Tartışma:Ergenekon (örgüt)/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

örgüt tanımı yanıltıcıdır doğruya yakın tanımlama : " yasadışı örgüt yapılanması " daha makül bir tanımlama olacaktır. İddiaya göre adı altında bir sürü doğrulanabilirliği kesin olmayan itham edici cümle mevcut. Bunlar için iddiaları kimlerin yaptığı belirtilmesi lazım. Aksi taktirde "doğrulanabilirlik" ve "orijinal araştırma" ilkelerini çiğnemiş oluruz. --Özgür 18:30, 23 Eylül 2006 (UTC)

"Dezenformasyon" başlıklı kısmı niçin çıkarttım?[kaynağı değiştir]

Çünkü Türkçesi bozuktu, ne demek istediği tam anlaşılmıyordu, anlaşılan kısmı taraflıydı ve kaynak olarak gösterilen bağlantı bozuktu, bu nedenle onun da tarafsızlığını ve doğru aktarılıp aktarılmadığını kontrol edemiyordum. Öyle bozuk ve taraflı bir dille yazılmıştı ki, silmek, düzeltmekten çok daha kolaydı, bundan ötürü ansiklopedi olarak uğradığımız pek bir kayıp da yoktu. Filanca 17:19, 29 Ocak 2008 (UTC)

ergenekon bir örgüt ismi değildir[kaynağı değiştir]

Ergenekon bir örgüt ismi değildir operasyona verilen isimdir. Bu bir gladio oluşumu olabilir ama tarihinin gladioya dayandırılması gereksizdir. Daha güncel bilgilerden bahsedilmesi gerektiğini düşünüyorum. İntergestapo 22:30, 3 Şubat 2008 (UTC) fakat devlet, millet, vatan, cumhuriyet, aleyhinde eylem ve çabalarda bulunan yapılanmalar terör örgütü değil midir?

  • Ergenekon bir örgüt ismidir. Savcılarda bunun soruşturmanın adı olmadığını, örgüt'e örgüt mensuplarının verdiği bir isim olduğunu söylemiştir. Vatan millet aleyhinde çalışan terör örgütü değilmidir demişsin. Ergenekon ne peki? Türkiye'nin yararı içinmi çalışıyor suikastler bombalar silahlar.. Halkı birbirine düşürerek emellerine ulaşmaya çalışmıyorlarmı? Ergenekon ne peki. Hayır kurumumu?

Ergenekon bir terör örgütüdür. Terörist bir yapılanmadır. Bugün Terörist başı Apo neyse bu örgüte üye olanlar yönetenler yataklık edenlerde odur!. BUR4K 10:53, 27 Temmuz 2008 (UTC)

  • Süren bir davadır.Ergenekon nedir? ne değildir? Bunu Mahkeme kararında göreceğiz.--Yürekli 11:14, 27 Temmuz 2008 (UTC)
  • Aslolan mahkeme kararıdır ve dava bitene kadar tutuklu herkes, şu yada bu sebepten dolayı tutuklu olarak yargılanılmasına karar verilmiş 'sanıktır; suçlu değil--Heryerekon 01:22, 27 Ekim 2008 (UTC)

Ergenekon terör örgütü[kaynağı değiştir]

Resmî yazışmalarda kullanılan Ergenekon terör örgütü ifadesi basın yayında da bu şekilde kullanılmaktadır Milliyet Zaman Sabah. Bu nedenle madde ismini değiştiriyorum.--Absarileti 07:35, 28 Nisan 2008 (UTC)

  • Bu mantıkla hareket edersek PKK maddesinin başlığını da PKK terör örgütü yapmalıyız ama biliyorsunuz ki Vikipedi'de herhangi bir örgüt/kişiyi "terörist" olarak adlandırmak VP:TBA'ya aykırıdır. Maddenin başlığını eski haline geri getirmenizi rica ediyorum. --60.240.112.112 08:02, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Ayrıca, bu maddenin asıl adı Ergenekon ama sadece anlam ayrımı için sonuna (örgüt) eklendi. --60.240.112.112 08:03, 28 Nisan 2008 (UTC)
  • Terör örgütü uygun bir adlandırma değil.--Martianmister 08:12, 28 Nisan 2008 (UTC)

Silinmeye aday[kaynağı değiştir]

  • Mahkemesi başlatılmamış soruşturması süren bir dava ile ilgili spekülasyon yapmak suçtur... Bu ifade, Wikipedinin kapatılmasına ve adli cezalara neden olabilir.
  • Gazetelerde çıkan yalan haberler buraya aktarılmış.
  • Özel Harp Dairesi'ne terör örgütü yaftası vurulmuş. Bu ifade, Jandarma Genel Komutanlığına terör örgütü demekle aynı şeydir. PKK'nın internet sitelerinde olabilir ancak. Bu ifade, Wikipedinin kapatılmasına neden olabilir.
  • Özel Harp Dairesi TSK bünyesinde olduğu halde EGM bünyesinde gösterilmiş:Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Özel Harekat Dairesinin bulunduğu alınan duyumlara göre bu dairenin bazı elemanlarının uyuşturucu, kumarhane, haraç ve adam öldürülmesi gibi işlere karıştığı...
  • Kaynaksız veya kaynak ile iddia arasında bağlantısı bulunmayan gazete haberleri kaynak gösterilmiş.

Bu nedenlerle silinmeye aday maddeler şablonunu ekledim. Saygılar, --Bruno 08:16, 28 Nisan 2008 (UTC)

  • Ama silinmeye adaylık sayfasını eklememişsin.--Martianmister 08:27, 28 Nisan 2008 (UTC)

Tamam ben açtım.--Martianmister 08:31, 28 Nisan 2008 (UTC)

Mahkemenin başlamamış olması bu maddenin yazılmayacağı anlamına gelmez çünkü madde başlığı Ergenekon davası değil. Ayrıca madde içerisinde ilk defa duyulan, yada bu örgütle ilgili devlet elindeki bilgileri sızdıran bir durum yok, gazete vs. belgeleri eklenmiş. Komplo teorileri yeterince var bence :)--Boyalikus 20:53, 29 Nisan 2008 (UTC)

düzenlenmesi gerekli[kaynağı değiştir]

  • Ergenekon, Türkiye Cumhuriyeti'ne atfedilen ve meşru yollardan gerçekleşmesi mümkün olmayan bazı amaçlara ulaşmak için kurulan, yasal olmayan örgüt. Örgütün "derin devlet" veya Türkiye Cumhuriyeti devleti içinde, devlet adına hareket ettiğini iddia eden bazı otoriteler tarafından kurulduğu ve yönetildiği öne sürülmektedir giriş cümlesinde radikalde ismet berkan'ın yazısı kaynak verilmiş. Bu ifadeyi yazabilmek için ismet berkan'ın yazısının içeriği yetersiz.
  • 12 Kasım 1996 tarihinde Anavatan Partisi Genel Baskani Mesut Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e verdigi, Cumhurbaşkanı tarafından da gereğinin tetkik ve tahkiki için Başbakan Prof.Dr.Necmettin Erbakan'a verilen mektupta;Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Özel Harekat Dairesinin bulunduğu alınan duyumlara göre bu dairenin bazı elemanlarının uyuşturucu, kumarhane, haraç ve adam öldürülmesi gibi işlere karıştığı, son olay da bunun vehim olmadığını sanıldığından da kötü oldugunu gösterdiğini... Bir önceki paragrafta ÖHD'nin GKB bünyesinde olduğu yazılmıştı şimdi EGM bünyesinde deniliyor. Bu mektubun kaynağı gösterilirse doğrusunu tespit etmek mümkün olabilir.
  • Örgütün tarihçesi altbaşlığında özel harp dairesi'nin danıştay saldırısıyla ilgisi olduğu, siyasi suikastlere karıştığı ve naylon terör örgütü kurduğu vurgulanıyor. Bunlar çok ciddi iddialardır. Bu savların kaynakları belirtilmeli.

--Bruno Giordano 13:11, 8 Mayıs 2008 (UTC)

örgüt ile operasyon aynı şey değil[kaynağı değiştir]

Ergenekon ismi italyadaki gladio nun yenrine kullanılmaya çalışılan bir sözcük bakıldığında ergenekon operasyonunda tutuklananların ve göz altına alınanların bir bölümü yıllardır derin devlete kontrgerillaya süper nato ya derin devlete yani artık adını ne koyarsanız iyi sıhatte olsunlara karşı savaşmış onlara karşı kamupyu oluşturmuş aydınlar.

Wikipedia Türkiye ekibinden ricam halkın inandığı bu destanları karalanmasına insanların inançlarına saygısızlık yapılmasına göz yummayıp derin devlet manasındaki ERGENEKON u gladyo ya da SÜPER NATO(ki uluslararası ismi bu) başlığı altına alıp ergenekon operasyonu ile ilgili kısmı ise ergenekon operasyonu başlığı altına ayırmasıdır.

LÜTFEN BİLGİ KİRLİĞİNE YOL AÇMAYALIM BİZE YAKIŞMAZ...!!

yabancı dildeki kaynak[kaynağı değiştir]

önemli bir paragrafa kaynak olarak gösterilen evrazia.org, yabancı bir dilde olduğundan ekleyen kullanıcının (sanırım bruno) dipnota ilgili kısımların çevirisini yazması mümkün mü? bir de, o paragraftaki konularla ilgili türkçe kaynak bulmak mümkünse, bulanların eklemesi iyi olur. saygılar, Filanca 16:59, 11 Mayıs 2008 (UTC)

Benim itirazlarım[kaynağı değiştir]

  • Ben gün içinde de Murat'a bildirdim.Konuyu tek başlıkta toplayalım.Konunun ansiklopedikliğini tartışmıyoruz.Konu dağılıyor bunu belirtiyoruz.Bu kadar Ergenekon maddesi ayrı ayrı ele alınmış olması kafa ve kavram kargaşalarına yolaçıyor.Hele hele Ergenekon(örgüt) maddesi evlere şenlik.Kaynak olarak belirtilen Yeni Şafak gazetesinin Erol Mütercimler'le yapılan bir röportaja dayanarak bir tarihçe yazılmış.Aynı kişi de bugün gözaltında,gasteci.com sitesi ise çok farklı bir portre çizmiş.

1-Bunların ışığında Ergenekon(örgüt] maddesi tamamen çökmüştür.Maddedeki yazılara iddia bile denemez.Sözgelimi Cumhuriyet gazetesi bombalanıyor.Fakat operasyona bakıyorsunuz,Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi ve Ankara temsilcisi içeri alınıyor.(Bu nasıl bir örgüt böyle kendi kendini bombalıyor gibi saçma ve acayip bir sonuç var.Aslında bir sonuçta yok.Çünkü Savcılık iddianamesini hazırlamamış dolayısıyla dava henüz açılmamış.Böyle bir örgüt varsa bile nerede kurulmuş?Kim kurmuş?Ortada bir itirafta yok.)Kısaca biz Vikipedi olarak Ergenekon Örgütü diyemeyiz.Dolayısıyla Bkz.Vikipedi:Doğrulanabilirlik 2-Doğruluğu olmayan Ergenekon (örgüt)maddesi yetmezmiş gibi üstüne üstlük Ergenekon Operasyonları ve Ergenekon Soruşturması şeklinde başka maddelerde var.Bkz.Ergenekon (anlam ayrım).Ki bunlarda aynı konuyu ele alıyor.Konu tamamen arapsaçına dönmüş durumda.Benim itirazım bunlardır.--Yürekli 19:13, 1 Temmuz 2008 (UTC)

Tutuklanmalar[kaynağı değiştir]

Kaynak ve tarih belirtilmezse, madde ansiklopedik değil.--foPen bana ileti gönder 09:59, 1 Temmuz 2008 (UTC)

İşin Komik tarafı :)[kaynağı değiştir]

1-Bu bir örgüt değil operasyon/soruşturma adıdır. 2-Örgütün varlığı diye bahsedilen ve atıf yapılan Erol Mütercimler'de aynı operasyonda bugün gözaltına alındı.Ayrıca Doğu Perinçek Tansu Çiller'den Ergenekoncu diye şikayet ediyor.Aynı Perinçek Ergenekon Soruşturmasında halen tutuklu.Ki bu olaylar bu maddeyi bu haliyle komik duruma düşürüyor. 3-Derin devlet le bu maddede yeralan bilgiler içiçe geçmiş durumda...Belirtilen kaynaklar Ergenekon örgütünden çok Derin Devlet'le ilgili... 4-Bu bilgiler ışığında bu maddede kapsamlı bir operasyona girişilmeli diye düşünüyorum.Derin Devlet'le ilgili iddialar Derin Devlet maddesine,Ergenekon Soruşturması/operasyonu ile ilgili olanlarda ilgili maddeye taşınmalı.--Yürekli 11:34, 1 Temmuz 2008 (UTC)

  • Maddede bir ameliyat yapılmalı . Sorunlu ve karışık bir madde gibi görünüyor. --DsMuratileti 18:48, 1 Temmuz 2008 (UTC)

Benim itirazlarım[kaynağı değiştir]

  • Ben gün içinde de Murat'a bildirdim.Konuyu tek başlıkta toplayalım.Konunun ansiklopedikliğini tartışmıyoruz.Konu dağılıyor bunu belirtiyoruz.Bu kadar Ergenekon maddesi ayrı ayrı ele alınmış olması kafa ve kavram kargaşalarına yolaçıyor.Hele hele Ergenekon(örgüt) maddesi evlere şenlik.Kaynak olarak belirtilen Yeni Şafak gazetesinin Erol Mütercimler'le yapılan bir röportaja dayanarak bir tarihçe yazılmış.Aynı kişi de bugün gözaltında...Gasteci.com sitesi ise çok farklı bir portre çizmiş.Ergenekonun ordu içinde bir cunta olduğundan ve TSK nın Ergenekoncularla,Natocular diye ikiye bölündüğünden falan bahsetmiş.Hatta Yeni Şafak'ın tersine Ergenekon'un Özel Harp Dairesine karşı olduğu yazılmış.Bu da doğruluğu kanıtlanmadığı için bir komplo teorisi olmaktan öteye geçemez.[[1]]

1-Bunların ışığında Ergenekon(örgüt] maddesi tamamen çökmüştür.Maddedeki yazılara iddia bile denemez.Sözgelimi Cumhuriyet gazetesi bombalanıyor.Fakat operasyona bakıyorsunuz,Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi ve Ankara temsilcisi içeri alınıyor.(Bu nasıl bir örgüt böyle kendi kendini bombalıyor gibi saçma ve acayip bir sonuç var.Aslında bir sonuçta yok.Çünkü Savcılık iddianamesini hazırlamamış dolayısıyla dava henüz açılmamış.Böyle bir örgüt varsa bile nerede kurulmuş?Kim kurmuş?Adını kim koymuş?Ortada bir itirafta yok.)Kısaca biz Vikipedi olarak Ergenekon Örgütü diyemeyiz.Dolayısıyla Bkz.Vikipedi:Doğrulanabilirlik 2-Doğruluğu olmayan Ergenekon (örgüt)maddesi yetmezmiş gibi üstüne üstlük Ergenekon Operasyonları ve Ergenekon Soruşturması şeklinde başka maddelerde var.Bkz.Ergenekon (anlam ayrım).Ki bunlarda aynı konuyu ele alıyor.Konu tamamen arapsaçına dönmüş durumda.Benim itirazım bunlardır.--Yürekli 19:13, 1 Temmuz 2008 (UTC)

Bariz bir şekilde taraflı ve ansiklopedik değil[kaynağı değiştir]

Giriş cümlesinin bu haliyle kalması çok yanlış olacaktır. Hem oldukça taraflı hem de ansiklopedik değil. Kesin bir yargı belirtilmek zorunda değiliz sanırım. İddiayı alıp iddiadır diye belirtirsek en doğrusunu yapmış oluruz.--Xyz... 22:43, 1 Temmuz 2008 (UTC)

gerçek dışı bilgiler gerçek gibi verilmiş[kaynağı değiştir]

konunun silinmesi gereklidir.Bu imzasız yazı 81.215.80.184 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Hatta wiki'deki tüm "ergenekon" ifadeleri de silinsin ve unutturulsun. Şimdiye kadar bu memlekette darbe mi yapıldı ki şimdi yapılacağı iddia ediliyor? Bu imzasız yazı 85.97.73.201 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. [[2]]

  • Yorum: Şimdi 85.97.73.201 nolu kullanıcı İsmet Berkant'ın yazısını kaynak olarak belirtmiş,yazıyı okursanız İsmet Berkant'ın giriş cümlesi BANA GÖRE ERGENEKON diye ifade ediliyor.

İsmet Berkant'a göre öyle,Erol Mütercimlere göre madde de yazıldığı gibi... Madde de Örgüt yapılanması ve tarihçe kısmında adı geçen kişiler gözaltına dahi alınmamışken üstüne üstlük Erol Mütercimler gözaltına alınmışken biz Vikipedi olarak hangi kaynağı baz almalıyız? Hele ki Medyanın öyle ikiye filanda değil en az4-5 parçaya bölündüğü bir konuda...

  • Mehmet Ali Birand ve onun gibi düşünenler bunun bir hesaplaşma olduğunu öne sürüyorlar.Alın size bir kaynak daha [[3]]
  • Yılmaz Özdil ise bütün bu Ergenekon olayına veryansın ediyor.Hükümeti suçluyor.Buyurun buradan yakın.Hemde iki kere [[4]] ,[[5]]
  • Umur Talu 'nun yazısına peki ne demeli? [[6]]
  • Kaldı ki olayda şu aşamada hem mağdur (bombalanan) hem şüpheli (imtiyaz sahibi ve Ankara temsilcisi gözaltına alındı.)Cumhuriyet gazetesi kaynak olarak kullanılamaz diyen bir kimse var mı? Keza Genel yayın yönetmeni gözaltındaki Tercüman gazetesi için ne demeliyiz?

Şimdi böyle bir konuda Ergenekon Soruşturmasına örgüt demek düpedüz propaganda, hemde benzerlerine Göbbels 'te rastlanabilecek bir kara propagandaya girer.

  • Ben yeteri kadar Ergenekon konusunda görüş belirttim.Bu konuda en sağlam iddialar Savcılık İddianamesinde (adı üzerinde İDDİANAME) Ergenekon Soruşturmasının hakkında verilecek kararda sadece İlgili MAHKEMENİNDİR.VİKİPEDİ'NİN DEĞİL.
  • Ben Vikipedistim.Beni birinci derecede bağlayan Vikipedi'nin Politikalarıdır.

Burada yazı yazarken,madde açarken,kısaca katkıda bulunurken,benim siyasi görüşüm,düşüncelerim okuyucuyu bağlamamalıdır ve bağlayamaz da,ben bana ait olan hiçbir şeyi maddeye taşıyamam.Alt tarafı yazdığım/katkıda bulunduğum maddeye imza dahi atamam...

  • Kendi siyasi görüşlerini,zevklerini,yargılarını maddeye taşıyan vikipedistler buraya katkı sağladıklarını düşünüyorlarsa (ki gelecek nesillere fikir empoze etmek gibi bir düşünceye de sahip olabilirler.)bunda fena halde yanılıyorlar.
  • Bir madde de taraflı şablonu varsa ve üstüne üstlük yazılanların doğruluğu teyit edilemiyorsa,bu herşeyden önce Vikipedi Politikalarının çiğnendiği anlamına gelir ve Vikipedi'ye gölge düşürür.
  • Kendi politikalarını çiğneyen bir proje ne kadar inandırıcıdır? Onu da buradan yararlanmaya çalışan okurların takdirine bırakmak sanırım en iyisi olacaktır.
  • Cidden artık Vikipedi Politikalarını her önüme gelene anlatmaktan bıktım usandım.Taraflı madde düzenleyenler.Burayı sözlüğe çevirenler....Ham son dakika haberlerine balıklama atlayanlar...Kendi siyasi görüşlerini maddelerde ön plana çıkaranlar...Falan filan...Burada gözönünde almamız gereken tek şey VİKİPEDİ POLİTİKALARI OLMALI diye bir kez daha hatırlatıyorum ve ekliyorum Arkadaşlar nafile bir çaba içerisindesiniz.Bundan vazgeçin,Çünkü bir çok maddenin tartışma sayfası,ilgili maddeden daha çok doyurucu ve ilgili oldukları maddeyi defalarca çürütüyorlar.Bunda en büyük zararı Vikipedi görüyor.Öyle sanıldığı gibi karşı taraf falan değil.Saygılar.--Yürekli 14:09, 4 Temmuz 2008 (UTC)
Mehabalar. Ergenekonu detaylı olarak incelemedim. Yani niteliği konusunda pek bilgim yok. Ancak VP'de örgüt olarak nitelendirilmesine yönelik bir kaç cümle edebilirim. Örgüt diyilebilmesi açısından soruşturma yada kovuşturmanın bir önemi yoktur. Zira bunların(kovuşturmanın) sonucunda suç örgütü olup olmadığına karar verilecektir. Bizim, örgüt ifadesini kullanabilmemiz için yalnızca bir oluşumun, birliğin, teşekkülün varlığını burada ortaya koymamız gerek. Bu da ortaya koyulamıyorsa -VP'nin bu konudaki politikasını bilmiyorum ama sanırım- iddia olduğunu yazmak gerekecek. Kolaylıklar...--Xyz... 00:17, 5 Temmuz 2008 (UTC)
  • İşte iddia ama hangi kaynağa göre iddia? Konu Siyah-Beyaz gibi değil ki.Üzerinde gökkuşağının yedi rengi mevcut.Sorunda zaten bu.--Yürekli 00:32, 5 Temmuz 2008 (UTC)

Konu biraz arapsaçı ama iddianın varlığı açısından böyle değil. Ergenekon Örgütü şeklindeki kullanım yeterli bir referanstır. Yani herhangi bir dergi, gazete, kitapta bu ifade kullanılıyorsa bunu kaynak göstermek yeterli.--Xyz... 12:06, 5 Temmuz 2008 (UTC)

Evet, VP politikalarına pek hakim değilim. Politikalara muhalif bir cümle mi kullandım?--Xyz... 15:53, 5 Temmuz 2008 (UTC)

İnceledim ama hala bi sorun göremiyorum. Yardımcı olursanız hem benim için hem de madde için faydalı olacaktır.--Xyz... 16:02, 5 Temmuz 2008 (UTC)

  • Nasıl göremiyorsunuz yahu? bütün politikayı bu sayfaya taşıyıp işaretleyeyim mi? Bu tartışma sayfasındaki yorumlarımla (İşin Komik tarafı diye başlıyor.)ilgili politikayı lütfen karşılaştırın.--Yürekli 16:06, 5 Temmuz 2008 (UTC)
  • Yorum Yorum Yurekli'nin bahsettiği sanırsam, "Ergenekon" diye bir örgütün var olmaması/varlığının henüz kanıtlanmamış olmasıdır. Anladığım kadarıyla, durum böyleyken, örgüt diye bahsedemeyiz diyor. --DsMuratileti 16:10, 5 Temmuz 2008 (UTC)
  • Evet Murat aynen öyle...Madde de neredeyse çiğnenmeyen politika kalmamış...

Madde de yazılı kişiler için Bkz.Vikipedi:İftira Maddenin (gözaltı haberleri hariç) tamamı için bkz. Vikipedi:Doğrulanabilirlik...Geriye ne kaldı? Bkz. Ergenekon soruşturması

Bakın, üstü kapalı cümleler kurmak yerine hatamı belirtseniz zaman harcamadan bir sonuca ulaşabilirdik. Bu arada şunu da söyleyeyim. Tartışmaya yalnızca böyle bir maddenin varolup olamayacağı, örgüt nitelendirmesinin doğruluğu hususunda müdahil olmak istedim. İçerikle ilgili bir yorumum olmadı. Bahsettiğiniz problemin DsMuratileti'ın ifadelendirdiği olduğunu varsayarak bir iki cümle edeyim. Sanırım böyle bir maddenin kurulması için iddia olması da yeterlidir. Ortada böyle bir örgütün varlığı hususunda sayısız iddia var. Doğrudur, yanlıştır; mantıklıdır, mantıksızdır ama böyle bir iddia var ve bu iddia da ansiklopediye konu olabilecek önemde. Mesela Amazonların yada Atlantis'in varlığı da henüz kanıtlanamadı ancak ortada bu tür iddialar var ve bunlar da ansiklopedik nitelikte olduğundan buraya alındı. İftira meselesini de pek anlayamadım. Böyle bir maddeyi oluşturmakla birilerine birşeyler mi isnat ediliyor? İçerikte bu tür cümleler varsa onu bilemem. Ancak maddeyi oluşturmakla kimseye iftira edildiğini düşünmüyorum.--Xyz... 16:29, 5 Temmuz 2008 (UTC)

  • Maddede gerekli şablonlar bulunmakta. Çeşitli arkadaşlarımız, bu konuyu Ümraniye soruşturması başlığı altında ele almaya çalışıyor. İşlem tamamlandığında, maddenin silineceğini düşünüyorum. --DsMuratileti 16:31, 5 Temmuz 2008 (UTC)
  • Madde içinde kısmi isnatlar bulunmakta; bazı yerlerde ise iddia olduğu belirtilerek bazı şeyler aktarılmış. Bu tür durumlarda masumiyet karinesine dikkat edilmesi gerekiyor. --DsMuratileti 16:34, 5 Temmuz 2008 (UTC)
  • Ben yeterince açık ve anlaşılır şekilde itirazlarımı belirttim.Üstelik defalarca çürütülmüş ikincil derece kaynaklara dayanarak değil.(ki ikincil kaynaklardan bende buldum.Bunlardan hiçbir kaynağı maddeye eklemedim.Tartışma sayfasında tuttum.Zira bu konuda medyada taraftır.Vikipedi taraf tutamaz.İkincil derecede kaynaklar içinde Bkz.Vikipedi:Doğrulanabilirlik.)Maddede yer alan Örgütlenme Yapısı alt başlığında ismi geçen herkes için de Bkz.Vikipedi:İftira

--Yürekli 16:45, 5 Temmuz 2008 (UTC)

Anlıyorum... Sanırım itirazlarınız içeriğe ilişkin. İçerikte isnatlarla iftira edilmişse tabiki düzeltilmeli. Hatta hemen müdahale edin derim. Kolaylıklar--Xyz... 16:52, 5 Temmuz 2008 (UTC)

  • Madde zaten Ümraniye Soruşturması çalışması sona ersin tümüyle silinecek.Saygılar.--Yürekli 17:01, 5 Temmuz 2008 (UTC)

Zannetmiyorum. Söylediğim gibi, ansiklopediye konu olabilecek önemde bir iddiayı barındırıyor. --Xyz... 17:13, 5 Temmuz 2008 (UTC)

  • Ben yeterince görüş belirttim.İlgili politikalarıda sundum.Vikipedi'nin ne olduğunu da bildirdim.Artık daha fazla açıklama yapmak gereksiz.Tekrar yapmaktan başka bir işe yaramaz zaten.--Yürekli 17:16, 5 Temmuz 2008 (UTC)

hepsi palavra[kaynağı değiştir]

Bu ergenekon soruşturması bana kalırsa askerlere karsı çokbuyuk bir oyundur...millete, askeri kötü gibi gösteriyorlar..ama asılkötüler şuanki iktidardakilerdir..ikdarı aslında kutlamak gerekır bukadar buyukbir oyunu guzel oynadıkları için...düşünsenize bir asker vatanını nasıl olurda satar yada vatanına ihanet eder...çok saçma..herkes gerçeği görecek yakında..bizim gibi vatanına bağlı insanların sabrı kalmadı artık..bu oyuna son verın yada olucaklardan bizler sorumlu değiliz..--212.175.115.102 10:27, 12 Eylül 2008 (UTC)

  • Bu sayfada konuyu tartışan arkadaşların dikkatine: Görüşlerinizi belirtirken bireysel ve taraflı bakış açısından kaçınılması, kişisel saldırı boyutuna varacak sözcükler kullanılmaması konusunda özen gösterilmesini anımsatmak istiyorum. Teşekkürler, herkese iyi çalışmalar. Levent Abi ileti 20:40, 5 Temmuz 2008 (UTC)

Sözde Örgüt[kaynağı değiştir]

Böyle bir örgütün var olduğu "iddiası" var ve zaten operasyonun adı "Ergenekon".Ergenekon Örgütü olarak başlık açmak anlamsız çünkü kamuoyunun gözaltılar hariç hiçbir bilgisi yoktur .Güvenilirliği kesin olan kaynak yoktur ve zaten gösterilen kaynaklar da taraflı ve kişisel niteliktedir. Bu imzasız yazı Deity (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kaynaksız ve taraflı[kaynağı değiştir]

Madde içerisinde yazılanları neredeyse yarısından fazlası KAYNAKSIZ ve YORUMDAN ibarettir. İsimleri geçen insanların çoğu T.C. Devletinde Başbakanlık,Emniyet Gen. Müd., MİT müsteşarlığı gibi üst düzeyde görevlerde bulunmuştur.Somut, elle tutulan kanıtlar olmadan böyle ithamlarda bulunulan bir maddenin Vikipedia da yeri olmadığı görüşündeyim.İnsanları sevmemek bize onlara her türlü aşağılama veya hayasız ithamlarda bulunma haklı vermez.Saygılarımla--egemen 14:34, 7 Temmuz 2008 (UTC)

Tamamen kaynaksız ve iddiadan oluşan örgütlenme yapısı kısmı çıkarıldı.İddiaları ispatlayan kaynaklarla tekrar eklenebilir.Aksi taktirde iddiadan öteye geçmeyen bilgiler Vikipedi'de yer almış olur ve kesinlikle doğrulanabilirlik politikasının ihlalidir.--Eldarion 14:46, 7 Temmuz 2008 (UTC)

eklediğim paragrafin da gerçeklik payı tartışılmaz umarım.[kaynağı değiştir]

aşagidaki paragraf ustteki ile birlikte daha demokratik bir gorunum oluşturmaktadır. sonuçta hersey birer iddiadir ve kaynaksizdir.

Ergenekon örgütü başka bir taraftan da AKP'nin kapatılma davasına karşı, siyasi iktidarın ilgili çevrelere başta ordu ve yargı olmak üzere, gözdağı vermek amacıyla ortaya attığı uyduruk bir örgütlenme olarak görülmektedir. Bu kişiler görüşlerini; gözaltında sanıklara sorulan soruların gayriciddi olmadığını ve tutukluluk süresinin bir seneye yaklaşmasına rağmen ortaya net bir delil konulamadığını ileri sürerek desteklemektedirler. Sanıkların birçoğunun yaklaşık bir senedir hapishanelerde bulunması, bir türlü başlamayan yargılama süreci sonunda suçsuz bulunmaları halinde ateşli bir tartışma konusu olacaktır.

ergenekon operasyonun ismidir[kaynağı değiştir]

kardesim daha kimsenin suclu oldugu kanitlanmadan, hatta boyle bir orgutun varligi bile kanşitlanmadan ergenekon örgütü diye baslik atmissiniz. taraf tutmak diye buna derim ben.


Başsavcı Ergin: İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Ergin, “Gözaltılardan haberim yok. Başsavcılığın talimatı ile gözaltılar yapıldı deniyor. Benim bilgim yok” dedi.


savcının benim talimatım yok dediği halde Ergenekon diye ısrar etmek taraflı kılar, lütfen cümlenizi çıkarın. Ondan sonra taraflı etiketini kaldırabilirsiniz. Vikipedi tarafsız bakış açısını korumak zorundadır. Ergenekon olup olmadığı resmi olarak savcı tarafından deklare edilmiş durumda bu nedenle Ergenekon diye maddeye yazmak VP:TBA ya aykırı bir davranış olmaktadır. Bu imzasız yazı 88.233.16.150 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Sizin bahsettiğiniz kişi İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Ergin; burada bahsedilen kişi ise İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz. Bu nedenle maddede taraflılık yoktur. --DsMuratileti 08:33, 1 Temmuz 2008 (UTC)

Operasyonlar ve soruşturma[kaynağı değiştir]

Bence operasyon ve soruşturma aynı başlıkta toplansa daha iyi olur. En azından şimdilik. İleride madde büyüdüğünde belki operasyonlar için ayrıca bir madde açılabilir diye düşünüyorum.--2ulus 16:38, 1 Temmuz 2008 (UTC)


Soruşturma başlığı Taraflı değil mi?[kaynağı değiştir]

Türk Hukuk sisteminde benzeri olmayan müstesna iddianemesi bile olmadan 1 yıldır yürütülen gözaltılar var ortada sadece. De facto gözaltılar var yalnızca lütfen tarafsız bakışımızı koruyalım. Soruşturma olsaydı bunun adı o zaman şu anda içeride olanlar en az sekiz aydır yargılanıyor olurlardı! Bu madde adı bile VP:TBA'ya aykırı. --88.235.54.102 23:07, 1 Temmuz 2008 (UTC)

İlgili bir sayfanın SAM sayfasına bu konuda bir yorum yazdım. Belki karar vermek isteyenlerin değerlendirmesine küçükte olsa katkı sağlayabilir. Teşekkürler.--88.235.54.102 22:50, 1 Temmuz 2008 (UTC)

Birleştirme (2.etap)[kaynağı değiştir]

Selam. Dün Ergenekon operasyonları ile Ergenekon soruşturması birleştirilmiştir. Bugün de 1 Temmuz 2008 Ergenekon Operasyonu maddesinden bu maddeye bilgiler aktarılmıştır. Ancak özetlenmesi gerekiyor. Yardımcı olursanız sevineceğim. Birde Ergenekon (örgüt) maddesi de var... Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 17:14, 2 Temmuz 2008 (UTC)

Mesela 'operasyonun piyasaya etkileri' bölümü gereksiz ve ancak Vikihaberlerde yer alabilir, bence. Takabeg ileti 17:20, 2 Temmuz 2008 (UTC)

daha tam anlamıyla suç tanımının kanunen sabit görülmediği için "örgüt" tanımın wikipedia'da tanım yapılması bilginin doğruluğu açısından çelişki yaratabilir.

isim değişikliği[kaynağı değiştir]

  • maddenin tamamında problem var, aynı konuda başka maddeler var, birleştirilmeleri, temizlenmeleri gerekiyor. ancak ilk iş olarak bu örgüt tanımlamasının değiştirilmesi, madde başlığından çıkartılması gerektiğini düşünüyorum. vikipedi dışı, taraflı ve siyasal olmayan ciddi bir itiraz yoksa bu isim değişikliğini yapıyorum. --kibelemesaj 17:49, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Ne yapacağız peki? Bu konuda yerinde bir ad bulmalıyız. --DsMuratileti 17:51, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • bence doğru olan ergenekon soruşturması. bu isim Ümraniye soruşturması olarak yönlendirilmiş. maddelerin birleştirilmesi ve temizlenmesi de işin bir parçası. şimdilik çift madde olarak etiketleyebiliriz. --kibelemesaj 17:57, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Ümraniye soruşturması olarak ben değiştirmiştim. Çünkü Ergenekon adı sonradan bazı basın organları tarafından konuldu. Örneğin TRT de Ümraniye soruşturması olarak kullanmaktadır adı. --DsMuratileti 18:03, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • haklısın. isim değişikliğini de o şekilde yaptım zaten. --kibelemesaj 18:58, 7 Temmuz 2008 (UTC)
Bizde Kontrgerilla maddesi mavcut olduğu için Kontrgerilla (Türkiye) maddesini açarak bu maddedeki bilgileri Kontrgerilla (Türkiye) ve Ümraniye soruşturması maddelerine yerleştirsek? Ne dersiniz? Takabeg ileti 18:04, 7 Temmuz 2008 (UTC)
Şimdi Kontrgerilla maddesiyle kıyasladığımızda o madde çok zayıf olduğu anlaşılıyor. Kontrgerilla (Türkiye) maddesini açmaktansa Kontrgerilla maddesi içnideki Türkiye uzantısı kısmına bilgileri yerleştirerek Umraniye soruşturması maddesinde 1999'dan sonra mahiyetinin değiştirilmiş olmasından da bahsederek Kontrgerilla maddesiyle iç bağlantı kurması faydalı gibime geldi. Takabeg ileti 18:10, 7 Temmuz 2008 (UTC)

İçerikle ilgili problemler olabilir. Ancak bu maddenin kaldırılmasının yada isminin değiştirilmesinin doğru olacağı hususunda şüphelerim var. Her ne kadar böyle bir örgütün varlığı henüz kanıtlanamasa da ortada böyle bir örgüt olduğuna dair ciddi iddialar ve açılmış bir dava var. İddianın ansiklopedik önemde olduğu da ortada. Ama tabi ansiklopedik öenmde bir iddianın VP'de yer alıp alamayacağı hususunu tam olarak bilemiyorum. Zaten Eldarion'a da bu yönde bir mesaj ilettim. Açıklığa kavuşturulması gereken nokta bu...--Xyz... 18:11, 7 Temmuz 2008 (UTC)

  • Ortada açılmış bir dava falan yok.Kim diyorsa gündemden haberi yoktur.[[7]]--Yürekli 15:29, 9 Temmuz 2008 (UTC)
    • Merhabalar. Yazı araya koyulduğu için şu an fark ettim.
    • Öncelikle şunu söyleyeyim, bu sayfada ikinci defadır nezaketsiz üslup kullanıyorsunuz. Hatta hemen üstteki cümleniz kişisel saldırı niteliğinde gözüküyor. Hepimiz insanız, karşımızdakini taş yada odun değil, insan olarak görmeli ve az yada çok kırılgan olabileceğini hesaba katmalıyız.
    • Konuya gelince, iddianame henüz(doğal olarak 1 hafta önce de) kabul edilmediğinden belirttiğiniz gibi dava henüz soruşturma aşamasındadır. Ancak bunun, örgüt nitelendirmesi açısından değeri yoktur. Yani dava ister soruşturma ister kovuşturma aşamasında olsun, kesin hüküm ortada olmadığından bir sonuca varılamaz. Dolayısıyla bu ayrımın üzerinde durmaya gerek yoktur. Kolaylıklar --Xyz... 12:24, 16 Temmuz 2008 (UTC)
  • Vikipedi'yi kişisel olarak gören sizsiniz.Vikipedi kurucusuda dahil olmak üzere kişisel değil bir topluluk oluşumudur.(Sadece kullanıcı mesaj sayfaları kişiseldir.)Tartışma sayfaları tamamen madde içeriğiyle ilgilidir.Benim üslubum son derece ciddidir ve nettir.Ciddi bir ansiklopedide olması gereken budur.Ben bu doğrultuda ortaya argüman ve kaynak koyarım.Bunu yapmayanı/yapamayanı da eleştiririm. Bunda alınan,üzülen varsa en başta VP'nin felsefesinden ve kurallarından bir haberdir.Burada espri yoktur.Burası forum ya da sohbet servisi değildir.Sözlük hiç değildir. Bilmem anlatabildim mi?
  • Ayrıca bakın burada defalarca tartışma yaptık ve bunun sonucu olarak bir karar aldık.Bazı arkadaşlar neyin etkisinde kalıyorlarsa (Vikipedi felsefesi ve kuralları bunun dışında olacak ki) hem bu maddeyi hemde tartışma sayfasını hiçe sayarak yeni maddeler açıyorlar.Vikipedi'ye en küçük bir katkıyı emekten sayan ben;Bu tartışmalardan ve alınan karardan sonra aynı konuda madde açanlara maalesef göz yummayacağım.En başta bu tartışma sayfasına katkı yapanları dikkate alarak,Konuya katkıda bulunmak isteyen buyursun bu üzerinde uzlaşılmış bu maddeye katkı yapsın.--Yürekli 19:46, 25 Temmuz 2008 (UTC)
Vikipedi'ye kimin nasıl baktığı, bakanı ilgilendirir. Politikalara uygun katkılarda bulunuluyorsa gerisi önemsizdir.
Üslubunuza gelince, genel olarak bilemem ama burada muhatap gördüğüm kadarıyla nezaket sorunu var. Üslubunuzda ciddiyet kadar nezakete de önem vermelisiniz. Hele hele kişisel saldırıda bulunmak VP'de kesinlikle kabul edilmez. Eleştirilerinizi yaparken bunlara dikkat etmek zorundasınız. Kolaylıklar.--Xyz... 10:43, 27 Temmuz 2008 (UTC)

  • bir yerlerde söylenmişti, tekrarlayalım. adı üstünde iddianame. örgüt olduğu kanıtlanırsa ismi değişir. ama şu anda bu şekilde durması ciddi problemli. şimdilik soruşturma olarak değiştirdim. bu konudaki medyanın bölünmüşlüğü ve keskin iki tarafın varlığı artık haber konusu bile olduğuna göre, medyaya dayalı içerikleri de adamakıllı temizlememiz gerektiğinin sanırım farkındayız. politikalar gelip geçer, ansiklopediler kalıcıdır. kimsenin olmadığı kadar serinkanlı olmak gerekiyor eğer bu işe soyunduysak. herkese, ansiklopedist yaklaşımlı günler diliyorum. :) --kibelemesaj 18:16, 7 Temmuz 2008 (UTC)

Sanırım düşündüklerimi ifade edemedim ya da siz anlamadınız, neyse maddenin adı çoktan değiştirilmiş bile... Kolaylıklar...--Xyz... 18:18, 7 Temmuz 2008 (UTC)


  • 1 Temmuz 2008 Ergenekon Operasyonu maddesi SAM sonucu silindi, buraya aktarılan kısmının bence de özetlenmesi ve temizlenmesi gerekli. örgüt başlıklı maddenin adı da soruşturma olarak düzeltildi. şimdi az önce DsMurat'a da söylediğim gibi içeriklerini ve dolayısıyla maddeleri birleştirmeli, fazlalıklardan arındırmalı, medya sözcülüğü yapmaktan vazgeçmeli, saf ansiklopedik bilgi vermeye çalışmalıyız.. herkese kolaylıklar.. --kibelemesaj 18:35, 7 Temmuz 2008 (UTC)

birleştirme[kaynağı değiştir]

  • madde geçmişlerini aynı isim altında birleştirdim. --kibelemesaj 19:12, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Elinize sağlık. Bu ad altında daha iyi oldu galiba. --DsMuratileti 20:14, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Son derece yerinde oldu.Teşekkürler.--Yürekli 15:26, 9 Temmuz 2008 (UTC)

Tarihlere göre[kaynağı değiştir]

Soruşturmanın kökü eski tarihlere dayanıyor. Yani bu bir seferde yapılmış bir soruşturma değil. İlhan Selçuk, Doğu Perinçek vb. dönemlerdeki gözaltılarını da içeren başka bir madde mi açmak gerek? Bu şekliyle 1 Temmuz 2008 operasyonu olmuş.--foPen bana ileti gönder 15:15, 8 Temmuz 2008 (UTC)

*madde geçmişleri birleştirildi. yukarda söylenen ansiklopedik olma gereği yerine getirilerek devam edilebilir. lütfen başka bir madde açmayın ve lütfen bunun henüz bir iddianame olduğunu unutmadan, basının taraflı yaklaşımını gözardı etmeden katkı yapın. --kibelemesaj 15:18, 8 Temmuz 2008 (UTC)
  • her cümlesi kaynağa muhtaç, kanıtlanmamış bir örgüt tanımlamasıyla oluşturulmuş böyle bir metni burada bulunduramayız. silmeyin, ekleyin, değiştirin denmiş.. ben de diyorum ki, 'kaynaksız bilgi eklemeyin, basında çıkan haberleri buraya taşımayın.'.. şu ânın değil, 3 yıl 13 yıl, 23 yıl sonranın maddesinin temelini sağlam biçimde oluşturalım. her an değişen gündemi buraya taşımak yerine, gerçek, sağlam, ansiklopedik bilgi oluştukça buraya ekleyelim. acelemiz yok.. --kibelemesaj 17:34, 9 Temmuz 2008 (UTC)

Madde karmaşıklaştı[kaynağı değiştir]

Konunun karmaşıklığı maddede de ortada. Zaten bu kadar kolay olsa olay gizli operasyon kapsamında olmazdı, herkes de herşeyi bilirdi. Çok önemli ve bir hassas madde. Kibele'ye katılıyorum. Burada yıllarca kalacak bir madde. Ayrıca başka ilişkiler çıkıp bunun devamı da gelebilir. Tarihi çok eskilere de dayanabilir. Dolayısı ile daha sonra maddenin adı gerçekte "İbibik Kuşları Çetesi"'gibi ilgisiz bir yere de, "AKP Dönemi Gözaltı Operasyonları" gibi bir yöne de, "Türkiye'de Gizli Örgütler" gibi bir yere de gidebilir.

Özetlersek,

    • Yapılan operasyonların geçmiş ilişkileri ve devamında nereye gideceği bilinmiyor? Bu nedenle sadece 1 Temmuz'da başlayan operasyon dar kalıyor.
    • Ergenekon örgütü olarak basında bir kaç kaynak verilse de böyle bir şey belirlenemedi. Dolayısı ile buna operasyona verilen isim denilebilir; ismin değişmesi doğru oldu. Ancak "Ümraniye soruşturması"ndan emin değilim.
    • Şu an maddenin düzenlenmeye ihtiyacı var. --foPen bana ileti gönder 07:28, 10 Temmuz 2008 (UTC)

Ben bunu halk arasında HerYereKon diye tanımlandığını ilk defa duyuyorum. Madem halk arasında böyle ben niye duymadım? O kısım silinmeli.. BUR4K 09:09, 16 Temmuz 2008 (UTC)

Ümraniye soruşturması adi[kaynağı değiştir]

Ümraniye soruşturması kesinlikle bu operasyonun adini karsilamiyor.Madde adi "Ergenekon soruşturması" olarak degistirilmeli. Lrzgnr313 19:22, 19 Temmuz 2008 (UTC)

Eregenekon örgüt ile ümraniye soruşturma arasında ilgi yok[kaynağı değiştir]

Ergenekon iddaadında bulunanların kitap linklerini derin devlet maddesine taşımalıyız.

23 Temmuz 08 operasyonu[kaynağı değiştir]

  • Bu alt başlıkta 5 kişinin adı geçiyor oysa 26 kişi gözaltında ..--Yürekli 01:41, 25 Temmuz 2008 (UTC)[[8]]
  • haklısınız isimler hem eksik hem de ümraniye soruşturmasına dahil değil başka bir başlık mı açsak?--Denereri 19:49, 25 Temmuz 2008 (UTC)
  • Alt başlıklar halinde bu madde de belirtilebilir.Hepsi soruşturma dahilinde gözaltına alındı.--Yürekli 20:01, 25 Temmuz 2008 (UTC)

soruşturma kovuşturma bunları farkını bilen var mı?--Denereri 20:01, 25 Temmuz 2008 (UTC)

  • 5271 sayılı ceza muhakemesi kanunu'nun 2. maddesinde, iddianamenin kabulüyle başlayıp, hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi ifade eden hukuki terimdir. [1]
  • Yani bu maddeye uyan en doğru isim Ümraniye Kovuşturmasıdır. (bıyık altı gülerek çok otugaçlı götürgeç esprisini yaprığınzı görür gibiyim ancak hukukta sık kullnılan bir terimmiş) --Denereri 20:04, 25 Temmuz 2008 (UTC)
  • Soruşturma: [[9]]

Soruşturma:Bilgi toplamak ve Dosya oluşturma aşamasıdır.Toplanan bilgiler ve oluşturulan dosyalarla bir iddianame hazırlanır,bu iddianame ve delillerle mahkemeye sevk edilme aşamasına kovuşturma denilir.Yapılan bu soruşturma ve kovuşturma işlemlerinden sonra dava açılır.Dava devam ederken, kovuşturma da devam eder.Soruşturma davanın ilk aşama işlemi olduğu için,soruşturma denilmektedir.Yani Adli işlemler sıralaması:Suç oluşumu ya da iddiası+Zanlıyı (sanık) yakalama gözaltına alma(Tutuklu) ya da Zanlıyı tutuksuz yargılama yapmak üzere serbest bırakma (bu mahkemenin takdiridir.)+Zanlı hakkında Soruşturma yapma yani Zanlı hakkında toplanan bilgileri delillendirme +Mahkemeye sevk (dava açmak)(Kovuşturma)+ Zanlının (sanık) Yargılanması+Karar (Suçludur.-Hükümlü-) ya da Suçsuzdur.(Beraat).--Yürekli 20:18, 25 Temmuz 2008 (UTC)

Not:Tutuklu ya da Zanlı (sanık) suçlu değillerdir.Kararda bu belli olur. O zamanda Sanık adı Hükümlü olarak değişir ya da Beraat eder,Serbest (özgür) kalır. Zanlı:Zannetmek, Sanık:Sanılmak kelimelerinden türetilmişlerdir.--Yürekli 20:21, 25 Temmuz 2008 (UTC)

  • Yani daha net bir tabirle mahkeme soruşturmayı kabul ettiği anda,soruşturma adı artık kovuşturma olmuştur.Maddenin adının Ümraniye Kovuşturulması olarak değiştirilmesi,olayın soruşturma kısmını devredışı bırakacaktır.--Yürekli 20:46, 25 Temmuz 2008 (UTC)

O zaman davanin her asamasinda madde isim mi degistirecek. Cunku hukuken bu hale girdi diye En guzeli herkesin bildigi gibi Ergenekon davasi denir ya daUmraniye davasi 141.217.43.139 15:53, 26 Temmuz 2008 (UTC)

İsim biraz garip duruyor. Soruşturma kelimesini tutmanın bir anlamı yok. Zira soruşturma olmaksızın kovuşturma yapılamaz. Yani muhakeme kovuşturma aşamasındaysa bu, soruşturmanın da yapıldığı anlamına gelir. Kolaylıklar--Xyz... 10:32, 27 Temmuz 2008 (UTC)

İmla hataları[kaynağı değiştir]

  • Arkadaşlar ben yazarken imla hataları yapmışım.Birisi düzeltebilirse sevinirim.Ayrıca kişilerin işlediği suçlar ve istenen cezalar bölümüne herkezi ekleyemedim.O bölümün altındaki kaynaktan birisi eklerse sevinirim. --Gezginler06 19:53, 26 Temmuz 2008 (UTC)

Birleştirme[kaynağı değiştir]

  • Arkadaşlar birleştirmeye ben karşıyım çünkü bu bölümde iddianameden bilgiler koymak daha uygun olur. --Gezginler06 09:38, 27 Temmuz 2008 (UTC)
  • Bir kere öncelikle birleştirilmesi istenilen maddeye bakalım.Madde başlığı gayet açık Ümraniye Soruşturması ve Davası , Hukuki bir sürecin en başı ile (Soruşturma) en sonu Dava(Karar)arasındaki bütün süreci kapsayan bir madde,Hukuki sürecin nasıl işlediğini ilgili maddenin tartışma sayfasında belirtilmiştir.Aynı konuda daha önce de bir çok maddeler açıldı.Hatta bir ara her operasyon başına maddeler bulunmaktaydı.Ansiklopediler Sözlük,Forum ya da Haber siteleri gibi online yayınlara benzemez.O yüzden aynı konu hakkında birden fazla madde açılmaz.İlgili maddenin tartışma sayfasında yeterli bilgi bulunmaktadır.Herşeyi kapsayan o madde yerine,böyle sadece bir bölümü kapsayan ve süreç bittiğinde bir hükmü kalmayacak ve geliştirilemeyecek,konunun tamamen bir parçası olduğundan kendi başına bir şey ifade etmeyen bu tip maddeler,Vikipedi Kuralları (VP:VPND) ve felsefesine (Vikipedi:Sadece bir ansiklopedi'dir.) aykırıdır.--Yürekli 09:49, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Arkadaşlar sayıları inceledim.Gözaltına alınan sayısı ile tutuklu sayısı birbiini tutmuyor.Bu aradaki kişiler serbest mi bırakıldı , tutuksuz yargılanmak üzere serbest mi bırakıldı ne oldu bunlara. (Tutuklanmayan sadece 3 kişinin durumu hakkında bilgi verilmiş.) --Gezginler06 10:24, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Gözaltı, tutuklamayı gerektirmez. Birbirinden farklı koruma tedbirleridirler. O yüzden bir fark olabilir.--Xyz... 10:57, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Sayın xyz anlıyorum sizi de diyorum ki hiç mi kimse serbest bırakılmadı hiç mi kimse tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmadı onu soruyorum.Ben bildiğim iki tane yazdım tam listeyi bilen yok mu? --Gezginler06 19:17, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Genel olarak kaç kişi tutuklandı, kaç kişi serbest bırakıldı bilmiyorum. Ancak gözaltına alınanlarla tutuklananların sayısı farklı olduğuna göre mutlaka serbest bırakılanlar olmuştur. Mesela yanılmıyorsam Konya'da göz altına alınanlar serbest bırakılmıştı.--Xyz... 19:23, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Ergenekon Terör Örgütü[kaynağı değiştir]

Halen neden başlığın adı "Ümraniye soruşturması ve davası"? Savcı açıkladı Ergenekon örgütün ismi. Bu ismi kendileri vermişler. Bence Anlam ayrımından dolayı Ergenekon_(örgüt) olarak başlık değiştirilmeli.BUR4K 10:55, 27 Temmuz 2008 (UTC)

  • Şayet Beraat ederlerse ne olacak?Naylon bir örgüt diye mi adlandıracağız? Arkadaşlar burada ansiklopedi maddesi yazıyoruz.Acelemiz yok.Herşey netleşsin burada yer alır.Sözgelimi Yaşar Büyükanıt maddesinde Kategori:Çete Liderleri diye bir ibare var mı?Böyle bir suçlama da zamanında Savcı Ferhat Sarıkaya tarafından yapılmıştı.--Yürekli 11:07, 27 Temmuz 2008 (UTC)
  • TİT. Türk İntikam Tugayı. Vikipedi maddesinde yasadışı silahlı örgüt olarak tanımlanıyor. Ama bu örgütün ne yapılanması belli, ne bir kez davası görülmüş, ne elebaşları belli. Ama yasadışı silahlı örgüt deniliyor. Türkiye'nin en gizemli terörist örgütü. Ama bununla ilgilide bir dava görülmüş olmamasına rağmen terör örgütü olarak tanımlanıyor.Varlığı yokluğu dahi tam olarak belli değil. Peki neden Ergenekon'a terör örgütü diyemiyoruz?

Ama tabiki dediğiniz gibi acelemiz yok. Herşey çıkacak ortaya rahat rahat terör örgütü diyebileceğimiz günlerde gelecek. Teşekkürler. BUR4K 11:29, 27 Temmuz 2008 (UTC)

  • ARkadaşlar sormazlar mı tarihte sonra bize yav Veli Küçük ile İlhan Selçuk'u nasıl aynı kefeye koydunuz diye benim vicdanım el vermez--Denereri 18:52, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Merhabalar. Üstte de söylediğim gibi başlık gereksiz yere uzamış. Kovuşturma soruşturmasız olmaz. soruşturma kelimesini çıkarıyorum. Kolaylıklar.--Xyz... 16:28, 27 Temmuz 2008 (UTC)


Mahkeme tarafindan kabul edilen iddianame'nin tam metni icin: [2]

Örgütün İsmi[kaynağı değiştir]

Ergenekon ismi savcılar tarafından konulmamış, örgüt mensupları yakalandıktan sonra kendileri dile getirmişlerdir.[3]

kibele neden siliyor her seyi anlamadim. Yukaridaki kaynakli ve tarafsiz ekledigim bilgiler vandalist bir sekilde sebebsiz silindi. Sebebi varsa bilmk isterim 69.136.143.80 16:33, 27 Temmuz 2008 (UTC)

  • maddenin içinde bu bilgiler var. sadece kendi istediğiniz tarzda ve tekrarlayarak girmek istediğiniz kısımlar çıkartıldı. bu bir.. ortada henüz bir iddia varken örgüt diye başlık atmak doğru değil. bu iki.. --kibelemesaj 16:32, 27 Temmuz 2008 (UTC)

Listeyi iki kere yazmanın ne anlamı[kaynağı değiştir]

İki kere yazmanın anlamı yoktur. İddaanamenin tümü ya da bir kısmı en azından sanık ve tanık listesi viki kaynağa aktarılamalıdır. --Denereri 19:04, 27 Temmuz 2008 (UTC)

  • ... (Maddeyi geliştirmeye yönelik olmayan yorum çıkarıldı.) --Yabancımsj 14:16, 28 Temmuz 2008 (UTC)
  • Tepkinizin haklılığını anlıyorum ama bunun yeri burası değildir. Maddeye yönelik çalışmalar önemlidir. --Denereri 19:14, 27 Temmuz 2008 (UTC)
  • Burası siyasi yorum yeri değil!. Size göre öyle olabilir bana görede geç bile kalınmış bir operasyon. Burda konuyla ilgili yorum yapmıyoruz. Madde için uğraşıyoruz.BUR4K 14:17, 28 Temmuz 2008 (UTC)

Kişilerin ayrıntıları[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar kişiler hakkında niye ayrıntıya giriyoruz.Profosör falan filan demeye gerek yok .Onun için kişiler hakkında sayfa açalım oraya yazarız. --Gezginler06 19:25, 27 Temmuz 2008 (UTC)

  • Kısa bilgiler onlar bence kalmalı ama biran önce viki kaynağa iddianame özeti koymalıyız bence.--Denereri 19:59, 27 Temmuz 2008 (UTC)
  • Kişilerin ünvanları (Dr.Av.Prof. gibi) adlarından önce yazılır.Bu her yerde böyledir.--Yürekli 14:02, 28 Temmuz 2008 (UTC)
  • Öyle bir kural yok sanırım.--Denereri 14:37, 30 Temmuz 2008 (UTC)
  • Bu konu hakkında detaylı bilgi.[[11]] --Yürekli 16:37, 30 Temmuz 2008 (UTC)

Darbe günlükleri[kaynağı değiştir]

  • Arkadaşlar ing wiki den baktım darbe günlüklerini dış bağlantılara koymuşlar bende koydum faydasını olacağını düşüntüm. --Gezginler06 16:35, 30 Temmuz 2008 (UTC)
  • Yani şimdi biz İng.Wiki'yi mi baz alacağız yoksa İddianamede bile yer almayan dolayısıyla dava konusu bile etmeyen Cumhuriyet Başsavcısını mı? --Yürekli 16:42, 30 Temmuz 2008 (UTC)
  • Bir not daha ekleyeyim:Artık bu güncel olaylara küttt diye atlanmasından gına geldi.Yazın arkadaşlar doya doya yazın.Hani bir söz vardır ya, SÖZ UÇAR YAZI KALIR.İşte bu Vikipedi için geçerli değil,bir kaç yıl sonra acaba maddenin hangi sürümü hala burada olacak işte beni meraklandıran bu.Bu notta Vikipedi Kurallarına aykırıdır.Bu kadar çok ilkenin çiğnendiği adeta sakız haline geldiği bir ortamda bırakın bende bişeyler yazayım yahu.Ansiklopedi tanımı yapmaktan bıktım artık.--Yürekli 16:42, 30 Temmuz 2008 (UTC)
  • Arkadaşlar bazı kategorilerde eksiklikler var.Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılanlar gibi.Kategoriyi tamamlayacak birisi var mı ??? --Gezginler06 13:17, 31 Temmuz 2008 (UTC)

1temmuzdan sonra tutuklananlar[kaynağı değiştir]

  • arkadaşlar birisi inatla 1 temmuzdan sonra tutuklananlar yazıyor.Bu maddeyi okuyanlar düşük zekalı mı zaten orada yazyıor 1 temmuzde şunlar 8 temmuzda bunlar diye siliyorum bunları.maddeyi karmaşık hale getiriyor.Ayrıca birisi sürekli Kuddusi okkır öldü tutuklu sayısı 48 e güştü falan yazıyor zaten ölen sanıklar bölümünde var.Kategori haline getirdim.Bozmaya çalışıyor birileri --Gezginler06 19:50, 1 Ağustos 2008 (UTC)

Wikipedia Ne olacak[kaynağı değiştir]

[Ergenekon Network] buradaki yazılanlar acayip uuk olmuş biz derin devleti iddiaları falan tartışırken elin vikipedisi resmen kanıtlanmış bir örgüt varmış gibi yazmış. Bu imzasız yazı Denereri (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. tamamen katılıyorum, şuan süren bir dava var, yargılanmamış insanlar. Yazı sanki olay sonuçlanmış, suçlular yakalanmış yaklaşımında ama daha idaname aşamasında ve dava henüz görümedi.

Ergenekon terör örgütü[kaynağı değiştir]

Resmî yazışmalarda kullanılan Ergenekon terör örgütü ifadesi basın yayında da bu şekilde kullanılmaktadır Milliyet Zaman Sabah. Bu nedenle madde ismini değiştirilmelidir...152.1.149.166 01:54, 6 Ağustos 2008 (UTC)

  • Bu haberi konuyla ilgilenen yazarlarımızın ilgisini çekebilir diye buraya ekliyorum.Bununla beraber özellikle tartışmaları gözardı edip ısrarla terör örgütü diyenler açısından iki kere faydalı,Ha birde bu kaynak sürekli vandal saldırısına uğruyor.Arkadaşlar Güneş Balçıkla Sıvanmaz.Gözlerinizi kapatmanız etrafınızın gece olmasını sağlamaz.Ancak böyle yapan kişi kendisi için gece diyebilir.Bu da o kişinin dışında kimseyi ilgilendirmez.Büyük Skandal kelimesini özellikle salt medya güdümünde olanlar için belirtmiştim.Medyanın bir kısmı Ergenekon Terör örgütü diyor.Diğer bir kısmı ise Ergenekon tanığı bir teröristi ortaya koyuyor.Yukarıda da daha önce belirttim.Ona göre buna göre diye madde yazılmaz.Üstelik burası tartışma sayfası.Buna bile tahammül edemeyenler var.O da onların sorunu.Bu kaynak burada durmaya devam edecek.İsteyen kullanır ya da kullanmaz. [[12]] --Yürekli 19:14, 11 Ağustos 2008 (UTC)

Biçim neden sürekli bu saçma hale getiriliyor??[kaynağı değiştir]

Bu biçim hiç hoş değil daha önceki biçim aralara virgül konularak karmakaraşık hale neden getiriliyor.???? Bu imzasız yazı Denereri (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Basinda cikan elestiriler[kaynağı değiştir]

  • Basinda cikan elestiriler kisminda herhangi bi referans yok.
  • Elestiriler yazilacaksa iddialar da eklenmeli.
  • En azindan iddianame deki bazi onemli maddeler artik maddeye eklenmelidir. Cunku bunlar davanin acilma nedenleridir. Su anda madde ansiklopedik olmakdan ziyade haber niteligi tasiyor.

141.217.200.114 14:46, 11 Ağustos 2008 (UTC)

  • Onlar vikikaynakda varlar sonra.--Denereri 15:47, 13 Ağustos 2008 (UTC)

Tutukluların sağlık durumu[kaynağı değiştir]

Tutukluların sağlık durumu diye bir başlık açılabilir mi? Ferit İlsever hastaneye kaldırılmış. Sanırım Veli Küçük de kaldırılmıştı.--Denereri 15:56, 13 Ağustos 2008 (UTC)

14 Ağustos 2008[kaynağı değiştir]

14 Ağustos'ta gerçekleştirilen operasyon.[[13]],[[14]] --Yürekli 00:24, 15 Ağustos 2008 (UTC)

Ümraniye değil Ergenekon[kaynağı değiştir]

Ümraniye Soruşturması sözünü Vikipedi dışında yalnızca TRT haberlerinde görüyordum. O zamanlar galiba resmi adı Ümraniye'dir diye düşünmüştüm ama soruşturma safhası bitip dava açılınca Anadolu Ajansı, TRT gibi resmi kaynaklar bile Ergenekon davası ifadesini kullanmaya başladı. Google'da tırnak içinde "Ergenekon davası" araması yapınca 373.000 sonuç çıkıyor, "Ümraniye davası" yazınca 5.440. Kısacası Ergenekon Ümraniye'den 70 kat daha fazla kullanılıyor. İnternette sadece Vikipedi semalarında dolaşan Ümraniye davası tabiri artık değiştirilmeli. Bir itirazı olan yoksa başlığı Ergenekon davası yapmayı düşünüyorum.--Oğuz256 13:57, 12 Eylül 2008 (UTC)

Madde guzel olmus[kaynağı değiştir]

1-Maddenin formati guzellestirilmis. 2-Elestiriler- kismi maddelerde genelde en altta olur ki okuyucu once maddeyi ogrensin daha sonra elestirisini yapsin ve kendisi karar versin. Bunu da belirtiyim dedim. Saygilar 141.217.43.156 14:43, 23 Eylül 2008 (UTC)

İntervikiler[kaynağı değiştir]

  • Diğer Vikipedi'deki makaleler Ergenekon davasıyla değil Ergenekon örgütü ile ilgili. Bu nedenle intervikileri çıkarıyorum.--Oğuz256 19:08, 30 Ekim 2008 (UTC)

Madde de davanın kendisi gibi ben istedim öyle oldu diyor[kaynağı değiştir]

Davanın kendisinden de farksız olarak kanıtı olmayan eylemler olmuş bitmiş gibi anlatılmış. Bir tez örneklerle anlatılırken bir o kadar karşı tez küçük, "hani karşı tezler de vardır" biçiminde sunulmuş.

Hakkında iddianame olması kurgu olmadığı anlamına gelmez. Burada her ifadenin sonuna "iddia edilmektedir" konulmalıdır, yoksa bu madde metni baştan aşağı taraflı ve yanlıştır.

Bu madde bana ingilizce bölümünde "Ermeni Katliamı" bölümünü hatırlattı. Bu ansiklopedinin siyasi istismara çok açık, teknik konular dışında dikkate alınmaması gereken bir kaynak olduğunu düşünüyorum.

  1. ^ http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=kovusturma
  2. ^ "Iddianame kabul edildi". Haber7. 14 Temmuz 2008. Erişim tarihi: 2008-07-25, 20:33 (EEZ).  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi=, |tarih= (yardım)
  3. ^ http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9431215.asp?m=1