Vikipedi tartışma:Seçkin maddeler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Seçkin madde sayfası temasının değişimi tartışılmadı[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Seçkin madde sayfası güzel olmuş. Ancak böyle bir değişiklik yapılacağından kimsenin haberi yoktu sanırım. Burası topluluğun, tabiri caizse, ortak kullanım alanı ve buranın tasarımına hepimiz karar vermeliyiz herhalde. Ayrıca belki başka tasarım fikirleri olan arkadaşlar vardı, onlara bir fırsat tanımalıydık. Böyle kafamıza göre değişiklik yapmamalıyız bence. Yine de elinize sağlık. Saygılar.Sağlamcıileti 13:58, 31 Ocak 2008 (UTC)

En azından konu ile ilgili arkadaş, seçkin madde sorumlusu Mach bu değişiklikden haberdar mı? Ben bunu merak ediyorum. Teşekkürler.Sağlamcıileti 13:59, 31 Ocak 2008 (UTC)
  • Köklü değişiklikler yapılmazdan önce birkaç tasarım örneği kullanıcı sayfanızın alt deneme sayfalarında yapılsa topluluğun fikrine ve yorumuna sunulsa daha şık olur. Mach olayı önemli. Buranın örtmeni o. Örtmene sorulmadan köklü değişiklik yapılması kurallara aykırı olmasa da etik değil pek. Gerçi burası vikipedi harikalar diyarı. Her değişiklik geri alınabilir ama yine de önce konuşmak sonra bağrışmaktan iyidir. Bu arada aslında çok güzel olmuş elinize sağlık:)) --maderibeyzaileti 14:02, 31 Ocak 2008 (UTC)
Güzel olmuş ama önce az da olsa tartışılsaydı keşke. Amaç iyi, usülden az kayıp var. Khutuckmsj 14:07, 31 Ocak 2008 (UTC)
Ben Mach'a bildirdim. En kısa sürede bir cevap yazacaktır diye düşünüyorum. Haklısınız önceden tartışma açmalıydım. Ama işler yoğun olduğundan dolayı hemen bitirip koymak istedim. Tekrar özür diliyorum. Takdirleriniz için tekrar teşekkür ediyorum. Saygılar sunarım. SBM ileti 14:08, 31 Ocak 2008 (UTC)
Olay Mach'e bildirme olayı değildi ya neyse. Şimdi en azından ben fikrimi ve eksik bulduğum yerleri söyleyeyim. Bir kere sayfada SM metinleri çok uzun alınmış, bu değiştirilse iyi olur bence. İkincisi mesela spor ile ilgili seçkin maddeleri temsilen bir futbol topu var bunun yerine daha uygun bütün sporları temsil eden bir resim olabilir. Daha can alıcı ise Dinler kısmında islam ile ilgili bir resim var, bunun uygun olmadığını düşünüyorum. Belki tüm semavi dinleri ve varsa diğer dinleri aynı anda temsil edecek bir resim kullanmak daha iyi olurdu. Bu değişiklikler yapılırsa daha iyi olur bence. Saygılar.Sağlamcıileti 14:17, 31 Ocak 2008 (UTC)
halledilmiştir SBM ileti 14:25, 31 Ocak 2008 (UTC)
Bu arada 4 SM fazla mı uzun olmuş, 2 tane daha mı iyi olur sanki? Kararsız kaldım. Khutuckmsj 14:26, 31 Ocak 2008 (UTC)
kategorilerin içindede kategoriler yaratmak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ilerledikçe daha fazla SM maddelerimiz olacaktır. Güvenin bana herşeyi düşündüm. SBM ileti 14:27, 31 Ocak 2008 (UTC)
  • Söylemeden edemeyeceğim. Tefal reklam sloganı gibi olmuş. SBM sen herşeyi düşünürsün:))) --maderibeyzaileti 14:30, 31 Ocak 2008 (UTC)
  • Vallaha ben de söylemeden edemeyeceğim, beraber düşünsek, kollektif çalışsak(ki Vikipedi mantığı budur, yanılıyorsam düzeltin) daha iyi olur diyorum. Saygılar.Sağlamcıileti 14:31, 31 Ocak 2008 (UTC)
Maderiye tekrar teşekkür ediyorum, Sağlamcı sana gelince bir daha beraber kollektif oluruz. Yani haber veririm. SBM ileti 14:33, 31 Ocak 2008 (UTC)
  • Öncelikle yeni tasarım için teşekkürler... diğer seçkin içeriklere de uyumlu temalar yaparsak hoş olur kanısındayım; ama bu sefer tartışıp karar verelim yapalım mı yapmayalım mı kısmına ^_^ Din kısmında Allah lafzının resmi vardı; bunun taraflı olduğumuz şeklinde yorumlanabileceğini düşündüğüm için birçok dinin sembolünü içeren bir resimle değiştirdim. Spor başlığının altında Oyunlara da yer veriliyor; belki bu açıdan o başlığı Spor ve Oyunlar yapsak daha iyi olur. Kullanıcı:Mach henüz fikrini belirtmemiş; ara yüzü en çok kullanan o olduğu için özellikle onun yorumunun önemli ve bir açıdan nihai olacağı kanaatindeyim - kullanılabilirliği (teknik anlamda) daha zorlaşmışsa vs. bu Mach için kötü olur, bu sebeple onun "tamam" deyip onaylaması bence bu açıdan önemli. Diğer seçkin içeriklerin de benzeri temalara oturtulması hususunda ne düşünüyorsunuz? Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 12:47, 1 Şubat 2008 (UTC)q
  • Merhabalar. Kullanışlılık açısından dediğiniz gibi ilgili kullanıcılar(Khutuck ve Mach) açısından sorun yoksa tasarım güzel bence. Tabii dediğiniz gibi uygulanmadan önce bir duyurulursa köy çeşmesinde ve yorumlara göre en azından bir gün beklenirse çok iyi olur derim. Saygılar.Sağlamcıileti 12:50, 1 Şubat 2008 (UTC)
Bir ek yapayım, yukarıda söylediğim gibi maddelerin içerikleri çok fazla alınmış bence sayfaya, bunlar sadece bir giriş paragrafı haline getirilirse daha iyi olur diye düşünüyorum. Saygılar.Sağlamcıileti 13:01, 1 Şubat 2008 (UTC)

Bir süre şehir dışında olacağım için yapılan değişikliği inceleme fırsatım olmadı. Sadece seçkin içerik bölümündeki adaylıkları kapatmak için zaman bulabiliyorum. Topluluk tarafından kabul edilen bir tasarımsa hiçbir sorun yok. Benim tek değinmek istediğim konu şu: Seçkin içerik bölümü bir bütün olarak ele alınmalı, seçkin resim bölümünün tasarımı farklı seçkin listeninki farklı seçkin maddeninki farklı olursa hoş olmaz bence.--Machiavelli' msj 13:18, 1 Şubat 2008 (UTC)

Çok haklısınız. Dediğiniz değişiklikleri yaptım. Diper seçkinliklerle de uğraşacağım. Bu tasarım üzerinde gerçekten çok uğraştım. Emeklerim boşa gitsin istemem. Fakat usulüne göre yapmadığım çok açık. Tekrar özür diliyorum bu konuda. Eğer banada yardım edebilirseniz, el birliği ile çabucak halledebiliriz diye düşünüyorum. Ne dersiniz ? Bu arada kategoriler gerçekten özellikle ve büyük bir incelikle düşünüldü. O konuda birşey demeniz hatalı olabilir. Sadece göze hoş gelmiyor bence. Nedeni ise çok az sm olması. Bunu artırmak için hepimiz uğraşmalıyız elbette. İnanın bu hali daha güzel. Saygılar... SBM ileti 16:13, 1 Şubat 2008 (UTC)
Diğer sporlar ve oyunlar adlı başlığın yeni ismini Spor branşları ve oyunlar olarak değiştirdim. Sizce iyi oldu mu? Şayet uygun değilse hemen geri alalım. Oo buradaki yazıları okumadan bende büyük bir yanlışlık yaptım. Haber vermem gerekiyordu galiba.

Hatta şu satırları yazarken bile ismi Spor branşları ve oyunlar diye mi değiştirseydik diye düşündüm. SBM bu arada sizide tebrik ederim, gayet güzel bir çalışma olmuş. Saygılar, iyi çalışmalar. Cologne6 17:22, 1 Şubat 2008 (UTC)

Cologne6, kategoriler düşünüldü zaten. Olur o da olur yani sorun çıkmaz. Yeter ki madde sayıları artsın sm'ler. Bu tasarım üzerinde bayağı bi uğraştım çünkü. SBM ileti 11:44, 2 Şubat 2008 (UTC)

Son 4 SM iiçin ayrılan kısım[kaynağı değiştir]

Son 4 SM için ayrılan kısımın daha küçük ve verilen madde içeriklerinin daha kısa olması bence daha estetik olur. Tabiki resimleri de küçültmekte fayda var. Ancak genel anlamda güzel bir çalışma olduğunu belirtmek durumundayım. --Manco Capac 12:16, 6 Şubat 2008 (UTC)

Ben biraz söylediğim şekilde ayarlama yaptım. Umarım herkese uyar. Teşekkürler --Manco Capac 12:48, 7 Şubat 2008 (UTC)

Renkler hakkında[kaynağı değiştir]

Seçkin içerik için genellikle mor ağırlıklı, kalitelide yeşil ağırlıklı bir tema kullanıyorduk. Bu sebeple bu sayfanın rengini mor yapsak daha iyi olmaz mı? Khutuckmsj 13:51, 6 Şubat 2008 (UTC)

Seçkin madde sayfası tasarımı[kaynağı değiştir]

Daha önce söylediğim üzere seçkin içerik bir bütün olarak kabul edilmeli. Seçkin madde, seçkin resim, seçkin liste ve henüz bizde sistemi kurulmayan seçkin portal bölümlerinde bir uyum bulunmalı. Bu sistem geçirilirken İngilizce Wikipedia örnek alındı. Şimdiki durumda seçkin resim ve seçkin liste bölümlerini geçtim seçkin madde bölümünde sadece bir sayfada yapılan ve Almanca Wikipedia'nın birebir aynısı olan değişiklikle diğer sayfalar arasında bile bir uyum bulunmuyor. Kısaca Seçkin bölümleri arasında değil seçkin maddenin kendi içinde bile bir uyum söz konusu değil. Eğer Almanca Wikipedia veya başka bir Wikipedia'daki tasarımları veya kendi tasarımımızı geçireceksek bu 3-5 sayfada değil bütün sayfalarda topluca ve temelli bir değişiklik olmalı, burada tartışılabilir. Bu şekilde yarısı Almancadan yarısı İngilizceden olmamalı. Bu sebeple hangi tasarımı kullanacağımıza dair bir karar alınana kadar yapılan son değişikliği geri alıyorum. Saygılar.--Machiavelli' msj 18:21, 15 Şubat 2008 (UTC)

Kusura bakılmasın ama değişikliği geri almış bulunmaktayım. Bunun nedeni ise Rus Wikipedia'sında da aynı tasarımın bulunmasıdır. Bu ortak bir tasarımdır. Almancadan çalıntı olmamıştır. Eğer sadece Alman wikipediasında bulunsaydı koymazdım. Ki öyle sanıyordum. Rus Wikipedia'sındaki tasaırmı görene kadar. Ayrıca Mach belirtmiş, aynı tasarımlar bulunmasın diye. Fakat İngilizce wikipediasındaki sm bölümüne bir göz atmanızı dilerim. Bu tasarımlar çalıntı değil, ortaktır. Bunu hazırlamak için gerçekten çok uğraştım. Sırf wikipediamız için. İyi Niyetli Olduğumu Varsaymıyorum... Fakat hazırlamak için çok uğraştığımı biliyorum. Eski tasarıma baktıkça ise utanıyorum. Böyle güzel bir dilin wikipediasında göze hoş hitap etmeyen şeyler gördükçe gerçekten utanıyorum. Pekçok kullanıcımızında fikrini aldım. Aynı şeyleri dediler. Mach'tan tekrar özür diliyorum ama bunu geri almadan önce bir kez daha düşünün lütfen derim. Saygılarımla. SBM ileti 11:44, 24 Şubat 2008 (UTC)
Mach'in söylediklerinin kulak ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Vikipedi'de seçkin ibaresi yalnızca maddeleri kapsamıyor bu nedenle tüm seçkin içerik sayfalarının tasarımı yapıldıktan sonra değişikliğin yapılmasını daha doğru buluyorum. SM-SR-SL-SP listeleri, adaylık sayfaları ve proje sayfaları tümüyle bu tasarıma uygun hâle getirilmeli. Şahsen Stiker Buz Matrix'in yapmış olduğu çalışmanın görüntüde mevcut olandan daha iyi olduğunu düşünsem de diğer sayfalarla arada bir bütünlük olmaması bence bir sorun. Proje sayfaları kesinlikle tüm altyapı hazırlandıktan sonra değiştirilmeli. Lütfen bu düşünceler "emeğe saygısızlık" olarak addedilmesin. Var olan, üzerinde emek harcanmış şeyler de lütfen küçümsenmesin. İlk uygulanmaya konulan sayfa da gayet hoş bir tasarıma sahipti. Tasarlayan kişilerin çalışmalarında belki yararlı olabilir düşüncesiyle şahsen çok beğendiğim Esperanto Vikipedi'sinin seçkin içerik tasarımını paylaşmak istiyorum. --Danbury iletihehehe 14:57, 24 Şubat 2008 (UTC)

Ortada bir hayli yanlış anlama var. Wikiler arasında ortak bir tasarım yoktur. Almanca vikiden "çalıntı" olduğunu söylemedim. Vikide herşey istendiği gibi kullanılabilir. Buradaki sayfaları başka yerde kullanmak asla çalıntı anlamına gelmez. Geri alışımın sebebi bir başka wikideki tasarım olduğu için değildir. Seçkin içerik bölümü bir bütündür, uyum içinde olması gerekmektedir. Bu halinde ise yoktur. Burada yazdığım şeyler hangisinin daha güzel olduğu ile ilgili değildir. Başka vikilerinki kullanılmasında demedim Eğer Almanca Wikipedia veya başka bir Wikipedia'daki tasarımları veya kendi tasarımımızı geçireceksek... Son olarak hangi tasarımı kullanacağımıza dair bir karar alınana kadar... demişim lütfen artık bir değişiklik yapmadan önce topluluğa sorun, konuşun, danışın. Yukarıda da demiştim tekrarlamam gerekiyor sanırım: Topluluk bir karar alana ve yeni tasarımın tüm bölümlerdeki sayfaları hazırlanana kadar geri alınmaması rica olunur.--Machiavelli' msj 19:28, 24 Şubat 2008 (UTC)

Tasarım değişikliği[kaynağı değiştir]

Mach bey, bir oylama sunalımda üyelerimizin beğenisine zamanında tasarlamış olduğum tasarımın kullanılması konusunda... Bence çok gerekli. SBM ileti 21:00, 30 Mayıs 2008 (UTC)

  • Yorumları alsak ? SBM ileti 18:13, 31 Mayıs 2008 (UTC)

Merhabalar. Avrupa Birliği maddesinin coğrafya; İstanbul Boğazı maddesinin ulaşım başlığı altında sınıflandırılması doğru mudur? Avrupa Birliği'nin siyasete, İstanbul Boğazı'nın coğrafyaya taşınması gerektiğini düşünüyorum.--Stambouliote ileti 08:33, 2 Ocak 2010 (UTC)

Avrupa Birliği'nin NATO gibi bir siyasî oluşum olduğu düşünülebilir. Öte yandan bu kuruluşun uzun vadeli amacı ABD gibi bir devlet oluşturmak olduğu göz önüne alınırsa bence o şu anda bir "proto-ülke" ve bir ülkeye gittikçe daha çok benzemekte. Nitekim ülkeler arasında ekonomik sıralandırmalarda genelde AB bir ülke gibi gösterilmekte. AB'yi, diğer ülkele gibi Coğrafya başlığı altına koymak bence mantıklıdır. İstanbul Boğazı konusunda ise kesin haklısınız, değiştireceğim. --İnfoCan 13:53, 2 Ocak 2010 (UTC)

Savaş - tarih[kaynağı değiştir]

  • Bence savaş bölümü şimdilik tarih bölümüne aktarılmalı. Zaten tarih savaşları kapsıyor. İleride ihtiyaç duyulursa askeriye bölümü açılacaktır zaten. --82 ~145 ileti 19:29, 8 Şubat 2011 (UTC)
Aslında başlıklarda yavaş yavaş detaya girmeye başlasak mı? Spor başlığına futbol, medya başlığına televizyon alt başlıkları eklemek gibi. Ancak dediğine hak veriyorum, savaş olarak bir SM'miz var henüz...--Rapsar 19:34, 8 Şubat 2011 (UTC)
Spor konusunda beş-altı SM'miz var, bence bölmeye gerek yok henüz. İleride 20 madde filan olup da kalabalık hale geldiğinde ayırırız. --82 ~145 ileti 19:55, 8 Şubat 2011 (UTC)
Haklısın aslında. Medya başlığına ne dersin? Aslında sinema başlığı açsak fena olmaz. Yemek başlığını kaldırıp, Orta Çağda Avrupa mutfağı maddesini tarih başlığına alsak?--Rapsar 19:58, 8 Şubat 2011 (UTC)
Sinema başlığı olabilir. Yemek başlığı da şimdilik kaldırılıp dediğin yapılabilir. Bir de "Uzay" bölümünün adı "Gökbilim" olarak değişmeli. --82 ~145 ileti 21:10, 11 Şubat 2011 (UTC)

Seckin maddelerin kategorizasyonu olmamis birazcik duzenlenmeli. xrazymesaj

Köy çeşmesinde arşivlenen tartışma[kaynağı değiştir]

Etik olmayan seçkin madde adaylıkları sonlandırma ve SM sorumluluğunun geri alınması (Arşiv Haziran 2013). — Pınar (mesaj) 02:49, 14 Aralık 2013 (UTC)

Köy çeşmesinde arşivlenen tartışma[kaynağı değiştir]

Seçkin Madde Sorumlusu (Arşiv Haziran 2013). — Pınar (mesaj) 02:45, 14 Aralık 2013 (UTC)

Köy çeşmesinde arşivlenen tartışma[kaynağı değiştir]

Seçkin madde kriterleri (Arşiv Haziran 2013). — Pınar (mesaj) 02:46, 14 Aralık 2013 (UTC)

En sık görüntülenen maddeler[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de en sık görüntülenen maddelerin Seçkin Madde olması iyi olmaz mıydı? Viki'ye girip sonra dönüp laf edenlerin ağzını kapamış olurduk. İnsanlar daha sıklıkla Vikipedi'nin asıl istediğimiz yüzünü görürler. Sevgiler. --Stultiwikiabana yaz 22:21, 5 Mayıs 2015 (UTC)

Başlıklarda sayılara yer vermeye gerek var mı? İçindekiler kısmındaki bağlantılarda da sıkıntı yaratıyor, tıklanıldığında ilgili başlığa gidilemiyor.--NanahuatlEfendim? 04.32, 25 Ekim 2019 (UTC)[yanıtla]

Başlıklandırma[kaynağı değiştir]

Bizdeki başlıklandırma an itibarıyla şu şekilde:

  • Askeriye
  • Bilgisayar
  • Biyoloji ve tıp
  • Coğrafya ve mekânlar
  • Dil ve edebiyat
  • Dil ve dilbilim
  • Din ve inançlar
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Felsefe ve psikoloji
  • Fizik ve astronomi
  • Hukuk
  • Jeoloji ve jeofizik
  • Kimya
  • Kraliyet
  • Kültür ve toplum
  • Matematik
  • Medya
  • Mühendislik ve teknoloji
  • Müzik
  • Ödüller ve madalyalar
  • Sanat, mimarlık ve arkeoloji
  • Siyaset
  • Spor ve oyunlar
  • Tarih
  • Ulaşım
  • Uzay
  • Yiyecek ve içecek

İngilizce Vikipedi'deki ise şu şekilde:

  • Arkeoloji, mimarlık ve sanat
  • Arma bilimi, unvanlar ve veksilloloji
  • Astronomi ve fizik
  • Basın
  • Bilişim
  • Biyoloji
  • Coğrafya ve yerler
  • Dil ve dilbilim
  • Din, mistisizm ve mitoloji
  • Edebiyat ve tiyatro
  • Eğitim
  • Felsefe ve psikoloji
  • Hukuk
  • İş, ekonomi ve finans
  • Jeoloji ve jeofizik
  • Kimya ve mineraloji
  • Kraliyet ve soyluluk
  • Kültür ve toplum
  • Matematik
  • Meteoroloji ve iklim
  • Mühendislik ve teknoloji
  • Müzik
  • Sağlık ve tıp
  • Savaş
  • Siyaset ve yönetim
  • Spor ve rekreasyon
  • Tarih
  • Ulaşım
  • Video oyunları
  • Yeme-içme

Bizdeki başlıklandırmanın yenilenmesi gerektiğini, ama bunu İngilizce Vikipedi'den birebir almadan yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Başlıklandırma önerim şu şekilde:

  • Arma bilimi, unvanlar ve veksilloloji
  • Askeriye
  • Astronomi
  • Bilişim
  • Biyoloji
  • Coğrafya ve yerler
  • Çevre ve doğa
  • Dilbilim
  • Din, mistisizm ve mitoloji
  • Edebiyat
  • Eğitim
  • Ekonomi ve finans
  • Felsefe ve psikoloji
  • Fizik
  • Görsel sanatlar
  • Gösteri sanatları
  • Hukuk
  • Jeoloji ve jeofizik
  • Kimya
  • Kraliyet ve soyluluk
  • Kültür ve toplum
  • Matematik
  • Medya
  • Meteoroloji
  • Mimarlık
  • Müzik
  • Sağlık ve tıp
  • Siyaset
  • Spor ve rekreasyon
  • Tarih
  • Ulaşım
  • Video oyunları
  • Yeme-içme

Neden bu başlıkların bu şekilde olması gerektiği konusuna gelirsek:

Arma bilimi, unvanlar ve veksilloloji

Bu başlık bizde şu an "ödüller ve madalyalar" adıyla mevcut. Bayrak, arma gibi maddeleri uygun bir kategoriye koyamıyoruz an itibarıyla. Örneğin Beyaz Rusya bayrağı maddesi "kültür" başlığında eğreti duruyor. Dolayısıyla bu gibi sembolik maddeleri (arma, bayrak, madalyalar, unvanlar ve ilgili kişiler) bu şekilde toplamış oluruz. Buradaki "unvan" kullanımından emin olamadım tam olarak (İngilizcesi honour). "Ödül" desek olmazdı mesela, "Nobel Fizik Ödülü" maddesini buraya değil fizik başlığına eklemek lazım zira. Başka önerisi olan varsa belirtebilir yoksa bu fena değil bence.

Askeriye

İngilizce Vikipedi'de warfare olarak geçmekte. "Savaş" gibi bir addan ziyade "askeriye" gibi daha kapsayıcı bir adın olması (silahlar, komutanlar, askerî birimler vs de eklenir) bence daha uygun gözüküyor. An itibarıyla kullanılan ad da bu zaten.

Astronomi

An itibarıyla bizde "uzay" diye bir başlık ile "fizik ve astronomi" diye bir başlık var. Astronomi, zaten "uzay" kavramını kapsayan bir konu. İngilizce Vikipedi, fizik ve astronomiyi tek başlıkta toplamış, yani Güneş ile elektron aynı başlıkta. Olmaz. İkisi de ayrı başlık olacak kadar ayrı konular ve bolca potansiyele sahip, ayırmak gerektiğini düşünüyorum.

Bilişim

İngilizcede computing, bizde an itibarıyla "bilgisayar" olarak geçen başlığı, daha kapsamlı olması nedeniyle "bilişim" yapalım derim. Zaten bizde henüz o kategoride madde yok, İngilizcede bile 15 kadar SM var, çok kullanılmayan bir başlık.

Biyoloji

Yalnızca "tıp" kısmı ayrılacak, atta belirttim.

Coğrafya ve yerler

Bizde şu an "coğrafya ve mekânlar" olarak geçse de "mekân" kavramı aynı anlamı vermiyor. Yer daha uygundur.

Çevre ve doğa

Ne bizde ne İngilizcede olan bir başlık (İspanyolcada gördüm). Parklar, çevre sorunları gibi maddelerin burada alması iyi olacaktır. İngilizce Viki bunları "coğrafya ve yerler" başlığına koymakta şu an, ayrı bir başlık daha derli toplu olmasını sağlayacaktır.

Dilbilim

İngilizcede ve bizde "dil ve dilbilim" olarak geçiyor halihazırda. "Dil" kavramı zaten dilbilim içinde, ekstradan belirtmeye gerek olduğunu düşünmüyorum.

Din, mistisizm ve mitoloji

Bizde şu an "din ve inançlar" olarak geçiyor, ancak bu şekilde daha kapsamlı ve içeriğiyle uyumlu olacaktır.

Edebiyat

İngilizce "edebiyat ve tiyatro" olarak vermiş ama aynı başlıkta yer alacak kadar iç içe kavramlar değiller bence ("gösteri sanatları" başlığında bahsedeceğim). Sadece edebiyat olup, basılı eserler ile ilgili konuları işlemesi yeterlidir.

Eğitim

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Ekonomi ve finans

İngilizcede "iş" kavramını da eklemişler ama bence kafa karıştırıcı. Bu şekilde gayet yeterli ve anlaşılır olacaktır.

Felsefe ve psikoloji

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Fizik

"Astronomi" kısmı ayrıldıktan sonra aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Görsel sanatlar

Bence en kritik kısımlardan biri. "Sanat" gibi devasa bir başlık var şu an hem burada hem İngilizcede. Medya, müzik, edebiyat gibi sanat dallarını zaten kendi başlıklarına almışız, burada da kala kala resim, heykel, seramik gibi sanatlar kalmış. Madem öyle, görsel sanatlar ile gösteri sanatları diye iki başlık açıp uygun şekilde kategorilendirerek "sanat" kavramını komple dağıtmak daha iyi olacaktır.

Öte yandan, "arkeoloji" ile sanat ne alaka? Çatalhöyük bir sanat eseri midir? Mimarlık kavramı keza, her zaman bir sanat eseri değildir. Bir köprü, mimari bir eserdir ancak her zaman sanat eseri olmak zorunda değildir. Sıradan bir bina, yapı da olmaz. An itibarıyla bu başlıkta Usame bin Ladin'in Abbottabad'daki kompleksi de var Çıplak Maya da. İkisi bir arada tamamen alakasız.

Gösteri sanatları

Yukarıda değindim zaten, burada da opera, bale, tiyatro (edebiyattan ayrılarak), pandemim gibi gösteri sanatları toplanır.

Hukuk

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Jeoloji ve jeofizik

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Kimya

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Kraliyet ve soyluluk

İngilizcedeki gibi "soyluluk" kısmı da eklenerek, hanedan üyelerinin de buraya eklenmesi yerinde olacaktır.

Kültür ve toplum

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Matematik

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Medya

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Meteoroloji

Bizde olmayan bir kategori. Vince Kasırgası gibi meteoroloji olaylarını burada toplamak daha yerinde olacaktır. İngilizcedeki gibi "iklim" kısmını başlığa dahil etmeye gerek yok, zaten meteoroloji kavramı içerisinde.

Mimarlık

"Sanat" başlığının dağıtılmasıyla ortaya çıkıyor. Dediğim gibi her mimari çalışma, bir sanat eseri değil, ama sanat eseri niteliğinde olanlar da burada, doğru bir şekilde kategorilendirilmiş olarak yer alacaktır.

Müzik

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Sağlık ve tıp

Bizde "biyoloji ve tıp" olarak mevcut. "Aspirin", "Okmeydanı SSK Hastanesi" ile "koala" maddelerini ayrı kategorilerde tutmak daha sağlıklı olacaktır.

Siyaset

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Spor ve rekreasyon

Bizde "spor ve oyunlar" adıyla mevcut ama buradaki "oyun" kavramı oldukça uygunsuz. İp atlama mesela, bir rekreasyon aktivitesidir ve burada olur. Verilmek istenen anlamı daha iyi veren bir kelime olacağından bu şekilde uygundur.

Tarih

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok (yalnızca içeriği toparlamak lazım, Jül Sezar "kraliyet ve soylular" başlığına gitmeli mesela).

Ulaşım

Aynı şekilde korunacak zaten, yazacak bir şey yok.

Video oyunları

Bizde olmayan bir kategori, ancak şart.

Yeme-içme

Bizde "yiyecek ve içecek" diye mevcut ama genel olarak yeme-içme kültürüyle alakalı olarak anlam genişlemesi yapılsa daha iyi.

Kaldırılan kategoriler

"Mühendislik ve teknoloji" gibi bir kategori var, ne olduğu belirsiz. Mühendislik dediğimiz kavram oldukça kapsamlı, çevre mühendisliği ("çevre ve doğa" kategorisi), inşaat mühendisliği ("mimarlık" kategorisi), bilgisayar mühendisliği ("bilişim" kategorisi) gibi onlarca alanı var ve zaten yeterince başlık var. An itibarıyla bizde yer alan Otomobilin tarihi ile Porsche 911 maddeleri "ulaşım" başlığının konusu. İngilizcedekine bakarsak zaten astronomi, bilişim, matematik gibi başlıklara dağıtılabilecek maddeler. Dolayısıyla bu kategorinin bir işlevi gözükmüyor, kafa karıştırıyor yalnızca.

Önerim bu şekildedir. Umarım düzgün bir şekilde işbu sayfa ve diğer seçkin/kaliteli içerik sayfalarında standart bir başlıklandırma yakalarız.--NanahuatlEfendim? 00.26, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Bir yeniden yapılandırmanın ben de gerekli olduğunu düşünüyordum, eline sağlık @Nanahuatl. Katılmadığım tek bir minik ayrıntı var: Dil ve dilbilim konusu. Dilbilim aslında çok spesifikleşmiş bir bilim dalı. Genel kanının aksine dille ilgili her şey dilbilimi ilgilendirmiyor. Dilbilimle ilgili hemen her şey dili ilgilendiriyor ama diğer yandan. Örneğin filoloji de dil çalışması alanı ama dilbilimle çok ayrı yöntemleri var. Terim biraz yanıltıyor dolayısıyla. Bizde şu anda "Dil ve edebiyat" (ve altında edebiyatçı biyografileri alt bölümü) ile "Dilbilim" var, dilbilimin altında yalnızca Ankara (isim) var. Ancak Ankara maddesi bile dilbilimin konusu değil. Diğer yandan dil ve edebiyat zaten filolojinin inceleme alanı. Özellikle edebiyat ve edebiyatçıların dilbilim altında olması tamamen yanlış olur. en:Chinese classifier, en:Irish phonology, en:Mayan languages, en:Nahuatl, en:Tamil language gibi SM'lerimiz olsaydı, ancak onlar dilbilim altında yer almaya uygun olurdu. Önerim başlığı edebiyatı da içerecekse "Dil ve Edebiyat" olarak tutmak, ayrılacaksa da "Dil" yapmak. Gelecekte kapsamdaki değişime göre yeniden değerlendirilebilir.
Vito Genovese 09.55, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Vito Genovese, "dil" ya da "dil ve edebiyat" mı yapalım diyorsun? Diller, lehçeler, dilbilgisi gibi alanlar için düşünmüştüm ama çok fazla potansiyel barındırmıyor diyorsan edebiyat ile birleştirelim.--NanahuatlEfendim? 20.47, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Nanahuatl: Pardon, sabah bir karışıklık olmuş, Edebiyat kategorisini ayırmamışsın gibi yorum yapmışım. Edebiyat ayrıysa elbette Dil diyorum. Diller, lehçeler, dilbilgisi gelse de bu kapsama girebilir, ama Ankara (isim) bu kapsama girmiyor.
Yani ideali için konuşuyorsan böyle yapılabilir ama edebiyatı ayırdıktan sonra dil maddesi kalıyor mu Ankara maddesi haricinde? Kalmıyorsa dil kategorisi de yeni maddeler gelene kadar edebiyata yancılık edebilir sanki. Bilmem sen ne dersin.
Vito Genovese 20.56, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Vito Genovese, sanat diyebileceğimiz edebiyat ile daha çok kültüre kayan dil (ve dilbilim, artık nasıl adlandırırsak) ayrılsa bence daha iyi olabilir. Elbette kategorilendirmeler çok spesifik değil, hatta birçok madde iki kategoriye birden de girebiliyor, ama ikisi, mesela görsel sanatlar ile gösteri sanatları kategorileri gibi yakın anlamlı gelmedi. İngilizce, edebiyat ve tiyatro demiş mesela, ama tiyatro oyunlarını buraya alıp da örneğin bir bale gösterisini sanat başlığına almak bana doğru gözükmedi, edebiyatı bağımsız yaptım.--NanahuatlEfendim? 21.00, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Nanahuatl: Söylediğin mantıksız değil kesinlikle. Benim aklıma takılan nokta şu tercihsel durum oldu: İdeal bir çıta kurup altında kaç madde var önemsemeden çıtayı (en azından daha iyi fikirler geliştirene dek) bozmadan mı tutacağız, yoksa elimizdeki içeriğe bakıp bir maddelik altbaşlıkları zenginleşene dek bir şeylerin yanında mı tutacağız? İlk seçenek bu vitrinin zayıflığına yönelik bir algıya neden olur mu diye düşündüm ama sağlam altyapıları da severim diğer yandan. :)
Vito Genovese 21.11, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Çok detaya girmeden, ama çok alakasız maddeleri ve konuları da bir arada tutmadan yapmaya çalıştım. Örneğin, bilmem ne parkı ile bir coğrafi şekil maddesi; yahut, bin Ladin'in evi ile bir tablo maddesi ya da Çatalhöyük aynı başlıkta bulunmasın. Ama gidip de İngilizcedeki gibi "biyografiler" diye alt başlıklara gerek yok mesela henüz, zaten o kadar çok madde de yok. Ancak olursa, mesela spor başlığında "futbol" ve "diğer sporlar" gibi duruma göre alt başlıklar açılabilir. Mühim olan, başlıklandırmada sınırları biraz daha netleştirmemiz. Bu bağlamda, dil ve edebiyat bana bir tık uzak gözüktü, birleştirilseler de itirazım olmaz ama bakış açım bu şekilde.--NanahuatlEfendim? 21.14, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Nanahuatl: Kararın ne olursa ben okeyim. Belki kategorilerin altı boş görünürse insanlara da motivasyon olur.
Vito Genovese 21.32, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Genel hatlarıyla ayet iyi bir düzenleme. Yorumlarım şu şekilde:
Arma bilimi, unvanlar ve veksilloloji - "Kraliyet ve soyluluk" ile birleştirmek düşünülebilir mi?
Askeriye - Savaşlar "Tarih" altında yer alacaktır diye düşünüyorum?
Coğrafya ve yerler - Fena değil ama "yerler" kelimesinden emin olamadım. Daha iyi bir şey olabilir.
Çevre ve doğa - Bundan emin olamadım. "Küresel ısınma" buraya mı gelecek mesela?
Din, mistisizm ve mitoloji - "Din ve inançlar" bana daha iyi göründü, din dışı inançlara (astroloji, düz dünya vb) da yer vermemizi sağlar.
Ekonomi ve finans - Ekonomi, Finans'ı da kapsayan bir kavram olduğu için "ve finans" kısmına gerek olmadığını düşünüyorum.
Felsefe ve psikoloji - Felsefe ile Psikoloji farklı alanlar, ayırabiliriz.
Görsel sanatlar / Gösteri sanatları - Görsel veya Gösteri olamayan sanat türlerini nereye koyacağız?
Kraliyet ve soyluluk - Bunu "Arma bilimi, unvanlar ve veksilloloji" ile birleştirsek mi?
Müzik - Yukarıda belirttiğim kısım
Spor ve rekreasyon - Rekreasyon yerine Türkçe bir şey daha iyi olur, aklıma "eğlence" geliyor.
Video oyunları - OK, e-sporları "Spor" altına alacağımı varsayıyorum.

--Khutuckmsj 01.24, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

@Khutuck
Kraliyet ve soyluluk daha çok kişi odaklı. Jül Sezar, Neron gibi maddeleri mesela tarihten alıp buraya koymak lazım (günümüzde de kraliyet/hanedan üyeleri var, tarihten farklı olmasının nedeni bu). Soylular da genel anlamda herhangi bir kategoriye dahil edilemiyorlar zaten, o yüzden ayrı bir kategorideler. Bayrak maddesiyle Neron maddesini aynı yerde tutmayalım :)
Şu anda hiçbir konu hiçbirisinin altında değil. Askeriye, silahları da generalleri de kapsıyor, dolayısıyla tam tarihe girmiyor. Savaşlar, mantıken tarih kategorisine de giriyor ama öncelik bunda olsun. Genel anlamda birçok madde birden fazla kategoriye girebiliyor, keza birçok başlık da aslında başka başlığın altında (kültür>sanat>müzik mesela).
"Yerler"i ben de sevmedim ama yer yani, başka öneri varsa olabilir :)
İnanç da ekleyip dörtlü yapabiliriz.
Felsefe ve psikoloji ayrı ama çok iç içe, mesela askeriye ve tarih gibi net bir ayrım zor olur. Ama istenirse ayırırız, problem değil.
Hmmm, güzel bir noktaya değindin. Görsel ve gösteri sanatları dışında, müzik, edebiyat gibi başlıkları da kenara bırakırsak, başka sanat dalı var mı?
Rekreasyon Türkçe :D "Eğlence" de olabilir ama tam karşılar mı?
E-sporlar ikisine de olabilir, fark etmez.--NanahuatlEfendim? 19.04, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Şahsen kralları Tarih veya Siyaset altında düşünmüştüm. Kraliçe Elizabeth Kral Selman ile Donald Trump'ın aynı yerde, Siyaset altında olması gerekmez mi? Veya Adolf Hitler ile Kral V. George Tarih altında?
Askeriye kısmını savaş araçları olarak düşünmüştüm, savaşlar (yeni bile olsa) Tarih altında daha iyi olur sanki, zaten tarih dediğimiz konunun çoğu savaşlar :)
Sanatta kesin atladığım bir şey var hissiyatındayım ama neyi atladığımdan emin değilim. --Khutuckmsj 19.39, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Elizabeth siyasi bir figür değil, siyaset altında yer almaması daha doğru olur diyeyim, kaçayım :) --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 00.42, 20 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Atıp kaçma @Seksen iki yüz kırk beş :D Günlük siyasete girmese de koskoca kraliçe, ufak tefek yetkileri var aslında :) Örnek Arabistan olsun o zaman. --Khutuckmsj 03.01, 20 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Khutuck, dediğim gibi, birçok madde birçok kategoriye dahil olabiliyor. Örneğin depremler, jeoloji başlığına da tarih başlığına da dahil olabilirler; geçmişteki spor etkinlikleri keza tarih başlığına dahil olabilir vs. Önemli olan, en yakın olana dahil etmek. Kraliyet diye kategori varsa, kraliyet üyelerini ilk olarak bu kategoriye dahil edebiliriz (kralların, kral olmadan önce de hanedan üyesi olduğunu da unutmayalım, 45 yıl hanedan üyesi 1 yıl kral olmuş mesela, bunu siyaset yerine kraliyete dahil etmek daha mantıklı). Yani bu ikiliği, hatta üçlüğü (tarihteki bir ZPT; tarih, askeriye ve ulaşım kategorisinde de olabilir) her yerde görebiliyoruz :)--NanahuatlEfendim? 08.23, 20 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Maurice Flesier yazım hatası olmuş, gözden kaçmasın.----anerka'ya söyleyin 07.10, 24 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Genel olarak uygun. Asla mükemmel yolunu bulamayacağımız bir konu zaten, bunun kesinlikle eskisine nazaran daha iyi olduğunu düşünüyorum. Biyolojiyle sağlık/tıbbın ayrıştırılma gerekçesi çok haklı, sağlık yönetimi tarzı biyolojinin altında çok eğreti duracak konuları ayırmak önemli. Öte taraftan bu sefer safra kesesi tarzı insanlar ve hayvanlarda da olan anatomik yapıları ne yapacağımız sorusu hasıl olmuyor değil. Ancak dediğim gibi mükemmel bir çözüm aklıma geliyor. Felsefeyle psikoloji ilişkisi benim gözümde mesela bir siyasetle psikoloji ilişkisinden çok daha fazla değil, felsefe her bilimin temeline indiğimizde olan bir alan zaten. Ha sorun yaşamıyorsak ayrılmasına gerek yok ama. İleride iteratif olarak değiştiririz. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20.48, 24 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • @Khutuck, @Vito Genovese, @Seksen iki yüz kırk beş; ana öneride yalnızca "dilbilim>dil" değişikliği yaparak uygulayacaktım da, "görsel ve gösteri sanatı olmayan sanatlar" konusu aklıma geldi. Öncelikle, bu iki gruplandırma dışında nasıl gruplandırmalar var (çok hakim olmadığım bir konu). Sıkıntı yaratacaksa "sanat" mı diyelim komple?--NanahuatlEfendim? 00.57, 25 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Görsel sanatlar ve Gösteri sanatları diye ayırmaktansa sadece Sanat altına alalım, ileride SM/KM'ler artar da bölmek gerekirse böleriz. Edebiyat, Müzik ve Medya (Sinema-TV) esasen Sanat altında olabilecek olsa da kendi başlıklarında olmalarında sakınca görmüyorum.
Esasen ana sayfa tartışmasının ardından aklıma gelen bir fikir Günün Maddesi şablonlarına bu ana başlıkları eklemek ve iki gün üstüste aynı konudan SM/KM'yi ana sayfaya koymamak şeklinde. Arka arkaya film, kitap ve heykel maddesi koymak sorun değil mesela, Edebiyat, Medya ve Sanat ayrı olabilir. --Khutuckmsj 01.13, 25 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Bir de atlamışım, "din, mistisizm ve mitoloji>din ve inançlar" değişikliği de konuşmaya değer gözüktü bana (aslında şu an öyle halihazırda). "Ekonomi ve finans>Ekonomi" de gelmişti, ama tam olarak ekonomi kapsamında değil, ortak kümeleri var ama farklı yerleri de var diye biliyorum ben.--NanahuatlEfendim? 01.02, 25 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Ekonomi finansı komple kapsıyor. Finans temelde ekonomik faaliyetlerin para, sermaye gibi araçlarla ölçülmesiyle alakalı, ekonomi ise "üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliğidir", finansı tamamen kapsar. --Khutuckmsj 01.13, 25 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Ok, öyle diyorsan :D Bir de şimdi denk geldim, bu millî marşları İngilizce Vikipedi "müzik" başlığına almış. Bunu "Arma bilimi" başlığına alalım derim ama bu başlığın adını da bir gözden geçirelim. "Semboller ve unvanlar" olur mu sizce?--NanahuatlEfendim? 01.17, 25 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bence mevcuttaki "Kültür ve toplum" altında da uygun ama "Semboller ve ünvanlar" da güzel geldi. "Arma bilimi" bizde soyluluk ve armalar gibi kavramlar pek olmadığı için dolacağını düşünmediğim bir başlık, "Semboller ve unvanlar" daha kullanışlı olabilir.--Khutuckmsj 01.31, 25 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Başta şahsen "Sinema" ayrı olması elzemdir diyecektim ama tekrar kontrol ettiğimde aylar öncesinde kendim yaptığım düzenlemede fark ettim ki dizi karakterleri bile filmlerden daha fazla bu yüzden vazgeçtim. Hatta Medya değil de "Televizyon" şeklinde olması daha elzem olabilir diye düşündüm fakat gene ayırınca az olacağından diğerlerinden nazaran gene vazgeçtim. Özetle ileride Sinema (oyuncuları dahil) daha fazla olursa ayrı olabilir. Keza Televizyon da yani daha fazla dizi olursa Dizi de ayrı olabilir medya yerine. Özetle bu şekilde çok beğendim. Emeklerinize sağlık.--Can Je suis là 01.45, 25 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Can, oyuncuların, yönetmenlerin, yapım ekibinin vs yanı sıra teknik terimlerin de çok iç içe geçmesi durumu da söz konusu televizyon ile sinemanın. Ayırmak çok zor olacaktı :) Medyaya, gazete ve dergi gibi basılı medya organları da dahil --NanahuatlEfendim? 07.56, 25 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Genel olarak baktığımda gayet mantıklı olacağına inandığım bir değişiklik. Geç kaldık aslında. Seçkin madde çeşitliliğimiz arttı ve şuanki başlıklar içeriği açıklamakta yetersiz. Sait* 21.21, 25 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]