Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Denisutku 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Sonuç: Başarısız. %75 olan toplum desteği sağlanmadığı için seçilememiştir. -- Dbl2010 00:23, 9 Mart 2007 (UTC)

Sayısal sonuç
 Geçerli oy: 36
 Destek: 25
 Karşı: 9
 Tarafsız: 2
 Oran: %73,52

Denisutku[kaynağı değiştir]

(25/9/2) Oylama bitiş tarihi 09:14, 7 Mart 2007 (UTC)

Denisutku (MesajKatkılarİstatistikler) - Denisutku 2-3 senelik Vikipedi tecrübesi ile, Vikipedi'yi çok iyi tanıyan eski kulağı kesiklerdendir, ve burada katkıda bulunduğundan bu yana birçok faydalı işlere imza atmışdır. Geçen sene yaptığımız oylamada ufak bir fark ile yönetici olması önlenmişti: Vikipedi:Yöneticilik başvurusu/Denisutku. Bu eski oylamada eleştirilen noktalarda değiştiğine ve iyi bir yönetici olacağına inanıyorum. --Erdall 02:39, 21 Şubat 2007 (UTC)

Adaylık konuşması

Çoğu kullanıcı için uzun sayılacak bir zamandır Vikipedi'deyim ve başında çoğu kullanıcıdan fazla zaman geçiriyorum. Çok fazla yeni madde gir(e)mememin ve belirli bir konuda odaklan(a)mamamın başlıca sebebi, halihazırda düzenlenecek çok fazla şeyin gözüme çarpması. Bir wikipedia aşığı olarak, sadece içerik olarak değil, her yönden mükemmel bir ansiklopedimiz olmasını istiyorum.

9 ay önceki ilk yöneticilik oylamamda bazı kullanıcıların rahatsız olduğu "sil etiketi kullanımı"nı azalttım ve eğer şimdi yönetici seçilsem de uzun süre silme yetkimi kullanmayacağım. Kullanacağım yetkiler, daha çok vandalizmle mücadele ve MediaWiki metinlerinin gözden geçirilmesi olacak.

Zaman ayırıp oy kullanan, destekleyen, eleştiride bulunan herkese şimdiden teşekkürler. denisutku *:!? 09:14, 21 Şubat 2007


Olumlu Olumlu[kaynağı değiştir]

  1. İlk oyun benden olsun sevgili Denisutku. Başarılar diliyorum şimdiden. --Metal Militia 06:27, 21 Şubat 2007 (UTC)
  2. Deniz Viki'nin en "arı gibi" çalışanlarından. Daha fazla teknik olanaklarla da aşırı işe yarayacaktır. İki İstanbul buluşmasında da tanıma fırsatım da oldu, pırlanta gibi "insan", zeki ve çok düzgün biridir. --`NeRVaLsevgili nerval; 08:06, 21 Şubat 2007 (UTC)
  3. ' Hemşehriye destek olmak Balkanlar'ın yasasıdır. - Erhan 09:17, 21 Şubat 2007 (UTC)
  4. balkanların yasası ha? peki ;)Delamorenamesaj 10:24, 21 Şubat 2007 (UTC)
  5. Destek Destek Daha önce de desteklemiştim yine destekliyorum. Memty 11:17, 21 Şubat 2007 (UTC)
  6. Nerval'in düşüncelerine katılıyorum ayrıca bir Beşiktaşlı'ya destek olmak da Kartalların yasasıdır:-)--Atacameñoileti 13:16, 21 Şubat 2007 (UTC)
  7. . Balkanlar'dan da değilim, BJK'li de değilim, ama desteeek! --Danbury ileti 14:04, 21 Şubat 2007 (UTC)
  8. , doğru yoldan ayrılmaman dileğiyle :) --Ruzgarmesaj 01:05, 22 Şubat 2007 (UTC)
  9. ..Sebepleri: wikide vandal olmayan ama kaybedilen birçok önemli insan var.Yada kaybedilmeye yüz tutmuş...Sürekli her maddede imzasını,katkısını emeğini ve olumlu tavırlarını gördüğüm için...Ayrıca herkesin Hata yapma hakkı hatta özgürlüğü vardır. Ciddi olarak nitelendirilebilecek bazı etmenler bana göre acemilik, başkasına göre yanlış anlaşılma vb. olarak yorumlanabilir. Zaten eleştirilen noktaya parmak temasında bulunup silme yetkisini uzun süre kullanmayacağını belirtmiş. Üzerinde durmayı gereksiz buluyorum.. Wikinin bir yerlerinde "geçmişi unut, iyiniyetle bak" gibi bir ibare de görmüştüm .. Daha açık belirtmem gerekirse; 2005 yılından bu yana nerdeyse burda kimse yokken varolan bir kişi burda kayıt olduğu andan itibaren 2 ay sonra yönetici olmuş kişilerden çook daha fazla yönetici olmayı hakediyor,tarafından yönetilmeyi mukayese edilmeyi müdahale edilmeyi sonuna kadar destekliyorum... Dilerseniz polemik kabul edebilirsiniz.Aşağıdaki birkaç polemik kabul edebileceğim cümleden rahatsız oldum çünkü.--Boyalikus 02:32, 23 Şubat 2007 (UTC)
  10. ..(Güya tarafsızlık adına bundan önceki oylamalarda oy kullanmamıştım. Bundan pişmanım ve haklarında hep destek vermeyi düşündüğüm Sayın Kibele, Sayın Vito, Sayın Pınar ve Sayın Mskyrider'den özür diliyorum. Bu oylama için de yorum hakkım bakidir. Mahkemenin kadı mülkü olmadığını vurgalayan bir yorum..) --Hasan Sami 08:33, 23 Şubat 2007 (UTC)
  11. , başarılar dilerim.--Absarileti 12:29, 23 Şubat 2007 (UTC)
  12. Erk 23 Şubat 2007
  13. Yönetici sayısının artmasını yararlı görüyorum. Sorumluluk artarsa kalite de artar.--mustafa 19:08, 23 Şubat 2007 (UTC)
  14. Aşağıdaki sorulara verdiği cevaplara istinaden ve düzenleme işinde kendisine yardımcı olacağını düşündüğüm için destekliyorum. --Mskyrider ileti 19:27, 23 Şubat 2007 (UTC)
  15. . tembelejderha yöneticilerin azligindan sikayet etmisti.cogalsinlar.su yöneticilik denilen seyin atla deve olmadiginin anlasilmasi icin ne kadar cok olurlarsa o kadar iyi.--alibazmesaj 19:36, 23 Şubat 2007 (UTC)
    Alibaz abi ya sen yanlış anladın, ya ben yanlış anlattım, ya da zamanla birşeyler değişti. Alta bakarsan "bu ne yaman çelişki böyle" diyesi geliyor insanın :) -Tembelejderha 15:42, 25 Şubat 2007 (UTC)
  16. --Machiavelli' msj 23:59, 23 Şubat 2007 (UTC)
  17. . --Makedon 20:30, 24 Şubat 2007 (UTC)
  18. .Olumlu katkı yapan herkese oyum var--Nosferatu 16:06, 26 Şubat 2007 (UTC)
  19. Koşulsuz destek.--TOBB ETÜ 17:24, 3 Mart 2007 (UTC)
  20. Tam bir göçmen; çalışkan ve efendi. Admin yetkilerini hak eden bir kullanıcı. --Cüneyt 12:50, 4 Mart 2007 (UTC)
  21. Vikipedi'ye gelebilecek her türlü yardımı herzaman olduğu gibi destekliyorum. Denisutku gibi, "bir kullanıcı"nın sadece bir kaç farklı tuşu kullanabilmesi bir meziyet değil, sadece daha becerikli olduğu bir konuda Vikipedi'ye olan yardımlarını arttırmaktır diye düşünüyorum. "Yönetici" sıfatını hiçbir şekilde bir üstünlük olarak görmüyor; madde eklemeyi sevmeyen/ilgilenmeyen/uğraşamayan arkadaşlarımızın göstermek istediği ilgiyi "zor" olarak uygulamasını yanlış buluyorum. Herzaman, herdakika maruz kalınan vandalizmelere mani olabilecek bir sürü "yönetici"miz olsun istiyorum ki, madde açısından Vikipedi daha hızlı gelişebilsin... Tabi "yönetici" olmanın getirdiği sorumlulukları, acemiliği geçtikçe daha iyi, olumlu yönde geliştirebildiği, kullanabildiği sürece... yolun açık olsun Denisutku :) The cat 18:07, 4 Mart 2007 (UTC)
  22. Bence çok faydalı bir kullanıcı. Vikipedi sistemine hakim ve ek yetkileri kötüye kullanacak gibi durmuyor. Hem de bilişimci adayı ;) --Bilişimci 11:28, 6 Mart 2007 (UTC)
  23. Eğer bir oy kullanma hakkım varsa sonuna kadar destekliyorum. Bize çalışan,üreten ve daha iyi olması için uğraşan insanların yönetici olmasını herdaim desteklerim. Alperx 12:34, 6 Mart 2007 (UTC)
  24. Hem balkanlarin yasasi, hem de duzgun adamlarin yonetici olmasi herkesin faydasinadir. --Göçmen 13:44, 6 Mart 2007 (UTC)
  25. : Yukarıda yazdıklarım aslında oy olarak sayılır ama yinede burayada tekrar bir yaziym nolur nolmaz. --Erdall 15:11, 8 Mart 2007 (UTC)

Olumsuz Olumsuz[kaynağı değiştir]

  1. - çalışmalarını kesinlikle takdir ediyorum ve kuşkusuz Vikipedi'nin en deneyimli ve çalışkan isimlerinden, aksini iddia etmek ancak hata olur. Fakat açıkçası cesur ol öğretisine bağlılığının arada ciddi sorunlar yarattığına şahit olmuş birisi olarak yönetici olması bu anlamda ne kadar doğru olur bilmiyorum. Ne yazık ki kategorilendirmede, isimlendirmelerde ve örneğin sil şablonları konusunda aceleciliği bazı sorunlar yaratmıştı (ve diğerlerine birkaç saatlik iş çıkartmıştı). Sil sekmesi yokken ancak SAM olabilecek bir maddeye birisinin sil şablonu koyması pek önemli değildir, fakat bir kez sil sekmesine sahipse ancak SAM olabilecek bir maddeyi hızlı sil ile silmesi ciddi bir sorundur. Bu noktalarda geçmişteki olayları göz önünde bulundurarak, istesem de, destekleyemediğimi ifade etmem gerekir. Umarım bu tip oy veya yorumlardan kırılarak önceki gibi ara vermez - bunlar cidden onunla ilgili veyahut kişisel kanılar, yorumlar veya oylar değil; sadece katkıları göz önünde bulundurarak uygun göremiyorum, o kadar. Gerekli soğuk kanlılık, diğerlerinin fikirlerini almak, tartışmaları ve büyük çaplı işleri yapmadan önce 2 kez düşünmek, politikalara yeterince vakıf olmak gibi özelliklere yeterince sahip gibi durmuyor ve trollere ile tartışmaları konulara müdahale ettiği de görülmemiş. Nitelikli katkılarının devamını dilerim, Vikipedi'nin her daim düzenleme ve düzeltme uzmanlarına ihtiyacı var, teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 15:58, 22 Şubat 2007 (UTC)
  2. - Calismalarini taktir ediyorum ancak bir cok arkadas vandalizm ile savasmak niyetiyle aday oluyor ve her yanlış degisiklik yapani Vandal diye ad etmemiz bazi kullanicilari kaybetmemize yol aciyor. Benim vikipedistlerden beklentim yetki kullanmadan sorunlara sahip cikip cozmeleri. Bu tur durumlar haricinde bir yoneticinin yapacagi is cok basit ve kanimca bunun icin gereginden fazla yonetici var. Ben sahsen destek vermeden once, yoneticilige aday olan kisilerin bu konuda neler ve nasil yaptiklarini gormek istiyorum. Ne yazikki yoneticileri artirmakla kalite artiramiyoruz ve dominant vikipedistlerin yonetici olmasini tercih etmiyorum. Kisilerin "teknik acidan yoneticiligi ayri bir kefene koyuyorum, bu konuda talepleri de ayri ve daha somut degerlendirmek mumkun. Lutfen bunu kisisel algilamasin Denisutku, yoneticilik bir seviye atlama degil ve bunun icin de kirilmasini istemem. Tesekkurler, Citrat 22:03, 22 Şubat 2007 (UTC)
    Kesinlikle katılmıyorum. Elbette yöneticinin yaptığı ek bir ayrıntı sadece ve aslında şu an çoğunlukla yöneticilerin yaptığı işi tüm kullanıcılar yapmalı, buna şüphe yok. Ancak bir kullanıcının yöneticilik yetkisi alması gündeme geldiğinde mevcut sorunumuzun çözümünü kullanıcıların Vikipedi'ye sahip çıkmamalarında aramak, Vikipedi'ye sahip çıkan bir kullanıcıya haksızlık olur.--Vito Genovese 21:39, 23 Şubat 2007 (UTC)
    Kesinlikle katilmamani anlamadim; eger bu mantigi surdureceksek tum guvenilir vikipedistleri kidem atlamaymis gibi yonetici yapalim. Yoneticiligi ne icin istedigini aciklarken insanlarin saydikleri seylerin neredeyse hepsi yonetici olmadan da yapilabilinecek seyler. Bu yaklasim daha once aday olan ve benim deger verdigim diger vikipedistlere haksizlik oluyor bir anlamda, hatta yonetici olmadiklari icin baglikliklarini azaltiyor. Tekrar soyluyorum, yanlis bir politika guduyoruz; bu ne yeni bir soylemim nede art niyet icermektedir. Acikcasi senin bu soylemin haksizlik diger arkadaslara; lutfen! Vikipedi'nin sorunlarin cozumu yoneticilerin sayisini artirmaktan gecmiyor.
    Bir yonetici herkesle iyi iletisimde olmak zorundadir; bunun orneklerini gerek senden gerekse adaylardan gormek istemem oldukca dogal. Geri kalan isi yapmak icin vikipedist olmaya bile gerek yok. Citrat 01:18, 24 Şubat 2007 (UTC)
    Abi benim dediğimle senin dediğin epey bir farklı. Ben herşeyden önce yöneticiliğin önemsenmemesi gerektiğinin altını çiziyorum ve açıkça söylüyorum. "Yönetici sayısı yeterli" diyerek bir yönetici adayına olumsuz oy vermek yanlıştır, yöneticilik büyütülecek bir konu değildir zira. Eğer bir kullanıcı Vikipedi'nin beş temel taşına (VP:BTT) uyuyorsa o iyi bir kullanıcıdır, bu şekilde rahatlıkla notunu verebilirsin bir kullanıcıya. Aynı şekilde; bir kullanıcının iyi bir yönetici olabileceğini göstermesi için de; silme (VP:HS ve VP:SAM), engelleme (VP:EP) ve koruma (VP:KP ve VP:YKP) işlemlerini yapabileceğini göstermesi gerekir, yapabiliyorsa ondan iyi bir yönetici olur. Şunun altını çizeyim; 5 Temel Taş'ta anlatılanlar iyi bir Vikipedi kullanıcısının temelidir, sonradan belirttiğim politikaları kavrayış da iyi bir yönetici olmanın gereğidir. Sadece bu politikaları bilip beş temel taşa uymayan birinden iyi bir yönetici olmaz. Tam tersini yapandan da iyi bir yönetici olmaz.
    Senin iyi niyetinden en son şüphe edecek olan benim muhtemelen, lakin buraya ve aşağıya yazdıklarından kırgınlık/kızgınlık karışımı duygular içinde olduğunu seziyorum. Şudur derdim;
    100 kullanıcımız varsa ve 99'u bahsettiğim niteliklere sahipse, 99'u birden yönetici olmalıdır. Yöneticilikte üst bir sınır yoktur zira. Yöneticiliğin bir ödül, bir sınıf atlama kimi kullanılmasıdır olsa olsa yaptığımız hata. Bir kullanıcının eline aldığı bu üç ek sorumluluğu ne şekilde kullanabileceği üzerinden yürümeli tartışmalar, çünkü son değişikliklere bakıldığında açıkça görülüyor. Şu an 20 yöneticiye sahip olmamız gerekiyor bizim, açıkça söyleyebilirim. Şu anki 12 yöneticinin 6'sı ellerinde olmayan nedenlerden dolayı Vikipedi'ye ya hiç uğrayamıyor ya da çok çok nadir bakabiliyor, bunu sen de ben de biliyoruz.
    Şunu bilmeni isterim ki; biraz güzel iş yapanı yönetici yapıp ödüllendirme zihniyetine ben de karşıyım, ancak bu doğrultuda bir önyargı doğurup yöneticiliğiyle Vikipedi'yi ileri götürebilecek birine köstek olunmasına karşıyım (Buraya not düşeyim. Buraya kadar yazdıklarımda ne "Deniz muhteşem bir aday. Nasıl oy vermez de yoluna köstek olursun?" diyorum ne de oyunun gerekçesini yargılıyorum. Tek yaptığım bahsi geçen ve senin taşıdığını iddia etmediğim düşünce yapısını eleştirmek.
    Tekrar ediyorum, iş yapanı yönetici yapalım da tüm dertlerimizden kurtulalım zihniyetinde değilim, senin de bundan hoşlanmadığının farkındayım. Ancak ben kendi adıma, burada bu genel yanlış zihniyeti değil, Deniz'in Vikipedi geçmişinden yola çıkarak neden kötü bir yönetici olacağına yönelik bir yorumda bulunmanı beklerdim. En deneyimli ikinci yönetici olarak, Vikipedi dinamiğinin birinci elden tanığı olarak, bunu başta senden beklemem çok doğal. Çünkü şimdi bu oyu veriş gerekçen, yarın hiç kimsenin itiraz etmeyeceği muhteşem işler yapan bir kullanıcıya aynı oy vereceğin anlamına geliyor, bir nevi gerektiriyor.
    Umarım seni bir şekilde istemeyerek kırmamışımdır ama amacımı ve ulaşmak istediğim noktayı çok iyi bildiğini umuyorum, varsayıyorum.
    Vito Genovese 20:40, 24 Şubat 2007 (UTC)
    Evet, ortada bir iletisim sorunu oldugu kesin. Ben sayiyi temel referans hic bir zaman almadim; eger yonetcilik gereklerini yerine getirecek 99 kisi olsun ve tabii ihtiyacimiz da olsun bence bir sakincasi yok. Ancak katilimi yuksek, iyi kisi, duzgun vikipedist gibi kriterlere oy vermiyorum. Yonetici kisi yuksek katilimdan cok birlestirici katilim yapmali; yani o yetkileri kullanincaya kadar cok basamak var tamamlanmasi gereken. Bu arada eskiligimin ve pozisyonumun kriter olmasindan cok soylediklerimle degerlendirilmeyi tercih ederim. Keza DenisUtku'nun IP ve Yonetici tartismasindaki cevabini taktir etmekteyim. Tesekkurler, Citrat 06:13, 28 Şubat 2007 (UTC)
  3. , aman aman fazla yetki mi? Kesinilkle hayır, bu kullanıcı uygun olmadığı kanısındayım. Yöneticilik için gereken özellikleri göstermiyor. Kolay gelsin--Zentukmesaj 07:59, 23 Şubat 2007 (UTC)
    Neden uygun olmadığı kanısında olduğunu detaylandırabilir misin biraz?--Vito Genovese 21:39, 23 Şubat 2007 (UTC)
  4. Zayıf Karşı Karşı - Adayımız çok çalışkan kullanıcılardan biri ama Citrat'ın görüşlerine de katılıyorum. --Zeynepmsj 08:07, 23 Şubat 2007 (UTC)
  5. Desteklemiyorum. --Karduelismsj 15:18, 23 Şubat 2007 (UTC)
    Nedeni nedir?--Vito Genovese21:39, 23 Şubat 2007 (UTC)
    Bundan önceki oylamalarda da ve bu oylamada da yapmadım bundan sonrakilerde de neden olumlu veya olumsuz oy vereceğimi söylemeyeceğim. 1000 defa tekrarlamama rağmen nedini nedir ? sorusuyla karşılaşıyorum. Resmi gazateye ilan mı verelim ?. Çok merak ediyorsanız yoğun istek üzerine söyliyeyim denisutkuyu sevmiyorum. Birini sevmediğin için olumsuz oy veremezsin gibi bir soruyla da karşılaşmak istemiyorum. Benden bu kadar. --Karduelismsj 17:50, 3 Mart 2007 (UTC)
    Neden sadece negatif oy verenlere soruyorsun? Citrat 18:33, 24 Şubat 2007 (UTC)
    Bunu senin oyunun altındaki ikinci yorumumu yazdıktan sonra yazıyorum. İlk önce onu okursan buna yönelik cevaplar da içeriyor aslında. Ancak bu soruya özel bir cevap da eklemem gerekir. Sadece negatif olanlara değil, sadece gerekçesiz negatif olanlara soruyorum. Zira destek oyları Erdal'ın aday gösterme yazısının veya Deniz'in adaylık konuşmasının onayı niteliğindedir. Ancak karşı oylar yukarıda yazılanlarda bir hata olduğunun imasıdır (diyeyim). Eğer bu oylarda gerekçe olmazsa kişinin neden kötü bir yönetici olduğu anlaşılamaz, tartışılamaz, konuşulamaz. Dikkat edersen Noumenon'a böyle bir soru sormadım, zira nedenlerini açıkça belirtmişti, Deniz bu konu üzerinde yorumlarda bulunup ortayol arayışına girebilirdi, oylama bitene kadar yorum yapmayacağını belirtti, onun kararı elbette. Ben tarafsız oy vermeme rağmen, Deniz'in yöneticiliğinin yaratacağı sıkıntıları uzun uzun anlattım. Gerekçesiz destek oylarının da aynı şekilde gerekçelendirilmesi ve bu sayede yukarıda destek oyu veren kişilerin göremediği noktaların öne çıkartılması ve bunlar üzerine konuşulması gerekiyor. Sen de biliyorsun ki; olumsuz kişisel düşünceler nedeniyle oy verenler de var. Kişinin neden kötü bir yönetici olacağını tartışmaz da geçen gün yaptığı kıl olduğum hareketten dolayı oy verirsem yanar gülüm ketan helva.
    Her neyse, dediğim gibi. Yukarıdaki mesajda bu mesajla bütünleşik bir kaç kelam mevcut. Kırgınlığının yansıması olarak gördüğüm ve cevabı en iyi bilenlerden olduğunu düşündüğüm bu soruyu cevapladım buradan, zira görmesi gereken yeni kullanıcılar da mevcut. Son olarak yukarıdaki varsayımsal durumlarla Karduelis'in kast edilmediği notunu da düşeyim, şapkamı alıp gideyim.
    Vito Genovese 20:40, 24 Şubat 2007 (UTC)
    Genede tarafsiz olman icin, diger kullanicilara neden"destek" verdikleriklerini de aciklamarini istemen gerekmez mi? Negatif bir oy veren kisiyi elestirmenin dogru olmadigini dusunuyorum. Bu gereksiz bir polemik yaratiyor; keza kendi memleketi yada futbol takimini tutmuyor diye vermiyor da olabilir. Gereksiz bir sondaj bu. Citrat 06:13, 28 Şubat 2007 (UTC)
  6. denisutku ile ilgili söylenenlerin hemen hepsine katılıyorum, olumlu ve olumsuz... ancak olumlu bir nitelik(miş gibi görünen) eski kullanıcı olması ve çalışkan olması, iletişime kapalı olması nedeniyle kimi zaman aleyhine işliyor ne yazık ki. iletişim derken sadece mesajlaşmaktan, sormaktan, yorum yapmaktan değil, kendinden önceki ve sonraki ya da çevredeki katkılara bakmak ve onları yorumlamaktan, bir sonraki katkıda bunu hesaba katmaktan söz ediyorum. eski dönemi bilemem, döndükten sonraki durumla ilgili konuşuyorum. hızının da yardımıyla yaptığı katkıların bir kısmının geri alınmak zorunda kalınmasına ya da hâlâ yanlış yerleştirilen sil etiketlerine ne demeliyiz bilemiyorum.. başta dediğim gibi bu noktada, 'herkes yanlış yapabilir' diyemiyoruz, avantajlar dezavantaja dönüşüyor, eski kullanıcı olmak daha fazla özen beklentisi getiriyor. bütün bunlar bir kullanıcı olarak de denisutku'dan naçizane beklentilerim aslında, haddim olmayarak. ancak yapmakta olduğu ve yapmak istediğini söylediği şeyler için yöneticilik fonksiyonuna gerek yok. doğrusu, hergün bir sürü çöpün biriktiği şu odalarda, 1.) silme, 2.) engelleme, 3.) koruma fonksiyonuna yardımcı olacak kişilerin yardıma gelmesini bekliyor olabiliriz, eğer yönetici az deniyorsa bile. çoğu ilk uyarıda vazgeçen, en fazla 20 dakika kalıp giden vandallar vikipedinin asli problemi değildir ve de onlarla savaşmak bir yönetici fonksiyonu da değildir. (ek: ama trollerin vikipedi'nin problemlerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. ister kullanıcı ister kullanıcı/yönetici olsun, bu durumları gören, nasıl başedilebileceği hakkında fikri olan ve gerektiğinde müdahale eden kişilerin artmasını bekliyorum kendi adıma.)
    son olarak, yöneticilik durumuyla ilgili şikayetleri şu bir avuç kişinin yaratıyor olduğunun düşünülmesinden, kişisel oyların 'grup kuruyorlar', 'engel oluyorlar' biçiminde yorumlanmasından son derece rahatsız olduğumu söylemek zorundayım. 'yönetici olamadıkları için motivasyonları kayboluyor, onları kaybediyoruz' diyenlerin, hepimizin bir ekranın başında tek başına yürüttüğü şu işte, neden bu konumun böyle bir motivasyon getirdiğini ve bir terfiymiş gibi algılandığını asıl kendilerine sormaları gerekiyor. kişisel gözlemlerim, yöneticiliği asıl önemseyenlerin yöneticiler olmadığı yönünde. bu önemi abartanların ve baskın kişiliklerin yönetici olmaması gerektiğine de bu noktada katılıyorum. --kibelemesaj 13:52, 25 Şubat 2007 (UTC)
  7. Desteklemiyorum. Denisutku iyi, faydalı bir kullanıcı, katkılarına saygı duyuyorum ve aramızda kişisel bir mesele yoktur, hiç olmamıştır. Noumenon, Citrat ve Kibele'ye kısmen katılmakla birlikte, en önemlisi yeni yöneticiye ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Şişirme bir kullanıcı sayımız olduğu aşikar, yöneticilik görevleri diyebileceğimiz silme, korumaya alma ve engelleme işlemleri yeteri derecede görülebiliyor, ama aktif kullanıcı sayımız hala çook az. (Yönetici/katılımcı kullanıcı) oranı ciddi biçimde azalmalı. Özgür'ün açtığı yönetici kavramı değişikliği tartışmasını oyverenlerin hatırladığını umuyorum, aslında bu çok derin bir mevzudur ancak kısaca değinmek gerekirse; bu sorunun çözülmesi kanımca yöneticilerin geri planda kalmasıyla, hatta inadına az olmasıyla mümkündür. Vikipedi'yi sırtlayıp götürenler aktif kullanıcılar olmalı. Aktif kullanıcılar sonunda hep yönetici olunca sırtlayıp götüren de haliyle yönetici oluyor, özellikle eski zamanlarda durumun büyük ölçüde böyle olduğunu eskiler hatırlarlar. Hatta yönetici sayısı kadar aktif kullanıcı ya vardı ya yoktu :) şimdi dahi iki katına ulaşmış mı merak ediyorum.. Yöneticilik oylamalarının değerli Vikipedistler için kırıcı olmasını hiç istemem, ama kırıcı olabilir diye mantığıma uymayan oylar vermeyi hiç istemem, kumarım keyfi yargılar verildiği gibi bir izlenim doğmaz. -Tembelejderha 15:30, 25 Şubat 2007 (UTC)
    Ek: Sanırım yourumumla rengim belli olmuştur ama bu vesileyle ayan beyan bir açıklamada bulunayım, önceden net olarak bilinsin ki yanlış anlaşılma olmasın: Bir süre, bu oranlar değişene kadar yeni yönetici seçilmesine karşıyım, aday olana çok büyük ihtimalle, düşüncelerim bütün bütün değişmezse karşı oy vereceğim, söylediğim sebeplerden ötürü. -Tembelejderha 15:35, 25 Şubat 2007 (UTC)
    Şu an için kontenjan doldu kusura bakılmasın mantığını kusura bakmayın kabul edemiyorum. Bu Denisutku olur veya olmaz o ayrı bir konu, ama kıstaslara uyan fazla yönetici olmasının sakıncasını şahsen görmüyorum. Yani Vito bugün aday olsa yönetici seçilemeyecek. Gerekçesi başka olanlara bir lafım yok tabiki:-).--Atacameñoileti 15:59, 25 Şubat 2007 (UTC)
    Baylan abicim, görüşüne saygı duyarım fakat ben de böyle düşünüyorum. Bence yönetici lazım değil, aktif kullanıcıların yapacağı ve yapabileceği çook işler var diyorum. Bunu "kontenjan doldu kusura bakma" şeklinde ifade etmek ayıp olur, hiç öyle şey söylemem. Eklemek gerekirse, evet bugün bir tane daha Vito, Noumenon vs. çıkarsa yönetici olmak isterse hayır derim. Silmesin, engellemesin, korumaya almasın, nolacak? Bulur sil koyar, politikalarla ilgilenir, düzenler, çekip çevirir, tarfsızlaştırır, tartışır... Yapılacak neler neler var. Nihayetinde benim kendi kanaatimdir, dileyen dilediği gibi oy kullansın. Böyle söylememin sebebi, yarın Denisutku gibi aktif bir kullanıcımız yönetici adayı olunca ve ben - verince onunla bir husumetim, kişisel kavgam olmadığı bilinsin, kimseler küsmesin, yanlış anlaşılma olmasın. -Tembelejderha 16:24, 25 Şubat 2007 (UTC)
    Valla tembelejderha, yakin bi zamanda yöneticilerin azligindan, yoruldugunuzdan sikayet etmistin, ben de üzülmüs itiraz ettigim politikayla ilgili kararin cikmasina iliskin olumsuz oyumu silmistim.burada da deniz'e bu sebepten destek verdim, yardimci olur yükünüz hafifler diye.simdide yönetici lazim degil diyorsun.canin sagolsun diyecegim de, hakikat nedir acep.vikikulunuz.--alibazmesaj 17:18, 25 Şubat 2007 (UTC)
    Aha yukariya oyumun altina yazmissin bir cevap, yanlis anlasilma seklinde.saniyorum öyle olmus.neyse, sevgi anlasmak degildir nedensiz de sevilir, ehi.--alibazmesaj 17:25, 25 Şubat 2007 (UTC)
  8. . --Dreamer 12:25, 26 Şubat 2007 (UTC)
    Ömrümü çürüttünüz huleeeeeen!!! Nedeeeeğğğğnnnnn???--Vito Genovese 18:47, 26 Şubat 2007 (UTC)
    Sevgili Vito ne olur hemen bozulma :) Yöneticilik görevi çok önemli bir sorumluluk. Yöneticilerin yaptığı ya da yapacağı hiç bir hareketin Vikipedi'ye gölge düşürmemesi ve yanlış anlaşılmalara yol açmaması gerekir. Denisutku'nun, gerek Vikipedi'nin işleyişinin bilinmesi ve gerekse tarafsız bir bakış açısı (herkesin düşüncelerine eşit mesafede olmayı) gerektiren bu görev için şu anda tam olarak hazır olmadığını düşünüyorum. Fakat ileride neden olmasın. Sevgiler. --Dreamer 07:11, 27 Şubat 2007 (UTC)
  9. Karşı.. Destek oylarını atanların ve diğer oyları atanların hepsine saygı ve sevgi duymakla birlikte, sevgili Vito Genovese’nin aşağıda bulunan, “Deniz'in yöneticiliğini destekleyemiyorum, çünkü” diye başlayan üç şıktaki (özellikle birinci şıktaki) açıklamalarına katıldığım için, desteklemiyorum. --Düşünenadam 21:58, 6 Mart 2007 (UTC)

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

Onda Bunda Şundadır - İki arada bir deredeyim aslında Deniz konusunda. Kendisini kırmak gibi bir niyetim asla olamaz, ancak ne görüyorsam söylemeye niyetliyim. Artıları eksileri kafamda tarttım, ne artıya ne eksiye elim gitti, tarafsız oyların artık yüzdeyi etkilememesinden de cesaret alarak tarafsız oy veriyorum. 3'e 3'lük bir denge kurdum aha da şöyle:

Deniz'in yöneticiliğini destekliyorum, çünkü:

  1. Arı gibi çalışma kapasitesine sahip, otomatiğe bağladı mı bot gibi çalışabiliyor, tam benim kalem :)
  2. Daima Vikipedi'nin gelişimi için çalışıyor. Kendisini sevmeyenler olduğunun farkındayım, lakin bu sevilmeme nedeni kesinlikle trollük gibi şeytani şeyler değil. Deniz her şeyden önce Vikipedi için burada, bundan hiç bir zaman şüphe duymadım, duymam.
  3. Temizlik için çok vakit harcıyor, yönetici olmayan kullanıcıların pek uğraşmadıkları bir konu bu maalesef, bu açıdan Deniz'i ayakta alkışlamak gerek.

Deniz'in yöneticiliğini destekleyemiyorum, çünkü:

  1. Sil şablonunu en çok kullanan kullanıcılardan biri olmasına rağmen, yanlış kriterleri kullanıyor halen. Bir yöneticinin en çok yaptığı iş silme işlemi olduğuna göre (her ne kadar ilk zamanlarda bu yetkisini kullanmayacağını söylese de), Deniz'in bu konuda hata yapmayacağını göstermesi gerekiyor bana göre yönetici olmadan önce. Hem yanlış kriter kullanımında, hem de VP:HS ve VP:SAM ayrımı konusunda. Politikaları bildiklerine güvenildiği için seçilen yöneticiler için politikalara uymamak, politikaları koruyup kollamamak pek kolay telafi edilemeyen bir hata. Yöneticiliğinde VP:HS veya diğer bir politikaya uygunsuz bir harekette bulunması yönetici olarak konumundan ziyade, kendi içindeki Vikipedi sevgisine, bağlılığına zarar verebilecek sonuçlar doğurabilir, bunu da en başta ben istemem.
  2. Diğer kullanıcılarla olan iletişimini dürüst olmak gerekirse çok yapıcı görmüyorum. Yönetici olacağı zaman kendisine yetkileriyle ilgili başvuranlar olacak, saçma sapanlar da dahil olmak üzere mutlaka kendisine yönelik şikayetlerle de karşılaşacak (zira tüm yöneticilerin başına gelen bir şey bu). Değişiklikleriyle ilgili kendisiyle iletişime geçilmek istendiğinde Deniz'in yorumu işbirliğini arttırmaya yönelik değil, "Ben bunu yaptım, buyrun ne yaparsanız yapın" türünden oluyor bazen, maalesef bir kaç kez rastladım buna. Çalışkanlığının da etkisiyle, eğer Deniz bir hata yapmışsa yaptığı seri değişikliklerde, geri de almaya yanaşmadığı için, ek bir mesai oluşuyor. Bu nedenle herşeyden, politikalardan bile önce, Deniz'in daha yapıcı bir şekilde iletişim kurduğunu, yöntemlerini karşılıklı ya da tek taraflı olarak onaylamadığı kullanıcıların da Vikipedi'yi geliştirmekten başka bir amaçları olmadığını farketmesini istiyorum ona janjanlı bir destek oyu vermeden önce.
  3. Deniz'in Vikipedi'ye küskünlük yaşadığı Haziran ayından geri dönüş yaşadığı süreye kadar Vikipedi'nin Wikipedia'nın küresel olarak oturmuş ruhuna yaklaşması açısından güzel değişimler oldu. İnsanlar burasının el kaldır indir, karar almak için 3 ayrı kata imzaya çık şeklinde yürümediğini, yürüyemeyeceğini anlıyorlar yavaş yavaş. Aynı fikirde olmanın karşıt fikirde olanları ezmekten, aynı anlayışa sahip olmanın savaşmaktan daha yararlı olacağını görüyorlar artık. Bu değişiklikler ışığında, Deniz'in Vikipedi'nin işleyiş yapısına, en çok değişiklik yapan kullanıcılardan birisi olmasının da etkisiyle daha sıkı bağlarla sarılmış olmasını diliyorum. Yalnız kovboy mentalitesiyle değişiklik yapmak güzel, ben de yapıyorum; ancak düzelmesi için, daha iyiye gitmesi için canla başla çalıştığım bir yeri geliştirme önerilerine sessiz kalmayı kendime yediremezdim açıkçası. Aynı şekilde; Deniz'in Vikipedi'deki tartışmalara nadiren katılımı bana kalırsa onun Vikipedi'ye yapabileceği potansiyel katkıların en büyüklerindendir ve düzeltme amaçlı değişikliklerinden çok çok daha gereklidir yeri geldiğinde. Zira düzeltilen bozulur, Vikipedi formatını hepimiz biliyoruz, ancak fikirler yaşar, gelişir, güzelleşir, hiç bir vandal ortaklaşa ürettiğimiz bir fikrin üzerine "Hacked" yazamaz, yazsa da bir işe yaramaz. Bahsettiğim nedenlerle, Deniz'in aslında çok katkı yaparken bir yandan da çok fazla şeyi ihmal ettiğini düşünüyorum. Elbette ilgisini çekmiyor da olabilir, ancak Vikipedi'de bir şeyleri değiştirmeye çalışan, fikir üreten biri olduğunu her şekilde, hatta alttaki sorulara verdiği cevaplarda bile belli eden biri için bu cevabın doğruluğunu kabul edemem açıkçası. O fikirlerle oluşacak Vikipedi politika, yönerge ve süreçlerinin mutfağında bulunmalı yönetici olacak kişi. Bu tek başına yöneticiliğine itiraz gerekçesi olmazdı benim için aslına bakılırsa, zira çok çok iyi bir SD devriyesine de olumlu oy verebilirim, ancak bu Deniz'in, yöneticilik görevinde yaşayabileceği muhtemel sorunlara ışık tutacağını düşündüğüm bir yönüdür.

Deniz'in Vikifaaliyetlerini aynen eskisi gibi sürdürmesinin, yönetici olduğu zaman kendisine zarar vereceğini düşünüyorum. Vikipedi'ye zarar vereceğini düşünsem olumsuz oy verirdim, hiç bir sorun olmayacağını düşünsem de olumlu oy verirdim. Ancak Deniz'in zarar göreceğini düşünüyorum, bu nedenle tarafsız veriyorum, bu sayede de yoluna köstek koymadan görüşlerimi ve ne kadar umursayacağını pek bilemediğim tavsiyelerimi de sıralıyorum, yönetici seçilmeyi istediğini de bildiğim için.

İçimden geçen şu an değil, yukarıda bahsettiğim konularda farklılıklar olduğu zaman bu sorumluluğu üstlenmesi, seçilirse de yapacağını söylediği işlere öncelik vererek kendisine bir nefes alma süresi tanıması. Kendisini bir Vikipedi yoldaşı olarak takdir ediyorum her zaman, yukarıdaki eleştirilerimde kırıcılığa kaçmadığımı umarım, kaçtıysam da özürlerimi sunarak Vikipedi için en iyisi neyse o olsun diyorum.

Vito Genovese 21:33, 23 Şubat 2007 (UTC)

  • Tarafsız. Denisutku katkılarını takdir ettiğim kullanıcılardan biridir. İlk yöneticilik oylamasında olumlu oy vermiş olmama rağmen, bu sefer tarafsız oy vermeyi seçtim. Sebebi ise Vito'nun gerekçelerine yakın. Aktif katılımları, düzen, temizlik gibi işlerle müthiş uğraşıları (+) iken, iletişim ve tartışmalara katılım (-) olarak görünüyor. Her ne kadar tarafsız oylardan hoşlanmasamda, şu anda görüşüm budur. Umarım oylama sonucu olumsuz olursa, bundan negatif etkilenmez. --renegademsj 18:02, 6 Mart 2007 (UTC)

Geçersiz Geçersiz[kaynağı değiştir]

  • Geçersizm- Sanırım hala oy kullanamıyorum ve buna çok uyuz olduğumu belirtmeliyim. Neyse su yaklasik 2 aylik vikipedistligim donemimde gordugum kadarıyla denisutku arkadas iyi bir yonetici adayı. Eğer oy kullanabiliyor olsaydım kesin desteklerdim. Bir notumda su anki yonetici sayisiyla ilgili, bence yonetici sayisi yetersiz, biraz daha yonetici olmasi ve sayisinin artmasi iyi olur.--Erkan 18:21, 23 Şubat 2007 (UTC)

Kendi yorumumu sildim. Cunku Denisutkunun bir maddedeki bilgiyi tamamlamak yerine eksik olduğu icin sildigini gordum. Ozellikle bir yonetici adayinin bu tür bir davranista bulunmasi beni yonetici olursa neler yapabilecegi konusunda korkuttu. Delil isterseniz benim tartisma sayfama bakabilirsiniz.--Erkan 07:42, 2 Mart 2007 (UTC)
Bende oy kullanamıyorum fakat kullansaydım olumlu oy verirdim. Maddeyi tamamlama işine gelince, madem Denisutku nun tamamlamadığını gördünüz. Acaba o maddeyi siz tamamladınız mı? Her eksik gördüğümüz maddeyi tamamlamaya kalkarsak sanırım hayatımız kayar.Silinecek madde, standartlara uymuyorsa silinir. Öyle abuk sabuk, eksik bir şekilde durması, olmamasından daha zararlıdır.Varsın o madde olmasın. Kalite çok önemli, bilginin doğruluğu ve kullanıcıya istenen şekilde, ansiklopedik bir ciddiyetle ulaşması--Ddenkel 08:44, 7 Mart 2007 (UTC)
Evet ben tamamladim. Ayrica elestiri noktami anlamamissiniz. Ben niye tamamlamiyor diye elestirmiyorum.Varolan dogru bir bilgiyi eksik deyip silmesini elestiriyorum. Niye eksik bilgi silinsinki. O maddeye giren ve eksikligi farkeden biri tamamlayacakken, boyle bir firsat yaratmak varken eksik diye bir bilgi silinir mi? Ayrica hangimiz birmaddenin tam oldugundan eminizki? Herbirimizin ayri ilgi alani ve bilgisi var. senin eksik olarak gordugunu ben gormeyebilirim, bu senin maddenin eksik olan kismini ya da tamamini silmeni mi gerektirir. Dolayisiyla kafasina gore eksik gordugu kismisilen biri bence yonetici olmamlidir. Dedigim gibi eksik gorduk diye silmeye baslarsak maddeleri, su anda 50000 maddeye yaklasan madde sayisi sanirim 500 maddeyi bile bulmaz neticede.--Erkan 20:23, 8 Mart 2007 (UTC)


Yorum

Yorum[kaynağı değiştir]

  • Sayın Zenturk, bu ne telaş. Yoksa arkadaşımızın bilmediğimiz yüz kızartıcı bir durumu mu var?--Hasan Sami 08:12, 23 Şubat 2007 (UTC)
  • "Yeteri kadar admin var" son derece {{{fact}}} yazılası bir varsayımdır. Tüm Vikipediler arasında en fazla kullanıcıya sahip 11'inci Vikipedi'yiz. Ama admin sayısında, 41'inci Vikipedi'yiz. Madem "yeteri kadar admin var" diye bir kavram var. O zaman yöneticilik başvurusu sayfası kaldırılsın. Böyle saçmalık mı olur ? Bir kişi eğer "sistem operatörlü" olabilecek kalitede, anlayışta ise olabilmelidir. "Sen sistem operatörü olursan şunu bunu yapmazsın" tarzında bir varsayımda çocukçadır. Sorun bakalım Deniz'e, Deniz hakkaten yönetici olmanla artık kategorilendirmelerden vaz mı geçeceksin, artık şunu bunu yapmayacak mısın vesaire diye. Tüm kullanıcılar arasında Deniz kadar "sistem operatör"lüğünü itina ve kaliteyle yapacak insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. --`NeRVaLsevgili nerval; 08:34, 23 Şubat 2007 (UTC)
Sevgili Nerval, herhalde buna ben biraz aciklama getirsem iyi olacak. Herseyden once Turkce Vikipedi'de garip bir suni uye sayisi yuksekligi var. Neredeyse kayit olanlarin %95'i tek bir degisiklik dahi yapmiyor. Bu sorun daha once de gundeme geldi ve bu kisilere karsilama mesajlari atilarak katilim cogaltilmaya calisildi ancak bir belirgin fark olusmadi (Ben sahsen, "katilim yapan" her kullaniya hemen bir hosgeldin atmaya devam ediyorum). Ozetle Vikipedi'de bir yada daha fazla katilim yapan "gercek" kullanici sayisi yaklasik o gordugun sayinin 20'de biri; bunu hesaba almakta yarar var. Ayrica incelnirse yonetici sayisi ile icerik miktari ve aktivite ayni oranda gitmiyor. Bu aktif vikipesitlerin yonetici olmalari yonundeki egilimi kirmak gerekiyor; ben sahsen bunu yipratici buluyorum. Yoneticilik seklinde degil ama herkesin farkli alanlara sahiplenmesi bence daha dogru bir yaklasim olacaktir. Yoksa DenisUtku'nun kalitesinden ve degerinden suphem yoktur. Citrat 17:08, 23 Şubat 2007 (UTC)


  • Aslında kendi adaylık oylamamda yorum yapmak hoşuma gitmiyor, ancak bazı oylarda ve yorumlarda cevap hakkı doğuran cümleler var:
Noumenon: yüzlerce maddeyi düzenleyerek silinmekten kurtaran ve SAM oylamalarında çoğu zaman "silinmesin" şeklinde oy kullanan bir kullanıcı olarak, yönetici olunca bahsettiğiniz "sil" düğmesine düşünmeden basacağıma inanmıyorum. Zaten mümkünse hiç basmayacağımı da yukarıda yazmıştım.
Benim için "politikalara yeterince vakıf değil" demişsiniz. Vikipedi alan adında 500 küsür değişikliğim var ve 10 civarında politika sayfasını bizzat İngilizceden Türkçeye çevirdim/çevirisini başlattım. Politikalara aykırı bir davranışımı gördüyseniz örnek verin lütfen.
Citrat: "her yanlış degisiklik yapani Vandal diye ad etmemiz bazi kullanicilari kaybetmemize yol aciyor" cümlesinin benim tutumlarımla alakası yok. Ben en çok hoş geldin mesajı atanlardanım. Kötü bir değişiklik yapıldıysa bile, bu değişikliği geri alıp kullanıcıya {{hg}} mesajını atarım.
TOBB ETÜ: Vikipedi bir Wikipedia (daha da doğrusu Wikimedia) projesidir. Ben Vikipedi, Wikipedia, Commons, Meta, ... hepsine aşığım.

- denisutku *:!? 18:17, 23 Şubat 2007 (UTC)

Selam DenisUtku, o cumlede direk olarak sana hitap etmemistim. Benim direk mesajim araci pozisyon oynayarak ne kadar mediatorluk yaptigini gormekti; bu yonden elestirmistim. Teknik yonden zaten degerlendirmeye gitmedim. Etkin vikipedistlerin yoneticilege cekilmesini tasvip etmedigimi de belirtmistim. Yanlis bir polita kanimca; daha farkli kanallara yonelinmesi gerekiyor. Citrat 18:38, 23 Şubat 2007 (UTC)

Adaya sorular

Aşağıdaki soruları cevaplamayana kız vermiyorlarmış diye duydum:

Vito Genovese 08:58, 23 Şubat 2007 (UTC)

1. Yöneticilerin üzerinde işyükü olarak bir yoğunluk olduğu malum. Bu işyükünün hangi kısımlarını paylaşmayı düşünüyorsun en çok? Vandalların engellenmesi dışında yöneticilere has işlemlerin hangilerinde katkının olması muhtemel? Hangileriyle boğuşmaya sıcak bakmıyorsun?
C: Şu anda yapmayıp yönetici seçilirsem yapacağım en önemli şey; sürekli değişen ve sistemin bazı yerlerinin birden İngilizce olmasına sebep olan MedyaViki metinlerini takip edip anında Türkçeleştirmek. Bir de Meta'daki ve commons'taki bazı tartışmalara yönetici sıfatım olursa aktif katılacağım.
2. Bugüne kadar yazdığın maddeler içinde en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C: Baştan sona doğru düzgün madde yazmışlığım yok ama Vikipedi alan adında önemli olduğunu düşündüğüm sayfalar var başlattığım ya da çoğunu çevirdiğim. Hatta el atıp şu anki hallerine getirdiğim, ve çok sevdiğim Vikipedi:Topluluk portalı ve Vikipedi:Haftanın işbirliği sayfaları var. Sevme nedenim de, çok kullanışlı olmaları ve göze hoş gelmeleri.
3. Yöneticilik görevleriyle şu anda Vikipedi'de eğildiğin işler arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C: Haftanın bir günü sadece yöneticilik işlerine ayırıp, diğer günler sadece gözüme çarpan yöneticilik işlerine el atacağım.
4. Daha önce herhangi bir kullanıcıyla değişiklik yüzünden anlaşmazlık yaşadın mı? Neden? Geçmişe baktığında aynı durumda farklı bir şey yapar mıydın?
C: Hatırlamıyorum. Geçmiş sayfamda göremedim.
5. Bir kullanıcının süresiz engellenmesi konusunda ne düşünüyorsun? Politikalara göre bunu haketmişse, gerekli engeli verir misin yoksa insiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C: Kesinlikle süresiz engellemeye karşıyım. Vikipedi bir yılda bambaşka oluyor, değişiyor. Kullanıcılar da değişecektir. Israrla zarar verenler bile, en fazla 1 ay engellenir, geldiklerinde de devam ederlerse tekrar engellenir. Gelip değişiklik yapmaya o kadar istekliyse, zaten kuralları eninde sonunda öğrenir, ya uğraşmaktan vaz geçer, ya da kurallara uymayı öğrenir.
6. Anonim kullanıcılar hakkında ne düşünüyorsun? Sıcak bir tartışmada bir yöneticinin fikrini mi yoksa anonim bir kullanıcının fikrini mi daha çok önemsersin?
C: Anonim dediğimiz kişi de aslında bir Vikipedist olabilir. Söyledikleri mantıklı ve kurallara uygun olduktan sonra fark etmez kimin söylediği. Yöneticinin dediği illa ki doğru olmayacağına göre, anonim kullanıcıların da haklı olma ihtimalleri vardır.
7. Özeleştiri yapman gerekse, hangi alışkanlık/huylarının Vikipedist olarak verimini düşürdüğünü söyleyebilirsin?
C: Ufak şeylere takılıyorum. Bir yıl önce bin tane "taslak" şablonunu özelleştireceğime daha faydalı işler yapabilirdim.
8. Sayfaları sürekli yarı-koruma veya tam koruma altında tutmaya nasıl bakıyorsun?
C: Maddelerde sürekli tam korumaya kesinlikle karşıyım ("Ana Sayfa" hariç). Biz insanlara, herkesin değiştirebildiği ansiklopedi diye tanıtıyoruz burayı. Wiki mantığına aykırı bir şey. Yarı-koruma ise sürekli olması hoş olmayan, ama bazı hassas maddelerde uzun süre uygulanması gerekebilen bir uygulama. Örneğin reklam amaçlı bağlantıların IP'ler tarafından çok sık eklendiği "blog" maddesi.
9. Vikipedi'nin değişmeyen üç içerik politikası (VP:D, VP:TBA ve VP:ÖAYV) hakkında ne düşünüyorsun? Bu politikaları ihlal edenlere karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: En sevdiğim politikalar :) Bunları ihlal edenler için hazır mesajlar ve maddeler için de şablonlar var.
10. Vikipedi'de bugüne kadar doğru olduğu kabul edilip uygulanmış olan kararlar arasında kesinlikle karşı olduğun herhangi biri var mı? Neden?
C: Köy çeşmesi'nin şu anki dağınık halini sevmiyorum, ama bu zaten kabul edilip uygulanan bir karar değil, neyse... Başka aklıma gelmedi şimdilik.
11. Jimbo Wales'ın yerinde olsan ve Viki işleyişindeki ana faktörlerden birini değiştirme şansın olsa hangisini değiştirirdin ve bunun neden gerekli olduğunu düşünüyorsun?
C: İşleyişten ve prensiplerden çok memnunum. Ama arama motorunun geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum.
12. Troll sence nedir? Nasıl başedilmelidir? Müdahale edemeyeceğin (Kişisel tartışmaya girmiş olmanız nedeniyle) bir troll'e karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Troll, Vikipedi'nin taviz vermeyeceği kuralları sınayan, ve bu süreçte zaman kaybettiren kullanıcılardır. Bir nevi, "Vikipedist" olmayan kullanıcılardır. Eğer yönetici olursam, ve ben bir troll ile kişisel tartışmaya girmişsem, diğer yöneticilerin durumu fark edip, bir yöneticinin yapması gereken neyse yapacaklarına güvenim tam. Yani ben kendim bir yöneticilik yetkimi kullanmam.
13. Vikipedi'ye neden katkıda bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini söyleyebilir misin?
C: Vikipedi, İnternet'teki en güzel ve en faydalı Türkçe sitedir. Ayrıca adaylık konuşmamda da belirttiğim gibi, tüm Wikipedia'ya aşığım.


Sevgi tabağı, buyurun alın..

Bir arkadaşmızın yöneticiliğe adaylığını koyması (veya aday gösterilmesi) üzerine kadim yönetcilerden biri önce biraz bekliyor ve sonra da onun önünü kesmek için karşı taarruza geçiyor ve arkasından da destek geliyor.. Yeni kullanıcılardan bazıları veya bu eski yöneticilerle aralarının bozulmasından çekinenler hemen bir grup oluşturuyorlar, dolayısı ile bu psikolojik hava içerisinde, "Sen, ben, bizim oğlan yeteriz..Nerden çıktı bu yeni aday da?" ya kadar gidiyor bu durum... gibi geliyor bana.. Bu politika, bir iki, üç... derken birinci oylama da yöneticiliği kıl payı kaçıran arakadaşımız ya ısrar ediyor; bir süre çalışıyor ve tekrar aday olup, çemberi yarıyor ve bugün "Yönetici" olarak kendisine karşı olanları veya benim gibi "tarafsızlık adına oy kullanmayanları" utandıriyor.. Vito gibi..

Yöneticiliğe adaylığını koyan veya aday gösterilenlerden bir diğeri, "Bunca çalışmalarım var, yönetici sayısı da az, ben kimin kızından kötüyüm, ben de yönetici olayım, demiye getirerek ve hak lı da olarak oylamaya katılıyor, önü kesiliyor ve "alın atınızı, tımarınızı..." diyerek uzun bir süre buradan uzaklaşıyor ama içindeki aşkı sönmüyor, tekrar kürkçü dükkanına dönüyor.. Ciddi katkılar yapıyor, çok da seviliyor, ama yarın-birgün aday göstermeyi düşündüğüm bu arkadaşa da ayn i metodun uygulanacağından kuşkum var..

Ben şurada bir yılımı dolduralı bir kaç ay oldu.. Benden önce burada olan, cevval bir arkadaşımız bu cevvaliyetini yöneticilikle taclandırıp aday oluyor (veya gösteriliyor) ayni metodla önü kesiliyor, kıl payı oylamayı kaybediyor ve uzun süre gönlüne küserek buradan uzaklaşıyor ama aklı fikri burada.. Kullanıcı sayfasında kahırlı cümlelerle birilerine (ki bu birileri de güvendiği ve sevdiği kişiler) sitem gönderiyor; benim gibi bu yönetcilik seçimi politikalarına henüz aklı ermeyenler, "Sevgili Denis, özlendiniz, nerelerdesiniz?" diye tatlı ve samimi mesajlarla arkadaşımızın gönlünü almaya çalışıyor; "Sevgili Denis" zamanla tekrar yuvasına ısınıyor, geçmişteki hata olarak gösterilen aktivitelerinden uzak, bütün gücü ile tekrar katkılara yöneliyor ve tekrar yöneticiliğe aday oluyor (veya gösteriliyor) ama ayni önünü kesme taktiği uygulamaya konuluyor: "Şöyle soylu, böyle boylusun ama.." Aması ne be kardeşim? Buna benim rahmetli ümmi büyükannemin tabiri ile "Et, eyle işi, sonra da dik taşı" bahanesi derler.. Et, eyle, ondan sonra da karşısına geç "Acıttı mı cicim?" diye tebessüm et..

Sevgili Doruksal'a da ayni metod uygulandı ve bugün bu onurlu arkadaşımız, el içine söz verdik, ayıp olur, düşüncesi ile arada şöyle bir "Nasılsınız ey sevgili dostlarım(!)" diye kafasını kapıdan uzatıp gidiyor da "Buyur bir kahve iç, biraz soluklan.." diyen yok.. Acaba O da Metall gibi geri döner, Vito gibi yırtıp geçer, Denis gibi tekrar denemeye kalkar mı? diye..

Sevgili Katpatuka en eski yöneticilerimizden birisiydi.. Ansiklopedi'nin teknik konularını en iyi bilenlerden, bu iş için en çok vakti olanlardan ve halen Avanos'taki kayalar içine oyulmuş evinde, önünde iki ekran, kendi halinde vakit geçiren bir alman arkadaşımız.. Kim, "Neden yöneticiği bırakıyorsun arkadaş, beraber başladık beraber devam ettireceğiz.." demek nezaketini gösterdi.. Aksine, bu arkadaşımız yöneticiliği bırakıp bırakmama konusunda mütereddit iken bir başka yönetici "Fazla ısrar etmeyin yahu"ya getiren çıkışta bulundu. Eşimi alıp Kayseriden evine gittim, yöneticilikte kalması için ısrar ettim ama başaramadım.. Neden acaba? Bir konuda ehil ol, vaktin olsun, kullanıcı sayfanda Viki projesini öven metinler bulunsun, katkılarınla kendini ispat et ve "Ben bu işi bırakıyorum, özür dilerim" de.. neden acaba? Nezaketinden bana bu konuda tek kelime açıklamada bulunmadı,, Ne evine gittiğimde, ne evime geldiğinde..

Erdem Şenol arkadaşımıza takınılan tavırlar da ortada, onun yaptığı katkılar da.. Yarın O da aday olsa veya gösterilse ayni mahfillerden ayni cümleleri göreceksiniz.. "Hassın, iyisin, soylusun, boylusun ama.."

Netice-i kelâm: Yerim daralır, mantığı mantık değildir. Kazanınız ne kadar kavi(sağlam) olursa olsun sıkıştırılan buhara, belli bir atüye kadar direnebilir. İmaratorlukların bile belli bir ömrü vardır. Mahkeme kadıya mülk değildir.. Az olsun, bizim olsun mantığı da mantık değildir. En sıhhatli yol sevmektir ve sevmek de bedavadır. Sevemiyorsak bile en azından öyle olmaya çalışmak lazımdır.. Çünkü her çabanın er-geç bir sonucu alınır. (Bir yıldan beri buradayım, bir çoğunca "uç bir insan" olarak tanındığım ve çoğunun da "babası" yaşında olduğum halde, burada kendi ailemden bildiğin yönetici-kullanıcı arkadaşlarımdan nice dostlar edin dim ki, kimisi yersiz-yurtsuzdur, kimisi marksist, kimisi deli, kimisi akıllı, kimisi metall, kimisi ametal.. Şu anda buraya gelip de en kârlı olanlardan biriyim.. Tembelim var, Bahar'ım var, Nihan'ım var ve benimle en zıt görüşlere sahip Alibazım var,, Sevgimizin sayesinde.. Bu arada, zinhar yönetciliğe falan adaylık falan da düşünmem.. Vito'm varken, Pınar, Kibele, Karduelis.. varken ne yapayım yöneticiliği; kahvemi içer, klavyenin başına geçer keyfime bakarım.) Bu yazdıklarım, bir hedef gösterme değildir. Bu yazdıklarım, kimseyi incitmek değildir ve bilhassa "Acıttı mı cicim.." hiç değildir.. Doğru olduğunu "sandığım" tespitlerdir.. Bu formattaki "doğruluk" da izafidir. Küfürsüz, hakaretsiz her türlü eleştiri benim için, "Sermaye yatırmadan elde edeceği kârdır". Belki de en çok alınanlar en çok sevdiklerimdir. Kimsenin de bu sevgiyi eliyle itme hakkı yoktur. Hepinizi seviyorum. Ömrüm vefa ederse, kendileriyle bu konuyu hiç görüşmemiş olmama rağmen, Metall ve İnfoCan'ı ileri de aday bile gösterebilirim. (Ben kimin kızından kötüyüm yahu?) Selam, sevgi, saygı efendim.--Hasan Sami 06:50, 24 Şubat 2007 (UTC)

Sayin Hasan Sami Bolak, yas olarak buyugumsunuz bu yuzden saygim var ancak bu yazdiginiz yazi Vikipedi'yi birlestirici degildir. "sevgi tabagi" basligini bir oksimoron; aba altinda sopa gosterme; buyuk otoritesinin bir yansimasi olararak gormekteyim.
Bahsetiginiz konularin ne bu secimle alakasi var ne de Viki sisteminin isleyisi ile. Bunu siz dahil bazi arkadaslar bilerek konu disina cekmeye calisiyor. Anliyorum, bir cozulmemis sorun kaldiginda kisilerin tekrar tekrar ayni konuya gelmek istemelerini ve belirli bir duzene (kim kurarsa kursun) itiraz etmenin ne kadar populer ve kolay oldugunu... Bu soylemlerinizi bir iki soru-cevap ile aciklamak kolay; ama gelin gorun ki "olaylari bilmeyen" kisilerin bu sorulari sormalari mummkun degildir. Bu ozetle Vikipedi'de politika yapmaktir ve bu ortamda en son ihtiyac duydugumuz sey bununla bir demokrasi denemesi yapmaktir.
Konuyu saptirmamak icin tek tek bahsettiginiz konularin aciklamarina burada girmeyecegim ancak eger gercekten herkese deger veriyorsaniz; karsi goruste olan kisilere ve fikirlere de bu bu saygiyi gosterelim. Gereksiz bir polemik, ayrimcilik, kutuplasmaya gitmenin anlami yok ki ortamimiz "bildiginiz uzere" buna cok musaittir.
Bir buyugum olarak aksam aksam keyfinizi kacirmak istemem ama eger bu pozisyona soyunacaksaniz herkesese esit uzaklikta olmaya gayret edin; cocuk kayirmak bizim ailemizde hos karsilanmaz. Sizin kiziniz guzel olabilir; ama ne guzellik burada kriterdir, ne de sizin olmasi. Lutfen tum goruslere saygili olalim. Saygilarimla, Citrat 19:08, 24 Şubat 2007 (UTC)


  • Biraz insaf sayın Citrat. Sayın Citrat, aba altında(n) sopa göstermek; ayırımcılık, kutuplaşmaya gitme ithamlarınızı ne ciddiye alıyor, ne de kabul ediyorum. Beni bu mecralara çekerek engellemeye zemin hazırlamak niyetindeyseniz, emeğinize yazık; elinizde yetki var, bir tuş bu “tebanızı” halletmek için buna yeterli.. Yalnız ciddiye alıp ve mutlaka cevaplamanızı rica ettiğim şu cümlenizi benim ve dost veya değil, herkesin anlayabileceği şekilde açıklamanızı istiyorum:. "cocuk kayirmak bizim ailemizde hos karsilanmaz. Sizin kiziniz guzel olabilir; ama ne güzellik burada kriterdir, ne de sizin olmasi."
  • Ne söylemek, neyi ima etmek istiyorsunuz? Bizim aile dediğiniz aileniz kim? Çocuk kim? Benim güzel kızım kim? Benim kızımın güzelliğinin kriter olmaması ne demek?.. Size veya bir başkasına, burada veya bir başka yerde, şöyle veya böyle, buradaki konu ile ilgili bir sözüm mü oldu, mesaj mı yolladım.. Yoksa, sizin tabiriniz ama, size yakıştıramayacağım şekil de “aba altından sopa göstermek”mi bu? Şahsım ve ailem burada (Hasan Sami Bolak) ve çeşitli biyografi sitelerinde teferruatı ile açıkta. Ama böyle bir üslûpdan dolayı yeni gelen arkadaşlarımızın böyle bir cümle karşısında zihinlerinde ne gibi bir soru işareti belireceğinden haberiniz var mı?
  • Yukarıda belirttiğim üzere, suyumuz ısındı ise bir ricam olacak: Giyotine gıcığım var, dar ağacı olsun lütfen. (Umarım bu cümleniz isteyerek ve bilerek yazılmamıştır. Ya siz niyetinizi iyi anlatamamışsınızdır veya ben yanlış anlamaktayım.) --Hasan Sami 21:02, 27 Şubat 2007 (UTC)
Sayin Hasan Sami Bolak, yazinizi gec fark ettim; cevaplamakta geciyorum kusura bakmayin. Yazdiklarimin altinda hic bir gizli mana yoktur; yani bu size bir tehdit yada hakaret yada kulak cekme mahiyetinde degildir. Ne de size gelecek bir engel isareti; ki bu tur tartismalarda engel koymadigimi daha onceki orneklerdne bilirsiniz. Eskiyi desip kendi yorumlarinizi getirmeniz karsi tarafa (ozellikle bana da) soz hakki getiriyor ancak bunun yerinin burasi olmadigi ifade ettim. Yukarida "kizimiz, oglumuz" kelimeleri taktir edersiniz ki sahsiniza ve ailenize yonelik degildir; mecazi anlamdadir. Benim ima etmek istedigimde karsi fikirlere tolerans gostermenizdir; yoksa sizin neden ve nicin oy verdiginizi yargilamiyorum. Bu konuda sizi rahatsiz eden bir sey varsa lutfen mesaj sayfa buyurun; konun DenisUtku ile direk ilgisi oldugunu sanmiyorum. Tesekkurler, Citrat 20:06, 2 Mart 2007 (UTC)
  • Sayin Hasan Sami amca,yazdiklarinizin altina imzami atacaktim ki, "en iyi politika sevmektir" sözüyle silkelendim, kadeh dibi buldu o arada...sevmek politikanin en iyisiyse, artik sevmemek gerektir, etmeyin eylemeyin...yazik bizeeee.....sevgi, saygi, muhabbet cümleten.....

--alibazmesaj 00:47, 25 Şubat 2007 (UTC)

  • Sevgili Alibaz, iyi ki yardımcı oldun, en iyi politika sevmektir, sözünün "Kaydet"e bastıktan sonra asıl meramımı anlatmadığının farkına vardım. Emin ol, anlatmak istediğim, "politika yapmak yerine sevmek"le başlayan bir cümle kurmaktı. Yani politika yapmak yerine sevmeyi denemek... gibi.. Amcalığıma ver ve beni affet. Yıllarca bu "politika" yüzünden hepimiz neler kaybetmedik ki. O cümleyi çıkarıyor ve altına imza atmanı bekliyorum.Selam.--Hasan Sami 08:13, 25 Şubat 2007 (UTC)
Evet çözülmemiş sorun kaldığında tekrar tekrar aynı konuya gelmek istendiği konusunda çok haklısın Citrat..Aba altından sopa göstermek konusunda da çok haklısın Citrat sonuna kada katılıyorum sana ... Politikalar içerisinde "Sürekli kaliteli düzenleme uzmanına ihtiyacımız var" cümlesini hangi kategoriye sokmamız gerekecek bilmiyorum !! Bu sadece cımbızla seçilmiş bir söz. Diğerlerini ve açılımlarını herkes yapabilir sanırım.. Burada bir vikikulis olmadığını mı iddia edeceksiniz? Buna politika kural ilke yada her ne otokontrol sistemiyse onu mu bahane göstereceksiniz ? Çünkü sizin algıladığınız politika ve ilkeler ile DENİSUTKUNUN'DA ceviricileri arasında bulunduğu ve burada yazan degerler apayrı.
Denisutku uzun zamandır katkı yapan bir insan.. Sanırım sana denk.. Senin yada diğerlerinin hatalarını mı aramamızı istiyorsun? Hatayı insanlar yapar. Silme şablonu kullanmıştı geçmiştee.. ee şey şurada şu harfi düzeltmişti.. Şunu yapmıştı ... diye devam eden cümleleriniz varken samimi oldugunuza nasıl inanacağız ?? (bakın -ız, -az diye konusulduğu sürece sorun vardır..Bunu ben yaratmıyorum yada başkası..) Olayları bilmeyen kişiler diye bir açıklama ardına ne hissetmeliyiz? Ne oldu 3. Dünya savaşı mı çıktı vikide ? Niye haberimiz yok? Yaşa istinaden otorite kurulduğunu değil, yöneticiliğe istinaden otorite kurulduğunu görüyorum bende .. Yukarda tekrar ettiğim cümle gibi cümleler kuracaksanız; dünya kadar istihdam sitesi var.. Üyelik alıp vikipedi kurumsal şirketimize düzenleme elemanı, veri giriş uzmanı, part time eleman alınacaktır ilgililerin resimli CV ile başvuruları rica olunur gibi bir mesaj bırakabilirsiniz, yevmiyesiyle kafanıza uyan insanları çalıştırırsınız.. Oylama sonuclanmamışken yeni başlamışken bu ahkam neyi çağrıştırıyor size bilemem ama bana sonuc belli sen düzenleme elemanı olarak kalıcaksını cagrıstırıyor.. Bundan öte bir çirkinlik varmıdır? Yakın, arkadaş yada adını ne koyuyorsan arkadaşlarının bu hassaslık yaratacak cümleleri üzerinde de durmalısın... Hasan Sami burada iyi gecinilebileceğini vurgulamış. Gidenlerin kendi görüşünden olmasa da sevdigi insanlar olduğunu söylemiş. Sevgi kelimesi niye rahatsız etti bu kadar anlayamadım?? Ayrıca Hasan Sami'nin yaşına yapılan saygı vurgulaması da düşündürücü: kendisini takdir ediyorum , en azından burada vakit gecirmesi,begensenizde begenmeseniz de birşeyler eklemeye (!) çalışması, ve en azından aktif katılımcı olarak yaşı bizden epey büyük olan tek insan olması..Herkesin harcı değildir. Bizlerin bir çoğu 60'lı 70'li yılları kitaptan şurdan burdan okuyp öğrenip buraya gecirirken "çocuk kayırdığını" ima ettiğiniz insan bunları bizzat yaşamış söyleyecek şeyleri olan birisi.. En azından bu yüzden mutluyum, birşeyler kazanmak dururken insanların geçmişte yaptığı şeyleri komik ifadelerle dile getirmek bana artniyetten hatta açık açık kulisten başka bişeyi anımsatamıyor... Şu yazdıklarımdan dolayı Oy kullanamam için beni engelleyebilirsiniz....--Boyalikus 01:16, 27 Şubat 2007 (UTC)
Nihan yorumunu yeni fark ettim; almissin konuyu goturmussun bambaska yerlere ama icinde de bisi kalmamis. Yazdiklarini desmek gibi bir niyetim yok; zaten nereden gelip nereye vardigini da anlamadim ama seni engellemek gibi bir niyetim de yok. Birileri icin anlam ifade edebiliyordur belki yukarida yazdiklarin ama "DenisUtku"'dan uzak geciyor. Eger hala 'destek vermememin bir sorun oldugunu dusunuyorsan, direk bana kisisel mesaj at. Burada konuyu uzatmayi gereksiz buluyorum. Citrat 20:06, 2 Mart 2007 (UTC)

Şimdiye kadar buradaki yöneticilik oylamalarından edindiğim tecrübe yönetici olmak olmak için bazı yazısız kuralların geçerli olduğunu ortaya koyuyor. Birincisi Solcu olacaksın ikinci en önemlisi Türklük ve ve İslamiyet pek fazla ilgi alanın içinde olmayacak üçüncüsü burada yöneticiliği ele geçiren oligarşik hegomonyaya yakın bir görüş ve tavır sergileyeceksin bu şartları yerine getirmeden Yönetici olamazsınız boşuna uğraşmayın.--85.107.253.147 18:28, 3 Mart 2007 (UTC)

Denisutkuya cok yakın geciyor.. Konuda yaptıgım açıklamalarda birebir denk.. Belki anlamak istedigin gibi anlamış olabilirsin.. Seninle aynı dönemlerden beri burda olan Denisutku'dan daha mı iyi oldugunu düşünüyorsun politika vs., konularda..Daha nitelikli madde mi giriyorsun?? Böyle düşünmene sevindim. Ama ben öyle düşünmüyorum...Hele hele Vikipedi düzenleme uzmanı gibi bir kavramı ciddiyetten öte ve güdümlü bir cümle olarak buluyorum.. Direk söyledim mesaj atmama gerek yok..Zaten oldum olası böyle nasıl yazsam diye düşünen insanları sevmedim.. Yaşına saygı duyuyorum yaşı 14 olsaydı duymayacakmıydın ?? O yazıdan anladığım "büyüğüm olmasan sana yapacağımı bilirim hıııı" diye bir parmak sallayış:) Bu sana ne demek istediğimi anlatır sanırım genel olarak.--Boyalikus 18:51, 4 Mart 2007 (UTC)

Yukarıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.