Tartışma:AKP-Fethullahçı çatışması

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Hukuk (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hukuk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hukuk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Taraflılık konusunda tartışmalar[kaynağı değiştir]

Madde, güncel bir konu ve tarafları olan bir çatışma olduğu için her zaman yazılanların taraflı olduğu söylenebilecektir. Bunu engellemek için, hazır madde geliştiriliyorken, direk bir "taraflı" şablonu koyarak maddeyi daha ilk andan itibarsızlaştırmak yerine, hangi ifadelerin taraflılığa yol açtığı burada belirtilirse, maddeyi geliştirmeye yardımcı olursunuz. Belki kolayca düzeltilebilecek eksiklerdir. Eğer kolayca düzeltmek mümkün değilse, bu şablonları kullanalım lütfen. Mukaddimeileti 08:11, 24 Şubat 2014 (UTC)

Taraflılıktan ziyade özgün araştırma olduğunu düşünüyorum ben. İçeriğin büyük bir kısmı kaynakları aktarmıyor, kaynakların bu "çatışma" kapsamında olduğu çıkarımı yapılarak aktarılıyor. Bir haberde "bu olay bu çatışmanın ürünüdür" gibi bir ifade geçmezken, o haber kaynak gösterilerek "çatışma kapsamında" gibi değerlendirilme yapılıyor. Çalışma sürerken şablon eklemek hatalı olmuş bence de.--RapsarEfendim? 08:24, 24 Şubat 2014 (UTC)
Ben, özgün araştırma olduğunu düşünmüyorum, buna dair birkaç kanıt göstermek gerekir. En azından böyle bir niyetim olmadığı için bunu iddia ediyorum. Henüz süreç anlatımı bitmedi. Erdoğan'ın "inlerine kadar gireceğiz" dediği, binlerce polisin görevden alındığı, diğer tarafın da kamuoyu yönlendirmeye dönük yayınlar ve savcılık iddianameleri üzerinden tarafların açıkça çatıştığı ve kamuoyunda "çatışma" olarak nitelendirilen bir durum var. Goggle'da "akp cemaat çatışması" diye aratınca 2.5 milyon sonuç gelmesi de bunu gösteriyor. Hangi kaynakta ne denmişken, başka şekilde yorumlamış olduğum konusunda ise somut yeri beklirtirsen, düzeltme yapabilirim. Mukaddimeileti 08:40, 24 Şubat 2014 (UTC)
Kaynakları "yorumlamak, çıkarım yapmak" özgün araştırmadır. Senin öyle bir niyetin olduğunu söylemedim, bilemem de zaten. Örnek vermek gerekirse "Gülen cemaatinin çizgisindeki Zaman gazetesi başta olmak üzere medyada AKP hükümetinin girişimine karşı sert bir kampanya başladı" cümlesi için Zaman gazetesinde yayınlanan bazı yazıları kaynak göstermişsin. Bu yazılarda "Gülen cemaatinin çizgisindeki Zaman gazetesi başta olmak üzere medyada AKP hükümetinin girişimine karşı sert bir kampanya başladı" bilgisi yer almıyor, o yazılar değerlendirilerek bu bilgiye ulaşılıyor. Bu çıkarım doğru ya da yanlış olabilir, bundan bahsetmiyorum. Bu tip çıkarım yapma olaylarının doğru olmadığını belirtiyorum yalnızca.--RapsarEfendim? 08:46, 24 Şubat 2014 (UTC)
Örneği değerlendirdim. Sanırım gazeteden birkaç yazı verilmesi ile "sert bir kampanya" başlatıldı şeklinde yorum yapılmış olmasını durumu formüle eden bir ifade/yorumlama değil, bir görüşün yorumu olarak değerlendirdin. Gerçekten de bu yazılar durumu yeterince açıklamıyordu. Gazetenin 14-18 Ksım tarihleri arasındaki manşetlerini de ekledim. "Gazete 14 Kasım'da "Eğitime büyük darbe"[6] 15 Kasım'da "Böyle bir yasa darbe döneminde bile uygulanmadı,"[7] 16 Kasım'da "Önce dershaneleri doğuran sebepler kaldırılmalı",[8] 17 Kasım'da "Kanun zoruyla dershane kapatmaya iş dünyası da hayır diyor",[9] 18 Kasım'da "Türkiye Tek Ses: Eğitimin ve insan yetiştiren kurumların önü kesilmesin[10] manşetleriyle çıktı. 15 Kasim 2013 tarihinde gazete "dershane" ekiyle birlikte 1.5 milyon adet basılıp dağıtıldı.[11] [12]" Sanırım bu şekilde, kullandığım ifade özgün araştırma kapsamında bir yorumlama olmuyor, durumun kısaca tabir edilmesi oluyor. Mukaddimeileti 09:52, 24 Şubat 2014 (UTC)
Durumun tabir edilmesi ve yorum katmadan yansıtılması bu şekilde oluyor, evet. Teşekkürler anlayışın ve düzenlemen için. Ancak bu noktadan sonra, bu yazıların konuyla alakası olup olmadığı sorusu ortaya çıkıyor. Yani Zaman'ın neden sürekli benzer tutumda ve tarzda haber yayınladığını ve bu "çatışma" ile alakası olduğunu ortaya koyan kaynak(lar) lazım. Örnek veriyorum, ilgili manşetleri kaynak göstererek "Vakit gazetesi de şu şu haberleri yayınlayarak Zaman'a destekte bulundu" diye bir cümle de eklenmesi mümkün mesela.--RapsarEfendim? 16:49, 24 Şubat 2014 (UTC)

Bilal-Tayyip Erdoğan ses kayıt iddiaları[kaynağı değiştir]

Emeği geçenlerin eline sağlık, okurken şunu farkettim tarafsız bir üslup için çaba sarfedilmiş. Bu güzel. Son iki gündür dolaşan çok feci bir kasetli 'iddia' var malum, her ne kadar olayla cemaatin ilişkisi kesin olarak ortaya konmamış olsa da bu maddeye veya 17 Aralık operasyonu maddesine gerekli eklemelerin yapılması faydalı olur diye düşünüyorum. Şu günlerde objektif ve kesin bilgi veren kaynak bulmak o kadar zor ki, hele olay tazeyken.. --bermanya 20:52, 25 Şubat 2014 (UTC)

25 aralık soruşturmasında da ismi geçiyor sanırım. bu arada, maddenin ismi de aslında tartışmalı. akp mi, hükümet mi, erdoğan mı? bunu şu anda net olarak değerlendirebilmek de, isminden başlayarak maddeyi ansiklopedik gerçekliğe oturtmak da zor görünüyor ama söylemiş olayım. --kibele 11:16, 26 Şubat 2014 (UTC)

kibele haklı. İsime bakınca bir ön yargı oluşuyor. Umarım tamamen ansiklopedik içerik özelliğini sağlar. Bunun için yardımcı olabilirim.Ayrıntılı Bilgimesaj 16:55, 3 Mart 2014 (UTC)

Partinin resmi kısaltması AK Parti şeklinde. Başlık da taşınmalı.--Sayginerv-posta 20:39, 4 Mart 2014 (UTC)

Madde adı tartışması[kaynağı değiştir]

Madde adının ne olması gerektiğini bu bölümde tartışabiliriz. Madde adının kamuoyunda tartışılırken en yaygın kullanılan tanım ne ise o olması gerektiğini düşünüyorum. Google taramalarında çıkan sonuçlar üzerinde düşünecek olursak:

Aklıma gelenler bunlar oldu. Bence kendimiz bir tanımlama yapmamalı, en yaygın kullanılan tanımlamayı kullanmalıyız. Mukaddimeileti 10:04, 5 Mart 2014 (UTC)

Vay anası deveden büyük fil varmış:)

Madde Başlığı[kaynağı değiştir]

Başlıktaki cemaat adına ekleme yapılması gerekmektedir. Cemaat genel bir kavramdır ve ülkemizde bir çok cemaat mevcuttur. Bu sebeple bahse konu cemaatin hangi cemaat olduğu belirtilmesi şarttır. Öyle ki başlık Gülen Cemaati(Nur Cemaati, Fethullah Cemaati vs) şeklinde düzeltilmesi gerekmektedir. (Emree4 (mesaj) 15:29, 4 Aralık 2014 (UTC))

Cemaat ile kastedilen oluşumun Vikipedi'deki maddesinin adı Gülen Hareketi. AKP diye de bir şey yok AK Parti var. AK Parti-Gülen Hareketi çatışması olması gerekli aslen. --cobija 12:01, 6 Ocak 2015 (UTC)
He? --cobija 09:08, 15 Ocak 2015 (UTC)

Hidayet Karaca'nın tutuklanması, Zekeriya Öz'ün meslekten atılması vb.[kaynağı değiştir]

Aralık 2014'te Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grubu Genel Müdürü Hidayet Karaca gözaltına alınmıştı, Hidayet Karaca tutuklandı bu süreçte. Sonra tutuklu polisler hakkında tahliye kararı veren iki yargıç Metin Özçelik ile Murat Başer tutuklandı. Yine içinde Zekeriya Öz'ün de bulunduğu dört savcı ile bir yargıç, HSYK tarafından meslekten atıldı. Bunların hepsi Paralel Yapıyla mücadele kapsamında yaşanan gelişmeler. Bu olayların bu maddede yer alması gerektiğini düşünüyorum. Bana katılanlar olursa bu gelişmeleri oluş sırasına göre maddeye ekleyebiliriz. --Bezgin GezginEvet? 15:48, 26 Mayıs 2015 (UTC)

Başlığın değiştirilmesi[kaynağı değiştir]

Başlığın isminin "Türkiye-gülen hareketi çatışması" olarak değiştirilmesini öneriyorum. Gülen hareketi Türkiye'de terör örgütü olarak tanımlanmakta ve gülen hareketi sadece akp hükümetini değil devleti bütünüyle hedef alan bir örgüt konumundadır. unknowledge (mesaj) 00:19, 26 Mart 2017 (UTC)

Tamamen katılıyorum. 15 Temmuz darbe girişimi sadece Erdoğan ve hükümeti hedef almadı. Zaten resmi olarak da düşünürsek, Gülen şu anda aranan kişiler listesinde kırmızı kategoride yer alıyor. Aliok ao (mesaj) 14:51, 27 Nisan 2017 (UTC)

Katılmıyorum. Bir ülke topyekün bir savaşta değil. Bir ülkedeki siyasal iktidar ile bir kuruluşun politik çatışmalarını konu alıyor. Siyasi iktidar ile ülkeyi aynı kefeye koymamak gerekiyor, nitekim iyi çatışan taraflar aynı ülke kapsamında. Örneğin Fethullah Gülen destekçisi ya da sempatizanı bir Türkiye yurttaşı okuyucu kendini "Türkiye dışı" bir obje olarak görmemelidir. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:00, 27 Nisan 2017 (UTC)

Öncelikle bir kısaltma yerine partinin tam adı "Adalet ve Kalkınma Partisi" daha uygun olur. Ancak parti mi hükûmet mi dememiz lazım? Partiye özgü bir durum değil bu. Öte yandan "çatışma" kelimesi doğru bir tercih midir?--NanahuatlEfendim? 09.54, 27 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

2017'den beri çözülemeyen tartışmaların ışığında maddeyi şimdilik Türkiye hükûmeti-Gülen Hareketi çatışması başlığına taşıyorum. Bununla beraber çatışma kelimesine daha iyi bir alternatif gelirse tartışma tekrar başlatılabilir kanımca. — 07 💬 14.00, 4 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]