Tartışma:Yaşar Kemal

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hürriyetteki röportajı[kaynağı değiştir]

bak gör yasar kemal kendisini ne göriyor (hürriyetden alinti): Ne zamandan beri Kürt oldun

Ertuğrul ÖZKÖK 31 Ekim 2006

DÜN Semih Balcıoğlu’nun cenaze töreninde ilginç bir sohbete tanık oldum. Sohbet Yaşar Kemal ile Doğu Perinçek arasında geçti. Perinçek, "Her yerde Kürt olduğunu söylüyorsun. Sen Türk yazarısın, nereden Kürt oluyorsun" dedi. Yaşar Kemal, "Elbette Kürt’üm. Kendimi bildiğimden beri Kürt’üm" diyerek cevap verdi. Perinçek, "Sen Türk yazarısın" diye ısrar edince Yaşar Kemal, "Anadilim Kürtçe" cevabını verdi. Bu söz Perinçek’e yeni bir argüman imkánı verdi ve şöyle devam etti: "Anadilim Kürtçe diyorsun, ama Kürtçe roman yazamazsın." Yaşar Kemal’in cevabı şöyle oldu: "Oturup bir hafta çalışayım, Kürtçe roman yazarım. Baban Sadık Bey hayatta olsaydı, bunu sana çok güzel anlatırdı."

Onun icin kürt asilli oldugunu makalede yazmanin gereklidir. KureCewlik81

Neyden rahatsız olunuyor?[kaynağı değiştir]

Cok kisa ve net bir cevap yazmak istiyorum, dünyanin her bir kösesinde bilim-siyasi vs. adamlari basarili olduklari zaman ve bu insanlarin bir kuyrugu Türkiyeye kadar dokunuyorsa, hemen gazetelerde manset olur ve Türklügü ortaya atilir, ve kimse demezki bu insan orada yasiyan insanlarla bir ortak kültürde yasiyor. eger Yasar Kemal kendi agzindan ben Kürdüm diyorsa, bundan kimse rahatsizlik duymasin herkesi ve herseyi bir yere kapatmak farkliliklari yok etmek. dislamak yanlisdir dünyayida ters cevirsen o bir Kürt yazar dünya onu öyle biliyor zaten farkli olsaydi kendisi farkli yerlerde olurdu, ama rahmetli Yilmaz Güneyle kürtlerin dernek faaliyetlerinde katkisi bulunmusdur, türk olmak irkciklik degilde biri kürt oldumu neden irkcilik oluyor bunu kimse onaylamaz lütfen insanin öz kimligine saygi rahmetli ahmet kayada dedi kürt oldugu neler oldu kürt kimliginden sesinden,yazarlarindan,müziginden korkmamak lazim farkli renkler zenginlikdir bunu yoguslavia yapmadigi icin titonun ölümünden sonra zaten batti asil irkci kimdir bence güzelce ortada. KureCewlik81 22:06, 6 Kasım 2006 (UTC)

arkadaşlar önemli olan yaşar kemalin türk olması ya da kürt olması değildir önemli olan onun bu toprakların sesi olmuş olmasıdır. eğer bugün yaşar kemal dendiğinde akla çukurovanın,mezopotamyanın geleneği, folklörü ,edebiyatı,ozanları geliyorsa bu da gösterir ki yaşar kemal sadece bir milletin yazarı degildir fakat bu da yaşar kemalin bir kürt olduğu gerçeğini değiştirmez .bizim yapmamız gereken yaşar kemali en iyi şekilde tanıtmaktır .eğer kendisi kürt geleneği le büyümüşse ve kendisinin anadili kürtçeyse bu onu kürt yapar .Zorla sen türksün demenin de bir mantıgı yok bence ayrıca bu topraklarda yaşayan her insanın türk olduğu düşüncesine de kesinlikle katılmıyorum .kişi kendisini ne olarak görmek istiyosa o olmalıdır .buna da kimsenin engel olmaya hakkı yoktur. siz farklı milletlerden olabilrsiniz fakat hepiniz türksünüz demek bence karşıdakini ahmak yerine koymaktır ki bunu da kimse kabul etmez. Bu imzasız yazı Bilalx (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kendi ideolojik ve politik fikirlerimi Yaşar Kemal üzerinden çarpıştırmak niyetinde değilim. Buna ek olarak maksadım kafatasçılık-faşistlik yapmakta değildir, bu kavramlardan şahsen haz etmem. KureCewlik81'in yaptığı gibi tartışmalarımda tulumbacı-palikarya argosu kullanmak niyetimde yok. Bu meselenin uzamaması ve bu başlığın yıpranmaması için yazdıklarımı geri çekiyorum.
Saygılarımla --İstavrit 13:54, 16 Kasım 2006 (UTC)

Yaşar kemal ile perincek arasındaki öyle bir konuşmaya rastlamadım.. Kürt mü Zaza mı TÜrk mü onun Remsi acıklaması belirler kaldı ki bunlara gerek yoktur, Ben Türkiyeli olarak değiştirmiş bulunmaktayım... Bu imzasız yazı Onur1991 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Etnik kökene dair düzenleme[kaynağı değiştir]

Maddede bazı düzenlemeler yaptım arkadaşlar. Öncelikle milliyet olarak "Türkiye vatandaşı" yazdım. Etnik köken olarak ise "Kürt" kelimesini ekledim. Bu düzenlemeyi ise Orhan Pamuk maddesini referans alarak gerçekleştirdim. Ayrıca türkçe veya diğer vikilerde etnik köken belirtilen binlerce biyografi maddeside referans gösterilebilir. Artık böyle basit tartışmaları bırakmamız lazım. Etnik köken olarak Türk yazan hiçbir maddede tartışma veya sorun yokken sadece etnik köken olarak farklı milletlerin belirtildiği maddelerde tartışma çıkıyor. Dolayısıyla insanların haklı olarak tepki verme hakkı doğuyor. Burası bir ansiklopedi sitesidir ve yazılı veya yayınlı gelmiş geçmiş tüm ansiklopedilerde etnik köken belirtilmiştir. Bunun zararı değil bilgi arttırımı faydası vardır. Bu imzasız yazı 95.65.241.15 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


  • Etnik köken olarak baba tarafının mensup olduğu aşiret Kürtleşmiş Terekeme kökenli ve anne tarafı ise bir Kürt aşireti olarak geçiyor kaynaklarda. Bilginin doğur olarak aktarılması gerekir. Kaynak: Yüzümüzü Güldürenler-Yaşar Kemal (TRT Belgeseli) https://www.youtube.com/watch?v=OkR_lT7uWc0

Kürt kelimesi[kaynağı değiştir]

Ne çok Kürt kelimesi var bu maddede, kelimelerle ilgili bi sorunum yok, sayılarıyla ilgili, sanki zorla Kürt olduğu göze sokulmaya çalışılmış gibi bir izlenim var. --78.190.98.185 19:11, 4 Ocak 2013 (UTC)

Bilgi kutusunda 1 kere, girişte 1 kere ve çocukluğunda 1 kere Kürt kelimesi geçiyor. Yani "ne çok" ifadesini tanımlayacak kadar abartılı bir sayı değil. Bilgi kutusu ile girişi geçersek madde içinde sadece " Kendi anlatımına göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğup büyüyen Yaşar Kemal, evde sadece Kürtçe köyde ise Türkçe konuşurdu" ifadesinde mevcut. Bunda da herhangi bir sorun mevcut değil kanımca. --— heddagabler 19:32, 4 Ocak 2013 (UTC)

Yanlış ibare ısrarla değiştirilmek istenmiyor[kaynağı değiştir]

"Kürt kökenli Türk yazar" ifadesi bu madde için yanlış bir ifadedir. Bunun yerine "Kürt kökenli Türkiye vatandaşı olan yazar" ifadesi kullanılmalıdır. En tarafsız ve doğru ifade şekli budur. Bunun haricindeki bir biçim anlatım bozukluğuna yol açmaktadır.M.matrax (mesaj) 00:56, 10 Mart 2015 (UTC)

Kullanıcı:M.matrax, İngiliz kökenli Fransız da olamaz mı sence? Yoksa bu durum sadece Kürtler ve Türkler için mi geçerli? --Mavrikantmsj 00:42, 10 Mart 2015 (UTC)
Kullanıcı:MavrikantBu kullandığınız ifade sadece çarpıtma olarak değerlendirilebilir. Buna ek olarak "İngiliz kökenli Fransız" cümlesi de yanlıştır. Bu ifade aklınıza gelebilecek diğer biçimlerde de yanlıştır.M.matrax (mesaj) 00:52, 10 Mart 2015 (UTC)
Naim Süleymanoğlu'nun "Türkiye'ye göç eden Bulgarlar" kategorisinde yer aldığını gördünüz mü? Türk kökenli Bulgar dı. Sonrada Türkiye vatandaşlığına geçti.Türk, Kürt, Bulgar, İngiliz gibi ifadeler yeri geldiğinde ırk, millet ve vatandaşlık ifade edebilir. "Kürt kökenli Türk yazar" deyince buradan Kürt ırkına mensup Türk milletinden ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip ifadesini herkes anlıyorsa bunu uzun uzun uzatmaya gerek yok. --Mavrikantmsj 00:57, 10 Mart 2015 (UTC)

Sanat hayatı[kaynağı değiştir]

Sanat hayatı ayrı bir sayfada açılıp geliştirilebilir mi? Elimde röportaj kariyerine dair epey bilgi var, nereye yazacağımı bilemedim. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 11:37, 30 Mart 2017 (UTC)

Vincent van Gogh'la ilgili ayrıca açılmış maddeler var. Siz sayfayı başlatın geniş çaplı olarak ele alırız, ben de yardım edebilirim.--Kingbjelica (mesaj) 12:47, 30 Mart 2017 (UTC)
Olabilir. Öyle yapalım. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 13:49, 7 Nisan 2017 (UTC)

Tanım cümlesinde köken[kaynağı değiştir]

Tanım cümlesinde etnik köken, kişinin hayatı veya kayda değerliği ile alakalı bir bağlantısı varsa kullanılıyor. Selahattin Demirtaş için kullanılırken Hakan Şükür için kullanılmamasının sebebi bu. Böyle bir ilişki var mı? Maddeye baktığımda ben göremiyorum. Yoksa eğer ilk cümleden kaldırıp, uygun başlığa eklenmesi lazım -ki uygun başlıkta zaten var.--RapsarEfendim? 17:14, 5 Nisan 2017 (UTC)

Kanımca kaldırılabilir. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 17:45, 5 Nisan 2017 (UTC)
Rapsar'ın belirttiği noktaya katılıyorum. İngilizce maddedeki mevcut tanım cümlesine bir başka kullanıcıyla orta yol bulma çabası sonucu tamam demiştim; ancak oradaki tartışmanın da başında belirttiğim tanım cümlesinde etnisitenin gerekmediği görüşüm değişmedi. Ölümünün üzerine çoğu yabancı haber kaynağı tarafından kökeni bağlamında tanımlanmamıştı mesela. Argümanlarla detaylı ilgilenen varsa şuradan bakabilir. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21:26, 5 Nisan 2017 (UTC)

Değerli kullanıcılarımız Tehonk ve Delbatros her ikiniz için de bu madde bazında 3GD ihlali olması an meselesi olduğundan ötürü maddeyi içerik anlaşmazlığından korumaya aldım. Sizi bu sayfada tartışmaya davet ediyorum. Lütfen korumanın kalkmasını müteakip karşılıklı bir geri alma savaşından kaçınalım. Çünkü koruma sonrası GD kuralı sizler için daraltılmış olarak uygulanabilir. Kolaylıklar dilerim. Vincent Vega mesaj? 07.16, 10 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Teşekkürler, ben durmuştum aslında ancak muhtemelen iyi oldu koruma. CGT döngüsü açık, böyle bir değişiklik için tartışma sayfasında topluluğu ikna etmesi gerekir. İkna için yeterli argüman olduğunu sanmıyorum. "pardon yanlış biliyormuşum, osmanlı'nın sona eriş tarihini unutmuşum" vs. deyip hatayı kabullenmek neden bu kadar zor anlamıyorum. Tehonk (mesaj) 08.04, 10 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Gerekçelerde yeteri kadar belirttim yaşar kemalin doğum yılı 1922 veya 1923 olarak kabul edildiği için 6 ekimde halen osmanlı imparatorluğu adının varlığı sürüyordu 29 ekim 1923ten önce doğan türklerin maddelerinde osmanlı imparatorluğu olarak belirtilmiş bende bu sebeple osmanlı imparatorluğu olarak düzelttim saltanat gerekçe gösterildiği için saltanat 1 kasım 1922de kabul edilmiş bu demektir ki eğer ki yaşar kemal 1922de doğduysa osmanlı imparatorluğu olarak kabul edilmelidir yalnız 1923 olsa bile osmanlı imparatorluğu olarak kabul edilmelidir çünkü ülke henüz bağımsızlığını ilan edip türkiye ismini almamıştı o yüzden türkiye olan kısmın osmanlı imparatorluğu olarak değiştirilmesi mantıken daha uygun olur. Delbatrosmesaj 07.58, 10 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Doğum yılı tartışmalıdır ve bunu eklemiştim maddeye. — Hedda Gabler (mesaj)|