Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Köpek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu madde, Vikipedi topluluğu tarafından Kaliteli Madde seçilmiştir.--RapsarEfendim? 15:09, 17 Ekim 2013 (UTC)

Köpek[kaynağı değiştir]

  • Uzun zaman önce güvenilir kaynaklara dayanarak hazırladığım bir madde. Seçkin madde yapayım diye KM adayı göstermemiştim ama bir türlü elim değmedi. En azından KM olabilir şimdilik.--Abuk Sabuk 20:45, 23 Mayıs 2013 (UTC)
  • Destek Destek --Abuk Sabuk 20:48, 23 Mayıs 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Eline sağlık, güzel madde olmuş. İlk bakışta gözüme çarpan noktaları yazıyorum:
  1. Etimoloji başlığında yalnızca Türkçe etimolojisi hakkında bilgi verilmiş. İngilizce maddedeki gibi diğer dillerdekiler hakkında da bilgi verilirse daha evrensel nitelikte bir başlık olacağını düşünüyorum. Sonuçta Türkçe Vikipedi'deyiz diye Türkçe ağırlıklı olamamsı gerek bilgilerin :)
  2. Yine İngilizce maddede yer alan "taksonomi" başlığı burada da olsa iyi olur.
  3. Köken ve tarihçe başlığı, gördüğüm kadarıyla yarım kalmış (İng. Viki ile kıyasladığımda) ve oldukça eksik kısımlar mevcut.
  4. Yine insanlar tarafından kullanımı gibi bir başlık olursa ve maddenin mevcut hâlinde yer alan ırklar ve evcil hayvan olarak köpekler başlıkları ile bu ana başlık birbiri içerisine geçirilebilirse (belki) çok daha kapsamlı bir başlık olacaktır.
  5. Mitolojideki yeri, popüler kültürdeki yeri gibi başlıklar da gerekli maddeye bence. Özellikle popüler kültürdeki yeri için ayrı bir madde dahi olabilir.--RapsarEfendim? 08:20, 25 Mayıs 2013 (UTC)
  • Maddeyi İngilizce Vikipedi'den çevirmedim o nedenle hangi kısımlar geniş orada bilmiyorum ama bu bahsettiklerini yaparsak seçkin madde olur :) Bu arada 1. yorumuna katılmıyorum. Maddelerin etimoloji kısmında özel bir durum olmadıkça diğer dillerdeki karşılıklarının kökenlerinin verilmesine gerek yok. Maddelerin Türkiye ağırlıklı olmaması mevzuu bu değil. Orada İngilizcedeki dog ve bitch isimleri ile Latince adının kökeni verilmiş. Latince eklenebilir belki.--Abuk Sabuk 21:24, 26 Mayıs 2013 (UTC)
Dediğim gibi bu başlıkların olması gerekir, bence. Bu başlıkların olmaması, maddenin belli yönlerden eksintili olduğu anlamına geliyor, en azından benim için. Etimoloji içinse dediğin doğruymuş, ben ilk bakışta başka dillere de rastlamıştım orada, ancak okuyunca İngilizce kelimelerin kökenini incelemek için kullanmışlar diğer dillerdeki karşılıkları :)--RapsarEfendim? 21:45, 30 Mayıs 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Yukarıda belirttiğim noktaların birer eksiklik olduğunu düşünüyorum.--RapsarEfendim? 08:02, 5 Temmuz 2013 (UTC)
karşı oyunuzu, aşağıda alıntı yaptığım seçkin-kaliteli madde ayrımını gözeterek gerekçelendirebilir misiniz? --kibele 14:27, 14 Temmuz 2013 (UTC)
Gözden geçirdim ve arkasında duruyorum.--RapsarEfendim? 14:27, 14 Temmuz 2013 (UTC)
oyunuz, kaliteli madde kriterleri uyarınca gerekçelendirilmemiş oluyor bu durumda. bu oylamaların kafa sayımı değil de fikir birliği ortamı olduğunu hatırlatarak sis'lerin dikkatine sunayım öyleyse.. --kibele 14:30, 14 Temmuz 2013 (UTC)
Hayır. KM kriteri "gereksiz ayrıntıya yer vermeyin" diyor. Saydığım başlıkların "olmaması" gereksiz "ayrıntılar" değil. Bu başlıkların olması gerekir, buranın içeriğinde gereksiz ayrıntı incelemesi yapmak gerekir. Kaldı ki Vikipedi:Seçkin madde nedir? sayfasında da "Yeterli uzunlukta olmalı ve gereksiz detaylara girmeden ana konuya odaklanmış bir biçimde yazılmalıdır." yazmaktadır.--RapsarEfendim? 14:37, 14 Temmuz 2013 (UTC)

Yorum Yorum madde genel bir bakışla temel noktalarda bilgi veriyor gibi görünüyor. okuduktan sonra oyumu belirginleştiririm ancak yukarda konuşulanlar hakkında bişey söylemek isterim. maddenin şu şu bölümleri yok diye eleştirilip olumsuz oy verilmesi, Vikipedi:Kaliteli madde nedir? sayfasında "KM olacak maddenin ideali gereksiz ayrıntıya girmeden konuya odaklı olandır (Bu koşul seçkin maddelerde istenen “kapsamlılık” koşulundan biraz daha farklıdır ve daha kısa maddelere, geniş konuların sade bir tanıtımının yapılabilmesine olanak sağlar)." diye açıkça belirtilen kritere uymuyor. --kibele 18:11, 13 Temmuz 2013 (UTC)

  • Destek Destek Maddeyi kriterlere uygun gördüm. GökçeYörük 00:37, 14 Temmuz 2013 (UTC)
  • Destek Destek uygun ve güzel olmuş.--i.e.msj 05:06, 16 Temmuz 2013 (UTC)
  • Destek Destek Köpek ile ilgili bir ilk okul veya lise öğrencisi gelip her yönüyle bu konudan bilgi edinebilir mi? Evet. O zaman yeterince yararlı bilgi veren bu konuyu destekliyorum...--SAİT71 (mesaj) 16:24, 18 Temmuz 2013 (UTC)

Yorum Yorum bir iki not:

  • madde içinde 'köpek' yerine 'köpekler' olarak kullanılmış ve dolayısıyla yüklemler de çoğul olmuş. diğer köpek türleri de çoğul kullanılmış. tersi daha doğru olmaz mıydı? aslında 'köpekler' kullanımında da yüklemi tekil yapmak mümkün ve daha temiz oluyor. biraz değiştirdim.
  • ifadenin anlaşılmadığı bir iki yerde -?- var.. --kibele 12:36, 20 Temmuz 2013 (UTC)
?1: Köpekler, ayılar gibi tüm ayağı üzerinde yürüyen ve ağırlığını topuğuna veren hayvanların aksine parmaklarının üzerinde yürürler.
Açıklama: Ayılar yere -insanlar gibi- tüm tabanlarıyla basarlar ve ağırlıklarını yine insanlar gibi topuklarına verirler. Köpekler ise bir balerin gibi parmak uçlarında yürürler ve yürürken topukları yere değmez.
?1:Eniklerin bağımsız bireyler olmaya başlamalarının göstergesi batındaki diğer eniklerle oynarken havlamaya başlamalarıdır.
Açıklama: Enikler kardeşleriyle doğumdan itibaren oynarlar (ya da birbirlerine sürtünürler diyelim) ancak havlamaya başladıklarında bu bir şeylere tepki verdiklerini, kişiliklerinin oluşmaya başladığını yani diğer eniklerden farklı bir birey olmaya başladıklarını gösterir.--Abuk Sabuk 23:16, 20 Temmuz 2013 (UTC)
biraz dikkatli okununca anlaşılıyor, ben de anlamıştım zaten ama bu şekilde daha açık ifade edilmeli sanki metinde de.. özellikle 'batındaki diğer enikler' biraz sıkıntılı.. çoğul kullanımı için ne düşünüyorsun? --kibele 10:34, 21 Temmuz 2013 (UTC)
  • İnsan çeviriyi kendisi yapınca hataları görmesi zor oluyor biraz. Lütfen daha anlaşılır olduğunu düşündüğün şekilde gerekli düzenlemeyi sen yapıver. Çoğul yüklemlerin hepsini tek tek incelemedim ama daha iyi olmuş gibi, eline sağlık. Aslında bu çoğul yüklemlerle ilgili kurallar var dilbilgisinde: Örneğin eylem varlıklar tarafından tek tek (bireysel olarak) yapıldıysa yüklem de çoğul yazılmalı; toplu halde yapıldıysa özne çoğul, yüklem tekil olmalı vs. gibi ama bu kurallar pek bilinmediği için kafa karıştırmaya gerek yok. Kulağa hoş geldiği şekilde düzeltmek yeterli bence de.--Abuk Sabuk 15:18, 21 Temmuz 2013 (UTC)
  • Destek Destek daha ne olmalı sorusuna yanıt aramak lazım;

- Kırmızı yok
- Kaynakta sıkıntı yok
- Kaynak eklentisi gerektirecek riskli bilgi yok
- Resimlerle bilgilere görsel görünürlük kazandırılmış
- Giriş ve sonuç iyi... E.s Lubunya 20:45, 19 Eylül 2013 (UTC)

  • Destek Destek Güzel bir madde olmuş. Bu haliyle kalite madde olabilir.Yzkoc (mesaj) 10:29, 30 Eylül 2013 (UTC)
  • Destek Destek --esc2003 (mesaj) 10:10, 13 Ekim 2013 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.