Tartışma:Jön Türkler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kavram karmaşası[kaynağı değiştir]

Herhelde bunlar çok karıştırılıyor.

  • Genç Osmanlılar, Yong Ottomans: Birinci meşhurtiyeti getiren avrupada eğitim görmüş devlet adamları. Osmancılığın taraftarları
  • Jön Türkler, Young Turks: Bir oluşumun adı. İkinci meşhurtiyetin ilamına yol açan haraketin bireyleri. Türk Milliyetçisi.
  • Jön Türk, Young Turk: Genç devrimci idealist birey. Aralarında 1883 de ölenler bile var.--GraphicDesigner 21:07, 27 Haziran 2006 (UTC
  • Jön Türk, Young Turk , Genç Türk dir. Fransıca genç terminolojisinden kaynaklanıyor.

sizin Genç Osmanlı tercümeniz hakiki tercüme olmamaktadcır. Kolay gelsin.--Zentukmesaj 20:44, 28 Haziran 2006 (UTC)

hatalı yönlendirme[kaynağı değiştir]

Genç Osmanlılar diye aratma yapılınca Jön Türkler başlığına yönlendiriliyor. Oysa ikisi farklı gruplar.Bu imzasız yazı 85.103.129.189 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

genç osmanlılar ve jön türkler[kaynağı değiştir]

Başlıkta bahsedilmesi gereken jön türkler ve avrupalıların "jön türkle"r dediği genç osmanlılar farklı iki gruptur. genç osmanlılar yaklaşık 1865 senelerinde yaşamış olan şinasi, namık kemal, ziya paşa neslidir. Tanzimat fermanı'nın yeteri kadar demokratik olmadığını düşünen daha çok mükemmeliyetçi diyebileceğimiz gruptur genç osmanlılar. (ki bu gruba avrupalılar jön türkler der.)

jön türkler ise yaklaşık 1900 senelerinde yaşamış enver paşa, talat paşa, inönü ve m. kemal neslinin oluşturduğu bir gruptur. bu kişilerin ortak özelliklerinden bazıları;

- Yaşları gençtir. Bu yüzden onlara jön türk denmekte.
- neredeyse hepsinin babaları devlet memuru. zaten o dönemde serbest meslek dalında müslüman yok. yeni yeni bir iki dalda müslüman serbest meslek sahibi var. (gazetecilik gibi)
- dolayısıyla jön türkler'in çoğu alt-orta sınıf mensubu. (ali fuat cebesoy ve ali fethi okyar istisna. Bu kişiler aristokrat çocukları.)
- jön türklerin çoğunluğu modern okullardan mezun. Çok az bir kısmı medrese mezunu.
- jön türklerin içinde siviller çoğunlukta. asker az. 
- içlerinde avrupada okumuş olan yok. Hepsi türk okullarından mezun. 

bir zaman sonra jön türkler fikirlerinde bütünlük olmadığından gruplara ayrılıyorlar. 1. ittihat ve terakki 2. Prens sabahattin'in grubu : Teşebbüs-ü şahsi ve Adem-i merkeziyet cemiyeti --mazgal 14:28, 25 Kasım 2007 (UTC)

Taraflı ifadeler[kaynağı değiştir]

3.olan "Dönemin Şartları" Alt başlığında, "II. Abdülhamid’in siyasi hırsı ile Osmanlı'yı eski şaşalı dönemine geri döndürme çalışmaları sebebiyle yaptığı faaliyetler ve istibdat yönetimi" yazıp, ansiklopedik olmayan taraflı ifadeler bulunduğundan kaldırılması gerekir. Yunus Emre Durak (mesaj) 16:45, 24 Mart 2016 (UTC)

20 Mayıs tarihli değişiklikler[kaynağı değiştir]

20 mayıs tarihinde @Visnelma tarafından yapılan değişiklikler tarafsız bakış açısıyla ve maddenin içeriğiyle çelişiyor.

Eklenen iki cümlede kullanılan genelleyici ve muğlak ifadelerden dolayı özneler, konum ve olayların tarih aralığı gibi konular çok belirsiz:

  • Atatürk soyadı 1934’te verildiği halde mevzubahis değişiklik “1920’li yılların başında Atatürk” gibi temel bir hatayla başlıyor.
  • “İttihat ve Terakki Cemiyeti Jön Türklerden oluşuyor” ise karşıtı Hürriyet ve İtilaf Fırkası’nın kurucuları arasında da Jön Türk isimler mevcut.
  • Eklenen değişiklikte jön Türkler yekpare bir yapı gibi gösterilirken, bir alt paragrafta ismi bulunan Jön Türkler’in bir kısmı 1920’lerde ve 30’larda diğer jön Türkler tarafından sürgün edilmişler. Bunlardan hangisini “öz hakiki” Jön Türk sayacağız?
  • İkinci cümlede yer alan “Doğu Anadolu” ifadesi Doğu Anadolu Bölgesi sayfasına yönlendirilmiş. Konumun netleştirilmesi açısından; Bayburt, Gümüşhane gibi Karadeniz bölgesi’nde yer allan iller bu “Türkleştirilen doğu Anadolu”’ya dahiller mi?
  • “Doğu anadolu’yu Türkleştirme” projesi “yürüten” jön Türkler, “bir çok etnik kökenden” biri olan ve varlığını sürdüren Kars Almanları’nı “Türkleştirmeyi” unutuyorlar mı?

Maddenin içerisindeki alt başlıklarda Abdullah Cevdet, Prens Sabahattin, Yusuf Akçura gibi birbirlerinden 180 derece farklı siyasi görüşlere sahip isimler mevcutken, yapılan eklemelerle bu kişilerin hepsi 19. Yüzyıl başlarından “1950 yılına kadar” sürekli aynı hedef doğrultusunda hareket ediyormuş gibi bir çerçeve çizilmiş. “1920’li yıllarda partileşen” bu Jön Türklerin hedefi de “Doğu Anadolu’da Türkleştirme politikası yürütülmesi” olarak belirlenmiş.

Kısacası değişiklikler; maddenin içeriğiyle çelişkili, bilgi hataları içeriyor ve metni kendi çıkarımınları doğrultusunda yönlendirmeye çalışıyor. Dolayısıyla kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.Therou (mesaj) 09.15, 22 Mayıs 2021 (UTC) Sırayla cevap veriyorum:[yanıtla]

  1. Bu içerikten ziyade üsluba karşı yapılan bir eleştri ama ilgili kısımları düzelteceğim.[1]
  2. Hürriyet ve İhtilaf Partisi'nde Jön Türkler'in bulunması bir şeyi değiştirmez. Bu maddenin konusu Jön Türkler.
  3. Neden birini "öz hakiki Jön Türk" saymamız gereksin ki? Böyle bir kural bulunmamakta.
  4. İlgili kaynakta "Doğu Anadolu" olarak geçmekte. ("The book is limited in time and space to addressing population

policies in the Young Turk era (1913-50) in Eastern Turkey.") Ayrıntılı bilgi için kaynağı inceleyebilirsin.

  1. Eğer onlara karşı bir Türkleştirme yapıldıysa bu bilgileri de ekleyebilirsin. Benim bir fikrim yok.--V. E. (mesaj) 09.43, 22 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
  1. Tamamen içeriğe yönelik bir eleştiri
  2. Yapılan değişiklik "tarihi" kısmında ve Jön Türklük=İttihatçılık gibi bir formül belirlenmiş dolayısıyla Hürriyet ve İtilaf üyesi Jön Türkler ile ilgili açıklamayı merak ettim.
  3. Cümle "bir alt paragrafta ismi bulunan Jön Türkler’in bir kısmı 1920’lerde ve 30’larda diğer jön Türkler tarafından sürgün edilmişler." Dolayısıyla "20'lerdeki Jön Türkler" neye göre belirlenmiş?
  4. Doğu Anadolu "Sivas'ın doğusu" gibi yoruma açık bir ifade şekline de gelebilir dolayısıyla spesifik konumun sorgulanması gayet makul
  5. İddiayı ortaya atan ben değilim, dolayısıyla bir şey "ekleyebilmem" gerekmemekte. Bu kadar iddialı bir "Doğu Anadolu'yu Türkleştirme" projesinde teoriye aykırı olarak ortaya çıkan örneklerin açıklamasını merak ettim.
  6. İlk sorduğum "1920'li yılların başında Atatürk"'ün açıklamasınıysa maalesef cevaplarda göremedim. Therou (mesaj) 10.09, 22 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

---

  1. Hayır değil.
  2. Jön Türklük=İttihatçılık yazmıyor değişikliğimde.
  3. Atıfta bulunulan güvenilir kaynağa göre belirlenmiş.
  4. Açıklama istiyorsan kaynağı okuabilirsin.
  5. Atatürk == Mustafa Kemal. Hoşuna gitmiyorsa Atatürk yerine Mustafa Kemal yazabilirsin. Bir sakınca görmüyorum.--V. E. (mesaj) 10.19, 22 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

“Atatürk == Mustafa Kemal. Hoşuna gitmiyorsa Atatürk yerine Mustafa Kemal yazabilirsin. Bir sakınca görmüyorum.” Üstüne bir şey söylenmeyecek bir söz daha. Diğer soruları sormak bile abesle iştigalmiş, bunun gerçekten “hoşa gitmekle” ilgili olduğunu mu sanıyorsun?Therou (mesaj) 10.38, 22 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Dediğim gibi ilgili kısmı dilediğin gibi değiştirebilirsin.--V. E. (mesaj) 10.51, 22 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
Yukarıda da detaylıca açıkladığım gibi tamamı o kadar hatalı ki düzeltilebilecek bir kısmı yok.Bu sadece en göze batanıydı.--Therou (mesaj) 10.58, 22 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
Hata olmadığı açıklandı.--V. E. (mesaj) 11.10, 22 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

@Seksen iki yüz kırk beş, başladık yine. :/ ~StyyxEvet? 11.37, 22 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]