Whopper

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Whopper
Bir Burger King Whopper hamburgeri
Besin değeri
Enerji 2760 kJ (660 kcal)
Karbonhidrat51 g
 - Şeker11 g
 - Lif3 g
Yağ40 g
 - Doymuş yağ11 g
Protein28 g
Sodyum1020 mg (%44)
Besin içeriği ABD'ye göre, enerji değeri Türkiye'ye göredir.
Oranlar yetişkinler için alınması önerilen oranlardır.

Whopper, uluslararası fast food restoranı Burger King ve bu şirketin Avustralya franchise şirketi Hungry Jack's'in ünlü imza hamburgeri. İlk olarak 1957'de tanıtılan Whopper, porsiyon boyutu ve ekmek türü dahil olmak üzere zamanla farklı değişikliklere uğramıştır.

Ürün tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Whopper, ızgaralanmış dana eti köftesi, büyük boy susamlı hamburger ekmeği, mayonez, ketçap, marul, domates, turşu ve dilimlenmiş soğandan oluşmaktadır. Ayrıca, isteğe göre peynir, pastırma, hardal, guakamole ve jalapeño biberi de eklenmektedir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Whopper, 1957 yılında Burger King'in kurucusu James McLamore tarafından yaratılmış ve 37 cente satılmaya başlanmıştır.[1] 1980'li yıllarda Whopper'ın hamburger ekmeği Kaisersemmel adlı ekmek ile değiştirilmiş ve ağırlığı 1/2 Ib (pound) artmıştır. Fakat, birkaç yıl sonra Whopper eski formülüne döndürülmüştür.

Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Whopper'ın Whopper Jr., Double Whopper, Triple Whopper, Windows 7 Whopper, Angry Whopper, Spider-Verse Whopper, Texas Double Whopper, McWhopper ve Pizza Burger gibi varyantları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Burger King'in Tarihçesi - asistpatent.com.tr". 9 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011.