Vikiproje tartışma:Siyaset/İşbirliği Projesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Proje seçimi[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Ahmet Turhan'ın kendi altsayfasında sürdürdüğü işbirliği projesi için Kullanıcı:Maurice Flesier "sosyalizm ağırlıklı maddeler öne çıkarılıyor" diyerek itirazda bulunmuştu. Orada, projenin kişisel bir proje olduğunu ve kullanıcının istediği gibi yönlendirebileceğini belirttim. Bu durumun benzeri burada da var, ama bu proje bir Vikipedi projesi, kullanıcı projesi değil. Geçmiş ayların işbirliği projelerine bakıyorum, Mart 2016-Yugoslavya, Nisan 2016-Laos ve sonrasında tarihte bugün sayfaları, Mayıs 2016-Doğu Timor, Haziran 2016-madde düzenleme, Temmuz 2016-Çin, Ağustos 2016-resim ekleme, Eylül 2016-Kamboçya projeleri seçilmiş. Seçilen ülkelerin tamamı ya günümüzde ya da yakın tarihte sosyalizm/komünizmle yönetilen ülkeler. Projeleri belirleyen kullanıcının bu konulara olan ilgi/katkıları da malum. Kullanıcılar kendi kişisel projelerinde dilediği konuya odaklanabilir ama Vikipedi sayfa adında proje belirlenirken kişisel siyasi/ideolojik görüşlere göre belirlenmesi doğru değil.--RapsarEfendim? 12:24, 2 Ekim 2016 (UTC)

@Rapsar Vikipedi:VikiProje Siyaset projesine kullanıcı ilgisinin azlığı malum ve projeyi canlandırmak içim kendi katkılarım doğrultusunda bir takım işler yapmaktayım. Sorumluluk almamdan önce en son 2012 yılında göreceli olarak ilgilenilmiş ve bu proje yıllarca boş durmuş. Her ay adaylıklar doğrultusunda farklı projeler oluşturuyorum, Tarihte bugün maddelerindeki ifadelerin VP:TBA kapsamında tarafsızlaştırılması ve düzenlenmesi, Düzenlenmesi gereken maddeler kategorisinde bekleyen siyaset konulu maddelerin düzenlenmesi- Resim aranan siyasetçiler kategorisindeki maddelere görsel ekleme projeleri de buna dahil. Tamamı söylediğiniz gibi değil yani. Bu kapsamda Türkçe Vikipedi'de az bilgi olan ülkelere dair madde açmak da seçimlerim arasında, bu eksikliğe sahip olan ülkelerin birçoğu Asya ve Uzak doğu ülkeleri. Asya ülkesi olması sebebiyle de bu yönetim biçimleriyle ister istemez ilişkili. Çünkü zaten Türkçe Vikipedi'de batı dünyasıyla ilişkili ülkelerin maddeleri ve kategorileri gelişmiş seviyede. Ayrıca hatırlatmak isterim ufak bir hata var, Doğu Timor sosyalizm/komünizm ile ilişkili bir ülke değil. Ansiklopediyi karıştırırken denk gelmem vesilesiyle, bu ülke ile ilgili bilgiler çok az olduğu için bu projeyi seçtim örneğin. Keşke sizler de katkı sağlasaydınız.
Bu ayın proje seçimi biraz acil oldu, nitekim 28 Eylül günü diğer proje sorumlusu @Kudelski'ye şu mesajı attım ve ilgilenmesini istedim. Fakat bir geri dönüş olmadı ve Ekim ayının başlaması nedeniyle acil olarak bu ayın projesini derledim. Projelerle ilgilenebilecek ve/veya sorumlu olabilecek kullanıcılara ihtiyaç var. --Ahmet Turhan (mesaj) 12:37, 2 Ekim 2016 (UTC)
Emeklerine sağlık, benim sorguladığım şey farklı ama. Neden hep sosyalizm veya komünizmle alakalı ülkeler seçildi? Soru bu. 5 ülkeden 4'ü sosyalizmle yönetilmiş olup, mevcut Doğu Timor başbakanının da sosyalist partisine mensup olduğunu da not düşeyim. Tatmin edici bir yanıt alamadım maalesef.--RapsarEfendim? 12:56, 2 Ekim 2016 (UTC)
Yukarıda bunu ifade ettim, Asya ülkeleri benim bilgi birikimim olan ülkeler ve bu bilgiler malesef Türkçe Vikipedi'de yok. Bunu anlamak için Kategori:Laos ile Kategori:Almanya'nın içeriklerini karşılaştırmamız yeter, aynı olmadığı ortada. Bu konu alt başlığında bilgi eksikliği yüksek derecede mevcut. Yönetim biçimleri kaynaklı bir ilgisizlik veya bilerek/bilmeden madde açmama tutumu da olabilir, bunu biz bilemeyiz ama bu eksikliğin giderilmesi gerek. Bahsettiğiniz Doğu Timor başbakanı ve partisi hakkında bilgiyi yeni gördüm, ve söylediğiniz bu durum da söylediğimi kanıtlar nitelikte. Zira ne bahsettiğiniz başbakan Mari Alkatiri maddesi, ne de partisi Revolutionary Front for an Independent East Timor maddesi Türkçe vikipedi de yok. Bu ülkelere ilgi gerektiği çok açık. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:08, 2 Ekim 2016 (UTC)
"Asya ülkeleri benim bilgi birikimim olan ülkeler" deyip, bir Asya ülkesi olan Doğu Timor'un sosyalizm ile alakası olduğunu bilmediğini öne sürüyorsun. Hadi Doğu Timor'u geçtim, tamam, 200 küsür ülke arasında %8-9'luk bir dilimde kalan (muhtemelen daha da az) sosyalist ülkelerin seçilmesi ve bunları seçen kullanıcının sosyalizm konularına özellikle ilgi durması tesadüf olarak değerlendirilemeyecek bir şey, bence. Madem "hakkında az madde olan ülkeler" ağırlıkta, neden Çin ve Yugoslavya seçilmişti o zaman? Yani lütfen, kimse kimseyi kandırmaya çalışmasın. Çok net gözüken bir şey. Bu ayı, henüz başındayken başka bir ülkeyle değiştirebilirsin mesela. Burada "sosyalist ülkeler seçilmesin" gibi bir öneri sunmuyorum, "kişisel görüş ve ideolojileriniz doğrultusunda projeleri belirlemeyin" diyorum.--RapsarEfendim? 15:08, 2 Ekim 2016 (UTC)
Her platformda ve tartışma sayfasında ideolojik propaganda yapıldığını ve kullanıcının ajandasını proje, günün maddesi adaylıkları, kaliteli madde adayları (Çin-Sovyet ayrılığı) vb. başlıklar çatısı altında sistematik olarak ansiklopediye domine ettiğini ısrarla ifade ediyorum. Bu da son örneği, şaşırmıyorum artık. Kendi kullanıcı adı altında başlattığı proje tartışmasında ifade ettiğim gibi bu maddeler cımbızlama sonucu seçilmiş, her birinin günümüz veya geçmişte doğrudan veya dolaylı olarak komünizm, marksizim, leninizm gibi ideolojilerle ilgisi olan maddeler. Kamboçya'nın seçilme ilgisinin Hun Sen'in Kamboçya Halk Partisi mensubu olması ve bu partinin Komünist ve Maksist-leninist bir görüşe sahip olması bunlardan sadece biri. Bu ülkelerin siyaset maddelerinin gelişmemiş olması inandırıcılıktan uzak. Çünkü gelişmemişlik bu maddeler ile sınırlı değil. Buna müdahale edilmediği sürece Kasım projesinin Küba veya Kuzey Kore olmayacağını kimse garanti edemez. --Maurice Flesier message 14:47, 2 Ekim 2016 (UTC)
İki gün önce aynı söyleme yanıt vermiştim: "Bu ithamlardan ziyade, siz de kendi ilgi alanlarınıza dahil olan maddeleri açabilirsiniz, herhangi bir sınırlama yok. Bir kişi tuttuğu takımı, yaşadığı şehri, sevdiği sanatçıları, hayran olduğu futbolcuları, okuduğu kitapları, mensubu olduğu kurumları, yakınlık hissettiği felsefe konularını, dikkatini çeken tarihî olayları veya siyasi yakınlık duyduğu maddeleri açabilir. Bu maddeleri sizin tabirinizle "cımbızlayabilir" de. Bunların tamamı ideolojik değil, ansiklopediktir." @Vikiçizer de, dün bu konu hakkında bir görüşte bulunmuştu: " İdeolojik sebeplerle vikipedide madde açılabilir, örneğin sosyalist bir kişinin sosyalizmle ilgili maddeler açmasından daha doğal ne olabilir, saik önemli değildir, ansiklopedik değeri/kurallara uygunluğu önemlidir."
Kişisel yorumlara yanıt vermeme prensibimi tekrarlıyorum, mantıklı da değil zaten. Burada ilgilendiren bu nokta, itham edilen söylemlerin Vikipedi projelerine yansıtma durumu. İçerik hakkındaki görüşlere gelirsek, bilgi vermesi için söylüyorum: Kategori:Küba biraz daha içeriğe sahip gibi ama Kategori:Kuzey Kore için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Sadece ben Kuzey Kore ile ilgili şu şablonu, şu maddeleri: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 açtım. Ya siz? Katkıda buluna buluna gelişecek bu kategoriler. İleriki ayın projelerinde (ilgiye göre 15 günde bir de yapabiliriz) olabilir tabi ki, bir engel yok. Bir sonraki ülke projesini Kategori:Çin Cumhuriyeti üzerine yapmayı planlıyorum örneğin. Bununla birlikte projeye uzun süredir emek veren, çeşitli katkılar yapan, birçok madde, kategori, şablon, görsel vb. oluşturan biri olarak söylüyorum: Şimdiye kadar proje adına üretim yapılmadan veya adaylık sayfasına katkıda bulunmadan, bu söylenilenler ucu açık kalıyor. Öneri oldu da bu beğenilmedi mi veya yapılmadı mı, veya kabul edilmedi mi? Katkı sunun, elbette içerikler geliştirilecektir. Ben sorumluluk üstlenen biri olarak siyaset konulu bir projede eksiklik gördüğüm noktalara dair katkılar ortaya koyuyorum, siz de aynısını yapabilirsiniz. Herhangi bir kısıtlama yok. Yukarıda belirttim, bu ülkeler hakkında bilgi, içerik, kategori, şablon, görsel vb. sınırlı. Ansiklopediye kazandırılması gerek. --Ahmet Turhan (mesaj) 15:25, 2 Ekim 2016 (UTC)
Ek bilgi: Yukarıda bahsedilen Kamboçya Halk Partisi Türkçe Vikipedi'de yok. İngilizce olarak Cambodian People's Party maddesi yardımcı olabilir. Kullanıcılarla uğraşarak , madde açarken şöyle sebebi var, böyle ideolojik bir kullanıcı, böyle amaçları taşıyor yerine, bu maddeyi dahi oluşturmak daha ilkeli. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:13, 2 Ekim 2016 (UTC)
Tartışma uzamış gitmiş. İlk mesajdan sonrasını okuyamadım. @Rapsar, Yugoslavya projesini ben seçtim öncelikle. Projeye yönelik ilgi az ve neredeyse tamamen @Ahmet Turhan'ın girişimiyle ayakta duruyor. Proje önerileri için oylama yapsak muhtemelen kimse dahil olmayacak, ancak mesaj aracılığı ile öneri bildirilirse Ahmet Turhan'ın proje benimdir elletmem diyeceğini sanmıyorum. :) İyi çalışmalar. --Kudyaz 22:38, 4 Ekim 2016 (UTC)
:) Kamboçya yerine misal Bangladeş olsaydı problem olmayacaktı :) Neyse olan oldu artık, bir dahaki aya...--RapsarEfendim? 22:41, 4 Ekim 2016 (UTC)
Kategori:Bangladeş de katkı sunulabilir gibi duruyor, sonraki aylarda proje olabilir, bence adaylığa önerin @Rapsar. Oranın marksist veya sosyal-demokrat tarihi ile ilgili katkı yapmamın bir mahsuru yok değil mi? Açıktan söyleyeyim ki sonra gizli ajandası var falan diyorlar :)) --Ahmet Turhan (mesaj) 22:53, 4 Ekim 2016 (UTC)
İstersen Suudi Arabistan'ı seçip ülke tarihindeki 10 Marksistin maddesini de açabilirsin haha. En baştaki problemimi dile getirebildim diye umuyorum, hayırlısı olsun artık.--RapsarEfendim? 22:57, 4 Ekim 2016 (UTC)
Bu ülke olayını Yugoslavya ile başlatan @Kudelski idi ve sonrasında proje ile ilgilenemediği için bana kaldı, umarım gerek eleştiri sunan kullanıcıların proje önerilerini ilgili sayfaya sunmasıyla ve gerekse diğer sorumlu olan Kudelski'nin proje sayfalarında daha fazla katkı almasıyla bu sorunu aşarız. Yukarıda dediğiniz izlenimlerin oluşması muhtemel, yukarıda bu duruma yol açan sebeplerin gereğini açıklamama rağmen kollektif katkılarla bu durumu engelleyebiliriz diye düşünüyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 23:06, 4 Ekim 2016 (UTC)
  • Not: Eleştirilerden sonra oluşturulan Kasım 2016'ya ait Birleşik Krallık konulu proje sona erdi. Diğer projelerin aksine bu projeye hiçbir kullanıcının katkı yapmadı, hiçbir madde oluşturulmadı. Tartışma konusu yapılan diğer tüm projelerde ise birçok kullanıcı çeşitli katkılar sunmuş idi. Temenni ederim ki, umarım buradaki tavır şuradaki duruma tekabül etmiyordur. Ve umarım amaç bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir. Belirtmek isterim. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:35, 1 Aralık 2016 (UTC)
  • Not 2: Eleştirilerden sonra oluşturulan Aralık 2016 genel siyaset konulu proje de sona ermek üzere. Eleştiri sunan veya tartışma çıkaran hiçbir kullanıcı katkı yapmadı. Suçlanılan projelerde ise projelerde katılım oldukça fazlaydı. Katkının sıfır olmasından anlaşılıyor ki amaç, salt çalışmalara ket vurmak. Ve anlaşılıyor ki, içeriği az olan konulara dair maddelere dair katkı yapılması istenmiyor. Geçen 2 aydaki gelişmelerden görüldüğü üzere bu durum şurada da anlattığım üzere çeşitli kullanıcı ilgi alanlarına dair katkılara engel olmaya tekabül eden bir durumdur. Hayır katkı sunulmuyorsa bari katkı sunanlara laf etmeyin veya onlara izin verin yeter. Diyojen'in Büyük İskender'e dediği gibi: "Güneşime gölge etme başka ihsan istemem". --Ahmet Turhan (mesaj) 12:05, 29 Aralık 2016 (UTC)