Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Kıbrıs Cumhuriyeti (1960-1963)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın birleştirilmesi yönünde karar verilmiştir.--Superyetkinileti 19:18, 29 Mart 2012 (UTC)

Kıbrıs Cumhuriyeti (1960-1963)[kaynağı değiştir]

Tarafsızlığa aykırı olan siyasi söylemin ürünü. Hukuken bu devletin varlığı sürmektedir. esc2003 (tartışma) 15:24, 15 Mart 2012 (UTC)

Tekrar belirtmeliyim ki gerekçeniz yeni bir öneri niteliğindedir. Bu nedenle kararınız geçersiz sayılabilir. esc2003 (tartışma) 06:43, 16 Mart 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Sayfaya daha önce rastlamıştım; ama ben bunu KC çatısı altında iki toplumun birlikte olduğu dönemi anlattığını hatırlıyordum, demek ki yanlış hatırlıyormuşum. "Şöyle olan ama şunun şöyle dediği devlet" şeklinde olması doğru değil bence de. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin varlığı sürse de bir gerçek var ki şimdiki KC o dönemki KC'den farklı, Kıbrıslı Türklerin yer almadığı bir KC. 1963'ten itibaren iki toplum fiilen ayrıldı, Türkler Türk köylerine toplandı, yönetimdeki Türk varlığı sona erdi, başkent Lefkoşa BM Barış Gücü tarafından Türk ve Rum kesimlerine ayrıldı. Kısacası Türklerin ve Rumların birlikte yaşam sürdüğü dönem sona erdi. Şimdiki KC sayfasının anlatması gereken 1963 sonrası oluşan devlet ve toplum yapısı, yani yönetimde Rumların bulunmadığı, 1974'ten itibaren de sadece güneyi yönetebilen KC. Bu sayfanın ise kalmasını, ancak yönetimde iki toplumun birlikte var olduğu KC'yi anlatması gerektiğini düşünüyorum. Bu dönemde bazı bakanlıklar Türklerdeydi, Türklerde olan başkan yardımcılığının çeşitli görevleri vardı (gerçi bunlardan antlaşmalara ilişkin maddede de bahsedilebilir), karma köyler mevcuttu, ekonomik yapı farklıydı vs. Ancak bu bahsettiğim özellikle toplumsal konulardaki, antlaşmalarla ilgili maddeye yerleştirilmesi mümkün olmayan türden bilgileri bulmak zor olacaktır. Bu nedenle mevcut içeriği göz önünde bulundurularak silinebilir de bence. --seksen 16:31, 15 Mart 2012 (UTC)
Bunlar Kıbrıs Sorunu'nda anlatılıyor zaten. Şu anki sayfa gerek başlığıyla gerek şablonuyla tarihe karışmış bir devlet ve sonrasında ortaya çıkan iki devlet görüntüsü vermek dışında bir şeye hizmet etmiyor. Belki küçük bir düzenlemeyle bu sorunun üstesinden gelinebilir ama tarihçilerin bu dönemi hangi adla ele aldığı çok daha önemli ve de genel olarak Kıbrıs Sorunu'nda işleniyor bilindiği üzere. esc2003 (tartışma) 18:30, 15 Mart 2012 (UTC)
  • Kıbrıs Cumhuriyeti bir olgudur bu olgu içerisinde kıbrısta yaşayan iki halkın varlığı mevcuttur. Bu bakımdan bu maddede yazılanlar kronolojik olarak tarihe ışık tutmaktadır. her ne kadar bazı hususlar Kıbrıs Sorunununda anlatılıyor ise de kıbrıs cumhuriyetinin kronolojik gelişimini ve sonrasını temsil edebilecek nitelikte değildir. Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıstaki Türk varlığının bir izini hukuken temsil etmektedir. Kaldı ki bir Osmanlı toprağı olması sebebiyle de önem taşımaktadır ve bu osmanlı toprağının kıbrıs cumhuriyetine ne şekilde getirildiği ve bu toprakta kıbrıslı türk nüfusun da büyük bir hak sahibi olduğunu ve kıbrıs cumhuriyetinden sonra gelişen olaylar karşısında türk nüfusunun nasıl yok sayılmaya başladığının başlangıcı olması bakımından bu maddenin kalması tarihi açıdan önem taşıyor diye düşünmekteyim--Tacirci 20:12, 15 Mart 2012 (UTC)
Sayın Tacirci, burada göz önüne getirmeye çalıştığım nedene bakacak olursanız, benim açımdan asıl sorun Yunan Vikipedisinin VP:MİLLİ politikasını bu konuda uygulamıyor oluşudur. Bence ya bu durumu Metaya bildirmeliyiz veya savaş ve tartışma yaratmak yerine, Yunan Vikipedisinde olduğu gibi bu maddelerin tümünün KKTC ağırlıklı olmak üzere Kıbrıs maddesinde toplanmasını sağlamalıyız mantığıdır. Sizin dediğiniz gibi tarihi yönden elbette madde kalmalıdır. Bu sorunun çözümü ise oldukça basittir bence. Madde geçmişini taşımamak, yalnızca yönlendirme yaparak, madde içeriğini Kıbrıs maddesine taşımak söylediğiniz yoruma yanıt olabilir diye düşünüyorum.-- i.e. msj 20:42, 15 Mart 2012 (UTC)
  • Birleştirilsin Birleştirilsin Madde içeriğinin büyük kısmı Kıbrıs Cumhuriyeti maddesine aktarılsın, bence. KKTC maddesinde de biraz bahsetmek doğru olacak mıdır emin değilim. Bu konuda 82'yi duymak isterim. Ada maddesine de aktarılsın; ancak bu kadar detaylı bir şekilde değil, özetlenerek.--RapsarEfendim? 20:48, 15 Mart 2012 (UTC)
  • Birleştirilsin Birleştirilsin Aktarılabilecek içerikler Kıbrıs Cumhuriyeti maddesine geçirilerek geçmiş birleştirme-yönlendirme yapılsın. --Sayginerv-posta 22:32, 15 Mart 2012 (UTC)
İçeriğin birleştirilmesine katılıyorum ancak Kıbrıs Cumhuriyeti (1960-1963) adı yönlendirme olacak türden bir ad değil. Var mı böyle bir kullanım? Eğer varsa kabul. esc2003 (tartışma) 06:43, 16 Mart 2012 (UTC)
Ortada üç yıldan fazladır mevcut bir madde var; bugün yönlendirilse bu ne böyle diyebilirdim belki. Böyle bir kullanımın olmadığı yorumuna katılıyorum ancak açıldığına göre bu şekilde algı var gözüküyor. Yönlendirme kalmasında sakınca değil fayda görüyorum bu yüzden. --Sayginerv-posta 07:28, 16 Mart 2012 (UTC)
Maddeye verilen bağlantıları temizlersek böyle bir maddenin varlığından kimsenin haberi olmaz, kimse bu şekilde bağlantı vermez ve bu şekilde arama yapmaz bence :)--RapsarEfendim? 15:50, 16 Mart 2012 (UTC)
O da bir başka çözüm :) --Sayginerv-posta 20:30, 16 Mart 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın - Seksen'in dediği gibi o zamanki Kıbrıs Cum. şimdiki ile çok farklı. Madde içeriğine eklemeler yapılması gerekli. Taraflı bir yanı da yok. Emperyan-ileti 15:33, 19 Mart 2012 (UTC)
Yorumumda onu diyorum; ama sonra da diyorum ki bu maddeye diğer maddelere sığmayacak, ayrı bir madde açılmasını gerektirecek kadar ekleme yapmak çok zor. Eklemeler yapılmalı demekle olmuyor, yapacak biri varsa bilmem; ama bu ben değilim (ilgilenen birini de göremiyorum açıkçası). Mevcut şartlar altında bence ayrı maddeye gerek yok. --seksen 22:03, 20 Mart 2012 (UTC)
  • Birleştirilsin Birleştirilsin Bu şartlar altında ayrı maddeye ihtiyaç yok. Daha sonra diğer maddelere sığmayacak kadar içerik eklenirse tekrar değerlendirilebilir. --seksen 11:19, 21 Mart 2012 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.