Antropoteizm: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Gerekçe: + kaynak gerektiren bilgi eklentisi VP:D
KAYNAK Bak-sayfa: 257 - 259: '''Temsîl'''<ref>Muhammed Ebû Zehra, ''İslâm’da Siyâsî ve İ’tikadî Mezhepler Tarihi,'' sayfa: 257 - 259, Ethem Ruhi Fığlalı ve Osman Eskicioğlu Tercümesi, Yağmur, İstanbul, 1970.</ref>
1. satır: 1. satır:

{{kaynaksız|tarih=Kasım 2013}}
{{Uzman|tarih=Kasım 2013}}
{{Uzman|tarih=Kasım 2013}}
{{Tanrı}}
{{Tanrı}}
'''Antropoteizm''', [[Tanrı]]'nın şeklen [[insan]]a benzetilmesi tavrına verilen addır. [[İslâm]]î [[i'tikat]]lar arasında ise bu [[inanış]] şeklini ihtivâ eden [[müşebbihe]] adında bir [[i'tikadî mezhep]] mevcûttur. ''"İnsan biçiminde [[ilâh]] tasavvur edip suretlendiren [[bâtıl]] inanış"'' mânâsında kullanılmaktadır.
'''Antropoteizm''' ya da '''Temsîl'''<ref>[[Muhammed Ebu Zehra|Muhammed Ebû Zehra]], ''İslâm’da Siyâsî ve İ’tikadî Mezhepler Tarihi,'' sayfa: 257 - 259, [[Ethem Ruhi Fığlalı]] ve Osman Eskicioğlu Tercümesi, Yağmur, İstanbul, 1970.</ref>, [[Tanrı]]'nın şeklen [[insan]]a benzetilmesi tavrına verilen addır. [[İslâm]]î [[i'tikat]]lar arasında ise bu [[inanış]] şeklini ihtivâ eden [[müşebbihe]] ve [[mücessime]] adlarında [[i'tikadî mezhep]]ler mevcûttur. ''"İnsan biçiminde [[ilâh]] tasavvur edip suretlendiren [[bâtıl]] inanış"'' mânâsında kullanılmaktadır.
{{ayrıca bakınız|Müşebbihe|Mücessime}}

== Kaynakça ==
{{kaynakça}}


{{ayrıca bakınız|Müşebbihe}}
{{din-taslak}}
{{din-taslak}}



Sayfanın 02.12, 5 Ocak 2020 tarihindeki hâli

Antropoteizm ya da Temsîl[1], Tanrı'nın şeklen insana benzetilmesi tavrına verilen addır. İslâmî i'tikatlar arasında ise bu inanış şeklini ihtivâ eden müşebbihe ve mücessime adlarında i'tikadî mezhepler mevcûttur. "İnsan biçiminde ilâh tasavvur edip suretlendiren bâtıl inanış" mânâsında kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Muhammed Ebû Zehra, İslâm’da Siyâsî ve İ’tikadî Mezhepler Tarihi, sayfa: 257 - 259, Ethem Ruhi Fığlalı ve Osman Eskicioğlu Tercümesi, Yağmur, İstanbul, 1970.