Rus İç Savaşı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
11. satır: 11. satır:
|sonuç = [[Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti|Sovyet Rusya]] zaferi
|sonuç = [[Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti|Sovyet Rusya]] zaferi
* Çarlık rejimi tamamen yıkıldı.
* Çarlık rejimi tamamen yıkıldı.
* [[Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği|Sovyetler Birliği]] kuruldu
* [[Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği|Sovyetler Birliği]] kuruldu.
* [[Rusya]], [[Ukrayna]], [[Gürcistan]], [[Azerbaycan]] ve [[Kazakistan]]'da güçlü bir Bolşevik zaferi gerçekleşti.
* [[Rusya]], [[Ukrayna]], [[Gürcistan]], [[Azerbaycan]] ve [[Kazakistan]]'da güçlü bir Bolşevik zaferi gerçekleşti.
* [[Finlandiya]], [[Estonya]], [[Letonya]], [[Litvanya]] ve [[Polonya]] bağımsızlığını kazandı.
* [[Finlandiya]], [[Estonya]], [[Letonya]], [[Litvanya]] ve [[Polonya]] bağımsızlığını kazandı.

Sayfanın 06.58, 2 Eylül 2012 tarihindeki hâli

Rus İç Savaşı

Sol yukarıdan saat yönünde: Don Ordusu'na bağlı askerler (1919); Beyaz Ordu'ya bağlı bir Piyade Tümeni (Mart 1920); Kızıl Ordu 1. Süvari Ordusu'na bağlı askerler; Lev Troçki (1918); Çekoslovak Lejyonu tarafından asılan Bolşevik.
Tarih1917 - 1922
Bölge
Sonuç

Sovyet Rusya zaferi

Taraflar

Sovyet Rusya
Kızıl Ordu
Kızıl Muhafızlar
Bolşevik Parti

Bolşevik Rus Milisler
Mahnovşçina

Çarlık Rusyası
Beyaz Ordu
Beyaz Kosaklar
Rus Gönüllüler

Rus Milisler

İtilaf Devletleri
ABD
Birleşik Krallık Büyük Britanya
Japonya
Yunanistan Krallığı
Sırbistan
Çekoslovak Lejyonu
Romanya
Fransa
Estonya Estonya
Letonya Letonya
Litvanya

Polonya
Komutanlar ve liderler

Vladimir İlyiç Lenin
Lev Troçki
Josef Stalin

Sultan Galiyev

Mikhail Alekseyev
Stanisław Bułak-Bałachowicz

Pavel Bermondt-Avalov
Lavr Kornilov
Aleksandr Kolçak
Anton Denikin
Pyotr Vrangel
Güçler
3.000.000[1] 2.400.000
Kayıplar
1.212.824 300.000
13 milyon sivil savaştan etkilendi

Rus İç Savaşı, 1917 ve 1922 yılları arası Ekim Devrimi ile başa geçen Bolşeviklere karşı çok sayıda muhalif Rus siyasi parti örgütleri arasında yaşanan savaştı. Ana muharebe Sovyet Rusya'ya bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Çarlık Rusyası'na bağlı Beyaz Ordusu arasında geçti. Savaşı Sovyet Rusya'nın kazanmasıyla tarihteki ilk sosyalist yönetim iş başına gelmiştir.

Lenin ve Trotzki Petrograd'ta

Kızıl Ordunun askeri içinde bazı Türkler de vardı. Kızıl Ordu'da bulunan Türkleri Sultan Galiyev örgütlemekteydi. I. Dünya Savaşı'nın yıkımlarının üstüne, bir de üç yıl sürecek olan dış devletlerin ve onlarla bağlaşan iç güçlerin müdahalesine karşı savaş başladı. Nitekim daha 1917 Aralığı'nda Romanya, Fransa'nın desteğiyle, Besarabya'yı işgal etti. 1918 Martı'nda Fransız, İngiliz ve Amerikan birlikleri, Murmansk'ı ve Arhangelsk'i ele geçirdiler. Nisan'da önce Japonlar, sonra Amerikalılar, Vladivostok ve Sovyet Uzakdoğusu'na asker çıkardı. Almanlar Ukrayna'yı işgal etti. Mahnovistlerin özgür bölgelerine girerek onları, parti, devlet ve Kızıl Ordu'nun otoritesi altına almak istediler. Bunun üzerine, Kızıl Ordu ile Mahnovistler arasında üç yıl süren bir iç savaş başladı. Aslında Mahnovistler Çarlık rejimine karşı Bolşeviklere destekveriyordu fakat bu nedenlerden dolayı Mahnovistler ve Bolşevikler arasında bir savaş başlamıştır. Güneyde, Ağustos ayında İngilizler Bakü'ye girdi. İçeride yabancılarla birlikte General Denikn (Ukrayna Beyaz Orduları Komutanı), Amiral Aleksandr Kolçak (İmparatorluk Karadeniz Donanması Komutanı, General Lavr Kornilov, Gn. Yudeniç (Türkiye Cephesi Orduları Komutanı), Gn. Pyotr Vrangel (Ukrayna Ordusu Komutanı) ülkenin dört bir yanında silahlı ayaklanmaları yönettiler. Ayrıca ülkede, I. Dünya Savaşı'ndan kalma 60 bin kişilik bir Çekoslovak Lejyonu vardı. Tutsak iken serbest bırakılan bu askerler ülkelerine dönmek üzereyken, Sibirya demiryolu hattı boyunca, Sovyet karşıtı uluslararası saldırı koaliyonuna katılmaya zorlandılar. Bu askerleri ABD silahlandırdı. Sol SR, Brest-Litovsk Antlaşması'nı bozmak amacıyla terör hareketlerine giriştiler. Bu dönemde Alman Büyükelçisi Kont Wilhelm von Mirbach katledildi ve suikast sonucu Lenin ağır bir biçimde yaralandı (30 Ağustos 1918). 1920 yılı sonlarında varlığı 5 milyona ulaşan Kızıl Ordu saflarında, Budyani, Frunze, Komenov ve Mihail Tuhaşevski gibi komutanlar sivrildiler. Üç yıl süren bu savaş, 1920 başlarında Sovyet Kızıl Ordusu'nun gerek ABD, İngiltere, Fransa, Japonya vb. dış devletlerin güçlerine, gerekse Çarlık rejimini canlandırmak isteyen ya da burjuvazinin egemenliğini kurmaya çalışan, onlarla bağlaşık iç güçlere karşı kazandığı başarılarla son buldu. 1918'den 1922'ye kadar Rus İç Savaşı sürdü. Devrime karşı gelenler cezalandırıldı ve SSCB içerisinde istikrar sağlandı. Dünyanın en uzun tren yolu yapıldı. Vladivostok'ta biten tren yolu Sovyet Rusya'nın kalkınmasında önemli rolü oldu. Ardından yapılan geliştirmeler ve kalkındırmalar, Sovyet Rusya'ya karşı yapılan İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş'ta SSCB'nin güçlü duruma gelmesine neden oldu. Devrimin iyi uygulanması bu gelişmelerin nedenlerindendir.


Kaynakça

  1. ^ G. F. Krivosheev, Soviet Casualties and Combat Losses in the Twentieth Century, pp. 7-38.

Ayrıca bakınız

Şablon:Rus Devrimi ve İç Savaş Süreci (1917-1922)

Şablon:Link SM