Tomarcahüyüğü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.39, 30 Kasım 2016 tarihinde II. Niveles (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17879412 numaralı sürüm (düzenleme, yazış şekli: tarafindan → tarafından AWB ile)
Tomarcahüyüğü
Harita
Yozgat
Yozgat
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlYozgat
İlçeSarıkaya
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2011)
 • Toplam80
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0354
Posta kodu66650
Resmî site
[1]

Tomarcahüyüğü, Yozgat ilinin Sarıkaya ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Tarihi Köyün 1877 yıllında 93 Harbi öncesinde Ardahan ilinin Hanak ilçesinin eski adı Aşağı Dikan şimdiki adı Alaçam olan beldesinden gelen AHISKA Türkleri tarafından kurulduğu bilinmektedir.Hanakın diğer köylerinden de gelenler olmuştur.vardosan gibi. Bu sebeple köy halkı çevre köy sakinlerince "muhacir" olarak adlandırılmaktadır.

KÖYÜN ÖNDE GELENLERİ

Azmi SEDEF

Kamil-Sati oglu 1933 yılı Domarca Koyu doğumlu olup Lutfu efendinin kizi Neziha (Temel) hanim ile evlidir. (esi neziha hanim 28.02.2014 yilinda vefaat etmistir).İyi bir aile babasi olarak ve ayni zamanda hayirsever kisiligi ile taninan azmi bey, 6 çocuk ve 12 torun sahibi olup halen yaşamını Ankara ili Etlik semtinde surdurmektedir. Çocuklarının ismi büyükten küçüğe sirasiyla, Kâzım SEDEF, Ayhan SEDEF, Orhan SEDEF, Erdal SEDEF, M.SEDEF ve H.SEDEF'dir.

Nizamettin KOÇ

1939 yılında doğdu. Mesleği elektirikçi. 9 çocuk sahibi. Hayatında ailesi ön planda olup köye örnek bir vatandaş oldu. Günümüzde tomarca köyünde yaşamını sürdürmektedir.

Kültür

Köyün yemek kültürü ağırlıklı olarak hamur işi yemeklerden oluşur. Köyde taş tandırlarda pişirilen, oldukça leziz tandır ekmeği pişirilip, tüketilmektedir. Ayrıca başlıca etnik lezzetleri, hinkal, velibağı, pişi, arabaşı, kete, haside, haçapur, kaz kavurması bulunmaktadır.

Coğrafya

Yozgat iline 86 km, Sarıkaya ilçesine 8 km uzaklıktadır.şirin bir muhacir köyüdür.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2015 65
2012 92
2007 124
2000 141
1997 109

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde en çok buğday yetiştirilir ve ilçesi Sarıkaya ve civar köylerle ticaret yapilir.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynaklar

Dış bağlantılar

Şablon:Portal