Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Aşırı sol

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.--G Ö K H A N 13:44, 15 Ağustos 2009 (UTC)

Aşırı sol[kaynağı değiştir]

Maddenin nerdeyse tamamı özgün fikirleri aktarmaktadır. Ayrıca içerdiği bilgilerin aşırı soldan ziyade soldaki enel durumu ifade eden bilgiler olduğunu ve madde başlığı ile içeriği arasında tam bir ilişki olmadığını düşünüyorum. Düzenlemeye çalıştım ancak bu hali ile düzenlenebilecek gibi durmuyor. yeniden gerçek anlamı ile tarafsız bir şekilde yazılması için maddenin bu halinin silinmesi daha iyi olacaktır. Manco Capac 13:46, 30 Temmuz 2009 (UTC)

  • Kalsın Kalsın - Düzenlenmesinin mümkün olduğuna inanıyorum. Azel Sevan 13:48, 30 Temmuz 2009 (UTC)
  • Kalsın Kalsın P- Ben de düzenlenmesini uygun görüyorum.Özellikle Türkiye'de Aşırı Sol altbaşlığı düzenlenmeli.Baştan silersek bu kadar kaynaklı bilgileri hiçe saymış oluruz.--orak-çekiç 10:26, 31 Temmuz 2009 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Maddenin taraflı olduğuna inanıyorum.--WilliamWallace 23:05, 31 Temmuz 2009 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Önemli bir konu, birçok vikide maddesi mevcut. Düzenlenirse kalabilir. --Kemal K.ileti 10:56, 1 Ağustos 2009 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Taraflı ifaadeler çıkarılarak en azından 3 cümlelik bir madde olarak geliştirilmeyi bekleyebilir...--вяí¢αи76ileti 10:58, 1 Ağustos 2009 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Bu içerikle kalması doğrudan VP:BTT ihlâlidir... konusunu oylamıyoruz ki sonuçta; kötü ve düzenlenemeyecek durumdaki bir içeriği düzenlemeye harcanacak vakitten ziyade, bu tip bir gönüllü niçin baştan taslak olarak güzelce girmesin maddeyi? Bu içeriğin silinmesi bu madde açısından daha iyi olacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 17:13, 2 Ağustos 2009 (UTC)
  • Kalsın Kalsın İçeriği düzenlenebilir, ilk bakışta iddialardan oluşuyormuş gibi görünse de kaynaklandırma ve çıkartmalar yapılması takdirde tarafsızlığı yakalayabilir Durkinileti 12:07, 3 Ağustos 2009 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Diğer yorumlara katılıyorum.--Gökçє Yörük mesaj 12:10, 3 Ağustos 2009 (UTC)
  • Yorum Yorum -- WilliamWallace'tan öncekiler bu sürüme bakarak yorumladılar. Kemal. K'den sonrakiler bu sürüme bakarak yorumladılar. Özgün araştırmaya girenleri temizlemeye çalıştım, içinde aşırı sol terimi geçmediği halde eklenen kaynaklar ve cümleler kaldırıldı. Ve Eski Doğu Bloğu ile aşırı sol'un birbirine karıştırmış kısımlar kaldırıldı. Ve geri kalan kısımlara baktığımda yine aşırı sol olmaktan ziyade Marksizm ve Komünizm. Takabeg ileti 12:19, 3 Ağustos 2009 (UTC)
Ve Bunu okuduğumda emin oldum ki bazı kullanıcı Aşırı sol = Komünizm veya Aşırı sol ⊆ Komünizm olarak algılanıyorlar. Komünizm maddesinde yer alması gereken bilgiler ile aşırı sol maddesi yazıldı yani. Takabeg ileti 12:59, 3 Ağustos 2009 (UTC)
Aşırı sağ nasıl ? Takabeg ileti 13:02, 3 Ağustos 2009 (UTC)
  • Yorum Yorum-- Siyaset,ideoloji bakımından iki kanada ayrılmıştır.SOL ve SAĞ.Sağ kanat ideolojiler Gericilik,Milliyetçilik gibi görüşleri içinde barındırır.Ve bunları birarada toplayan siyasi partilere sağ parti denir.Sol kanat ideolojiler ise İlerlemecilik,Uluslararasıcılık gibi ideolojileri barındırır.(Kaynak:Siyaset,Andrew Heywood) Komünizm,Otonomizm ve bunları savunan Doğu Bloku ülkeleri Sol lanat ülkelerdir.Aşırı sol olduğunu nasıl söyleyebiliriz?Onu da cevaplandırayım:Belli dönmden sonra Avrupa'da piyasa-emek dengesini savunan Sosyal Demokrasi anlayışı gelişti.Bu kendini Sosyalizm(Sol) ile Liberalizm(Merkez) arasında bir görüşü benimsedi.Bu da daha devrimci ve radikal düşünce belirten Komünizmi daha sola kaydırdı.Doğal olarak Aşırı sol komünizmin siyasi kanadıdır.Doğu Bloku ülkelerde komünist rejime sahip olduklarından doğal olarak Aşırı sol ülkelerdir.Yani öncek yazılan bilgiler doğruydu.Ancak kaynak gösterilmesine rağmen silindi.Ayrıca komünist ülkelerin haritası da mevcuttu.Bunun da silinmiş olması maddeyi iyice zayıflattı.--orak-çekiç 14:15, 3 Ağustos 2009 (UTC)

Bununla beraber aşırı sağ,kafatasçılık,ırkçılık aşırı sağdır.Faşizm'dir yani.Komünizm'in tam karşıtıdır.Çünkü özellikle Adolf Hitler koyu bir anti-komünistti.Çünkü Komünizm ırkçılığı ve her türlü milliyetçiliği reddeder.Aynı şekilde Faşizan devlette Korpratist ekonomik biçim vardır.Bu da sınıfsal eşitsizliği doğurur.Çünkü içinde aşırı büyük şirketleri barındırır.Aşırı sağ yeri geldiğinde bizim ülkemizde Fundemantalist partiler tarafından sahiplenilir.Örneğin,MHP,RP,SP özellikle BBP gibi partiler..--orak-çekiç 14:23, 3 Ağustos 2009 (UTC)

*Kalsın Kalsın-- Maddede doğru bilgilerin bulunduğunu ancak bazı taraflı cümlelerin kaldırılmasıyla maddenin düzeleceğini ve silinmemesi gerektiğini düşünüyorum.--MMHmsj 15:47, 6 Ağustos 2009 (UTC) Geçersiz. --M.M.ileti 15:51, 6 Ağustos 2009 (UTC)

  • Yorum Yorum--Maddede doğru bilgilerin bulunduğunu ancak bazı taraflı cümlelerin kaldırılmasıyla maddenin düzeleceğini ve silinmemesi gerektiğini düşünüyorum.--MMHmsj 16:59, 6 Ağustos 2009 (UTC)

Kalsın Kalsın --Azel Sevan 08:41, 10 Ağustos 2009 (UTC)

  • Kalsın Kalsın Biraz düzeltildikten sonra bu içerikte bir maddeye ihtiyaç var. Ancak aşırı kelimesi çok yerleşmiş olsa da taraflı bir sıfat. İngilizcedeki far left tamlamasında bu taraflılık mevcut değil. Hangi miktarda solu aşırı olarak niteleyeceğiz? Benim aşırı bulduğum bir miktardaki solu başkası aşırı bulmayabilir. Aşırı sağ için de aynı sorun var. Bu kavramları aşırılıktan ziyade sağ-sol yelpazesinde en sağında veya en solunda yer aldıklarını vurgulayan terimlerle tanımlamaya ihtiyaç var. ---Vikiyazar
  • Kalsın Kalsın Madde düzenlenirse... --Kerem233 10:42, 15 Ağustos 2009 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.