Tartışma:Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Madde basliginin dediginiz sekilde olmasi bana gore kaba bir ifade olacaktır..Osmanlı'da kadın sayfasini bu maddeye yonlendirmenin daha iyi olacagi dusuncesindeyim..Bu arada diger degisiklik ve eklemeler icin tesekkurler. Kingbjelica (mesaj) 01:43, 13 Şubat 2016 (UTC)

  • @Kingbjelica , İlgili Vikipedi yönergesine göre: "Konunun adıyla sayfanın adı genellikle aynıdır, bununla birlikte başlıktaki kullanımıyla küçük farlılıklar ya da çeşitlilikler gösterebilir." denilmektedir.
Ayrıca; bir Vikipedi maddesinin giriş bölümü (giriş paragrafı ya da girizgahı) ilk anabaşlıktan önceki bölümdür.
Hepsinden daha önemlisi, malum bir ansiklopedi maddesi oluşturuyoruz. "Osmanlı'da kadın" yerine, "Osmanlı İmparatorluğun'da kadın" ifadesinin kullanılmasının 'yazı dilinde' daha uygun olacağı hususunda dilerim siz de bana katılırsınız. Madde içeriğinde yazılı olanlar an itibariyle incelendiğinde, "kadın" konusu ; sadece "toplumdaki yer" olarak değil, 'geleneksel yönden', 'dîni yönden', 'eğitim yönünden' , 'haklar ve hukuk yönünden' v.s., bir çok farklı yön ve açılardan ele alınmış, genel olarak irdelenmiş görünüme sahip bir konu olarak karşımıza çıkıyor. O yüzden, maddenin"Osmanlı İmparatorluğun'da kadın" şeklinde adlandırılmasının "..kaba bir ifade.." olacağı hususundaki endişenize/düşüncenize maalesef katılamayacağım. Dilerim, bu konuda yeterli açıklamayı yukarıda yapabildim.
Bu arada, (unutmadan) güzel bir konu çalışması başlattığınız için size teşekkür eder :) , iyi çalışmalar dilerim..--Eğitmenmsj 11:14, 13 Şubat 2016 (UTC)
Şu ve şu örneklerden görülebileceği üzere uygun bulduğumuz ada bir itiraz olduğu durumlarda tartışma sayfasında durumu açıklamak, fikir almak gerek. Fikir bildiren yoksa da bir süre beklemek, daha sonra değişiklik yapmak daha doğru. --Kudyaz 18:27, 13 Şubat 2016 (UTC)

maddeyi açan kullanıcı itirazını belirtmiş ama ne gam, açıklama yaptım deyip madde adı değiştiriliyor. bir kez daha söyleyelim, böyle durumlarda itiraz olunca isim eski haline getirilir, konuşulur. madde özel olarak kadın haklarından sözediyor ve bu haliyle ancak osmanlı imparatorluğunda kadın diye bir maddenin alt başlığı olacak durumda. --kibele 18:45, 13 Şubat 2016 (UTC)

Pardon:"madde özel olarak kadın haklarından sözediyor ve bu haliyle ancak osmanlı imparatorluğunda kadın diye bir maddenin alt başlığı olacak durumda." anlayamadım?..--Eğitmenmsj 19:37, 13 Şubat 2016 (UTC)
Osmanlı İmparatorluğu'nda kadın diye ayrı bir madde açılıp maddenin içeriği alt başlık olarak ele alınabilir ya da maddeye bağlanan başka bir madde olarak mevcudiyetini sürdürebilir. Ya da madde içeriği daha geniş bir konseptte düzenlenip şu anki içerik bir başlık olarak ele alınabilir. Benim anladığım ve katıldığım görüş bu. --Kudyaz 19:43, 13 Şubat 2016 (UTC)
doğrudur kudelski, teşekkürler.. --kibele 19:47, 13 Şubat 2016 (UTC)
  • Kategoriler falan hep "kadın hakları" şeklinde, öyle yapsak?--RapsarEfendim? 19:49, 13 Şubat 2016 (UTC)
@Rapsar buna bir itirazım olmaz. :) --Kudyaz 19:58, 13 Şubat 2016 (UTC)
Açıkça tba ihlali yapılan geri almaların da önüne geçilmesi gereklidir. Jumpeax (mesaj) 21:22, 13 Şubat 2016 (UTC)
kudelski n'aptı? gitti açıkça tba ihlali oluşturan/açıkça belli olan kullanıcının geri almalarına destek verdi (devriyelik statüsüyle baskın gelmeye çalışarak). Acilen bunların da önüne geçilmesi gereklidir. Jumpeax (mesaj) 21:29, 13 Şubat 2016 (UTC)
Maddenin geçmiş sayfasına bakarsanız göreceksiniz. İyi çalışmalar. --Kudyaz 21:33, 13 Şubat 2016 (UTC)
Kudelski ne göreceğim? Tba politikasına nasıl viran eylediğinizi mi? Ki sizler sürekli tbadan dem vurur durursunuz. Lütfen bakın rica ediyorum çifte standarttan vazgeçiniz. Her anlamda ansiklopedik/kayda değer Hedef 2023 vizyonu bile kibelenin üstün çaba ve özverisiyle nihayet silindi. Rica ediyorum sizden çifte standarta başvurmak kimseye birşey kazandırmaz. Jumpeax (mesaj) 21:39, 13 Şubat 2016 (UTC)
  • Rapsar'ında belirttiği üzere madde içerisinde çoğunlukla Osmanlı'da kadın hakları anlatılmış. "Osmanlı' da kadın" şeklinde başlık atarsak daha tarihsel detaya ve eski döneme de gitmek gerekebilir. Madde de daha çok 19. yüzyıldan itibaren anlatım görüldüğünden "Osmanlı'da kadın hakları" başlığa, mevcut içeriği de dikkate aldığımda bana daha uygun geldi.--Muratero 19:11, 14 Şubat 2016 (UTC)

Köy çeşmesinden aktarım[kaynağı değiştir]

Adlandırma "Osmanlı'da kadının toplumdaki yeri" mi yoksa

"Osmanlı'da kadının toplumdaki yeri" adlı madde yeni bir madde, aramıza yeni katılan bir kullanıcı tarafından oluşturulmuş ve bunun üzerine madde tarafımdan incelenmiş ve gerekli ilâve katkılar sağlanmıştır. Benzeri maddelerde adlandırmanın :" Osmanlı İmparatorluğu'nda din ", " Osmanlı İmparatorluğu'nda kölelik ", " Osmanlı İmparatorluğu'nda şiir ", v.b., şeklinde olduğunu, maddede de Osmanlı'da 'kadın' ın genel ve kapsamlı olarak anlatıldığını maddenin tartışma sayfasına not ederek; madde adının "Osmanlı İmparatorluğu'nda kadın" olmasının daha uygun olacağı görüşü ile ve İlgili Vikipedi yönergesine göre: "Konunun adıyla sayfanın adı genellikle aynıdır, bununla birlikte başlıktaki kullanımıyla küçük farlılıklar ya da çeşitlilikler gösterebilir." ifadesini tartışma sayfasına not düştüm.

Ayrıca; malum, bir ansiklopedi maddesi oluşturuyoruz. "Osmanlı'da kadın" yerine, "Osmanlı İmparatorluğun'da kadın" ifadesinin kullanılmasının 'yazı dilinde' daha uygun olacağı hususunun önemini de belirterek, madde içeriğinde yazılı olanların incelenmesinde , "kadın" konusunun ; sadece "toplumdaki yer" olarak değil, 'geleneksel yönden', 'dîni yönden', 'eğitim yönünden' , 'haklar ve hukuk yönünden' v.s., bir çok farklı yön ve açılardan ele alınmış olduğu, genel olarak irdelenmiş görünüme sahip bir konu olarak karşımıza çıkıyor olduğu, bu sebeple maddenin "Osmanlı İmparatorluğun'da kadın" şeklinde adlandırılmasının uygun olacağı hususunu da tartışma sayfasına yazarak, maddeyi: "Osmanlı İmparatorluğun'da kadın" sayfasına taşıdım.

Kullanıcı Kibele, önce taşıma işlemimi geri aldı ve sonra değişiklik /direksiyon savaşı başlattı. Bunları yaparken, maddenin tartışma sayfasına davet etmeme rağmen hiç uğramadı daha sonra kendince yeni bir madde adlandırması ile : "Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri" maddesini oluşturdu ve oraya maddeyi taşıdı. Bütün bu olanlardan sonra kendince tartışma sayfasına bir şeyler yazıp dökmeye başladı.

Öncelikle topluluğun konuyu madde adlandırılması hususunda görüşmesini ve kullanıcı kibele'nin; kendi tutum ve davranışları kaynaklı son olup bitenlerle ilgili olarak şahsıma karşı fevri ve rahatsız edici bu tür davranışlarını; ve bu haliyle örtülü ve açıktan Vikipediyi geliştirme anlamındaki çalışmaların önüne geçtiğini/engellemeye çalıştığını da bildirmek suretiyle ve bu anlamda topluluğu bilgilendirerek; bu kullanıcının menfi hal ve hareketlerinin önüne geçilmesi gerektiği hususunu görüş ve bilgilerinize sunuyor, herkese iyi çalışmalar diliyorum..--Eğitmenmsj 20:27, 13 Şubat 2016 (UTC)

Köy çeşmesine bu şekil şikayet taşımasak? Vikipedi:Şikayet sayfamız mevcut ve herkes şikayetini köy çeşmesine yazsa hiç hoş olmazdı. Buraya yazma nedeniniz bir yandan da insanları tartışmaya davet etmekse Tartışma:Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri sayfasında görüş bildirmelerini rica etmek daha anlamlı olacak. Ek olarak konu için halihazırda bir taşıma talebinde bulundunuz [1] ve bir hizmetliye şikayette bulundunuz [2]. Lütfen fevri davranıp ortalığı ayağa kaldırmaktansa sakin kalıp insanları tartışma sayfasına davet edin. İyi çalışmalar.--Kudyaz 20:35, 13 Şubat 2016 (UTC)
@Kudelski , öncelikle her tartışma ortamına ani çıkışlarınızla hemen her konuda tartışmaya atılmamanızı size öneriyorum. Ne demek istediğimi sanırım herkes anlıyor. Fazla detaya girmeden size bir soru: "Osmanlı İmparatorluğu'nda kadın" maddesi ve o maddenin tartışma sayfası kime danışılıp, kiminle tartışılıp ( yukarıda bağlantısını verdiğiniz) "Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri" maddesine dönüştürüldü? İkinci soru: "Osmanlı İmparatorluğu'nda kadın" maddesinin tartışma sayfası olmadığına göre konuyu burada değil de nerede tartışacaktık?..Eğitmenmsj 20:48, 13 Şubat 2016 (UTC)
Örnek vermek gerekirse Ermeni Soykırımı, Ermeni Sorunu, Ermeni Olayları maddeleri de yok dolayısıyla insanlar Ermeni Kırımı tartışma sayfasında tartışıyor. Siz niçin Tartışma:Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri'nde tartışamıyorsunuz anlamak güç. İkinci olarak yanlış bilgilendirmeye gerek yok. Madde Osmanlı'da kadının yeri olarak açıldı, siz sayfayı taşıdıktan sonra tartışma sayfasında belirttiğiniz görüş de doğrultusunda Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri olarak maddenin kalıcı adının ne olacağı belirlenene kadar adlandırılmış olması kanımca anlaması çok güç değil. Adlandırma tartışmaları bazen aylar, yıllar sürüyor ve siz birkaç saat içerisinde olumlu yanıtlar alamayınca ortalığı ayağa kaldırıyor, hizmetlilere, köy çeşmesine mesaj atıyorsunuz. Köy çeşmesi ile oldukça alakasız olan bu içeriği de buraya taşımakta ısrar ediyorsunuz. Üçüncü olarak öneriniz için teşekkürler, ancak hangi tartışmalara katılıp, hangilerine katılmayacağımın ayarını kendim daha iyi yapabilirim. Teşekkürler. --Kudyaz 20:58, 13 Şubat 2016 (UTC)
@Kudelski , (...). Şimdi ne alâka "Ermeni..." ilintili şu oldu bu olmadı, şu olacaktı/olmalıydı/şu yok/bu yok, v.s., v.s..... (...) Bu arada size cevap vermeyeceğimi bildirerek sizinle tartışmayı sonlandırıyorum. İsterseniz siz de öyle yapın bırakın biraz da diğer kullanıcılar konuşsun/tartışsın. Konu, maddenin "Osmanlı İmparatorluğun'da kadın" olan adının, "şuydu buydu, vay vuy " yöntemiyle ve "benim dediğim olur" anlayışıyla değiştirilmiş olması. Yani her şey ortada. Dediğim gibi biraz da diğer kullanıcılar görüş bildirebilsinler.. Müsaadelerinizle (!)..--Eğitmenmsj 22:42, 13 Şubat 2016 (UTC)
  • En mantıklısı Osmanlı'da kadın ismi çünkü ilgili tüm sayfalar Osmanlı İmparatorluğu'nda din , Osmanlı İmparatorluğu'nda kölelik ve Osmanlı İmparatorluğu'nda şiir diye geçmiş. --ĽemýMesaj 20:33, 13 Şubat 2016 (UTC)
@Lemy Kont sizden ricam konunun birçok farklı sayfada dallanıp budaklanmaması adına görüşünüzü ilgili maddenin tartışma sayfasında belirtmeniz. Saygılar. --Kudyaz 20:37, 13 Şubat 2016 (UTC)
@Eğitmen, @Rapsar, @Lemy Kont Osmanlı'da şu, bu sayfaları var ama Türkiye'de kadın hakları sayfası da var. Madde adını Osmanlı'da kadın hakları olarak belirlemek daha mantıklı geliyor şu an. --Kudyaz 20:42, 13 Şubat 2016 (UTC)
Mantıklı. --ĽemýMesaj 21:28, 13 Şubat 2016 (UTC)
@Kudelski , Şimdi ne alâka ? Türkiye'de kadın hakları sayfası var o yüzden "Osmanlı İmparatorluğun'da kadın" maddesini "Osmanlı'da kadın hakları" maddesine dönüştürelim fikri. Taa en başta da belirttiğim gibi, burada Ansiklopedi yazıyoruz. Şimdi önerinizi irdeleyelim; "Türkiye'de..." derken yer: Türkiye. "Osmanlı'da.." derken yer: "Osmanlı". Sahi Osmanlı nerede? Sanırım "Osmanlı İmparatorluğu" demek istiyorsunuz. O halde doğrusunu söyleyiniz. Konu ne? Konu: Kadın. Peki niçin "Osmanlı İmparatorluğun'da kadın" olan maddenin adı, sırf kullanıcı 'kibele'nin dediği olsun' maksadıyla, halden hale sokulmak isteniyor? Bırakın lütfen topluluk tartışsın..--Eğitmenmsj 22:42, 13 Şubat 2016 (UTC)
Pardon ama çok alakasız geldi. Türkiye yok ne var, Türkiye Cumhuriyeti var mantığıyla Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın hakları mı yapmamız gerekiyor maddeyi diğer maddeyi? Ayrıca kibele ile ilgisi ne anlamış değilim, kadın hakları fikrini ortaya atan Rapsar'dı. Tartışmayı başka kulvarlara çekmemenizi öneririm. --Kudyaz 22:45, 13 Şubat 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum "Osmanlı" adı bir hanedan adını temsil etmekte. Dolayısıyla bence "Osmanlı'da kadının toplumdaki yeri" denildiğinde hanedan ve aile yapısına referans verildiği düşünülebilir. Türkçe Vikipedistlerin bazıları bunu belki devlet olarak anlayabilir fakat Osmanlı tarihine hakim olmayan diğer dillerdeki kullanıcılar bir karmaşa yaşar bence. Burada anlatılmak istenen bir devlet yapısında yaşayan kadınları anlatmak olduğuna göre bence "Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri" daha uygun bir tanımlama. --Ahmet Turhan (mesaj) 12:34, 15 Şubat 2016 (UTC)

Osmanlı İmparatorluğu'nda kadın maddesi daha genel ve kapsayıcı iken niçin bu ada taşınmış anlayamadım. Osmanlı'da Yahudi, Ermeni kadınları da vardı ve bunlar da madde de işlenebilir. Ayrıca kadın hareketleri kadının devletteki yerini de sorgulamıştır son döneminde. Niçin madde başlığını sadece topluma indirgeyerek kısıtlayıcı bir tanım yapalım. İngilizce vikide en:Women in the Ottoman Empire maddesi mevcut. Madde adı Osmanlı İmparatorluğu'nda kadın adına taşınmalı.--Nushirevan11 20:31, 13 Ocak 2018 (UTC)

Diğer Viki sürümlerindeki isme uygun hale getirildi. İtiraz varsa tekrar tartışabiliriz. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:59, 13 Ocak 2018 (UTC)
Yukarıda saatlerce tartışılmış şeyi oldu bittiye getirmek size yakışmıyor Turhan. Eski isme geri dönüp tartışmaya devam edeceğinizden eminim.--Kingbjelica (mesaj) 21:18, 13 Ocak 2018 (UTC)
Kişisel duruma indirgeyici ifadelerden kaçınmak gerek, yakışmak-yakışmamak gibi. Bu tur durumlarda taşımaya itiraz olan varsa geri alıp zaten durumu tartışır. Yalnızca diğer interwiki bağlantısına uygun hale getirildi hepsi bu. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:35, 17 Ocak 2018 (UTC)

İtirazı olan lütfen gerekçelendirsin. Madde içeriğini Yahudi ve Ermeni kadınları başlığında geliştirmeyi düşünüyorum, bu sebepten ötürü genelleyici bir madde adı olmalı.--Nushirevan11 18:57, 17 Ocak 2018 (UTC)

  • Yalnızca "kadın" olması gerektiğine katılıyorum. Madde adları, konusunu tanımlayacak kadar olsa yeterli, fazlası gereksiz.--RapsarEfendim? 22:12, 17 Ocak 2018 (UTC)
  • "Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri" maddesi "Osmanlı İmparatorluğu'nda kadın" maddesinin sadece bir alt başlığı olabilir. İngilizcedeki maddede social life başlığı bu makalenin genel konusudur. Bu makale sadece Osmanlı kadınının toplumdaki yerinin zamanla değişimini işliyor. Osmanlı İmparatorluğu'nda feminizm maddesi de tek bir konu odaklıdır ve "Osmanlı İmparatorluğu'nda kadın" maddesinin bir alt başlığı olacak durumdadır. Osmanlı İmparatorluğu'nda kadın" maddesi oluşturularak bahsi geçen azınlık durumu eklenir, kadınsal sorunlar, kadınların günlük yaşamları, siyasette ve sosyal yaşamda görünürlüğü, Osmanlı ekonomisindeki yerleri, savaşlardaki lojistik destekleri, eğitimdeki görünürlükleri, hukuksal hakları, modayı takipleri, Batı ile olan etkileşimlerin yarattığı dönüşüm vs. işlenir. Buradaki yorumlardan anlaşılan şey şu: tek bir konu odaklı (hukuksal ve sosyal hakta değişim ve dönüşüm) maddeyi çok fazla konuyu kapsayan bir maddeye dönüştürmek. Yineliyorum bu madde içeriği Osmanlı'da kadın maddesi için yeterli bir içerik barındırmıyor. Bunu maddeyi açan ve bu konudaki literatüre hakim birisi olarak rahatça söyleyebiliyorum. Yani çeşitli eklemeler yapıp "bu madde geniş kapsamlı oldu, Osmanlı'da kadın daha genel bir başlık hadi ona taşıyalım" çıkışı gelirse de bu durum değişmeyecektir. Tartışmada harcanacak vakti ve enerjiyi ortak bir çalışma ile Osmanlı İmparatorluğu'nda kadın maddesi için harcamak daha mantıklı. Tabi vakti olanlara..--Kingbjelica (mesaj) 17:30, 19 Ocak 2018 (UTC)