen bir opioid) ve anandamid (endojen bir kanabinoid) üretmekten sorumlu olduğunu göstermektedir.

Müzik kaynaklı[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha fazla bilgi için: Frizson

Öfori, müzikle dans etmenin, müzik yapmanın ve duygusal olarak uyandırıcı müzik dinlemenin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. 4 Nörogörüntüleme çalışmaları, ödül sisteminin müzik kaynaklı zevke aracılık etmede merkezi bir rol oynadığını göstermiştir. Zevkli duygusal olarak uyandırıcı müzik, striatuma (yani, mezolimbik yol ve nigrostriatal yolak) yansıyan dopaminerjik yollarda dopamin nörotransmisyonunu güçlü bir şekilde artırır. 37 Nüfusun yaklaşık %5'i, bireylerin müzik pasajlarında iletilen amaçlanan duyguyu algılama yeteneğine sahip olmalarına rağmen, duygusal olarak uyandırıcı müzik dinlemekten zevk almadıkları "müzikal anhedoni" adı verilen bir fenomen yaşamaktadır.

Ocak 2019'da yapılan ve bir dopamin öncüsünün (levodopa), dopamin antagonistinin (risperidon) ve plasebo'nun müziğe verilen ödül tepkileri üzerindeki etkisini değerlendiren klinik bir çalışma - elektrodermal aktivitedeki değişikliklerin yanı sıra öznel derecelendirmelerle ölçüldüğü gibi, müzikal titreme sırasında yaşanan zevk derecesi de dahil olmak üzere - dopamin nörotransmisyonunun manipülasyonunun iki yönlü olarak zevk bilişini düzenlediğini buldu (özellikle, müziğin hedonik etkisi) insan deneklerde. Bu araştırma, artmış dopamin nörotransmisyonunun, insanlarda müziğe karşı zevkli hedonik reaksiyonlar için olmazsa olmaz bir koşul olarak hareket ettiğini göstermektedir.

Seks kaynaklı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çiftleşmenin çeşitli aşamaları, bazı insanlarda öforiye neden olmak olarak da tanımlanabilir. Çeşitli analistler ya tüm cinsel eylemi, orgazma yol açan anları ya da orgazmın kendisini insan zevkinin veya öforisinin zirvesi olarak tanımlamışlardır.

İlaca bağlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük miktarda metamfetamin, ilaca bağlı öforiye neden olur. "Euphoriant" buraya yönlendirir.

Bir öforiant, öforiyi indükleme eğiliminde olan bir tür psikoaktif ilaçtır. Çoğu öforiant, güçlendirici özellikleri ve beynin ödül sistemini aktive etme yetenekleri nedeniyle bağımlılık yapan ilaçlardır.

Sanrılar[değiştir | kaynağı değiştir]

LSD ve psilosibin gibi hayal gördüren geleneksel ilaçlar, bağımlılık nitelikleri olmamasına rağmen öforiyi indükleyebilir. Küresel İlaç Anketi, 22.000 katılımcı raporundan, MDMA, LSD ve psilosibin mantarlarının, çalışmaya dahil edilen tüm rekreasyonel ilaçların Net Zevk Endeksinde en olumlu sırada yer aldığını ortaya koymuştur.

Yüksek dozda metamfetamin, ilaca bağlı öforiye neden olur.

Uyarıcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Amfetamin, metamfetamin, kokain, MDMA ve metilfenidat gibi dopaminerjik uyarıcılar öforiantlardır. Nikotin, bazı insanlarda hafif bir öfori görevi gören parasempatik bir uyarıcıdır. Kafein ve teobromin gibi ksantinler de bazıları tarafından hafif öforiler olarak kabul edilebilir.

Areca fıstığının (Areca catechu palmiyesinden elde edilen tohumlar) söndürülmüş kireç (kalsiyum hidroksit) ile çiğnenmesi - Güney ve Güneydoğu Asya'da yaygın bir uygulama - uyarıcı etkiler ve öfori üretir. Başlıca psikoaktif bileşenler - arekolin (bir muskarinik reseptör kısmi agonisti) ve arekaidin (bir GABA geri alım inhibitörü) - öforik etkiden sorumludur.

Depresanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı depresanlar öfori üretebilir; Bu sınıftaki öforiyan ilaçların bazıları orta dozlarda alkol, 54 γ-hidroksibutirik asit ve ketamin içerir.

Bazı barbitüratlar ve benzodiazepinler öforiye neden olabilir. Öforyan etkiler, ilacın başlangıç hızı ve intravenöz uygulama ile belirlenir. Barbitüratlar öforiye neden olma olasılığı daha yüksektir ve amobarbital, secobarbital ve pentobarbital'dir. Benzodiazepinlerin öforiye neden olma olasılığı daha yüksektir flunitrazepam, alprazolam ve klonazepamdır. Benzodiazepinler ayrıca opioid kaynaklı öforiyi artırma eğilimindedir.

Pregabalin, doza bağımlı öforiyi indükler. Önerilen dozlarda bireylerin küçük bir yüzdesinde meydana gelen öfori, supra terapötik dozlarda (veya intravenöz veya nazal uygulama ile) giderek daha sık görülür. 67 Önerilen maksimum dozun beş katı dozlarda, yoğun öfori bildirilmiştir. Başka bir GABA analoğu olan gabapentin, öforiye neden olabilir. Opioid benzeri ancak daha az yoğun olarak karakterize edilen, supra terapötik dozlarda veya opioidler veya alkol gibi diğer ilaçlarla kombinasyon halinde ortaya çıkabilir. Ethosuximide ve perampanel ayrıca terapötik dozlarda öfori üretebilir.

Opioidler[değiştir | kaynağı değiştir]

μ-Opioid reseptör agonistleri, eroin, morfin, kodein, oksikodon ve fentanil gibi ilaçları içeren bir dizi öforianttır. Buna karşılık, endojen nöropeptid dinorfin gibi κ-opioid reseptör agonistlerinin, derin hoşnutsuzluk duygularını içeren öforinin tam tersi bir ruh hali olan disforiye neden olduğu bilinmektedir.

Cannabinoidergics[değiştir | kaynağı değiştir]

Kannabinoid reseptörü 1 agonistleri, bazı bitki bazlı kanabinoidleri (örneğin, kenevir bitkisinden THC), endojen kanabinoidleri (örneğin: anandamid) ve sentetik kannabinoidleri içeren bir öforiant grubudur.

İnhalanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Azot oksit (N2O, aka "gülme gazı") gibi bazı gazlar, solunduğunda öforiye neden olabilir.

Glukokortikoidler[değiştir | kaynağı değiştir]

Akut eksojen glukokortikoid uygulamasının öfori ürettiği bilinmektedir, ancak bu etki uzun süreli maruz kalma ile gözlenmez.

Oruç tutmanın neden olduğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oruç, gelişmiş ruh hali, refah ve bazen öfori ile ilişkilendirilmiştir. Depresyon tedavisinde çeşitli mekanizmalar önerilmiş ve olası uygulamalar göz önünde bulundurulmuştur.

Nöropsikiyatrik[değiştir | kaynağı değiştir]

Mania[değiştir | kaynağı değiştir]

Öfori aynı zamanda hem hipomani hem de mani ile güçlü bir şekilde ilişkilidir, zihinsel durumlar, baskılı konuşma, fikirlerin uçuşu ve ihtişam gibi diğer semptomlara ek olarak, öforik veya sinirli olabilen ruh halinin patolojik olarak yükselmesi ile karakterize edilir.

Hipomani ve mani, çoklu etiyolojiye sahip sendromlar olmasına rağmen (yani, herhangi bir sayıda durumdan kaynaklanabilenler), en sık alternatif mani ve depresyon dönemleri ile karakterize psikiyatrik bir hastalık olan bipolar bozuklukta görülürler.

Epilepsi[değiştir | kaynağı değiştir]

Öfori, nöbet auraları sırasında ortaya çıkabilir tipik olarak temporal lobdan kaynaklanır ancak, anterior insüler korteksi etkiler. Bu öfori, kendinden geçmiş nöbetler adı verilen nadir bir sendromun belirtisidir, genellikle mistik deneyimleri de içerir. Öfori (veya daha yaygın olarak disfori) epileptik nöbetler arasındaki dönemlerde de ortaya çıkabilir. Bu durum, interiktal disforik bozukluk, atipik bir duygusal bozukluk olarak kabul edilir. Nöbetler arasında veya öncesinde depresyon veya anksiyete duyguları yaşayan kişiler bazen daha sonra öfori yaşarlar.

Migren[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı insanlar migren baş ağrısının prodromunda - başlangıçtan saatler ila günler önce - öfori yaşarlar. 83 Benzer şekilde, migren atağını takiben bazı kişilerde öforik bir durum ortaya çıkar.

Multipl skleroz[değiştir | kaynağı değiştir]

Öfori bazen hastalık ilerledikçe multipl sklerozlu 9 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. kişilerde görülür. Bu öfori, başlangıçta euphoria sklerotica olarak adlandırılan ve tipik olarak disinhibisyon ve diğer bilişsel ve davranışsal işlev bozukluğu semptomlarını içeren bir sendromun bir parçasıdır.

Cinsiyet coşkusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsiyet öforisi, cinsiyet kimlikleri ile doğumda atandıkları cinsiyetten farklı bir cinsiyetle ilişkili cinsiyete dayalı özellikler arasındaki tutarlılık nedeniyle bir kişi tarafından hissedilen memnuniyet veya zevktir. Cinsiyet disforisinin olumlu karşılığı olarak kabul edilir.

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]