Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Şablon:Slav halklarının bulunduğu ülke ve bölgeler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.--Gökhan 11:40, 15 Ağustos 2010 (UTC)

Şablon:Slav halklarının bulunduğu ülke ve bölgeler[kaynağı değiştir]

Bana göre pek işe yarar olmayan ve kullanıldığı maddelerde gereksiz bir kalabalığa ve şişkinliğe sebep olan bir şablon. Şöyle ki, örneğin, ABD'de onlarca, belki de yüzlerce ırktan, milletten insan var. Her biri için ayrı ayrı şablon yapıldığı düşünülünce felaket bir rakam ortaya çıkıyor. Altta bulunan onlarca şablonun hiç kimseye bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Bunun yerine her ırkın ya da milletin veya her ülkenin, bölgenin kendi maddelerinde "şu kadar xx yaşıyor, nüfusun %yy'sini oluşturuyor" şeklinde, kaynaklı bilgilerin yer almasının, bu bilgilere ulaşmayı kolaylaştıracağını ve kendini daha fazla okutacağını düşünüyorum.

Bunun yanında Slavların tamamı buralarda mı yaşıyor? Başka yerde yaşayan tek bir Slav bile yok mu? Sonuçta birkaç bir kişi bile yaşasa, nüfusun %000000,1'ini bile oluştursa, bu şablonda yer almalı ki bu durumda şablon daha da kullanışsız ve karmaşık bir hal almakta...

Rapsar 12:35, 7 Ağustos 2010 (UTC)

  • Kalsın Kalsın Elbetteki diğer yerlerdede varlar. Fakat bu şablon en çok yaşayanları göstermekte. Yani önemli bir oranda yaşayanlar. Türkiye'dede neredeyse eski doğu bloku ülkeleri kadar Rus nüfusu var. Aynı şey Çin içinde geçerli. Fakat bu ülkeler çok kalabalık olduklarından ülke nüfusuna oranla fazla olduklarını söyleyemeyiz. Yani Ruslar çok sayıdada olsalar o ülkede önemli bir ölçüde değil. Fakat Svalbard sadece 2400 nüfusulu olmasına karşın 747 Rus yaşamakta. Bu sayıda çok azdır fakat Ruslar adanın %31'ni oluşturuyor. Sorun eğer başlık ise değiştirebilirim.-- BeşiktaşlıM 13:00, 7 Ağustos 2010 (UTC)
İşte tam burada da sorun oluyor. Önemli'den kasıt? Ne yani, az olunca önemsiz mi oluyor?--Rapsar 13:01, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Evet. Orada çok önemli bir oranda yoklar ise çok önemli değildirler. Normalde şablonda Çin, Vietnam, Türkiye, Yunanistan ve Almanya'nın da olması gerekiyordu. Fakat oradaki Slavlar her ne kadar bazı yerlerde çoğunlukta olsalar ülke genelinde diğer halklarla oranla çokta önemli değildirler.-- BeşiktaşlıM 13:09, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Anlatamadım galiba, önemli ifadesi kişisel yorum içermektedir. Size göre önemsiz olan bir şey bana göre önemli olabilir. Bu arada sizin bu şablonlara göre "Türkiye'de yaşayan milletler arasında Lazlar, önemsiz bir millettir" gibi birçok anlam da çıkarılabilir...--Rapsar 13:17, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Kimsenin önemsiz olduğu falan yok. Yanlış anladınız galiba. O ülkede fazla sayıda değildirler demek istedim.-- BeşiktaşlıM 14:31, 7 Ağustos 2010 (UTC)

Yorum Yorum -- Rusça Vikideki şablonun tercümesidir. Pan-nationalism'in ürünü sanki. Yani Panslavizmin ürünü. Rusların bulunduğu ülke ve bölgeler, Sırpların bulunduğu ülke ve bölgeler v.s. gibi şablonlar daha uygundur, bence. İlgili maddelere yapıştırıldığında çok kalabalık olacak mı ? Takabeg ileti 13:14, 7 Ağustos 2010 (UTC)

Afrikadaki ülkeler için ne olacak peki? Yüzlerce şablon mu ekleyeceğiz maddelere?--Rapsar 13:18, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kalmasında sakınca yok. Hatta oldukça güzel bir şablon.--Reality 14:07, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Neden sakınca yoktur, neden? Önemli ifadesi bariz öznel bir ifadedir...--Rapsar 14:12, 7 Ağustos 2010 (UTC)

Ben önemli ifadesi falan kullanmadım.--Reality 14:13, 7 Ağustos 2010 (UTC)

Şablondaki önemli ifadesinden bahsediyorum...--Rapsar 14:14, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Bilemiyorum bana %2'nin üstü gibi gayet kesin bir oran belirtti. Sorun göremiyorum açıkcası. İsterseniz önemliyi çıkarın şablondan anlamı çok fazla değiştirmez.--Reality 14:16, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Peki o zaman neden %2'nin altındakiler alınmıyor? Herkes eşit değil mi?--Rapsar 14:18, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Yüzde 2'nin altını alırsanız 1 tane Slav halkından bir kişinin bulunduğu ülkeyide almak zorunda kalırsınız. İsterseniz alın ama dünyadaki tüm ülkeleri yazmaya niyetim yok açıkcası. Önemli ifadesinin önemi de orada zaten. Dediğim gibi isterseniz yazabilirsiniz sorun olmaz benim için.)--Reality 14:21, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Bana göre %2'nin altındakiler de önemli desem?--Rapsar 14:33, 7 Ağustos 2010 (UTC)

Rapsar. Şablon iptal edip maddeye aktarılmasını öneriyorsun herhalde. Birde önemli ibaresinin kullanılmasını istiyorsun değil mi ? Takabeg ileti 14:37, 7 Ağustos 2010 (UTC)

  • Takabeg öyle bir şey demiyor üsteki gerekçeyi okumadın mı:)--Reality 14:40, 7 Ağustos 2010 (UTC)
O zaman önemin anlamına bak derim. Gerçekten biraz ciddi ol lütfen Rapsar. İstersen anket yap vikipedi kullanıcıları arasında önemin anlamına dair. Az önce gördüm Takabeg'de önemden senin anladığını anlamamış. %2'nin altını kaldırdı diğer şablonda ki bende mantıklı buldum açıkcası. Senin anladığını anlasaydı %2'nin üstünü kaldırırdı. Ama illa ki diyorsan ben %2nin altını isterim o zaman kullanıcı alt sayfanda böyle bir şablon yapabilirsin.--Reality 14:38, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Reality. Ondan dolayı değil sadece standartlaştırmak için %2'nin altını kaldırdım. Takabeg ileti 14:42, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Tamam bencede gayet güzel bir iş yapmışssın. Ama standart %2nin üstünü kaldırmak mıdır? %2nin üstümü önemsizdir de %2nin altı önemlidir?--Reality 14:48, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Öncelikle emir cümlesiyle konuşmazsanız sevinirim. Yaşça benden küçük olduğunuz halde, siz diye hitap ediyorum. Ben sizin arkadaşınız ya da tanıdığınız falan da değilim, dediklerinize dikkat ediniz lütfen. Önemin anlamını elbette biliyorum. Gittiği ilkokulda ve lisede Türkçe'yi gayet iyi öğrendiğime inanıyorum. Zaten bilmesem de herkesin değişiklik yapabildiği Viki projelerini asla kaynak olarak baz almazdım. Neyse, konumuza dönersek, hala öznel olduğu gün gibi ortada olan önemli kelimesini tartışıyorsunuz. Üstte dedim ki bana göre %2'nin altı da önemlidir. Dikkat ettiyseniz "bana göre" dedim. Bana göre diyebiliyorsam, nerede kaldı bu şablonun/maddenin ansiklopedikliği? Burada asıl olan nesnel bilgiler vermektir, öznel değil. Umarım anlatabilmişimdir... Bu arada yeni şablon yapmayı istemiyorum...--Rapsar 14:45, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Lütfen ifadesi emir mi belirtiyor? Lütfen genellikle emir kipli kelimelerle kullanılır günlük yaşamda. Emir belirtmez sadece o yargının yapılmasını rica edilmek istendiğini belirtir. En azından ben böyle belirtmek istedim. Birde şablonlar genel bilgi vermek amaçlıdır. Herşeyi şablonda belirtemeyiz. %2nin altını da maddede belirtiriz. Bunun neresi uygun değil tam anlayamadım ben.--Reality 14:48, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Birde önemli ibaresi kaldırılabilir ben kaldırılmasın demedim hiçbir zaman.)--Reality 14:51, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Dünyanın hangi ülkesinde Slav yok acaba? Belki Aruba'da falan yoktur, onlar dışındaki tüm ülkeleri, hatta xxx krayı, yyy oblastı falan şeklinde bir şablon oluşturalım o halde. Böyle 1 sayfa uzunluğunda 85 kaynaklı bir şablon falan. Bunlardan her millet için oluşturalım, şöyle 200-300 tane. Ekleyeilm her ülkeye, olsun bitsin...--Rapsar 14:54, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Eğer bu yazdığınız bana dayandırarak yazdıysanız ben böyle bir şey yapalım demedim. Ben dedim ki:
  • Şablon mevcut haliyle kalsın.
  • %2'nin altındaki topluluklar maddeye eklensin.

%3'de olabilir 5'de onun kararını da topluluk versin. Ancak şablonun silinmesini gerektirecek bir durum söz konusu değil bence.--Reality 14:57, 7 Ağustos 2010 (UTC)

Neden belli bir kısmın altındakiler kalıyor o halde? Ansiklopedi de sana göre, bana göre değişen kavram olabilir mi hiç? Burası ansiklopedi, ya da en azından öyle olmaya çalışıyor. Nesnel ifadeler olmalı, göreceli ifadelere yer verilmemeli. Şablon, ya tüm slavların yer aldığı yerleri kapsamalı ya da silinmeli...--Rapsar 15:00, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Sadece somut bilgiler ansiklopedide yer alacaksa Sanat maddesini ne yapacağız. Var mı sanat maddesine somut bir tanım yapabilecek olan?--Reality 15:16, 7 Ağustos 2010 (UTC)
    • O madde genelde, önemli gibi sözcükler kullanılmakta. Bu yüzden silelim mi?--Reality 15:17, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Genelde ifadesi öznel değildir. Önemli ifadesi ise kaldırılmalıdır. Yanlış mıyım? Sanatın tanımı için ise Vikisözlük değil, TDK'nin resmî sitesi ya da TDK'nın yayımladığı güncel Türkçe sözlük sizin için faydalı olacaktır...--Rapsar 15:19, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • TDK'nın burada pek bir işimize yarayağını sanmıyorum çünkü biz ansiklopedi yazıyoruz sözlük yazsaydık muhtemelen işimize yarardı.--Reality 15:30, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Siz dediniz ki Var mı sanat maddesine somut bir tanım yapabilecek olan? ben de dedim ki Sanatın tanımı için ise Vikisözlük değil, TDK'nin resmî sitesi ya da TDK'nın yayımladığı güncel Türkçe sözlük sizin için faydalı olacaktır... yeterince açık, bence tabii ki...--Rapsar 15:32, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Ordan alacağınız 2 satır kalanını nasıl dolduracaksınız? Sözlükle ansiklopedinin farkı bu. Sözlük tanım yapar. Ansiklopedi tanımı genişletir anlatır işler. Konuyu net bir şekilde anlatır. Yani TDK'dan alacağınız 2 satırla tüm sanatı anlatmanız mümkün değil ancak taslak olur ki siz taslaklara karşısınız zaten.--Reality 15:34, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Siz tanımını sordunuz, ben de size kaynak gösterdim, değil mi? İçeriğinden bana ne...--Rapsar 15:36, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Ama sizin karşı olduğunuz ÖNEMLİ ifadesi tanım kısmında değil anlatım kısmında geçiyor. Genede size neyse daha da tartışacak pek bir şey olmadığını düşünüyor ve şablonun kalması yönündeki tutumumu sürdürüyorum.--Reality 15:37, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Tamam o halde maddeye taraflı şablonu ekliyorum. İsteyen temizler taraflı ifadeleri...--Rapsar 15:39, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Neden temizlensin ki... Bazı şeyler gerçekten de önemlidir. Günlük hayattan örnek vermek isterseniz ABD'nin dış politikadaki ÖNEMİ Somali'den fazladır. Bunun inkar edilecek yanı ya da referans gösterilecek bir durumu var mı? Bazı genel geçer şeyleri ansiklopedi olsun bilim olsun sanat olsun... kabul eder. Bizim kabul etmememiz yanlış olur. Başka da söyleyecek pek fazla sözüm yok.--Reality 15:42, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Peki Somaliland'a göre Somali mi daha önemlidir yoksa ABD'mi? Gördüğünüz gibi bu ifadeler öznel, kişiden kişiye değişir...--Rapsar 15:44, 7 Ağustos 2010 (UTC)
Benim bakış açım genel, Somaliland bakış açısıyla bakmadım konuya.--Reality 17:25, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Başlıkta da anlatımda da "önemli oranda" yazılması yeterliydi. Halkların veya ülkelerin öneminden değil, oranın öneminden söz edildiği kolayca anlaşılır, hiç kimse de tarafsızlık veya yanlışlık olduğunu düşünmezdi. Tartışma sürerken çıkarılması bence erken olmuş. Silinmemesi için iyi niyetle yapılmış bir değişiklik olduğu belli oluyor. Bu haliyle de, "önemli oranda" ibaresi eklense de şablon yararlı, tarafsız ve ansiklopediktir. --iazak 00:30, 8 Ağustos 2010 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kaynak da verildiğine göre silinmesi için bir sebep göremiyorum...--вяí¢αи76ileti 09:31, 8 Ağustos 2010 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.