Tartışma:İstanbul Futbol Ligi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lütfen VPBanner şablonu yerine Tartışma şablonunun |proje= parametresini kullanınız.
Eski kaliteli maddeİstanbul Futbol Ligi, eskiden bir kaliteli maddeydi ama bu statüsünü kaybetmiştir. Aşağıda maddenin iyileştirilmesi için öneriler bulunmaktadır. Bu sorunlar halledildikten sonra madde tekrar aday gösterilebilir. Kullanıcılar ayrıca bir hata olduğuna inanıyorlarsa bir inceleme isteyebilirler.

Başlıksız[kaynağı değiştir]

11+11+9=?27 bi yanlışlık var? istanbul ligi 1904 te başladı denmiş ama gs 1905 fb 1907 bjk futbol şubesi de 1909 da kurulmuş o zaman 1904 te nasıl lig olsun.orada yazılan gs 1908-11 arası 3 kere şampiyon oldu yazısı doğrudur ama resmi değildir.ilk 3 büyüğün bir arada lig düzenlendiği sezon 1923-24 sezonudur bu sezonda bjk gs yi 2-1 yenerek ilk resmi şampiyon olmuştur birşeyler yanlış yazılmamalı gs 17 sene şampiyonluk görmemiş zaten nasıl bizden çok istanbul ligi şampiyonun olurlar ayrıca (bjk nin resmi şampiyonluk sayısı 13 değil 12 tir)her kez hakkıyla aalacak kupayıyok kimseye bedavadan kupa son cümlenin kaynağı www.bjk.com.tr 2.paragrafı yazan BABAHAKKI

bjk.com.tr'nin bu kaynağı nerden aldığını bilmiyoruz. cuma ligi resmi bir lig değil ve takımların aldığı şampiyonluklarda resmi değil aynı tartışma süper lig sayfasındada yapıldı biraz duyarlı olun

Verilen bilgiler doğrudur. 1904' te ortada 4 takım vardı. Bunlar Constantinople Football League denilen ve maçlar Pazar günleri oynandığı için İstanbul Pazar Ligi' de denilen bir turnuva düzenlediler.

İlk 4 takımla ilgili bilgiler İstanbul Pazar Ligi sayfasında mevcuttur. BJK' ın daha sonra bu mücadeleye katılmış olması bu ligin geçersiz olduğunu göstermez. Bu lig 1914-1915 sezonu ile beraber sona erdi. Aslında burada da 2 görüş var. Birinci görüş 1914-1915 sezonunu 10. sezon kabul ediyor. Diğer görüş ise bu sezonu kabul etmeyip, 1904 sezonunu ilk sezon kabul ediyor. Bunun da 2 nedeni var. 1904' te Pazar ligi dediğimiz lig başladığında henüz 10 gümüş yürek barındıran şild henüz gelmemişti. Bu yüzden ilk şampiyon olan işgal gemisi Imogene' nin takımı Imogene FC şilde isim kazıyamadı. Bu yüzden bu sezona deneme sezonu diyen de var. Eğer bu kabul edilirse o zaman 1914-1915 sezonu pazar ligi sezonu kabul ediliyor ve şu an pazar ligi sayfasındaki durum sözkonusu oluyor. Eğer 1. sezon kabul edilirse o zaman da 1914-1915 sezonu kabul edilmiyor. Bu durumda Galatasaray' ın şampiyonluk sayısı 1 indiriliyor ve 3' e iniyor. Her iki durumda da değişmeyen tek şey var. O da Galatasaray' ın şildi kazanması ve haketmesi. Bunu da Pazar Ligi sayfasında bulabilirsiniz.

Cuma Ligi resmi değil denmiş. Bu da yanlış. Cuma Ligi resmidir. 1914-1915' te 2 lig oluşmuştur. Bu iki ligin oluşma sebebi, Rum, Ermeni kısacası azınlık kulüplerinin kapanması sonucu Türk Kulüplerinin kurulması ve bunlar arasında ki güç farkının ortadan kaldırılmak istenmesidir. Bu yüzden başta kurulan İstanbul Futbol Birliği Ligine güçlü takımlar, diğer İstanbul Şampiyonası Ligine ise zayıf takımların alınması öngörülmüştür. Ne var ki o zaman ki İstanbul Futbol Birliği yönetimi ile anlaşamayan Fenerbahçe bu lige alınmayınca ki bunun nedeni de Pazar ligi sayfasında mevcuttur, Fenerbahçe zayıf takımların olduğu 2. lig gibi görebileceğiniz lige katılıp orda her maçını çok rahat kazanarak şampiyon olmuştur.

Daha sonra bu bölünmüş ligin birleştirilmesi gerektiği düşünülmüş ve Cuma ligi kurulmuştur. Sultaniman 17:45, 15 Haziran 2009 (UTC)

1914-15 İstanbul Ligi Şampiyonu Fenerbahçe'dir.[kaynağı değiştir]

Ne yazık ki Futbolumuzda aydınlatılmayan o kadar bilgi var ki en sonunda bunlara yenisi daha eklendi.1914-15 İstanbul sezonu Fenerbahçe ve Galatasaray anlasmazlıkları yuzunden 2 lig şeklinde başlamıştır.Galatasaray Fenerbahçe göre daha zorlu rakiplerle oynamış olsada bu iki ligin lideri 1914-15 İstanbul Şampiyonunu belirlemek için 11 Şubat 1916 tarhinde karşılaşmıs Fenerbahçe maçtan 3-1 galip ayrılarak şampiyon olmuştur.

Hayır değildir. O tarihte oynanan maç İstanbul Cuma Ligi maçıdır ve bu maçı da Fenerbahçe kazanmıştır. Ne var ki eski ve taraflı Fenerbahçe tarihçisi Rüştü Dağlaroğlu(ki web sitelerinin bir kısmı bu tarihçiyi referans gösterir) bu maçı şampiyonluk maçı gibi takdim etmiştir. İddia edilen maç 1916 yılında ligin bitmesinden 1 sene sonra oynanmış ve belirtildiği gibi Cuma Liginin ilk maçlarından biridir. Bir başka ligin açılış maçlarından biri geçen sezonun final maçı olmayacağı gibi bu konuda dönemin başkanları arasında GS Kulübünü temsilen Ali Sami Yen Bey ve FB Kulübünü temsilen Galip Kulaksızzade(Kulaksızoğlu) arasında yazışmalar bugün dahi Galatasaray Müzesinde bulunmaktadır. Bu konuda bilgi Galatasaray Lisesi içindeki Galatasaray Müzesindeki arşivden edilinebilir.Sultaniman 13:48, 14 Temmuz 2009 (UTC)

O zaman İngiltereden getirilen Özel şild niye Fenerbahceye verildi?(Ayrıca Rüştü Dağlaroğluna kimse taraflı diyemez o Fenerbahce tarihini günü gününe tutmustur.Kimse atıp tutmasın)

Fenerbahçe' ye verilmedi. Fenerbahçe şildi 2 kez kazanmasına rağmen geri vermedi. Bu şildi Galatasaray 4 kez Fenerbahçe ise 2 kez kazandı. Ancak 1914-1915' te lige alınmadığı gerekçesi ile geri vermeyen Fenerbahçe şildi yazışmalara rağmen iade etmedi. Rüştü Dağlaroğlu sadece bu olayda değil basketbol maçında Galatasaray ve Moda takımları yarışırken ve averaj önemli iken Fenerbahçe' nin sahadan çekilip averaj nedeni ile kupanın Galatasaray ve Moda Külüpleri arasında paylaşılmasını ve şu an halen Galatasaray Müzesinde duran Yarım Kupa' yı asla yazmadı. Vikipedi' ye hoş geldiniz umarım bir rumuz da alırsınız kendinize. Ancak vikipedi Fenerbahçe' nin veya Galatasaray' ın haklarının savunulduğu platform değildir. Burası bir ansiklopedidir ve tarafsız olma mecburiyeti vardır. Bu yönde adım atarsanız sevinirim. Sultaniman 07:20, 15 Temmuz 2009 (UTC)

O kadar araştırma yaptım aldıgım her yanıt 1914-15 sezonu sampiyonu Fenerbahce diyor(Buna Galatasaray tarihçileride dahil).Ben ilk defa burdan duyuyorum sizin bu iddaları tabi bu saçmalıklar sadece Türkiye özgüdür 90 yıl sonra tarihi değiştirme.Ayrıca şilt Fenerbahceye bir kere verilmişse bunda bir amaç vardır.Lütfen değiştirmeyin 1914- 15 sezonun şampiyon Fenerbahçe'dir.

Israrlı olarak üslubu bozuk şekilde burada yazı yazamazsınız. IP adresiniz bellidir ve bir daha bu şekilde üslupla konuştuğunuz takdirde hakkınızda şikayette bulunulacaktır, öncelikle onu söyliyeyim.

Araştırma yaptığınız yerler eğer kaynak olarak Rüştü Dağlaroğlu' nu baz almışlarsa o zaman tabi ki konuyu anlamaz ve bilmezsiniz. Daha bu konu hakkında bilginiz bile yok ne yazık ki. Şild Fenerbahçe' ye verildi demişsiniz. Böyle bir şey yok. Fanatizmden sıyrılır da tarihi gerçek anlamıyla araştırırsanız siz de gerçeklere ulaşabilirsiniz. Ama yok ben Fenerbahçe' nin haklarını gerçeklere rağmen savunacağım diye olaya başlarsanız, burada taraf tutulmayan bir sitede, yazdıklarınız ciddiye alınmaz. İlk yapmanız gereken maddeyi okumanızdır. 1904-1915 tarihleri arasında oynanan ligin gerçek ismi Constantinople Football League' dir. Çünkü ligi İngilizler kurmuştur. İlk kurulan ligde Türk takımı yoktur ve ilk sene ligi Imogene FC kazanmıştır. Bu seneden sonra İngiltere' den üzerinde 10 gümüş yürek bulunan bir şildin getirilmesi ve en çok şampiyon olana bu şildin verilmesi kararı alınmıştır.

Buna göre her sene şampiyon olan takımlar şilde isimlerini kazıyacaklar ve şampiyon oldukları seneden sonra 1 sene boyunca müzesinde sergileyebilecekti. 10 sene boyunca şilde en çok ismini kazıyan takım ise bu şildin gerçek sahibi olacaktı. Peki ne oldu? Önce Cadi-Keuy FC takımı şampiyon oldu ve 1 sene boyunca şildi müzesinde muhafaza etti. Ertesi sene Cadi-Keuy FC yine şampiyon oldu ve 1 sene daha şildi kendi müzesinde muhafaza etti. Daha sonra ise bir diğer İngiliz Kulübü Moda FC şampiyon oldu ve Cadi-Keuy FC' den şildi geri alarak ismini kazıdı ve bir sene boyunca şildi muhafaza etti. Yıl 1908' e geldiğinde Galatasaray ilk şampiyonluğunu kazandı ve şilde ismini kazıdı ve şildi müzesine aldı. 3 sene bu böyle sürdü. Yıl 1911' de ise Fenerbahçe şampiyon oldu ve şildi Galatasaray' dan istedi. Galatasaray şildi Fenerbahçe' ye verdi ve Fenerbahçe ilk kez şilde ismini kazıdı. Ondan sonraki sezon ise oynanmadı. Ancak ilginç birşey oldu. Fenerbahçe' li yöneticiler bu oynanmayan sezonda şilde isimlerini ikinci kez kazıdılar. Ondan sonraki sene yani 1913 yılında ise Fenerbahçe 1 sene daha şampiyon oldu ve 3 kez şilde ismini kazıdı. (ki aslında 2 kez kazıması gerekirdi)

Kritik sezon 1914-1915 sezonu başlamadan önce şild Fenerbahçe Müzesindeydi. 1914-1915 sezonunda İngiliz ve Rum takımları birer birer kapanırken bir dolu Türk takımı kurulmaya başladı. Bunlardan bazıları nispeten oldukça güçsüz olduklarından 2 lig kurulmasına karar verildi. Bu liglerden biri güçlü takımların oluşturduğu (Galatasaray, Fenerbahçe, Altınordu İdman Yurdu, Anadolu ve Anadoluhisarı İdman Yurdu) İstanbul Futbol Birliği Ligiydi. Yani birinci ligdi ve İstanbul Pazar Liginin devamıydı. Bir diğer lig ise oldukça zayıf takımların yer aldığı (Türk İdman Ocağı, Darüşşafaka, Hilal, Darülmuammilin) İstanbul Şampiyonluğu Ligiydi ve ikinci ligdi.

Daha sonra Fenerbahçe kendi kurduğu lige katılmak istemedi ve İstanbul Futbol Birliği Liginden çekildi. Bu çekilmeden sonra lig yönetimi Fenerbahçe yerine Süleymaniye takımını lige aldı ve lig başladı. Lig başladıktan sonra Altınordu takımından çok iyi oyuncular alan Fenerbahçe lige dahil olmak istediğini açıkladı. Ancak lig başladığı için Fenerbahçe' nin bu isteği kabul edilmedi. Fenerbahçe ise bu karardan sonra ikinci lig olarak kabul edilen İstanbul Şampiyonluğu Ligine girdi.

Bundan sonra Galatasaray İstanbul Futbol Birliğini kazandı yani şilde 4. kez ismini kazıma hakkına sahip oldu.(10 senede en çok Galatasaray kazanmış oldu). Bu nedenle de Fenerbahçe' den şild geri istendi. Ancak Fenerbahçe şildi geri vermeye yanaşmadı. Fenerbahçe İstanbul Şampiyonluğu Liginde zayıf rakiplerini hiç yenilmeden mağlup ettiği için İstanbul' un diğer şampiyonu olarak kendini ilan etti ve şildi ancak iki ligin şampiyonluğunun belirlendiği bir maç daha yapılırsa vereceğini açıkladı. Halbuki Fenerbahçe' nin 1914-1915 sezonuna kadar sadece 2 şampiyonluğu bulunmaktaydı. Galatasaray' ın ise 3 şampiyonluğu. Yıl 1916 iken bu iki ligin birleştirilmesi kararı çıktı ve Cuma Ligi kuruldu. Cuma Ligi kurulduğunda ilk maçlar 11 Şubat 1916' da oynandı.

O gün oynanan Cuma Ligi maçları:(11 Şubat 1916)

Galatasaray - Süleymaniye: 3-2
                  Galatasaray - Altınordu: 2-0
                  Galatasaray - İdman Yurdu: 5-2
                  Galatasaray - Anadolu: 1-1

11.02.1916 Galatasaray - Fenerbahçe: 1-3

                  Galatasaray - Altınordu: 5-0
                  Galatasaray - Süleymaniye: 5-2
                  Galatasaray - İdman Yurdu: ?

Bu tarihte oynanan maçı 3-1 kazanan Fenerbahçe bu maçı yıllar sonra 1914-1915 sezonunun final maçı ilan etti ve şildte 4. şampiyonluğu kazandığını iddia ederek şildin kendi hakkı olduğunu ve 3 şampiyonluğu olan 1908-1909 Galatasaray 1909-1910 Galatasaray 1910-1911 Galatasaray' a

şildi geri vermedi. Şild konusunda yazışmalar sürekli devam etti Ali Sami Yen ve Galip Kulaksızoğlu arasında. Ancak bir türlü sonuca ulaşılamadı.

Şu an Fenerbahçe Müzesinde sergilenen şild gerçek şild değildir. O şild maalesef Kuşdili Yangını diye bilinen yangında yanan kıymetli eserlerden biridir. Şild yanınca Fenerbahçe Kulübü şildin resimlerinden yeni bri şild yaptırmış ve müzesinde onu sergilemektedir.

Sonuç olarak bu şild gerçek sahibi olduğu Galatasaray' a iade edilmelidir. Taraflı tarihçilerin yazdıkları tarihi değiştirmez. Tarih yalın ve kesindir. Sultaniman 10:34, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Bak kendin söylüyorsun 1914-15 sezonunda Fenerbahce İstanbul Şampiyonlugu ligindeydi yani ikinci ligi sen kendin iddaa ediyorsun.ligin adı gibi istanbul sampiyonluguna oynuyordu.Fenerbahce 2.ligte falan değildi.Kendi kurdugu ligteydi.İstanbul Şampiyonunu belirlemek amacıyla oynana macta Galatasarayı 3-1 yenerek sampiyon oldu bu kadar basit. Ayrıca yazdıklarına belge getirde inanalım.

Konu hakkında bilgi sahibi değilsiniz. İstanbul Şampiyonluğu Ligini bile Fenerbahçe' nin kurduğunu iddia ediyorsunuz ki öyle değil. Daha önce yazdıklarımı da buradan okumadığınız anlaşılıyor. Lütfen fanatizm adına vikipedide değişiklik yapmayalım. Sizi daha önce de defalarca uyarmıştım. Artık şikayet edildiniz.Sultaniman 04:35, 17 Temmuz 2009 (UTC)

Sana mı inanayım tarihçileri mi onlar Fenerbahce'nin kurdugu lig dediği için dedim sanki senin bilgin çok yeterli kafandan sallamışın bir şey o zamanlar ikinci lig mi vardı ayrıca sen hangi takımı tutuyorsunda boyle iddalar ortaya atıyon bir tane belge getirde inanalım dedim ama yok şikayet edilmişim nereye ediliyom

Arkadaşlar burası Fenerbahce-Galatasaray tartışma sayfası değil herkes kendi takımını tutarak yorum yapmasın.Yazdıklarınız dogru olabilir Fenerbahcenin Galatasaray 3-1 yendigi maç 1915-16 sezonunun maçıydı ama iki kulup anlaşarak oynadığı mac 1914-15 sezonunun final maçı olarak da sayıldı.yani şampiyon Fenerbahce olmustur.

Böyle birşey yok. Anlaşma falan da olmadı. Lütfen olmamış şeyleri olmuş gibi göstermeyiniz. Sultaniman 05:25, 19 Temmuz 2009 (UTC)

1914-1915 sampiyonu fenerdir[kaynağı değiştir]

Fenerbahce Galatasarayi 3-1 yenerek bu kupayi aldi,
Kaynak: http://www.turkfutbolu.net/tumligler/istanbul14-15.html KirmiziAdam 15:15, 19 Temmuz 2009 (UTC)

O sayfanın yazarı olan Alper Duruk Beyefendi bir Fenerbahçe taraftarı olup, kaynağını Rüştü Dağlaroğlu' nun Fenerbahçe Tarihi kitabına dayandırmaktadır. O kitap hakkında gerekli bilgi yukarıda verilmiştir. Lütfen okuyunuz.Sultaniman 16:14, 19 Temmuz 2009 (UTC)

yukarada dogru olan tek sey fenerbahce'nin kupayi almasidir. KirmiziAdam 16:19, 19 Temmuz 2009 (UTC)

Lütfen futbol fanatikliğini bırakınız. LütfenSultaniman 16:24, 19 Temmuz 2009 (UTC)

o kupayi fenerbahce aldi, sence yanlis bir olaysa kaynak bul bize goster KirmiziAdam 16:29, 19 Temmuz 2009 (UTC)

Pardon ama kupa demişsiniz. Ne kupası bu? Daha bunu dahi bilmiyorsunuz. O dönemde kupa yoktu ki. İstanbul Birliği Ligi ve İstanbul Şampiyonluğu ligi diye 2 ayrı şampiyona düzenlendi. Bu şampiyonaların düzenlenme sebeplerini de anlattım. 1914-1915 yılında İstanbul Birliği Ligi Kupasını da Galatasaray kazandı. Ancak asıl olan şildti. Şild ile ilgili tarihi de yazmama rağmen yine okumadan kupa demişsiniz. 1914-1915 sezonunda bir final maçı oynanmadı ki bunun kupası olsun.

Bakın burdan da görülüyor ki, futbol tarihimiz hakkında bilginiz oldukça zayıf. Ona rağmen Fenerbahçe' nin avukatı gibi burda yanlışı savunuyorsunuz. Lütfen fanatizmden vazgeçelim. Sultaniman 16:35, 19 Temmuz 2009 (UTC)

ayip olmaya basliyor ama, sen wikipedia commonsa yukledigin kupa resmi galatasarayin 1914-1915 zaferi olarak yuklemistin, bak kardes yukarada biriyle daha tartismaya girmisin ve ellinde saglam kaynak yok. KirmiziAdam 16:38, 19 Temmuz 2009 (UTC)

Sultaniman herkese fanatizmle yaklaşma diyor ama bence kendi koyu bir Galatasaraylı çünkü Galatasaray tarihini yazanların kitaplarında bile boyle bir şeyden bahsetmezken kendisi yüksek derecede sallıyor ve millete bilginiz yetersiz diyor kendi sanki çok biliyor:d

Bana biri anlatsin ozaman, 1914-1915 sezonun sampiyonu kimdir?? Galatasaray kendi grubunda birinci oldu, Fenerbahcede kendi grubunda birinci oldu, tamam kabul ettik bunu ama ozaman Galatasaray niye sampiyon olarak gosteriliyordu ??? Yoksa o 11 subat 1916da oynanan cuma ligi maci 1914-1915 sezonunun sampiyonu mu belirticekti? Galatasarayli dostumun hic bir resmi kaynagi yok, iste bu ilginc, bence 1914-1915 sampiyonu Fenerbahcedir, ve benim burada yazdigim seyler kesin gercek disi degildir. 195.240.250.105 17:08, 20 Ağustos 2010 (UTC)

Galatasaray Muzesi yada Dergisi resmi kaynaklar degildir, dogrudur bir cogu Fenerbahce tarihciler oyle boyle yaziyor ama bilin ki internette ne kadar tarafsiz kaynak varsa hepsi Fenerbahce sampiyon oldu diyorlar, sizin elinizde sadece Galatasaray Dergisi varsa ozaman benim icin tartisma bitmistir, Galatasaray kime gore 1914-1915 sezonun sampiyonu oluyor bunu biri bana aciklasin, final maci yoksa size gore, kupa size niye verildi? Sus icin mi? KirmiziAdam 18:07, 20 Ağustos 2010 (UTC)

İstanbul ligleri[kaynağı değiştir]

  • Bu maddede 1904-05 sezonundan itibaren düzenlenen ve 1914-15 sezonunda sonlanan İstanbul Futbol Ligi'ni anlattım. Bu sezondan sonra Cuma ve Pazar ligleri giriyor devreye şu şablonda görebileceğiniz üzere. Ancak İstanbul Futbol Ligi adıyla sonraları yeni bir lig kuruluyor ve 1923-1951 yılları arasında düzenleniyor. O ligle bu ligin hiçbir alakası yok isim benzerliği dışında. İki ayrı madde oluşturalım derim ben. Ancak adları konusunda kararsız kaldım. Görüş belirtilirse iyi olur.--~~ Bu imzasız yazı Rapsar (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
İkisi de hiçbir ek olmadan "İstanbul Futbol Ligi" şeklinde adlandırılıyor madem, o durumda "İstanbul Futbol Ligi (1904-15)" ve "İstanbul Futbol Ligi (1923-51)" adlandırmaları uygun olur kanaatindeyim. Aynı şekilde 1904-1915 şeklindeki adlandırmalar da yönlendirme sayfası olarak muhafaza edilir. "İstanbul Futbol Ligi" ana sayfası ise anlam ayrımı olabilir, gerçi bilmiyorum birinin bilinirliği diğerine göre üstün mü? Üstünlük varsa, o zaman daha fazla bilinen ana sayfayı o alır ve diğeri farklı anlam şablonuyla (xxxx-xx) olarak gösterilir. Ne dersiniz? --Merube 89msj 10:52, 7 Haziran 2011 (UTC)
İngilizce Vikide konuyla ilgili güzel bir örnek buldum: North American Soccer League ve North American Soccer League (2011). Sadece başlangıç yıllarını yazsak? İstanbul Futbol Ligi (1904) ve İstanbul Futbol Ligi (1923) gibi?--Rapsar 11:09, 7 Haziran 2011 (UTC)
2011'deki halen aktif olduğundan, diğeri de daha çok bilinir olduğundan öyle adlandırmışlar herhalde. Sadece başlangıç tarihleri yazılınca o tarihte başladığı mı bittiği mi belli olmadığından muğlak bir adlandırma oluyor sanki. Bizimkinde ise başlangıç ve bitiş tarihleri olan, bilinirlik konusunda üstünlüğü bulunmayan iki ligten bahsediyoruz. O nedenle iki tarihe de bağ vermek daha uygun bence.--Merube 89msj 11:43, 7 Haziran 2011 (UTC)
Dizilerde başlangıç tarihini yazıyoruz ama :) Dennis the Menace (dizi, 1959), Dudaktan Kalbe (dizi, 2007), Altın Kızlar (dizi, 2009), Altın Kızlar (dizi, 1985) gibi.--Rapsar 11:52, 7 Haziran 2011 (UTC)
Dizilerde yaygın kabul görmüş kullanımın öyle olmasının bir nedeni de içlerinde halen süren diziler de bulunabilmesi. Yoksa futbolcularda (yıl doğumlu) diyoruz, sadece yıl demiyoruz :)--Merube 89msj 11:57, 7 Haziran 2011 (UTC)
İyi noktaya değinmiş Rapsar. Bence ilk lig aynen bu adla kalsın. Diğer lig için de Merube'nin dediği gibi İstanbul Futbol Ligi (1923-51) adlandırılması yapılsın. Bu sayfanın başına da "aynı isimle düzenlenen lig için: İstanbul Futbol Ligi (1923-51)" uyarısı eklenebilir. İstanbul Futbol Ligi (1923) adlandırması ise sadece 1 sezon oynanmış gibi algılanabilir.--Myrat ileti 13:26, 7 Haziran 2011 (UTC)
A-League (1995–2004) gibi bir örnek daha buldum...--Rapsar 13:28, 7 Haziran 2011 (UTC)
Bencede maddelerin adları Meruba'nın dediği gibi "İstanbul Futbol Ligi (1904-15)" ve "İstanbul Futbol Ligi (1923-51)" olarak adlandırılmalı. İstanbul Futbol Ligi maddesi de anlam ayrımı olmalı.--Emyilmesaj 15:06, 7 Haziran 2011 (UTC)

Merubeye katılıyorum. Ancak anlam ayrımından ziyade İstanbul Futbol Ligi maddesini aratınca ilk düzenlenen lig maddesine gidilmeli. O maddenin üzerine de diğer anlam şablonunu ekleyebiliriz. İki maddelik anlam ayrımlarına karşıyım. --cobija 19:04, 7 Haziran 2011 (UTC)

  • Yorumlarda gördüğüm kadarıyla bu maddenin bu isimde olması, diğerinin ise İstanbul Futbol Ligi (yıl) olarak adlandırması fikri ağır basmakta. Diğer maddenin adını İstanbul Futbol Ligi (1923-1951) yapalım o zaman. Uygun mudur?--Rapsar 15:18, 8 Haziran 2011 (UTC)

Ligin fransızca adı?[kaynağı değiştir]

Ligin Fransızca bu şekilde adlandırıldığına ilişkin kaynak var mı? Fransızcanın gramer kurallarına göre yanlış bir tamlama "Ligue Football constantinople". Google'da da tırnak içinde aratınca hiçbir sonuç çıkmadı. Danışmadan kaldırmak istemedim. --Stambouliote ileti 08:31, 8 Haziran 2011 (UTC)

Araya "de" gelebilir sanırım. Ligue de Football Constantinople olursa doğru olması lazım?--Rapsar 09:06, 8 Haziran 2011 (UTC)

Ligue Football de Constantinople olmalı ama buna biz mi karar veriyoruz? Hiçbir yerde geçmiyor mu ki bu ad; kaynak diye gösterirdik hiç değilse?--Stambouliote ileti 09:36, 8 Haziran 2011 (UTC)

Aslında düşündüm de Fransızca adı kaldırılabilir bence. Ligin kurucusu James LaFontaine'i Fransız sandığımdan Fransızca ismi eklemiştim; ancak kendisi İngilizmiş. Lige katılan takımlar arasında Fransız takımı da yok. Bu arada Tarihin Arka Odası'nda izlediğim üzere lig, zamanın Fransızca bir gazetesine konu olmuş. Şurada tam olarak 1:51 saatinde o gazetenin bir kopyasını tutuyor Murat Bardakçı. Ligin Fransızca adını da söylüyor. Ancak video açılmadığından ne söylediğini bilemiyorum...--Rapsar 09:47, 8 Haziran 2011 (UTC)

Hatırladım bu bölümü :) ama uyuya mı kaldım, kanal mı değiştirdim acaba bu gazete olayını görmemişim :) bu arada liglerin adlandırmaları "Ligue Football de XXX" gibi olabildiği gibi, "Ligue de XXX de Football" ya da "Ligue de Football de XXX" şeklinde de olabiliyormuş. Senin dediğin bir parça doğru ama Fransızlarla ilgisi yok madem kaldıralım fransızcasını.--Stambouliote ileti 09:54, 8 Haziran 2011 (UTC)

Kaldırdım gitti o halde :)--Rapsar 09:55, 8 Haziran 2011 (UTC)

İngilizce adı[kaynağı değiştir]

Maddede yer alan Constantinople Football Association League adı, ligin orijinal adı mıdır? --— heddagabler 16:51, 3 Ağustos 2011 (UTC)

Evet. Çeviri değildir, ligin kurulduğu isimdir.--Rapsarbi diyeceğin mi vardı? 18:08, 3 Ağustos 2011 (UTC)

Sorunlu Makale[kaynağı değiştir]

İngilizce sayfada 1904-1915 arası lig ve 1923-1960 arası lig birleştirilmiş.Dolayısıyla bazı çakal arkadaşlar Galatasaray ve Fenerbahçenin istanbul futbol ligi,cuma ligi,milli küme şampiyonluklarını toplayıp tek bir lig oynanmış gibi yazmışlar.Şampiyonluk sayılarıda Galatasaray 15,Fenerbahçe 15,Beşiktaş 13 olarak verilmiş.Velhasılkelam ilginç olan şu ki;bu zaman zarfı içerisinde Galatasarayın ve Fenerbahçenin 1923'ten önceki şampiyonlukları şampiyonluk sayılarına dahil edilmişken nedendir bilinmez(!)ama Beşiktaş'ın 1919-20 , 1920-21 İstanbul Türk İdman Birliği Ligi( 10 takımın katıldığı )ve 1921-22 Pazar ligi şampiyonlukları pek dikkate alınmamış yada (büyük ihtimalle) alınmak istenmemiş.Fenerlilerle Galatasaraylıların birinin anlaştığı konuda diğeri anlaşamaz bu tarihi gerçektir.Ancak iki tarafında uzlaşıp başarılarının üstünü örttüğü kulüp muhtemelen Türk spor tarihinin en büyük klübü olsa gerektir,ne dersiniz sevgili wikipedia camiası.?? :)Bu imzasız yazı 88.249.226.94 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

İngilizce Vikipedi her zaman doğru değildir. Oradan faydalanabiliriz, ama mutlak doğru kabul edemeyiz. Maddeyi bir okusanız, bunları dahi yazmamış olursunuz. Bu ligin 10 yıl boyunca olarak düzenlenmesi planlandı en başta. On yıl sonra bitti, şilt Fener'de kaldı. Sonraki İstanbul Ligi, Cuma Ligi, Pazar Ligi vs. farklı liglerdir. Sadece isim olarak aynı olan diğer İstanbul Ligi'ni bu ligle bir tutmak doğru değil.--RapsarEfendim? 13:43, 26 Mayıs 2012 (UTC)

Sayfayı okumuştum.Söylediklerinize de katılıyorum.Ancak birkaç yıl önce istanbul futbol ligini ingilizce sayfadan incelediğimde şampiyonluk sayıları Beşiktaş 13,Fenerbahçe 11,Galatasaray 9 olarak görülüyordu. Sonra belli ki bir gelişme olmuş son bir iki senedir şampiyonluk sayıları Galatasaray ve Fenerbahçe 15,Beşiktaş 13 olarak görünüyor.Anlamadığım şey bazı arkadaşlarımız Fenerbahçe ve Galatasaray hakkında bu kadar(!)kültürlenmişler de neden konunun tamamı hakkında araştırıp bilgi sahibi olmamışlar ve bunu da sayfaya yansıtmamışlar? İtirazım sadece bu.Yanlış anlaşılmasın burada yazdıklarım türkçe sayfa hakkında değil.İngilizce sayfaya yazmak isterdim ancak bu kadar şeyi ingilizce yazmaya (siz de hak verirsiniz) gerçekten çok üşeniyorum.Altından kalkılacak gibi diil. Yoksa türkçe safyadaki bilgiler konusunda bir diyeceğim yok. :)Bu imzasız yazı 88.249.226.94 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Tamamdır :) En başta da dediğim gibi İngilizce Vikipedi'nin buradan farkı yok güvenilirlik konusunda, bence. İstanbul Ligi'ni, tüm bu saydığım liglerin toplamı (hatta İst. pro. ligi dahil) olarak kabul etmiş olabilirler. Burada yazanlar kesin ve net olarak doğrudur, onu biliyorum sadece :) İleride belki diğer İstanbul liglerinde de bu maddede olduğu gibi detaylı, kapsamlı ve sağlam bir çalışma yapma fırsatı bulurum umarım.--RapsarEfendim? 14:12, 26 Mayıs 2012 (UTC)

İstanbul Futbol Ligi (1904-1915)[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi'de iki farklı İstanbul Futbol Ligi sayfası bulunduğu için bu sayfanın adını İstanbul Futbol Ligi (1904-1915)'e çevirdim ve İstanbul Futbol Ligi sayfasını bir anlam ayrımı sayfasına çevirdim.

Bu adla kurulan ilk lig bu olduğundan, bu şekilde kalabilir bence.--RapsarEfendim? 21:23, 21 Temmuz 2013 (UTC)

Daha önce dediğim gibi, James La Fontaine tarafından düzenlenmiş olmasından dolayı resmî bir değeri bulunmuyor. Dolayısıyla kulüp maddelerinde, derbi maddelerinde vs. TFF tarafından düzenlenen organizasyonlarla aynı kefeye koymamak gerektiğini düşünüyorum.--NanahuatlEfendim? 04.29, 23 Eylül 2019 (UTC)[yanıtla]