Tartışma:Köpek

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski kaliteli maddeKöpek, eskiden bir kaliteli maddeydi ama bu statüsünü kaybetmiştir. Aşağıda maddenin iyileştirilmesi için öneriler bulunmaktadır. Bu sorunlar halledildikten sonra madde tekrar aday gösterilebilir. Kullanıcılar ayrıca bir hata olduğuna inanıyorlarsa bir inceleme isteyebilirler.

[Başlıksız][kaynağı değiştir]

ence resim değişmeli.--PONY 13:35, 9 Eylül 2007 (UTC)

Tamam değiştirelim, commons'ta köpeklerle ilgili çok resim var.Ben bunları buldum, bilgi kutusuna yakışır, birini seç: --Çağatayileti 13:44, 9 Eylül 2007 (UTC)
  • Image:Alaskanmalamute0b.jpg bence uygun.Tam bir köpek resmi.--PONY 14:04, 9 Eylül 2007 (UTC)

Başka önerisi olan?--PONY 14:05, 9 Eylül 2007 (UTC)

Çivava ve danua[kaynağı değiştir]

Melez bir çivava (soldaki) ve Danua. Aralarındaki cüsse ve görünüş farkına rağmen her iki ırk da evcilleştirilen kurtların soyundan gelirler[7] ifadesine ve bu sayede çiftleştirilebilirler. bilgisi eklenmiş. "Bu sayede" ifadesi hatalı ve danua ile çivavanın birleştiği konusunda kaynak gerekli. Bu nedenle çıkarıyorum.--Abuk SABUK mesajlaş 18:46, 1 Eylül 2011 (UTC)

Texas gray wolf & Texas red wolf[kaynağı değiştir]

"Köpekler ve diğer kanidler" alt bölümünde (en alt sayfada) yer alan "Canis lupus türünün en büyük üyeleri kutup bölgelerinde yaşayanlar (ortalama 43-45 kg), en küçük üyesi ise ortalama 16 kg olan Texas kızıl kurdudur.[1]" cümlesinde ufak bir karışıklık var sanırım. "Texas kızıl kurdu" adlandırmasından kastedilen tam olarak anlaşılamıyor. İngilizce vikide en:Texas red wolf (Teksas kızıl kurdu) adlandırması en:Red wolf (kızıl kurt = Canis rufus) maddesine yönlendirilmektedir. "Texas red wolf" kızıl kurdun günümüzde yaşayan tek alt türüdür ve çoğunlukla "kızıl kurt" (red wolf) adı bu alt tür için kullanılır. Diğer alt türleri (Canis rufus floridanus = Florida red wolf & Canis rufus gregoryi) ise yok olmuştur. Köpeğin evcilleşmesinde herhangi bir soy etkisi bulunmayan kızıl kurt (Canis lupus) ayrı bir tür olup, köpeğin de soy olarak bağlandığı boz kurt ya da kısaca yaygın olarak kurt denilen türün (Canis lupus) alt türü değildir. Buna karşın, gerçekten boz kurdun "Texas" adını alan ve şimdi soyu tükenmiş olan bir alt türü var: en:Texas Wolf = en:Texas Gray Wolf (Teksas boz kurdu = Canis lupus monstrabilis). Fakat bunun adı "kızıl" değil "boz". İngilizce vikideki maddesinde "Texas boz kurdu" nun ağırlığı olarak "27–36 kg" geçmektedir ki bu da maddedeki "Texas kızıl kurdu" nun "16 kg" olan ağırlığıyla örtüşmüyor. Yine de büyük ihtimalle "Texas kızıl kurdu" altında kastedilen sanırım "Texas red wolf" değil "Texas gray wolf" olmalı. --Kmoksy 20:45, 16 Eylül 2011 (UTC)

  • Bence İngilizce Vikipedi'ye bu kadar bel bağlamayın. Bakınız Encyclopædia Britannica (2011 sürümü) ne diyor: "The modern dog is descended from the wolf (Canis lupus) and is classified as a wolf subspecies, C. lupus familiaris. Canis lupus also includes more than 30 other subspecies found in different parts of the world, some of which are now extinct. The subspecies vary greatly in size and colour, with the largest (averaging 95 to 100 pounds [43 to 45 kilograms]) found in the Arctic regions and the smallest (averaging 30 to 35 pounds) being the Texas red wolf." Son cümlede Canis lupusun alt türleri çok çeşitlidir ve en küçüğü texas red wolftur diyor.

Britannica'da wolf maddesinde ise şöyle diyor: "Some experts believe the red wolf to be a subspecies of gray wolf or a hybrid between the gray wolf and the coyote (sometimes called prairie, brush, or or little wolf.)" Yani bazı uzmanlara göre red wolf, gray wolfun bir alt türüymüş veya gray wolf ile coyotenin kırması imiş.

Ayrıca, "The red wolf is an endangered species that formerly roamed through the southeastern United States as far west as Texas. Following extinction in the wild, captive-reared red wolves were reintroduced to coastal North Carolina." diyor. Yani eskiden Texas'ta red wolf varmış ancak soyu tükenmiş. Yani ilk paragrafta bahsedilen en küçük tür, bu soyu tükenmiş texas kızıl kurdu anladığım kadarıyla.--Abuk SABUK mesajlaş 21:59, 16 Eylül 2011 (UTC)

İlave: Üzerinde tam bir mutabakat olmadığı ve köpek maddesinde bu bilgi elzem olmadığı için çıkarıyorum. Dikkatiniz için teşekkürler.--Abuk SABUK mesajlaş 22:03, 16 Eylül 2011 (UTC)

sen benim maddeme müdahale ettin ben de senin maddene müdahale edeyim de gör babından kötü bir niyet algılamayın. Ufacık bir "hata" (o da gerçekten hata ise; belli değil çünkü) yüzünden köpek maddesine yaptığınız koskoca düzenlemeleri göz ardı edemeyiz. Bu size ve emeğinize haksızlık olur. Sizi "uzaktan" izliyorum yalnızca, çalışmanın nasıl gittiğine bazen ara sıra bakıyorum. Tamamen tesadüf kırmızı renk de göze dikkat çekici olduğu ve kurt tür ve alt türleri üzerine de bilgi olunca ufacık bir "hataya" ister istemez dikkat kesiliyorsunuz. Kızıl kurt alt türleriyle boz kurt alt türlerinin melezlendiğine dair Britannica dışında kaynakların olup olmadığını açık konuşmak gerekirse araştırmadım. Ha, unutmadan söyleyim. Ben geçen yıl vikiye girdikten iki ay sonra İngilizce vikiye bel bağlanamayacağını öğrenmiştim. Yine de İngilizce vikideki Texas'ın "gri" ve "red" kurtları doğrudur. Kolay gelsin ve de kaleminiz kırılmasın! --Kmoksy 22:19, 16 Eylül 2011 (UTC)
  • Yok canım estağfurullah ne alınması. Elbette hataları imece usulüyle bulup düzelteceğiz. Bu arada Britannica'da hata yapabilir. Kolay gelsin, iyi geceler.--Abuk SABUK mesajlaş 22:24, 16 Eylül 2011 (UTC)

Evrimleşti?[kaynağı değiştir]

Yaklaşık 30-40 myö Miacis'ten ilk "gerçek köpek" (İng. true dog) olarak bilinen Cynodictis evrimleşti.

Her kim yukarıdaki bilgiyi girdiyse:

EVRİMLEŞTİ Mİ? ORDA MIYDINIZ? TAM OLARAK NASIL GERÇEKLEŞTİ? Bu imzasız yazı 176.232.110.87 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.