Tom yam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tom yam
Ülke(ler)Tayland[1]
TürüÇorba
TipiÖğle yemeği
Servis şekliSıcak
Ana malzemelerEt suyu, limon otu, kaffir
misket limonu yaprağı,
havlıcan, misket limonu
suyu, balık sosu, pul biber

Tom yam (Taycaต้มยำ), genellikle karidesle pişirilen bir tür sıcak ve ekşi Tay çorbasıdır.[2]

"Tom yam" kelimeleri iki Tayca kelimeden türetilmiştir. Tom kaynatma sürecini ifade ederken, yam "karışık" anlamına gelmektedir. Tom yam, et suyunda cömertçe kullanılan kokulu baharatlar ve otlar ile kendine özgü sıcak ve ekşi tatları ile karakterize edilmektedir. Çorba, ayrıca limon otu, kaffir misket limonu yaprağı, havlıcan, limon suyu, balık sosu ve ezilmiş kırmızı biber gibi taze malzemelerle yapılmaktadır. Tom yam baharatı, kaffir misket limonu yaprağı ve kırmızı biber içeriği nedeniyle potansiyel bir fonksiyonel gıda ve doğal bir antimikrobiyal olarak araştırılmıştır.[3]

Ticari tom yam ezmesi, tüm bitki bileşenlerinin ezilmesi ve derin yağda kızartılması, ardından baharat ve diğer koruyucu bileşenlerin eklenmesiyle yapılır. Macun şişelenir veya paketlenir ve dünya çapında satılır. Macunla tatlandırılmış Tom yam, taze bitki içerikleriyle yapılandan farklı özelliklere sahip olabilmektedir. Çorba genellikle karides, tavuk veya domuz eti gibi etleri içerir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tom Yum Gai – Suwanee's Kitchen". Chiang Rai Times. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 
  2. ^ "Tom Yam Kung : Not only tasty but with medicinal properties - Thiaways". thaiwaysmagazine.com. 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 
  3. ^ Siripongvutikorn, Sunisa; Thummaratwasik, Paiboon; Huang, Yao-wen (Haziran 2005). "Antimicrobial and antioxidation effects of Thai seasoning, Tom-Yum". LWT - Food Science and Technology (İngilizce). 38 (4). ss. 347-352. doi:10.1016/j.lwt.2004.06.006. 16 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]