Technical (araç)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birinci Libya İç Savaşı sırasında monte edilmiş FN MAG'a sahip bir Zhongxing Grand Tiger technical'i

Amerika Birleşik Devletleri askerî deyimiyle standart dışı taktik aracı (NSTV) olarak bilinen technical, hafif doğaçlama bir savaş aracıdır; tipik olarak açık arkalı sivil bir kamyonet veya Küçük ve hafif silahları ve ağır silahları monte etmek üzere değiştirilmiş dört tekerlekli bir araçtır. Makineli tüfek, otomatik el bombası fırlatıcı, uçaksavar makineli topu, döner top, tanksavar, tanksavar silahı, ATGM, havan, çok namlulu roketatar, geri tepmesiz tüfek veya başka bir destek silahı (biraz hafif askerî silahlı kamyon veya potansiyel olarak kundağı motorlu bir silah gibi), vb.

Böyle bir aracı tanımlayan technical terimin, 1990'ların başındaki Somali İç Savaşı sırasında Somali'de ortaya çıktığına inanılıyor. Özel güvenlik getirmesi yasaklanan sivil toplum kuruluşları, " technical yardım hibesi" olarak tanımlanan parayı kullanarak, personelini korumak için yerel silahlı kişiler kiralamıştır. Sonunda bu terim, silahlı adamları taşıyan her türlü aracı kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Ancak Michael Maren, terimin ilk kez 1980'lerde Somali'de, Sovyet silah üreticisi Tekniko'nun mühendislerinin, Somaliland Bağımsızlık Savaşı sırasında Somali Ulusal Hareketi için araçlara silahlar monte etmesinden sonra kullanıldığını söyleyen Michael Maren tarafından alternatif bir açıklama yapılıyor. Technical'lere aynı zamanda savaş vagonları ve savaş arabaları da denilmektedir.

Genellikle erkek savaş ağalarının algılanan gücü ve karizmasına odaklanan düzensiz ordular arasında, technical'lerin prestiji güçlüdür. Bir makaleye göre, "Technical, Somali'nin güneyindeki en önemli güç sembolüdür. Arkasında büyük tripod makineli tüfeklerin monte edildiği küçük bir kamyondur. Bir savaş ağasının gücü, bu araçlardan kaç tanesine sahip olduğu ile ölçülür." Technical'ler, amaca yönelik savaş araçları tedarik edebilen, iyi finanse edilen ordular tarafından yaygın olarak kullanılmaz, çünkü technical'lerin dayandığı sivil araçlar, mürettebata ve yolculara çok fazla zırh koruması sağlamaz.

Technical'ler geleneksel hafif süvarilerin boşluğunu dolduruyor. En önemli varlıkları hız ve hareket kabiliyetinin yanı sıra otomatik ateş ve hafif birlik konuşlandırması ile beklenmedik yönlerden saldırı yapma yetenekleridir. Dahası, Toyota Hilux gibi araçların güvenilirliği, karadaki geleneksel bir ordunun onarımla ilgili altyapısından yoksun olan kuvvetler için faydalıdır. Ancak doğrudan çatışmalarda tanklar veya diğer zırhlı savaş araçları gibi daha ağır araçlarla eşleşemezler ve uygun bir ordunun hava desteğine karşı çoğunlukla çaresizdirler.

Rusya ve Ukrayna'da technical'lere genellikle Birinci Dünya Savaşı ve Rus İç Savaşı'ndan kalma atlı makineli tüfek platformlarına atıfta bulunan Taçanka adı verilir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika harekâtı sırasında silahlı ciplerdeki "L" Müfrezesi SAS
ABD Deniz Piyadeleri, 1980'lerde Deniz Piyadeleri Hava Kara Muharebe Merkezi'nde yapılan bir eğitim tatbikatı sırasında bir jipten TOW füzesi fırlatıyor

Prototipler ve erken kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Hafif doğaçlama savaş araçlarının tarihi, otomobillerin ilk kullanımına ve Doğu Avrupa ve Rusya'da atlı taçankalara monte edilen makineli tüfeklere kadar uzanır. Birinci Dünya Savaşı'nda Papeete Bombardımanı sırasında Fransızlar, şehrin savunmasını güçlendirmek için birkaç Ford kamyonunu 37 mm'lik toplarla silahlandırmıştır. İspanya İç Savaşı sırasında, doğaçlama kundağı motorlu silahlar görevi görecek şekilde sahra silahları kamyonlara sabitlenirken, kamyonlara çelik plakalar takılarak doğaçlama zırhlı arabalar üretilmiştir.

SAS'ın ağır silahlı Land Rover'ları kullanımı, Zufar Ayaklanması'nda Seri 1 Land Rover'ları ve daha sonra Seri 11A 1968 Land Rover'ları kullanmalarıyla savaş sonrasında da devam etmiştir. SAS, çölde mükemmel kamuflaj sağladığı tespit edildiğinden Land Rover'larını pembeye boyamıştır ve onlara 'Pembe Panterler' veya Pinkie'ler takma adı verilmiştir. SAS ayrıca Körfez Savaşı sırasında daha modern bir Land Rover Çöl Devriye Aracı'nı (DPV) kullanmıştır.

Batı Sahra[değiştir | kaynağı değiştir]

Technical'leri kullanma taktiklerine, Polisario Cephesi'nin silahlı kanadı olan Sahrawi Halk Kurtuluş Ordusu öncülük etmiştir ve Cezayir'in Tinduf kentindeki karargahtan Moritanya'ya (1975-79) ve Fas'a (1975'ten günümüze) karşı bağımsızlık için savaşmıştır. Cezayir, sömürge öncesi dönemdeki Sahra kabile baskınlarını (gazileri) hatırlatarak, rakiplerinin daha az çevik konvansiyonel ordularına karşı uzun menzilli çöl baskınlarında başarıyla kullanan Sahra gerillalarına silah ve Land Rover'lar sağlamıştır. Polisario daha sonra daha ağır ekipmanlara erişim sağlamıştır ancak dört tekerlekten çekişli araçlar hâlâ cephaneliklerinin temelini oluşturuyor.

Fas ordusu hızla stratejisini değiştirmiştir ve Faslı birimlerin verimliliğini kanıtladığı geniş çölde Polisario'nun hızına ve vur-kaç stratejilerine meydan okumak için technical'lerini kullanarak atlı birimler oluşturmuştur.

Çad-Libya çatışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana madde: Toyota Savaşı

1987'de technical donanıma sahip Çadlı birlikler, ağır mekanize Libya ordusunu Aozou Şeridi'nden sürmüştür. Araçlar, Fada Muharebesi'ndeki zaferde etkili olmuştur ve askerî üslere baskın yapmak için Libya'ya 150 km'den (93 mil) fazla sürülmüştür. Bu hafif araçların, 100 km/saatin üzerindeki hızlarda kullanıldığında, mayınları patlatmadan, tanksavar mayın tarlalarından geçebildiği keşfedilmiştir. Araçlar o kadar meşhur olmuştu ki, 1984'te Time, çatışmanın ilk aşamalarını "Büyük Toyota Savaşı" olarak adlandırmıştır.

Toyota Savaşı, doğaçlama araçlarla donatılmış gücün, özel olarak üretilmiş savaş araçlarıyla donatılmış güce üstün gelmesi açısından alışılmadık bir durumdu. Fransa tarafından sağlanan MILAN tanksavar güdümlü füzeleri Çad'ın başarısının anahtarıydı; Libya kuvvetleri ise zayıf konuşlandırılmış ve organize edilmişti.

Kuzey İrlanda Sorunu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey İrlanda'daki çatışma boyunca (1960'lar-1998), Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA), araçlara, özellikle de kamyonetlere ve kamyonlara otomatik silahlar, ağır makineli tüfekler ve ayrıca doğaçlama havan topları yerleştirmiştir. Bazen araçlar kaynaklı plakalar ve kum torbalarıyla zırhlanıyordu. IRA, el yapımı havanları taşımak ve ateşlemek için traktörler ve römorklar ile çitleri ve dikenli telleri yıkmak ve güçlendirilmiş güvenlik üslerine girmek için ağır ekipmanlar kullanmıştır. Doğaçlama alev püskürtücüler genellikle traktörle hedeflerine çekilen değiştirilmiş gübre serpme makineleriydi.

Somali İç Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

UNOSOM II misyonu sırasında Mogadişu'da bir technical

Technical'ler 1990'lardaki Somali İç Savaşı'nda ve Somali Savaşı'nda (2006–2009) önemli bir rol oynamıştır. Somali Demokratik Cumhuriyeti'nin çöküşünden önce bile, M2 Browning makineli tüfekleri takılı kamuflajlı Toyota kamyonetleri 1980'lerde Somali askerî geçit törenlerinde görünmüştür. Siad Barre rejiminin yıkılması ve Somali Ulusal Ordusu'nun (SNA) çöküşünden sonra, herhangi bir Somali kuvvetinin zırhlı savaş araçlarını sahaya sürmesi nadir görülen bir durumdu. Ancak technical'ler çok yaygındı.

Somalili grup lideri Mohamed Farrah Aidid, Eylül 1995'te Baydabo'yu ele geçirmek için 30 technical ve 600 milis kuvveti kullanmıştır. 1996 yılındaki ölümünün ardından cenazesinin Toyota pickup ile cenazesine taşındığı bildirilmiştir.

Ağır silahlara yatkınlıklarını ve askerî ödül olarak değerlerini kanıtlayan İslami Mahkemeler Birliği (ICU), 2006 yılında İkinci Mogadişu Muharebesi'nde savaş ağası Abdi Qeybdid'in milislerinin yenilgiye uğratılması sırasında 30 "savaş arabası" ele geçirmeyi başarmıştır. O Eylül ayında, Kismayo'yu Juba Vadisi İttifakı güçlerinden almak için 130 technical'den oluşan etkileyici bir dizi kullanılmıştır.

13 Kasım 2006'da dönemin Puntland Başkanı General Adde Musa, İslamcılarla yüzleşmek için elli technical'i bizzat Galkayo'ya götürmüştür. Bir ay sonra Bandiradley Muharebesi'nde Abdi Qeybdiid'in yeniden oluşturulan milis kuvvetleriyle birlikte İslami Mahkemeleri Birliği ordusuna karşı kullanılmışlardır.

Ancak Somali Savaşı'nda (2006-2009) konvansiyonel savaşlara zorlanan yoğun bakım ünitesinin zırhsız technical donanımının, Etiyopya tarafından kullanılan T-55 tankları, Mil Mi-24 helikopterleri ve avcı-bombardıman uçaklarıyla eşleşmediği kanıtlanmıştır.

Afganistan Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Afgan Ulusal Polisinin Ford'u, Afganistan'ın Zâbul Eyaletinde devriye gezerken ABD Ordusu Humvee'si ile technical görev yapıyor.

Afganistan Savaşı'nda, Yeşil Bereliler gibi ABD özel harekât kuvvetleri birimlerinin, hem engebeli arazi hem de gizli operasyonlarının doğası nedeniyle devriye için kullandıkları technical biliniyordu. Taliban aynı zamanda mobil savaş kuvvetlerinin büyük bir bölümünde technical'lerden yararlanıyor.

Irak Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Technical'ler Irak askerî güçleri tarafından 2003'teki Irak işgalinde kullanılmıştır. Irak Cumhuriyet Muhafızları ve Fedailer, Somali Ulusal İttifakı'nın taktiklerini sınırlı bir başarı ile taklit etmişlerdir, ancak Koalisyon zırhı ve havacılık tarafından geride bırakılmışlardır. İşgalin ardından technical'ler Iraklı isyancılar tarafından personel taşımak ve Irak polis güçlerine hızlı baskınlar yapmak için kullanılmıştır. 2004'teki Irak Bahar Çatışmalarından sonra isyancıların technical kullanımı artmıştır.

Dördüncü nesil Ford Courier'e monte edilmiş PK makineli tüfeği taşıyan Irak Ulusal Muhafız birlikleri

Pek çok askerî hizmet aracı, Koalisyon konvoylarını korumak için silah kamyonu olarak hizmet verecek şekilde değiştirilmiştir. Humvee, tasarımı gereği silah montajlarına izin verir, bu nedenle technical kabul edilmez.

Koalisyon ayrıca Irak polisine teknik malzeme de sağlamıştır. Özel askerî müteahhitler de technical'ler kullanıyor ve ABD ordusu da modifiye edilmiş Toyota Hilux'ları, Land Cruiser'ları ve diğer kamyonları kullanıyordu.

Darfur çatışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Cancavid milisleri, Sudan Kurtuluş Ordusu (SLA) ve Adalet ve Eşitlik Hareketi (JEM) isyancı birliklerinin operasyon alanlarını savunmak için yaptığı gibi, Sudan'ın Darfur kentindeki sivil köylere yönelik baskınlarında technical'ler kullanıyordu. Technical'ler gibi hafif araçların genellikle zırhlı araçlardan daha hareketli olduğu düşünülür, ancak bir keresinde silahları tutukluk yapan Grizzly AVGP'yi kullanan Afrikalı bir barış koruyucusu, kaçan Sudanlı bir technical'e yetişmeyi, çarpmayı ve onu yuvarlamayı başarmıştır.

Lübnan[değiştir | kaynağı değiştir]

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) gerilla grupları tarafından uygulamaya konulan technical'ler, Hristiyan Lübnan Cephesi ve Lübnan Ulusal Hareketi (LNM) düzensiz milisleri, Lübnan Ordusu ve Lübnan Jandarması da dahil olmak üzere 1975 ile 1990 yılları arasındaki Lübnan İç Savaşı'na katılan tüm gruplar tarafından kapsamlı bir şekilde kullanılmıştır. Muhalif güçlerin Mayıs 2008'de Lübnan'da yaşanan çatışmalar sırasında Şuf İlçesi için verilen mücadelede technical'lerin kullandığı bildiriliyor.

Libya İç Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 2011'de Ulusal Geçiş Konseyi kuvvetleri tarafından kullanılan üzerine ZU-23-2 yerleştirilmiş bir technical

Birinci Libya İç Savaşı sırasında hem rejime sadık güçler hem de Kaddafi karşıtı güçler technical'leri yoğun bir şekilde kullanmıştır. Çatışmada yürütülen savaş türü; son derece hareketli asker ve isyancı gruplarının çöl arazisine gidip gelmeye devam ettiği, bir anda geri çekildiği ve ardından aniden bölgedeki küçük kasaba ve köylerin kontrolünü yeniden ele geçirmek için saldırdığı savaş türü. Doğulu isyancıların Libya'nın bazı kısımlarını elinde tutması, technical'lerin her iki taraf için de tercih edilen bir araç hâline gelmesine yol açmıştı.

Technical'ler isyancılar tarafından kontrol noktaları kurarken de yaygın olarak kullanılmıştı. Aynı zamanda hafif silahlar, hafif vücut zırhları ve çok az sayıda tankla sınırlı olan isyancıların envanterinin büyük bir yüzdesini de oluşturuyordu. Bazı orta boy düz yataklı kamyonlar, Sovyet yapımı ZPU ve ZU-23-2 çekili uçaksavar ikiz veya dört namlulu silahların yanı sıra geri tepmesiz tüfekler ve S-5 roket helikopterlere ait roketatar bölmeleri taşıyordu. Bazı isyancılar, BMP-1 taretleri ve helikopter roket bölmeleri gibi ele geçirilmiş ağır silahların yanı sıra, roketle fırlatılan mühimmatı ateşlemek için kapı zili kullanmak gibi daha düşük teknolojili yöntemlerle doğaçlama yapmışlardır. Asi technical'ler de sıklıkla BM-21 Grad roketlerini kullanmıştır. Roket tüpleri hasarlı Ural-375D kamyonlarından kurtarılmıştır ve pickup'ların arkasına monte edilmiştir; technical ekibi bir ila altı roketi herhangi bir yere ateşleyebilmiştir.

Suriye İç Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Suriye'nin Rakka yakınlarındaki IŞİD'ten ele geçirilen bir köyde bir Suriye Demokratik Güçleri technical'i

Suriye İç Savaşı'nda technical'ler, özellikle geleneksel savaş araçlarından büyük ölçüde yoksun olan Devrimciler Ordusu gibi muhalif güçler tarafından, doğaçlama savaş araçları olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor. Suriye hükûmet güçleri de technical'ler kullanıyor ancak daha küçük ölçektedir. Makineli tüfekler, geri tepmesiz tüfekler, uçaksavar makineli topları (genellikle ZPU ve ZU-23-2) ve hatta BMP-1 taretleri dahil olmak üzere, technical donanıma monte edilen silah türleri büyük ölçüde değişiklik gösterir. Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) de, Irak ve Suriye'de yoğun bir şekilde technical'ler kullanmıştır.

Peşmerge güçleri de IŞİD hedeflerini kuşatmak ve onlara saldırmak için technical'ler kullanmıştır.

Suriye'deki ABD birlikleri tarafından kullanılan Toyota standart dışı Taktik Araçlar (NSTV'ler)

Donbas Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

2014 yılında Donbas'taki savaş sırasında her iki taraf da ev yapımı askerî araçlar kullanıyordu. AGİT gözlemcileri, Nisan 2021'de hükûmet dışı Oleksandrivska yakınlarındaki bir eğitim alanında 15 Rus zırhlı ticari aracının (UAZ-23632-148 Esaul) olduğunu kaydetmiştir.

Yemen İç Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yemen İç Savaşı'nda Husiler ve Hadi'ye bağlı milisler de technical'ler kullanıyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ukrayna Bölgesel Savunma Kuvvetleri askerleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında uçaksavar rolünde DŞK'li bir technical kullanıyor.

Technical'lerin 24 Şubat 2022'de Beyaz Rusya'nın Homyel kentinde Spetsnaz tarafından kullanıldığı görülmüştür. Ukrayna kuvvetlerinin, düşürülen helikopterlerden kurtarılan ve technical ekipmanlara monte edilen roketatarları kullandığı da bildirilmiştir.

Kompozisyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Technical'ler, dört tekerlekli kamyonet gibi sivil bir araca monte edilen silahlardan oluşur. Ford Ranger ve Mitsubishi Triton da dahil olmak üzere birçok pickup technical olarak kullanılmıştır, ancak en çok tercih edilenler Toyota Hilux ve Toyota Land Cruiser'dır. Tipik olarak ağır makineli tüfekler (özellikle DŞK ve M2 Browning), uçaksavar topları (genellikle ZPU veya ZU-23-2), geri tepmesiz tüfekler (genellikle SPG-9 veya M40 geri tepmesiz tüfeği), tanksavar silahları, füze fırlatıcıları, Type 63 veya M-63 Plamen gibi çoklu roketatarlar ve nadir durumlarda S-5 roketi gibi düşürülen saldırı helikopterlerinden kurtarılan roket bölmeleri ile donatılmıştır.

Araçların zırhsız olması nedeniyle isteğe bağlı eklenti donanımları arasında balistik cam, taret silah kalkanları ve hayatta kalma şansını artırmak için hafif silah ateşine karşı savunma olarak kaynaklı çelik plakalardan yapılmış doğaçlama araç zırhı yer alıyor.