Cehenneme Bir Adım

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cehenneme Bir Adım
The Descent
YönetmenNeil Marshall
YapımcıChristian Colson
SenaristNeil Marshall
StüdyoCelador Films
Northmen Productions
DağıtıcıPathé
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i21 Nisan 2006 (2006-04-21) (Türkiye)
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe£3.5 million[1]
Hasılat$57.1 million[2]

Cehenneme Bir Adım (özgün adı: The Descent) Neil Marshall'ın yönettiği 2005 Britanya yapımı korku filmidir. Film katıldıkları bir mağara keşfi sırasında yeraltında kısılı kalan bir grup kadının hikâyesini anlatır. İnsanbenzeri yaratıkların saldırısına uğrayan, kadınlar hayatta kalmaya ve mağaradan kaçmaya çalışırlar.

Filmin çekimleri Birleşik Krallık'ta yapıldı; dış mekân çekimleri Buckinghamshire'daki Ashridge Park'ta ve iç mekan çekimleri Londra yakınlarındaki Pinewood Studios'da kurulan bir sette yapıldı. Film yapımcıları gerçek mağarada çekim yapmanın çok tehlikeli olduğunu ve fazla zaman kaybettireceğini düşündüklerinden, çekimlerin bu kısmı Pinewood'da inşa edilen bir mağarada yapıldı. Cehenneme Bir Adım 8 Temmuz 2005'te Birleşik Krallık'ta ve daha sonra 4 Ağustos 2006'da ABD'de gösterime girdi.

Yaratık tasarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde grup yapım ekibinin crawlers olarak isimlendirdiği yaratıklarla karşılaşırlar. Marshall bu yaratıkları yeraltında yaşayan mağara adamları olarak tanımlıyor. Yönetmen yaratıkları "binlerce yılda bu çevrede evrimleştiler. Mağarada yaşamaya mükemmel bir şekilde adapte oldular. Görme yeteneklerini kaybettiler, duyma ve koku alma duyuları güçlü ve zifiri karanlıkta kusursuz bir şekilde faaliyette bulunuyorlar. Uzman tırmanıcılar, herhangi bir kaya yüzüne çıkabilirler. Bu onların dünyası." şeklinde açıklıyor.[3]

Fikir[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetmen Neil Marshall önce filmde de olduğu gibi karanlık bir mağara seçti ardından "kadınların peşine düşecek, insana benzeyen ama çok da benzemeyen" dediği yaratıkları eklemeye karar verdi.[4] Yaratıklar karanlıkta evrimleşmiş ve mağarayı hiçbir zaman terketmemiş mağara adamları alarak tarif edildi. Yönetmen yaratık kolonisine anneler ve çocukları da ekledi ve kendisini "bu bir koloni ve onları klasik canavarlar şeklinde yapmaktan çok daha inandırıcı. Tamamı erkek olsaydı hiçbir anlamı olmazdı, bu yüzden onlar için daha gerçekçi bir ortam yaratmak istedim. Bu çok vahşi, ilkel türün yer altında yaşamasını ancak insan olmalarını istedim. Onların yaratık olmasını istemedim, çünkü insanlar en korkunç şeylerdir." sözleriyle açıkladı.[5]

Yaratıklar makyaj sanatçısı Paul Hyett tarafından tasarlandı.[6] Yapım tasarımıcısı Simon Bowles crawler geniş gözlü ve canavar görünümlü şekilde başlayan tasarımın zamanla daha insansı görünüme doğru kaydığını belirtti. Yaratıkların teni başlangıçta fosforesan görünümündeydi, ancak çok parlak etki bırakması ve karartılmış sette fazla yansıma yapması sebebiyle ten rengi gölgelerle karıştırılarak düzeltildi.[7]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Descent". Future Movies. 12 Ekim 2006. 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2018. 
  2. ^ "The Descent (2006)". Box Office Mojo. 12 Ekim 2006. 18 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2012. 
  3. ^ Millar, John (3 Temmuz 2005). "Millar's movie: Shauna loved working in dark". Sunday Mail. Trinity Mirror. 
  4. ^ Moore, Roger (10 Ağustos 2006). "Secrets unearthed: Spelunking with Neil Marshall". Orlando Sentinel. Tribune Company. 
  5. ^ Morrison, Nick (7 Temmuz 2005). "Descent into hell". The Northern Echo. Newsquest. 
  6. ^ Jones, Alan. "The Darker Depths of The Descent 2". Fangoria. Starlog Group. 22 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2008. 
  7. ^ Williams, David E (Eylül 2006). "Creepy crawlers". American Cinematographer. Cilt 87 (9 bas.). American Society of Cinematographers. ss. 18,20,22,24.