Ukrayna'da LGBT hakları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ukrayna başkenti Kiev'de düzenlenmiş "KyivPride" onur yürüyüşü

Ukrayna'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Özel alanda rıza gösteren iki yetişkin arasındaki ticarî amaçla yapılmayan hemcins cinsel ilişkileri Ukrayna'da yasaldır, ancak Ukrayna toplumunda LGBT bireylere dair hoşgörüsüz tavırlar yaygındır ve karşı cins çiftlerine mevcut olan yasal korunmalar hemcins çiftlerine mevcut değildir.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından ve Ukrayna'nın 1991'de bağımsızlığa kavuşmasından beri Ukrayna'daki LGBT topluluğunun görünürlüğü artmıştır ve topluluk siyasi açıdan daha çok örgütlenmiş durumdadır; ör. Kiev, Odessa, Harkiv ve Krıvıy Rih şehirlerinde LGBT etkinlikleri düzenlenmiştir. Bu etkinlikler, milliyetçi grupların saldırılarına ve hükûmetin iptallerine maruz kalmıştır. Ülkede çoğu insanın Doğu Ortodoks Kilisesi'ne mensup olması, Ukraynalıların LGBT topluluğu üyelerine dair tutumlarını önemli şekilde etkiler. Ortodoks Kilisesi, sık sık "ahlâksızlıkla mücadele etmek" adına LGBT etkinliklerine ve gruplarına karşı çıkmış ve bazen bunlara yönelik şiddetli saldırılar teşvik etmiş. Sonuç itibarıyla, Ukrayna'da birçok LGBT birey, ayrımcılığın veya şiddetli tacizin bir hedefi olmaktan kaçınmak için gerçek cinsel yönelimleri veya cinsiyet kimlikleri hakkında yalan söyleme gereğini hissetiğini ifade etmiştir. Birkaç siyasetçi, sözde "propaganda karşıtı" yasalar uygulayarak LGBT bireylerin ifade ve toplanma özgürlüklerini kısıtlamayı amaçlamıştır.

Pew Research Center'ın 2010'da çeşitli Avrupa ülkelerinde yaptığı bir araştırmada, Ukraynalıların yüzde 28'i LGBT bireylerin özgür ve istedikleri şekilde yaşamaları gerektiğini inandı.[1] 2017'de yapılan bir ankette Ukraynalıların yüzde 56'sı, eşcinsel ve biseksüel bireylerin eşit haklara sahip olmaları gerektiğine inandı; bu, kamuoyu görüşlerinde önemli bir değişimi işaretler.[2] Toplum tutumları, Dünya çapındaki eğilimlere paralel olarak daha hoşgörülü olma sürecindedir. Ukrayna Parlamentosu 2015'te, istihdamda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığı yasaklayan bir yasayı kabul etti; 2016'da ise Ukraynalı memurlar, trans bireylerin geçiş sürecini basitleştirdi ve eşcinsel ve biseksüel erkeklerin kan vermelerine izin verdi. Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyesi olma isteği, LGBT haklarına dair yaklaşımını büyük şekilde etkilemiştir. Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği, LGBT hakları mevzuatı konusunda gözlemlediği 49 Avrupa ülkesi arasında Ukrayna'yı 36. sıraya (yani AB üyeleri olan Litvanya ve Romanya ile benzer bir seviyeye) koydu.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta LGBT rights in Ukraine ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Michael Lipka (12 Aralık 2013). "Eastern and Western Europe divided over gay marriage, homosexuality". Pew Research Center. 15 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2015. 
  2. ^ ILGA-RIWI Global Attitudes Survey 13 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ILGA, Ekim 2017
  3. ^ "Rainbow Europe". rainbow-europe.org. 5 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020.