Uzay Yolu III: Spock'un Peşinde

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uzay Yolu III: Spock'un Peşinde
Star Trek III: The Search for Spock
Star Trek III The Search for Spock film posteri
YönetmenLeonard Nimoy
YapımcıHarve Bennett
YazarHarve Bennett
UyarlamaStar Trek
Gene Roddenberry
Oyuncular
MüzikJames Horner
Görüntü yönetmeniCharles Correll
KurguRobert F. Shugrue
StüdyoParamount Pictures
DağıtıcıParamount Pictures
Çıkış tarih(ler)i1 Haziran 1984 (1984-06-01)
Süre105 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$16 milyon[2]
Hasılat$87 milyon[3]

Star Trek III: The Search for Spock, Harve Bennett tarafından senaryosu yazılan ve yapımcılığı üstenilen, Leonard Nimoy tarafından yönetilen ve Star Trek televizyon dizisine dayanan 1984 Amerikan bilim kurgu filmidir. Star Trek serisinin üçüncü filmidir ve Star Trek II: The Wrath of Khan (1982) ile başlayan ve Star Trek IV: The Voyage Home (1986) ile sona eren üç filmlik hikâye akışının ikinci kısmıdır. Spock'un (Nimoy) ölümünden sonra USS Enterprise'ın mürettebatı Dünya'ya geri döner. James T. Kirk (William Shatner), Spock'ın ruhunun veya katranın Dr. Leonard "Bones" McCoy'un (DeForest Kelley) zihninde olduğunu öğrendiğinde Kirk ve arkadaşları, Spock'ın cesedini ana dünyasına geri döndürmek için hizmet dışı bırakılan USS Atılgan'ı çalarlar. Mürettebat ayrıca, güçlü dünyalaştırma cihazı Genesis'in sırlarını çalmaya kararlı olan Kruge (Christopher Lloyd) liderliğindeki düşman Klingonlarla da mücadele etmelidir.

Paramount Pictures filmi The Wrath of Khan'a gelen olumlu eleştirel ve ticari tepkinin ardından sipariş etti. Nimoy bu filmi yönetti ve bunu yapan ilk Star Trek kadrosu üyesi oldu Yapımcı Harve Bennett senaryoyu sondan başlayıp geriye doğru çalışarak yazdı ve Atılgan'ın yok edilmesinin şok edici bir gelişme olmasını amaçladı.

Bennett ve Nimoy, storyboard'lar ve yeni gemi tasarımları geliştirmek için efekt şirketi Industrial Light & Magic ile işbirliği yaptı; ILM ayrıca filmin birçok özel efekt sekansını da üstlendi. Tek günlük mekan çekimleri dışında film tamamen Paramount ve ILM ses sahnelerinde çekildi. Besteci James Horner önceki filmin temalarını genişletmek için geri döndü.

Spock'ı Aramak 1 Haziran 1984'te başladı Film, gösterime girdiği ilk haftada Kuzey Amerika'daki yaklaşık 2.000 sinemadan 16 milyon doların üzerinde hasılat elde etti. Yurtiçi gişede 76 milyon dolar, dünya çapında ise toplam 87 milyon dolar hasılat elde etti. The Search for Spock'a yönelik eleştirel tepkiler genel olarak olumluydu, ancak önceki filme göre dikkate değer ölçüde daha azdı. Eleştirmenler genel olarak oyuncu kadrosuna, Nimoy'un yönetmenliğine ve karakterlere övgüde bulunurken, eleştiriler olay örgüsüne odaklanma eğilimindeydi; özel efektler çelişkili bir şekilde karşılandı. Roger Ebert, filmi birinci ve ikinci Star Trek filmlerinin tonları arasında bir uzlaşma olarak nitelendirdi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Federasyon Yıldız gemisi Atılgan, Genesis olarak bilinen deneysel bir dünya oluşturma cihazını patlatarak Atılgan'ı yok etmeye çalışan insanüstü Khan Noonien Singh ile yaptığı savaşın ardından Dünya'ya geri döner. Savaştaki kayıplar arasında Amiral James T. Kirk'ün tabutu uzaya fırlatılan ve sonunda Genesis Cihazı tarafından yaratılan gezegene inen Vulcan arkadaşı Spock da vardır. Doktor Leonard McCoy, Earth Spacedock'a vardığında tuhaf davranmaya başlar ve gözaltına alınır. Yıldız Filosu komutanı Amiral Morrow, Atılgan'ı ziyaret eder ve mürettebata geminin hizmet dışı bırakılacağını bildirir; Mürettebata, cihazla ilgili siyasi sonuçlar nedeniyle Genesis hakkında konuşmamaları talimatı verilir.

Kirk'ün oğlu ve Genesis'in geliştirilmesinde önemli bir bilim insanı olan David Marcus (Merritt Butrick) ve Teğmen Saavik (Robin Curtis), Grissom bilim gemisinden Genesis gezegenini araştırırlar. Yüzeyde beklenmedik bir yaşam formu keşfeden Marcus ve Saavik, gezegene taşınır. Genesis Cihazının Spock'u zihni mevcut olmasa da bir çocuk şeklinde dirilttiğini anlarlar. Marcus, Genesis Cihazı'nın geliştirilmesinde kararsız "önmadde" kullandığını, bunun Spock'ın hızla yaşlanmasına neden olduğunu ve gezegenin birkaç saat içinde yok olacağı anlamına geldiğini itiraf eder. Bu sırada Klingon Yırtıcı Kuş'un komutanı Kruge (Christopher Lloyd), Genesis hakkındaki bilgileri ele geçirir Cihazın bir silah olarak potansiyelinin farkına vararak gizlenmiş gemisini Genesis gezegenine götürür, Grissom'u yok eder ve gezegende hayatta kalanları arar.

Spock'ın babası Sarek (Mark Lenard), oğlunun ölümü konusunda Kirk'le yüzleşir. İkili, Spock'ın ölmeden önce katrasını yani yaşayan ruhunu McCoy'a devrettiğini öğrenir. Spock'ın ana gezegeni Vulcan'da dinlenmesi için katrasına ve vücuduna ihtiyacı vardır ve yardım olmazsa McCoy onu taşımaktan ölecektir. Emirlere uymayan Kirk ve subayları, McCoy'u gözaltından çıkarır, USS Excelsior'u devre dışı bırakır ve Spock'ın cesedini almak üzere Genesis gezegenine dönmek üzere Spacedock'tan Atılgan'ı çalarlar.

Genesis'te Klingonlar Marcus, Saavik ve Spock'u yakalar ve Kruge onları sorgulayamadan gemileri Atılgan'ın geldiğini bildirir Kruge, Yırtıcı Kuş'a ışınlanır.

Yörüngede olan insansız Atılgan başlangıçta savaşta üstünlük kazanır, ancak Klingonlar ateşe karşılık verir ve gemiyi devre dışı bırakır. Bunu takip eden çatışmada Kruge, yüzeydeki rehinelerden birinin idam edilmesini emreder. Marcus, Saavik ve Spock'u savunurken öldürülür Kirk ve arkadaşları teslim olmuş gibi davranır ve Atılgan'ın kendini yok etme dizisini etkinleştirerek, Atılgan mürettebatı gezegenin yüzeyine taşınırken Klingon'a binen ekibi öldürür. Yaratılış'ın sırrını vadeden Kirk, Kruge'yi gezegene çeker ve Kruge'nin Kirk'ün mürettebatını Klingon gemisine ışınlamasını sağlar. Genesis gezegeni parçalanırken Kirk ve Kruge yumruk yumruğa kavga eder; Kirk, Kruge'yi uçurumdan lav akışına atarak galip gelir. Kirk ve subayları, Klingon gemisinin kontrolünü ele geçirip Vulcan'a doğru yola çıkarlar.

Orada Spock'ın katrası, fal-tor-pan adı verilen tehlikeli bir prosedürle vücuduyla yeniden birleştirilir. Tören başarılı olur ve anıları parçalanmış olsa da Spock canlı ve sağlıklı bir şekilde dirilir. Kirk'ün yönlendirmesi üzerine Spock, Kirk'ten "Jim" olarak hitap ettiğini hatırlar ve mürettebatı da tanır Arkadaşları sevinçle onun etrafında toplanırlar[4]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana çekimler 15 Ağustos 1983'te başladı.[5] İki gün hariç tüm prodüksiyon, görüntü yönetmeni Charles Correll tarafından Paramount ses sahnelerinde çekildi.[6] The Search for Spock, renkli, yüksek hızlı negatif film stoğu olan Eastman 5294'ü kullanan ilk büyük uzun metrajlı filmlerden biriydi. Film, Correll'e geniş bir pozlama indeksi aralığı seçme konusunda özgürlük tanıdı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "STAR TREK III - THE SEARCH FOR SPOCK (PG)". British Board of Film Classification. 18 Mayıs 1984. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2013. 
  2. ^ Fisher, Bob (April 1984). "Director Leonard Nimoy focuses on 'Star Trek III: The Search for Spock". On Location: The Film and Videotape Production Magazine. 7 (12): 34. 
  3. ^ Eller, Claudia (11 Aralık 1998). "Lower Costs Energize 'Trek' Film Profits". Los Angeles Times. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 
  4. ^ Rioux, Terry Lee (2005). From Sawdust to Stardust: The Biography of DeForest Kelley. Pocket Books. ss. 257-258. ISBN 0-7434-5762-5. 
  5. ^ Okuda, Michael (22 Ekim 2002). Star Trek III: The Search for Spock, Special Collector's Edition: Text commentary. Paramount Pictures. 
  6. ^ Fisher, Bob (April 1984). "Director Leonard Nimoy focuses on 'Star Trek III: The Search for Spock". On Location: The Film and Videotape Production Magazine. 7 (12): 37.