UEFA kulüp turnuvaları istatistikleri ve rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

UEFA kulüp turnuvaları rekorları, UEFA tarafından düzenlenen kulüp düzeyindeki uluslararası turnuvaların tarihinde yer alan rekorların bir listesidir.

UEFA kulüp turnuvaları şampiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüplere göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüplere göre düzenlenen liste için UEFA kulüp turnuvaları şampiyonları listesi maddesine göz atın.

Ülkelere göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkelere göre düzenlenen liste için UEFA kulüp turnuvaları şampiyonları listesi maddesine göz atın.

Üç büyük UEFA kulüp turnuvasını kazanan takımlar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugüne kadar sadece üç takım UEFA'nın önemli kulüp turnuvaları olan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası/Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Kupası/Avrupa Ligi'nin üçünü birden kazanmıştır.[1][2]

Ayrıca, Juventus kazandığı UEFA Süper Kupası ile dünya üzerinde katıldığı tüm turnuvaları kazanan tek takımdır.[3] Bunun yanında, üç büyük UEFA kulüp turnuvasını kazanan ilk kulüp olduğu için[4] 1988 yılında UEFA tarafından UEFA Plaketi ile ödüllendirilmiştir.[5]

Üç büyük UEFA kulüp turnuvasını kazanan futbolcular listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugüne kadar yalnızca üç futbolcu UEFA'nın önemli kulüp turnuvaları olan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası/Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Kupası/Avrupa Ligi'nin üçünü birden kazanmıştır.[6]

Futbolcu Şampiyonlar Ligi Kupa Galipleri Kupası UEFA Kupası [6]
İtalya Gaetano Scirea 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1977 - Juventus
İtalya Antonio Cabrini 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1977 - Juventus
İtalya Marco Tardelli 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1977 - Juventus
Hollanda Arnold Mühren 1973 - Ajax 1987 - Ajax 1981 - Ipswich Town
İtalya Stefano Tacconi 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1990 - Juventus
İtalya Sergio Brio 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1990 - Juventus
İtalya Luciano Bodini 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1991 - Inter Milano
Hollanda Danny Blind 1995 - Ajax 1987 - Ajax 1992 - Ajax
İtalya Gianluca Vialli 1996 - Juventus 1990 - Sampdoria
1998 - Chelsea
1993 - Juventus
Portekiz Vítor Baía 2004 - Porto 1997 - Barcelona 2003 - Porto

Tüm uluslararası kulüp turnuvalarını kazanan futbolcular listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki tabloda UEFA ve FIFA tarafından düzenlenen tüm uluslararası kulüp turnuvalarını kazanan beş oyuncu gösterilmektedir.[6]

Futbolcu Şampiyonlar Ligi Kupa Galipleri Kupası UEFA Kupası [6] Süper Kupa Kıtalararası Kupa
İtalya Gaetano Scirea 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1977 - Juventus 1984 - Juventus 1985 - Juventus
İtalya Antonio Cabrini 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1977 - Juventus 1984 - Juventus 1985 - Juventus
İtalya Stefano Tacconi 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1990 - Juventus 1984 - Juventus 1985 - Juventus
İtalya Sergio Brio 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1990 - Juventus 1984 - Juventus 1985 - Juventus
Hollanda Arnold Mühren 1973 - Ajax 1987 - Ajax 1981 - Ipswich Town FC 1973 - Ajax 1972 - Ajax
İtalya Luciano Bodini 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1991 - Inter Milano 1984 - Juventus 1985 - Juventus
Hollanda Danny Blind 1995 - Ajax 1987 - Ajax 1992 - Ajax 1995 - Ajax 1995 - Ajax

Tüm UEFA kulüp turnuvalarını kazanan teknik direktörler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugüne kadar yalnızca iki teknik direktör UEFA'nın önemli kulüp turnuvaları olan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası/Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Kupası/Avrupa Ligi'nin üçünü birden kazanmıştır.[6]

Teknik direktör Şampiyonlar Ligi Kupa Galipleri Kupası UEFA Kupası [6]
Almanya Udo Lattek 1974 - Bayern Münih 1982 - Barcelona 1979 - Borussia Mönchengladbach
İtalya Giovanni Trapattoni 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1977; 1993 - Juventus
1991 - Internazionale

Tüm UEFA kulüp turnuvalarında ikinci olan teknik direktörler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugüne kadar yalnızca bir teknik direktör UEFA'nın önemli kulüp turnuvaları olan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası/Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Kupası/Avrupa Ligi'nde finale çıkmış fakat hiç şampiyon olamamıştır.[6]

Teknik direktör Kupa Galipleri Kupası UEFA Kupası [6] Şampiyonlar Ligi
Fransa Arsène Wenger 1992 - Monaco 2000 - Arsenal 2006 - Arsenal

Tüm uluslararası kulüp turnuvalarını kazanan teknik direktörler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki tabloda UEFA ve FIFA tarafından düzenlenen tüm uluslararası kulüp turnuvalarını kazanan bir teknik direktör gösterilmektedir.[6]

Teknik direktör Şampiyonlar Ligi Kupa Galipleri Kupası UEFA Kupası [6] Süper Kupa Kıtalararası Kupa
İtalya Giovanni Trapattoni 1985 - Juventus 1984 - Juventus 1977; 1993 - Juventus
1991 - Internazionale
1984 - Juventus 1985 - Juventus

UEFA kulüp turnuvalarında en çok forma giyen futbolcular[değiştir | kaynağı değiştir]

# Ülkesi Futbolcu Oynadığı Gol %Gol İlk sezonu Oynadığı kulüpler
1  İtalya Paolo Maldini 168 3 0.02 1985 Milan
2  Hollanda Clarence Seedorf 147 15 0.10 1993 Ajax, Sampdoria, Real Madrid, Internazionale, Milan
3  İspanya Raúl 141 70 0.49 1995 Real Madrid, Schalke
4  Almanya Oliver Kahn 141 0 0.00 1993 Karlsruhe, Bayern Münih
5  Brezilya Roberto Carlos 141 20 0.14 1995 Internazionale, Real Madrid, Fenerbahçe
6  Portekiz Luís Figo 140 28 0.20 1991 Sporting CP, Barcelona, Real Madrid, Internazionale
7  Fransa Thierry Henry 139 59 0.43 1995 Monaco, Arsenal, Barcelona
8  Arjantin Javier Zanetti 134 4 0.03 1995 Internazionale
9  Galler Ryan Giggs 133 27 0.20 1991 Manchester United
10  Norveç Roar Strand 133 20 0.15 1989 Rosenborg
Kalın = Aktif futbolun içerisinde.

UEFA kulüp turnuvalarında en çok gol atan futbolcular[değiştir | kaynağı değiştir]

# Ülkesi Futbolcu Gol Oynadığı %Gol İlk sezonu Oynadığı kulüpler
1  İspanya Raúl 70 141 0.49 1995 Real Madrid, Schalke
2  İtalya Filippo Inzaghi 70 112 0.63 1995 Parma, Juventus, Milan
3  Ukrayna Andriy Şevçenko 64 130 0.49 1994 Dinamo Kiev, Milan, Chelsea, Milan, Dinamo Kiev
4  Almanya Gerd Müller 62[7] 69 0.91 1967 Bayern Münih
4  Hollanda Ruud van Nistelrooy 62 88 0.70 1998 PSV, Manchester United, Real Madrid, Hamburg
6  İsveç Henrik Larsson 59 106 0.55 1996 Feyenoord, Celtic, Barcelona, Manchester United, Helsingborg
7  Fransa Thierry Henry 59 139 0.42 1996 Monaco, Arsenal, Barcelona
8  Portekiz Eusébio 54[8] 73 0.73 1961 Benfica
9  İtalya Alessandro Del Piero 53 126 0.42 1995 Juventus
10  Arjantin
 İspanya
Alfredo di Stéfano 50 60 0.83 1955 Real Madrid
Kalın = Aktif futbolun içerisinde.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Un dilema histórico". El Mundo Deportivo's Historical Archive. 20 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2003. 
  2. ^ "El Barça, gran atracción del sorteo". El Mundo Deportivo's Historical Archive. 19 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 1992.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  3. ^ "List of European official clubs' cups and tournaments". uefa.com. 31 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2006. 
  4. ^ The major European competitions are the European Champion Clubs' Cup (or simply European Cup), the (now-defunct) UEFA Cup Winners’ Cup and the UEFA Cup, a feat achieved by only two other clubs since: Ajax in 1992 and Bayern Munich in 1996.
  5. ^ "Tutto inizio' con un po' di poesia". Gazzetta dello Sport's Historical Archive. 24 Mayıs 1997. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b c d e f g h i j The European Fuar Şehirleri Kupası (1958-1971) is not included in this list because is not recognised as official European competition by UEFA. See: "History of the UEFA Kupası". uefa.com. 27 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Ağustos 2006.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım). The Intertoto Cup, competition per clubs recognised by the main football organisation in Europe since 1995, is not included in this list. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "cups" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "cups" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "cups" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  7. ^ Gerd Müller has made 7 goals in Fuar Şehirleri Kupası, but that fact is not recognised by UEFA in its official statistics.
  8. ^ Eusébio has made 4 goals in Fuar Şehirleri Kupası, but that fact is not recognised by UEFA in its official statistics.