Dans

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Il ballo: Desta l'amore, e nudre Speranza, con viva gioia una festiva danza. (Neşeli dans sevgi uyandırır ve canlı sevinçten umut besler.) (1790'da Floransa'da yayınlanan bir kitaptan.)

Dans (Fransızca: Danse) ya da Raks (Arapça: رقص), tüm vücudun bir müzik ritmi eşliğinde estetikle birlikte çalıştırılabildiği bir gelenek, sanat, bir tedavi şekli veya sadece bir ifade şekli olabilir. Dans, koreografisine, hareket repertuarına, dans tarihi veya menşe yerine göre kategorize edilebilir ve tanımlanabilir. Dans genellikle müzik eşliğinde ve bazen dansçının kendi ile aynı anda bir müzik enstrümanı kullanılarak gerçekleştirilir.

Dövüş sanatları, jimnastik, ponpon kız gösterileri, artistik buz pateni, artistik yüzme, bandolar ve diğer birçok atletizm türü dahil olmak üzere diğer insan hareketi biçimlerinin bazen dansa benzer bir kaliteye sahip olduğu söylenir. Dans yalnızca performansla sınırlı değildir, çünkü dans bir egzersiz biçimi olarak diğer spor ve aktiviteler için eğitim olarak kullanılır.[1] Dans, dünya çapında çeşitli farklı tarz ve standartların sergilendiği dans yarışmalarıyla bazıları için bir spor haline geldi. Dansın birçok insan için estetik bir çekiciliği bulunur.[2]

Dünya dans günü 29 nisandır.[3]

Dans türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bale
Modern Dans

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dance | Definition, Characteristics, Types, History, People, & Facts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 29 Eylül 2023. 12 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  2. ^ "Dance Portal | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. 
  3. ^ Dünya Dans Günü

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]