Tartışma:Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: 178.247.13.183 tarafından 2 yıl önce TRAKYA TÜRKÜLERİNE ZULÜM başlığına
Vikiproje Tarih (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Batı Trakya Türk Cumhuriyeti'nin Osmanlı zamanında kullanılan ismi Garbî Trakya Hükûmet-i Muvakkatesi'dir.Cenubi Garbi Kafkas Hükûmet-i Cumhuriyesi isminin zaten tam olarak Türkçe olmadığı bence belli.Sayfanın İngilizce'sinde de ülkenin adı South West Caucasian Republic yani Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti olarak geçiyor.Yani anlatmak istediğim Cenubi Garbi Kafkas Hükûmet-i Cumhuriyesi ismi ülkenin Osmanlı zamanında kullanılan ismi.Ülkenin adı Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti olsa nasıl olur.Zaten baz kaynaklarda da bu böyle geçiyor. Kullanıcı: Lord Leatherface 17:44 (UTC) 10.01.2007

Ben de maddenin adının Türkçeleştirilmesi ve Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti yapılması taraftarıyım.--Çağatayileti 15:52, 10 Ocak 2008 (UTC)
Selamlar. Cenubi Garbi Kafkas Hükûmet-i Cumhuriyesi de Türkçe sayılır. Bu adın manasını rahatlıkla anlıyoruz (İngilizce kullanan arkadaşlarımızın bunu anlayıp anlamadıklarını bilmiyorum). Orijinal adı varken ve bunu Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti yaparak tarih hakikatinden uzaklaşmamız pek doğru değildir. Yine de TDK sabit terim olarak Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti olduğu gösterirse o zaman değişebilir. Bir de Ziya Gökalp'a sorma şansımız olsaydı değiştirmeyin derdi:)) İyi çalışmalar. Takabeg 17:10, 10 Ocak 2008 (UTC)

Ama Türkiye Türkçesi'nde Güney yerine Cenub, Batı yerine Garb kullanılmıyor artık. Tarihin hakikatinden uzaklaşmak değil bence bu, o zaman bu kelimeler kullanıldığı için devlet bu ismi almış ve bu bizim bugün Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti dememizin aynısı.--Çağatayileti 02:27, 11 Ocak 2008 (UTC)

Evet ismin Türkiye Türkçesi'ne uygun olması lâzım.Artık Osmanlıca kullanmıyoruz.Cenubi Garbi Kafkas Hükûmet-i Cumhuriyesi ismini Takabeg anlıyor olabilirsin ama anlamıyanlarda vardır bence.Çağatay'ın dediği gibi zaten Cenub güney, Garb'da batı demek.Bence bunun tarihin hakikatından uzaklaşmayla bir ilgisi yok.Zaten sayfaya orjinal adını da yazarız bu önemli değil.Ayrıca Osmanlıca Vikipedi kullanıcıları değiliz değil mi?Türkiye Türkçesi Vikipedi'si kullanıcıları olduğumuza göre nasıl Garbî Trakya Hükûmet-i Muvakkatesi yani şimdiki karşılığıyla Batı Trakya Türk Cumhuriyeti ise bence bu sayfada derhal değiştirilmeli.Tarihin hakikatından uzaklaşmak ise gerçekten kötü birşey.Biz bu ismi zaten tarih sayfalarından silemeyiz ki.Amaç sadece kolaylığı sağlamak bence.Derhal birilerinin bu sayfanın adını değiştirmesi lazım.Ayrıca Çağatay bence sayfanın adı Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti olmalı.Çünkü İngilizce Vikipedi de ve Cenubi Garbi Kafkas Hükûmet-i Cumhuriyesi isminde, Kafkasya değil Kafkas yazıyor.İniglizcede de Caucasian yani Kafkas yazıyor.Sen Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti olsun demişsin.Bence Kafkasya sözcüğü yerine Kafkas sözcüğü kullanılmalı.Fikrini belirtirsen sevinirim.Veya ben sayfanın adını değiştireyim mi? Yani yönlendireyim mi? Veya sen yap veya başka biri.--Lord Leatherfaceileti 18:59, 11 Ocak 2008 (UTC)

Devlet, "Kafkasya denen bölgenin güneybatısında" yer alıp bu yüzden bu ismi aldığından "Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti" denmeli bence. Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti denince nerenin güneybatısı olduğu anlaşılmıyor.--Çağatayileti 18:15, 11 Ocak 2008 (UTC)

Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti / Güneybatı Kafkas Geçici Milli Hükûmeti / Kars Cumhuriyeti[kaynağı değiştir]

Maddenin ismi tartışılmadan değiştirilmiş, değiştirilirken de "güvenilir kaynaklar bunu söylüyor" denilmiş; ama bakalım Google Kitaplar'daki güvenilir kaynaklara:


Google Akademik'te ise Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti 2 sonuç, Güneybatı Kafkas Geçici Milli Hükûmeti için sonuç yok, Kars Cumhuriyeti için sonuç yok.
Bu nedenle madde adı "Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti" olmalıdır. --82 ~145 ileti 15:42, 5 Mart 2011 (UTC)

verilen google bağlantıları epeyce yanıltıcı. küçük yazım değişiklikleri nedeniyle tırnak eklemeden tek tek bakmak, kafkas, kafkasya gibi değişik isimlendirmeleri göz önünde bulundurmak, osmanlıcalarını da buna eklemek gerekir. zaten bu konunun üç-beş sonuç vermesi imkansız. isteyen değişik aramalar yapıp kitapların bilimsel arka planını da inceleyebilir. benim gördüğüm kadarıyla, uç fikirlerdeki kaynaklarda bile 'Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti' dikkate alınmayacak kadar az.. sonuç olarak isim değişikliği bu kez de 'tartışılmadan' yapılmış.--ki bl 17:07, 13 Mayıs 2011 (UTC)
Mevcut durum yine de "Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti"nin "Güneybatı Kafkas Geçici Milli Hükûmeti"nden çok daha yaygın olduğunu göstermekte. Bu konunun bir kaynaktan daha yaygın olması gerektiğine yönelik size katılıyorum. Kars Cumhuriyeti ile Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti arasında yeni bir araştırma yapacağım. "Güneybatı Kafkas Geçici Milli Hükûmeti"nin daha yaygın olduğunu gösteren bir kaynak bulursanız anında değişikliği geri alırım. --82 ~145 ileti 18:22, 13 Mayıs 2011 (UTC)
Güneybatı Kafkas Geçici Hükümeti de bir alternatif. Ama milli hükümetin yaygın olmadığı aşikar. Bu arada maddede dikkat ederseniz iki adın da Osmanlıcası var. --82 ~145 ileti 18:25, 13 Mayıs 2011 (UTC)
Şurada gerçi milli hükümet de yaygın gözüküyor. Madde adı şablonunu ekliyorum, tartışma sonuçlanana kadar kalsın. --82 ~145 ileti 18:28, 13 Mayıs 2011 (UTC)
  • "Güneybatı Kafkas Hükûmeti", aslinda full name degildir, tam adının günümüz Türkçesi "Güneybatı Kafkas Geçici Millî Hükûmeti" 'dir. Fakat yaygin kullanimin bu oldugunu dusunuyorum.
    • ESKİ GÜNEYBATI KAFKAS HÜKÜMETİ REİSİ CİHANG İRZADE İBRAHİM BEY'E* (29 MAYIS 1921) Ankara Türkiya Büyük Millet Meclisi Riyaseti 29.5.337 [1921] Kalemi Mahsus Müdüriyeti Adet 6/592 Telgraf Trabzon... (Mustafa Kemal Atatürk)
    • Bundan sonra Ermeniler, saldırmalarını Kağızman kasabasına yönelttiler; nizamî Ermeni Birlikleri gelerek, faaliyet halindeki çetelerle birleştiler. Güneybatı-Kafkas Hükümeti'nin bu uğurda İngilizler nezdinde yaptığı teşebbüsler ... (T.B.M.M Sanat, Kültür ve Yayin Kurulu, TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu)
    • ölçekli etnografya haritası ile birlikte Ekim 1919 sonunda "Güneybatı - Kafkas Hükümeti" adıyla belge ve istatistiklere dayanan 20 sahifellk fransızca bir broşürü “Merkez Komitesi" adına bastırıp Kızılayımız aracılığı ile ... (Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü)
    • Daha sonra, Geçici Güneybatı Kafkas Hükümeti adını alan bu şuranın toprakları, Batum'dan Nahçivan'a kadar uzanıyordu. Bu hükümetin yayın organı olan Sada-yı Millet gazetesi de, Batum'da çıkıyordu. İngilizler, 13 Nisan 1919'da, ... (Tarih ve Toplum)
    • Tam adı «Güneybatı Kafkas hükümeti»dir. Cihangiroğlu İbrahim Bey'in önderliğinde, 1 Ocak 1919 günü kurulmuştu. Asıl amacı, Türk ordusunun koruyucu kanadından yoksun kalan yerli halkı Ermeni ve Gürcü saldırılarına karşı korumaktı. (Bilâl N. Șimșir )
    • onralan Kars Milli Surâsi'na baglandi. Daha sonra ise Güneybati Kafkas Hükümeti terkibinde olmakla Nahçivan toprak bütünlügünü korudu. 28 Haziran 1920'de Nahçivan'in Bolsevik istilasindan sonra da Veysel Ünüvar'in ... (TTK)

Takabeg ileti 23:24, 21 Haziran 2012 (UTC)

  • Bu Google Books tuhaf gerçekten. Zamanında aradığımda çıkan sonuçlar şu anda çıkmıyor (ama maddede üç tanesi var). Yine de Güneybatı Kafksa Hükümeti cumhuriyetten daha yaygın görünüyor. Bu arada Güneybatı Kafkas Geçici Hükümeti (değişik yazım) de olabilir (Takabeg'in verdiklerinden biri de "Geçici Güneybatı Kafkas Hükümeti"). --seksen 10:42, 22 Haziran 2012 (UTC)
  • İstek yapıldı Yapıldı Takabeg ileti 05:18, 23 Haziran 2012 (UTC)

TRAKYA TÜRKÜLERİNE ZULÜM[kaynağı değiştir]

Sizce zulüm varmı? 178.247.13.183 16.39, 24 Şubat 2022 (UTC)Yanıtla