Testere (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Testere
Saw
YönetmenJames Wan
YapımcıGregg Hoffman
Oren Koules
Mark Burg
SenaristLeigh Whannell
Hikâye (eser)James Wan
Leigh Whannell
OyuncularLeigh Whannell
Cary Elwes
Danny Glover
Ken Leung
Shawnee Smith
Tobin Bell
Dina Meyer
Michael Emerson
MüzikCharlie Clouser
DağıtıcıLion Gates Film
TürüGerilim
Korku
Polisiye
Aksiyon
Yapım yılı2004, ABD
Süre102 dakika
Dilİngilizce
Bütçe1,2 million $
Hasılat103.096.345 $ milyon
Devam filmiTestere 2

Testere (Özgün adı: Saw), 2004 yılı yapımı bir psikolojik gerilim filmidir. James Wan tarafından yönetilmiş, James Wan ve Leigh Whannell tarafından yazılmıştır.

İlk olarak, Sundance Film Festivali'nde, Ocak 2004'te gösterildi, 29 Ekim 2004'te vizyona girdi. Devam filmi Testere II 28 Ekim 2005 ve diğer devam filmi Testere III 27 Ekim 2006'da vizyona girdi. Testere serisinin bir sonraki devam filmi Testere IV'ün çekimleri 30 Mayıs 2007 itibarıyla sona erdi. Film 26 Ekim 2007 tarihinde vizyona girdi. Yönetmen koltuğunda yine Darren Lynn Bousman oturdu. Tobin Bell tekrar Jigsaw rolüyle kamera karşısına geçti. Testere hayranları serinin 4. filminden de kafalarında birçok soru işareti ile ayrıldı. Bu sorulara cevap bulabilmek umuduyla serinin devamının çıkmasını beklediler. Testere V 24 Ekim 2008'de gösterime girdi. Büyük ilgi gören bu serinin 6. filmin Testere VI'da da insanlar ölümle burun buruna geliyor ve oyunun taşları yerine oturuyor. Bu film 23 Ekim 2009'da vizyona girdi.Yapımcılar Testere XII'ye kadar isim hakkını almış durumdadır. Testere VII, 3D teknolojisi kullanılarak çekildi. 22 Ekimde sinemalarda vizyona girdi.

Ayrıca filmin yeni nesil konsol ve bilgisayar oyunu mevcuttur.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğrafçı Adam Stanheight, ayak bileği bir boruya zincirlenmiş halde bir küvette uyanır. Odanın karşısında onkolog Dr. Lawrence Gordon vardır. Odanın tam ortasında ise bir tabanca ve mikro kaset kaydedici tutan intihar etmiş bir adamın cesedi vardır. Stanheight ve Gordon ceplerinde bir kaset bulur ve Stanheight kayıt cihazını alır. Stanheight'ın kaseti onu kaçmaya çağırırken, Gordon ona Stanheight'ı saat altıda öldürmesini, yoksa karısı Alison ve kızı Diana'nın öldürüleceğini söyler. Stanheight tuvaletin içinde iki demir testere içeren bir çanta bulur. Her iki kurban da zincirlerini kesmeye çalışırlar ama Stanheight'ın testeresi kırılır. Gordon, testerelerin ayakları için tasarlandığını fark eder ve onları tutsak edenlerin seri katil Jigsaw olduğunu anlar.

Oyuncular, karakterler ve Türkçe seslendirmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]