Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Maral Büyüksaraç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir.--Vikiçizer (mesaj) 00:49, 14 Ekim 2016 (UTC)

Maral Büyüksaraç[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Sayfadaki kaynaksız bilgileri araştırırken KD olmadığını gördüm. KD olmayan sayfa silinmeli.--taysin (mesaj) 19:01, 8 Eylül 2016 (UTC)

  • Silinsin Silinsin --taysin (mesaj) 19:05, 8 Eylül 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Maddede, kayda değer olduğunu ortaya koyacak yeteri kadar kaynak verilmiş gördüğüm kadarıyla.--RapsarEfendim? 19:58, 8 Eylül 2016 (UTC)
  • Çekimser Çekimser popüler olmak KD olmak? Kaynaklarda yanlızca haber (lakin önemli gazeteler) siteleri var. Yapım olarak yanlızca 3 projede görev almış kanaatimce en KD olanı Bizimkiler onda da çocuk yan rol... Şimdilik çekimserim. Chansey (mesaj) 07:17, 9 Eylül 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Vikipedi'miz için değerli olan @Rapsarın önemli görüşlerine istinaden oyum netleşmiştir... chansey Mesaj 20:18, 1 Ekim 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Benim görebildiğim kadarıyla şimdilik sadece şapkası kayda değer. Bu ifadeden anlaşılabileceği üzere, ileride KD olabilir. Ama "bu gidişle nasılsa ileride KD olur" diye bu hanımın maddesini silmezsek başka aktör/aktris adaylarına haksızlık etmiş oluruz. Birkaç filmde/dizide daha önemli roller almasını beklemek gerek. --E4024 (mesaj) 07:25, 9 Eylül 2016 (UTC)
Üstteki iki yoruma cevaben, ne yaptığı değil kaynaklarda yer alıp almaması önemli. Tek bir yapımda dahi oynasa, şahıs hakkında yeteri kadar kaynak var ise kayda değerdir. Buna güzel bir örnek var, en:Mzoli's. Yönerge ve politikalara tam olarak hakim olmayan bazı kullanıcılar tarafından "ama bu bir kasap dükkanı/restoran, kayda değer olamaz" gibi gerekçeler öne sürülmesine rağmen madde kayda değer, hatta kaliteli maddedir. Şu madde okunmaya değer konuyla alakalı olarak.--RapsarEfendim? 08:21, 9 Eylül 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Hep Türkçenin çok zengin bir dil olduğunu savunur ve başı sıkışınca yabancı dillere sarılanlardan hoşlanmam ama bazen başka toplumlardan örnek vermek tartışmaların ateşini kararda tutmaya yarayabilir: İspanyolca'da "En todas partes cuecen habas" (Her yerde bakla pişer) diye bir deyim vardır. Evet, her yerde bakla -ya da daha bize yakın olsun diye "kuru fasulye" pişebilir, ama her aşçının, her ev hanımının farklı bir eli olduğundan o yemekler pek birbirine benzemeyebilir. O nedenle, sözkonusu EN:WP maddesi ile ilgili şu basın haberi oradaki ortamın bizimkiyle farkını (özellikle tartışma kültürü açısından) gösterebilir diye düşünüyorum. Esen kalın. --E4024 (mesaj) 08:52, 9 Eylül 2016 (UTC)
Konuda kalırsak daha verimli bir tartışma dönecektir. Vikipedi projeleri bazı uygulamalarda farklılık gösterse de temel prensip değişmez: "yeteri kadar kaynak varsa kayda değerdir".--RapsarEfendim? 09:01, 9 Eylül 2016 (UTC)
Daha önceden madde geçmişine katkıda bulunmuştum, maddeyi kazanabilmeyi de isterim. İki farklı kişi, eğitimi hakkında iki farklı iddaada bulundu. Araştırdığımda bir çok bilgiyi doğrulayamadığımı, sadece yüzeysel olarak, magazinsel bir kaç yerde geçtiğini gördüm. Bir diğer durumsa, ödül isimlerinde veya kazandığı yönündeki bilgide bir sorun var. Yeteri kadar kaynaklarda işlenmediğini, bu yüzden KD olmadığını düşünüyorum. Kullanıcı:Rapsar, tüm kaynak olarak belirtilen sitelere gözattım bugün tek tek. Gözümden kaçmış olabilir, maddedeki bilgileri doğrulayabileceğimiz kaynakları madde içine atıf yaparak ekleyebilmeniz mümkün mü? --taysin (mesaj) 19:19, 9 Eylül 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın rapsar'ın yorumlarına katılarak.. --kibele 12:46, 10 Eylül 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Ben hayatımda böyle bir madde görmedim. Sürekli basında röportajları falan var, muhtemelen "servis edilen" haber(imsi)ler var ama Kullanıcı:Taysin'in dediği gibi elle tutulur bir şey yok. En basitinden doğum yeri bile çelişkili. "Şöyle oyuncu böyle oyuncu" deniyor sürekli ama oynadığı yapımlara bakıyorum, onlar bile zorla bulunuyor. Menajeri kimse bayağı çalışıyor anladığım kadarıyla. Silinmesi yönünde değiştiriyorum görüşümü. Ayrıca Ekşi Sözlük'teki başlığı da incelemeye değer.--RapsarEfendim? 05:31, 12 Eylül 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin --II. Niveles (mesaj) 05:45, 12 Eylül 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin ÖterbülbülBuyrun? 22:54, 12 Eylül 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Kullanıcılar, arkadaşlar, yurttaşlar, Romalılar! Ben hayatımda böyle bir madde görmedim derken az demişim, ben hayatımda böyle bir kişi, böyle bir PR çalışması görmedim. Öncelikle Kullanıcı:Taysin'e hem maddeyi silinmeye aday gösterdiği için hem de ben kalsın dedikten sonra bana bildirim yollayarak ikinci kez incelememe yol açtığı için teşekkürlerimi ileteyim. Sonra da ileride arşiv ve kaynak niteliği olsun diye ilgili konuyla ilgili karşılaştığım şeyleri sıralayayım:
  1. En basitinden doğum yeri kısmı dahi çelişkili demiştim. Hürriyet'te yayınlanan şu "röportajda" Esenler, İstanbul doğumlu iken yine Hürriyet'teki başka bir "röportajında" kendisi Muğla doğumlu. Evet, aynı gazete tarafından yapılan röportajında iki farklı doğum yeri olduğunu belirtiyor. Burada ise Erenköy doğumlu olduğunu demiş.
  2. Bu kısmı Ekşi'den alıyorum. Dedesi olduğu belirtilen Olgun Büyüksaraç mesela. "Mustafa İsmet İnönü tarafından İstanbul'da bazı caddelere ve sokaklara ismi verilen eski Roma Büyükelçisi" denmiş, "28 Ekim-1949 -14 Haziran 1951 tarihleri arasında genelkurmay başkanlığı yaptı" denmiş, "25.08.1954-28.12.1957 tarihleri arasında İtalya Büyükelçisi olarak Roma'da görev yapmıştır" denmiş, "Danimarka'da (18.01.1958-10.04.1960) büyükelçi olarak görev yapmıştır" denmiş. Genelkurmay başkanları için bizim maddeye bakılabilir. Kendisi yok. İtalya büyükelçileri için yine bizim maddeye bakılabilir. Kendisi yok. Danimarka büyükelçilerini aramakla vakit kaybetmedim ama şurada büyükeçiler 1960'tan beri başlıyor (Olgun Büyüksaraç 1960'a kadar görev yaptığına göre büyükelçilik yapmış olabilir!). Sayfada aynı zamanda şu cadde ve sokaklara isim verilme konusu da "Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 13 Aralık 1970 tarihinde Milliyet Gazetesi'nde yazdığı köşeyazısına" dayandırılmış. Milliyet arşivi şurada, isteyen bakabilir. Ayrı ayrı "Olgun", "Büyüksaraç", "karaosmanoğlu", "inönü", "karaosmanoğlu" gibi aramalar yaptım, şaşırtıcı olacak belki ama sonuç çıkmadı...
  3. "Röportajlara göre" Ay Büyürken Uyuyamam adlı filmde rol almış. Öncelikle şurada filmin afişi mevcut. Üşenmedim saydım tek tek, afişin alt kısmında 18 oyuncu listelenmiş. Kendisinin adı geçmiyor. IMDb, Beyazperde, Sinematürk gibi herkesin değiştirebildiği sitelerde ise adı var, "Güllü" karakterini canlandırmış. Ya filmde yer alan 18 oyuncudan daha ufak bir rolde ya da uydurma, yalan. İlgili filmde Fırat Tanış ile sevişme sahneleri olduğu yazılı mesela. 2011 filmi, 15 yaşında ve 36 yaşındaki adamla filmde sevişme sahnesi var. Hmm. Filmi oturup da izleyecek halim yok ama normalde böyle bir Google araması en azından resim olarak sonuç verirdi. Ben bulamadım.
  4. Şurada ve bizim maddede "Star'da yayınlanan Lazutlar dizisinde" rol aldığı yazılı. 2012'de başlıyor denen dizi, 2014'te de "başlıyor". 2 yıldır başlayamamış yani. Dizi başlayamamış anlayacağınız, herhangi bir görsel de yok zaten diziye ya da çekimlerine dair. Ama kendisi olmayan bir dizide rol almış.
  5. Maddede ve röportajlarında diyor ki " 2011 yapımı Ay Büyürken Uyuyamam filmiyle 2011 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Televizyon Ödülleri Gecesinde Cahide Sonku Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülünü 15 yaşında Meral Okay'ın elinden aldı". Öncelikle ilgili üniversitenin ödül törenini aratınca yalnızca kendi röportajları çıkıyor. Üniversite adı+Cahide Sonku diye aratıyorum, yine kendi röportajları çıkıyor. Kısacası, böyle bir ödül yok, olmayan ödülü aldığını iddia ediyor kendisi. Ha unutmadan, bir sinema filmiyle de televizyon ödülü almış, bunu da ayrıca not olarak düşelim!
  6. ODTÜ'den de bir ödül almış kendisi. Arama sonuçlarını bırakayım, üstte açıklama yaptım zaten, aynısı geçerli. Kısacası, böyle bir ödül de yok.
  7. Maddeye ve "röportajlarına" göre Özgecan Aslan'ı konu alan "Faint Sound" diye bir belgeselde Aslan'ı canlandırmış. Haber şurada görülebilir. Filmin yönetmeni ise İngiliz Chris Surnames'miş (Surnames>Soyadları?). Film ve yönetmen adını aratınca sonuç vermemesini geçtim (pardon veriyor, röportajlarını veriyor), yalnızca yönetmenin adını aratınca dahi sonuç vermiyor. Tabi ki de filmin herhangi bir görüntüsü, videosu yok, Altın Portakal sitesinde sonuç vermiyor (aday olmuştu oysa ki!).
  8. Gecenin Tenhasında adlı filmde Sarai Sierra'yı oynamış! Film Sierra'yı konu alıyor, yani başrol kendisi. Ancak bu film vizyona girmemiş (yahut çekilmemiş bile). Filmde ayrıca Erkan Can, Ensar Ender ve Silvia Santini de oynuyormuş, yönetmeni de Mehmet Bükülmez imiş. Bir fragman buldum ama... 1.06'ya geçiş yapıp, oyuncular arasında yalnız Maral değil Erkan Can ve Ensar Ender'in de olmadığı görülebilir (Santini ile yönetmen tutmuş ama).
  9. Şurada, 34. İstanbul Film Festivali jürileri arasına getirildiği yazılmış. Neyse ki bunun için böyle araştırmalara lüzum kalmadı, bizzat kendileri yalanlamışlar haberi.
Evet... Birçok element tanıdık, birçok element gördük ama böylesini görmedik. Bu maddeyi değil silmek, "tam korumaya" almak ve bu sayfayı da güzel bir şekilde arşivlemek lazım. Keşke her adaylığı bu kadar incele eleyip sık dokusak :) Herkese sevgiler.--RapsarEfendim? 11:59, 14 Eylül 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Kullanıcı:Rapsar'a katılarak. -- Hakan·IST 14:09, 16 Eylül 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Şimdiye dek gördüğüm en sıradışı silme gerekçesine istinaden Rapsar'a yazdıkları için teşekkür ediyorum --Sadrettin 21:10, 16 Eylül 2016 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.