The Forest (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Forest
GeliştiriciEndnight Games
YayımcıEndnight Games
TasarımcıAnna Terekhova
MotorUnity
PlatformlarMicrosoft Windows
PlayStation 4
ÇıkışWindows
30 Nisan 2018
PlayStation 4
6 Kasım 2018
TürHayatta kalma oyunu
ModlarTek oyunculu, Çok oyunculu

The Forest Endnight Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir hayatta kalma video oyunudur. Oyun, ana karakter Eric Leblanc ve oğlu Timmy'nin uçak kazasıyla ormanlık bir yarımadaya düşmesini ve adadan kurtulma çabasını konu alıyor. Oyun, birinci şahıs perspektifinden oynanan açık bir dünya ortamında, belirli görevler veya görevler olmadan doğrusal bir oynanışa sahiptir ve oyuncuyu hayatta kalma kararlarını vermesi gerekmektedir. Dört yıllık erken erişim beta aşamasının ardından, oyun Nisan 2018'de Microsoft Windows ve Kasım 2018'de PlayStation 4 için piyasaya sürüldü.[1] 2018'in sonuna kadar beş milyondan fazla sattı. Serinin bir sonraki oyunu Sons of the Forest 23 Şubat 2023 tarihinde piyasaya sürülmüştür.[2]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular The Forest'ta Eric LeBlanc'ı kontrol ederler ve bir uçak kazasından sonra kaçırılan oğlu Timmy'yi bulmak için ormanlık bir yarımadada barınak, silah ve diğer hayatta kalma araç-gereçleri oluşturarak hayatta kalmalıdır. Adada, çeşitli hayvanlarla birlikte, yüzeydeki köylerde ve yarımadanın altındaki mağara sisteminde yaşayan ve çoğunlukla gece ortaya çıkan bir "mutant yamyam" kabile mevcuttur. Oyuncuya her zaman düşmanca davranmasalar bile çoğunlukla agresiftirler ve bu özellikleri gece vakitlerinde daha şiddetlidir.[3]

Geliştiriciler oyuncuların, adadaki mutant kabilenin oyuncunun dostu mu yoksa düşmanı mı olduğunu sorgulamasını istedi.[3] Örneğin, yamyamlar oyuncu ile ilk karşılaştıklarında saldırıya geçmekte tereddüt edip oyuncuyu uzaktan gözlemleyebilir veya heykel yoluyla oyuncu ile iletişim kurmaya çalışabilir ve oyuncunun kamp alanının çevresine devriyelerini gönderebilir. Yamyamlar ateşten korkarlar, bazen yakınlarda bir kamp ateşi veya meşale varsa oyuncuya yaklaşmaktan kaçınırlar. Belirlenmiş bir görev olmamasına rağmen, oyunda isteğe bağlı bir sonuç vardır.[4]

Oyuncu oyunda ilerledikçe ve orman yüzeyinin altındaki mağaraları araştırdıkça, deforme olmuş bebekler ve birkaç ekstra uzantıya sahip mutantlar da dahil olmak üzere giderek tuhaflaşan ve güçlenmiş olan mutasyonlarla karşılaşacak. Oyunda ayrıca gündüzleri barınak ve tuzak inşa etmenize, hayvanları avlayıp malzemeleri toplamanıza; geceleri ise mutantlara karşı kendinizini savunmanıza olanak sağlayan bir gece-gündüz döngüsüne sahiptir.[5]

Oyuncu, hayatta kalma hakkında birçok yararlı ipucu ve bilgi içeren bir hayatta kalma rehber kitabına sahiptir. Hayatta kalma rehberi çok önemlidir, çünkü oyuncunun hayatta kalmasına yardımcı olabilecek çeşitli yapıların planlarını oluşturabilmesini sağlar. Oyuncu belirli bir yapı inşa etmeyi seçebilir ve daha sonra bu yapıyı dünyaya yerleştirmek için belirli bir yer seçebilir. Plan yerleştirildikten sonra, oyuncunun belirli bir yapıyı tamamlamak için çubuk, kaya, kütük vb. gerekli kaynakları toplaması gerekir. Oyuncu hayatta kalma rehberindeki çeşitli yapılar ve binalar arasından seçim yapabilir. Bunlar arasında temel hayatta kalma barınakları, ahşap kabinler, ağaç evler, ağaç platformları ve oyuncunun boyut, şekil ve pozisyon açısından değiştirebileceği özel tasarlanmış yapılar bulunmaktadır. Oyuncunun inşa edebileceği barınakların birçoğu, mevcut ilerlemenizi kayıt edebilmenize olanak sağlıyor. Aslında, oyunda otomatik kaydetme özelliği olmadığından, mevcut ilerlemenizi kaydedilebileceğiniz tek yöntem budur. Hayatta kalma rehberi, yarımadadaki hayvanlar ve bitkiler hakkında da bilgi verir. Oyuncu daha önce bilinmeyen bir hayvan veya bitki türüyle karşılaştığında rehbere yeni bir içerik eklendiği görülür. Rehber ayrıca, oyuncuya bir barınak inşa etmesi veya farklı mağaraları keşfetmesi gibi genel görevleri belirten bir "yapılacaklar listesi" de içerir.

Oyunun hemen hemen her anında erişilebilen bir envanter vardır. Toplanabilen herhangi bir öğe envanterde saklanır. Envantere yerleştirilebilecek öğeler arasında araçlar, silahlar, hayvan etleri, kürkler ve deriler, bitkiler ve çiçekler, bir harita, bir pusula ve diğer şeyler bulunur. Ayrıca envanter kullanılarak craft işlemi yapılabilir. Craft, oyuncunun farklı materyalleri ve bileşenleri faydalı öğelere ve araçlara birleştirmesiyle ortaya çıkar. Örneğin, basit bir balta yapmak için oyuncunun bir sopa, bir kaya ve ip toplaması ve envanterde bu üç öğeyi birleştirmesi gerekir. Gerekli öğeler toplanıp yerleştirildikten sonra, belirli bir araç / silah craft edebileceğini gösteren bir dişli simgesi görünür.

Oyuncular, ekranlarının sağ alt kısmında bir HUD ekranına sahiptir. HUD, oyuncunun sağlık, enerji, dayanıklılık, açlık ve susuzluk seviyelerini gösterir. Mevcut dayanıklılık miktarı doğrudan oyuncunun enerji miktarı ile ilgilidir. Açlık, bir mide şeklinde bir simge ile gösterilirken, susuzluk simgesi bir su damlacığı şeklinde gösterilir. Su, adadaki birçok göl ve nehir ile elde edilebilir, ancak bunların çoğu kirlidir ve oyuncuya zarar verebilir. Kirli suyu saflaştırmak için kaynatmanız gerekir. Su için başka bir seçenek, bir kaplumbağa kabuğunda yağmur suyunu toplamak olacaktır. Yiyecekler çeşitli hayvanlardan, bitkilerden ve hatta yamyamlardan elde edilebilir.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

The Forest, The Descent ve Cannibal Holocaust gibi kült filmlerden ve Don't Starve[5][6] gibi video oyunlarından ilham aldı ve 2013 yılında Steam Greenlight'ın bir parçası olarak kabul edildi.[7] Kanada merkezli geliştirici firma Endnight Games, Disney'in oyun için bir ilham kaynağı olduğunu ve tüm oyunun tamamen "karanlık ve iç karartıcı" olmasını istemediklerini söyledi.[5] Çok oyunculu mod seçeneği ekledikten sonra ekip, oyunun DayZ ve Rust gibi devasa çok oyunculu oyun hissinden uzak durmak istediklerini belirtti.[4][5]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, erken erişim süresi boyunca olumlu karşılandı.[10][11] Nisan ayından Kasım 2018'e kadar Microsoft Windows'ta 5.3 milyondan fazla sattı.[12] Bu başarılarından ötürü devam oyunu Sons of the Forest 2023'te yayınlandı.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Savage, Phil (28 Mayıs 2013). "The Forest interview: survival, horror and the VR wilderness". PC Gamer. 24 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2014. 
  2. ^ Matulef, Jeffrey (13 Ocak 2014). "Ambitious open-world horror game The Forest detailed". Eurogamer. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2014. 
  3. ^ a b Savage, Phil (28 Mayıs 2013). "The Forest interview: survival, horror and the VR wilderness". PC Gamer. 24 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2014. 
  4. ^ a b Matulef, Jeffrey (13 Ocak 2014). "Ambitious open-world horror game The Forest detailed". Eurogamer. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2014. 
  5. ^ a b c d Robertson, John (29 Ocak 2014). "The Forest: survival, horror and the guilt of killing – interview". VG247. 2 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2014. 
  6. ^ Matulef, Jeffrey (8 Mayıs 2013). "First-person open-world survival horror game The Forest looks brilliant". Eurogamer. 18 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2014. 
  7. ^ Savage, Phil (11 Kasım 2013). "The Forest trailer shows continued survival, panicked combat and questionable effigies". PC Gamer. 18 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2014. 
  8. ^ "The Forest for PC Reviews". Metacritic. CBS Interactive. 9 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2019. 
  9. ^ "The Forest for PlayStation 4 Reviews". Metacritic. CBS Interactive. 13 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2019. 
  10. ^ Jeffrey Matulef (8 Mayıs 2013). "First-person open-world survival horror game The Forest looks brilliant • Eurogamer.net". Eurogamer.net. 18 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2014. 
  11. ^ "The Forest early look: scavenging and survival in a land of clever cannibals - PC Gamer". PC Gamer. 13 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2014. 
  12. ^ McAloon, Alissa (5 Kasım 2018). "Horror survival game The Forest has sold over 5.3 million copies". Gamasutra. UBM TechWeb. 11 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2018. 
  13. ^ Chalk, Andy. "Sons of the Forest is a demon-hunting sequel to the 'terrifying' survival game The Forest". PC Gamer. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]