Aişe: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
VolkovBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Değiştiriliyor: ml:ആഇശ ബിൻത് അബൂബക്‌ർ
Seras (mesaj | katkılar)
17. satır: 17. satır:
[[Halife Osman]]'ın, kendisinin yönetiminden hoşnut olmayan asilerce öldürülmesi İslam aleminde ''[[İlk Fitne]]'' olarak bilinen [[iç savaş]]ı başlatmıştır. Osman'ın ölümünden sonra başa peygamberin kuzeni ve damadı [[Ali bin Ebu Talib]] geçmiştir.
[[Halife Osman]]'ın, kendisinin yönetiminden hoşnut olmayan asilerce öldürülmesi İslam aleminde ''[[İlk Fitne]]'' olarak bilinen [[iç savaş]]ı başlatmıştır. Osman'ın ölümünden sonra başa peygamberin kuzeni ve damadı [[Ali bin Ebu Talib]] geçmiştir.


Fitne olarak adlandırılan bu dönemde Ayşe, [[Talha]] ve peygamberin kuzeni [[Zübeyr bin Avvam|Zübeyr]] ile işbirliği yaparak Halife Ali ile savaşmıştır. [[Cemel Vakası]] olarak bilinen muharebeyi kaybeden Ayşe, Ali tarafından [[Medine]]'ye gönderilmiştir.
Fitne olarak adlandırılan bu dönemde Ayşe, [[Talha]] ve peygamberin kuzeni [[Zübeyr bin Avvam|Zübeyr]] ile işbirliği yaparak Halife Ali ile savaşmak istemiştir.Ancak tarihi kaynaklarda bu savaşın başlayı başlamadığı kesin olarak belirtilmemiştir.

Bir grup kesim savaşın başladığına ve [[Hz.Ali]] 'nin savaşı kazanarak Hz Ayşe'yi [[Mekke]] ye gönderdiğini idda eder.

Diğer grup ise cemel savaşının başlamadan [[Hz.Ali]] tarafından [[Hz Ayşe]]'nin ikna edilmesi ile başlamadan bittiğini savunur.


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==

Sayfanın 11.49, 22 Şubat 2010 tarihindeki hâli

Aişe bint Ebu Bekir (sıklıkla sadece Aişe) veya Türkçeleştirilmiş hâliyle Ayşe (Arapça: عائشة بنت أبي بكر), İslam peygamberi Muhammed'in eşlerinden biri. Halife Ebu Bekir'in kızıdır. Muhammed gibi Kureyş kabilesindendir. Sünniler tarafından "Müminlerin Annesi" (أم المؤمنين) lakabıyla anılır. Genellikle Sünni Müslümanlar ismini anarken saygı ifadesi olarak Hazreti Aişe derler.

Ayşe, günümüze ulaşan bir çok hadisin kaynağı olarak kabul edilir. Sünni ve Şii bakış açılarına göre Ayşe'nin değerlendirilmesi farklıdır.

Muhammed ile evliliği

Ayşe altı yaşındayken 53 yaşındaki Muhammed ile nişanlanmış[1] ancak dokuz yaşında evlenmişlerdir.[2]

Muhammed el-Buhari'nin Sahih-i Buhari'de aktardığına göre Ayşe şöyle demiştir:[1]

Muhammed Ayşe ile evlendikten kısa süre sonra Medine'ye Hicret olayı gerçekleşti. Ayşe, babası Ebu Bekir ve ablası Esma ile beraber Medine'ye gidenlerdendi. Muhammed ile evliliği 9 sene (Muhammed ölene kadar) sürmüştür.

İlk Fitne ve Cemel Vakası

Halife Osman'ın, kendisinin yönetiminden hoşnut olmayan asilerce öldürülmesi İslam aleminde İlk Fitne olarak bilinen iç savaşı başlatmıştır. Osman'ın ölümünden sonra başa peygamberin kuzeni ve damadı Ali bin Ebu Talib geçmiştir.

Fitne olarak adlandırılan bu dönemde Ayşe, Talha ve peygamberin kuzeni Zübeyr ile işbirliği yaparak Halife Ali ile savaşmak istemiştir.Ancak tarihi kaynaklarda bu savaşın başlayı başlamadığı kesin olarak belirtilmemiştir.

Bir grup kesim savaşın başladığına ve Hz.Ali 'nin savaşı kazanarak Hz Ayşe'yi Mekke ye gönderdiğini idda eder.

Diğer grup ise cemel savaşının başlamadan Hz.Ali tarafından Hz Ayşe'nin ikna edilmesi ile başlamadan bittiğini savunur.

Ayrıca bakınız

Referanslar

  1. ^ a b Sahih-i Buhari - 5.Kitap
  2. ^ Sahih-i Buhari, كتاب النكاح Kitab al-nikah, 59 İngilizce, Arapça, Türkçe

Kaynakça