Tartışma:Ülkü Ocakları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: 24.133.225.114 tarafından 1 yıl önce Ülkü Ocakları başlığına

"Nitelikli" kelimesi sebep gösterilerek SAM adayı gösterilen maddedeki o kelime silindi. Dolayısı ile, gerekçe ortadan kaldırıldığına göre SAM da kaldırılmalı.--Hasan Sami 04:51, 8 Haziran 2007 (UTC)

Benim bildigim kadarıyla Ülkü Ocakları dernek değil bir dergi statüsündedir. Madde de yanlış bilgi var sanırım. Ama tam emin değilim bir bilgilinin bu konuyu aydınlatması gerek. --Erkan 06:13, 8 Haziran 2007 (UTC)

Ülkü Ocakları, maddede yer aldığı üzere, Türkiye'nin bir çok ilinde, ilçesinde, büyük şehirlerin bir çok mahalle ve semtlerinde kurulmuş bir dernektir. Geçmişi, faaliyet alanı ve yaptığı eğitim çalışmaları v.s. yönünden maddede yazıldığından çok ötede bir statüye sahiptir. Böyle bir derneğin, aynı veya benzeri isimlerle dergilerinin olması da doğaldır. Sadece "komünist hareketlere karşı kurulmuş olduğu" notu ise çok eksik ve taraflılık göstergesidir. Adından da anlaşılacağı üzere, Türk ülküsünü yayma amaçlı bir kuruluştur.--Hasan Sami 07:35, 11 Haziran 2007 (UTC)

Ama gençler eğitiliyor" deniyor.Orası okul diil!Orası MHP gençlik kolu gibi.O zaman ADD'de eğitim kurumu,TKP gençlik koluda!--Çarşıhastası 12:03, 11 Haziran 2007 (UTC)

Bence eğitim gibi bilgilendirme de taraflı.Silinip yeni bir madde açılmalı.--Çarşıhastası 13:41, 11 Haziran 2007 (UTC)

  • Maddeden çıkartılan, fakat maddenin içeriği ile doğrudan doğruya ilgili olan cümleyi küçük değişiklikle yeniden yazdım: Türk büyükleri, Türk tarihi ve benzeri konularda seminerler verilerek, onların bilgilenmeleri sağlanır. Bu cümleyi çıkartarak derneği sadece komünizmle mücadele için kurulmuş gibi göstermek, bir zamanlar T. C. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın bir süre fahri Genel Başkanı olduğu "Komünizmle Mücadele Derneği" ile karıştırılmasına yol açar. Diğer taraftan, maddenin özünü, esasını anlatan bir ifadenin kasten çıkartılması açıkça vandalizmdir. Uyarmak isterim.--Hasan Sami 05:57, 12 Haziran 2007 (UTC)

Ama orası bir eğitim kurumu değildir ki!Bir partinin gençlik kolu gibi diyebiliriz--Çarşıhastası 06:11, 12 Haziran 2007 (UTC)

Türk tarihi ve benzeri konularda seminerler verilerek, onların bilgilenmeleri sağlanır. taraflı, öznel bir ifade.. Sağlanır mı bilmiyoruz? Amaçlanır denilmesi daha doğru olabilir. Tabi birçok eksiklik var.. Ayrıca dernek değil vakıf statüsündedir.Muhsin Yazıcıoğlu, Osman Yüksel Serdengeçti, Hüseyin Üzmez, Ağca, vs isimlerden bahsedilmemiş. bu tür meselelerde olmadığı için bu haliyle taslak olarak kalmış. Bence geliştirilmeyecekse veya taraflı olacaksa silinmeli......--Boyalikus 21:17, 12 Haziran 2007 (UTC)
  • Silimesinin gerekçesini tam olarak anlayamadım.Sadece üç cümle var bunda da konsensus sağlanamayacaksa artık...--Machiavelli' msj 21:35, 12 Haziran 2007 (UTC)
  • Tarafsız olması için tamamıyle açıklanmalı. Türk ülkücülüğü fikriyatı nedir? kim çıkartmıştır? Sadece komünizme karşıtmıdır? Ayrıca dernekmidir vakıfmıdır? resmiye yakın sitelerinde vakıf olarak geçer. Gelişim süreci bu topluluk içinden çıkan suikastçiler , 6- 7 eylül gibi konulara değinilmemesi ve Türk fikriyatını yayan eğitim kurumu gibi lanse edilmesi yanlış, taraflı algılıyorum.. Türk fikriyatını Orta Asya kültürü üzerinden yansıtır.vs.. vs.. vs...Aslında bu konuda konsensus sağlanamaz, çünkü madde taslak, eksik. Silinsede olur, geliştirilip eksiklikler giderilse de olur.--Boyalikus 21:45, 12 Haziran 2007 (UTC)

Suikastçilerin yer almaması taraflılık değil eksikliktir ozaman eksik şablonu koyalım.--Gençosmanlı1299 11:47, 11 Temmuz 2007 (UTC)

ülkü ocaklarının tarihinden bahseden sahifede neden alpaslan türkeşin adı yok. Bu imzasız yazı 88.247.6.201 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Daha önce belirttiğim hususlar eklenmemiş bu nedenle eksik şablonu koydum.. Organik bağı yok deniliyor bu doğru değil. Buradada belirtildiği üzere bir parti başkanın bir vakfın kapatılmasını sağlaması için organik bağının olması gereklidir. Alparslan Türkeş yargılandığı sırada sanırım mhp ile bağı olmadığını belirttiği için o şekilde kalmış. Bunun için kaynak gerekli.. Ayrıca "ders verilir" denilmiş.. Bugüne dek bir ülkü ocağında ders verildiğini ne gördüm ne işittim.. Varsa kaynak belirtilsin. --Boyalikus 10:08, 7 Haziran 2008 (UTC)

ülkü ocaklarında ders verildiğini ben gördüm ve işittim. zaten vakfın adında eğitim geçiyor. amaç eğitim ve kültür. bu sebeple kaynak belirtilmeli yazısını kaldırıyorum.--Fatihoran 12:09, 20 Haziran 2008 (UTC) bildiğiniz gibi siüper bir dernek


hem komünizme hem kapitalizme aynı anda karşı olma çelişkisini (ziya gökalp çok iyi açıklayamamış bir de sizden dinleyelim), yapılan katliamların vebalini boynunuzda nasıl olup da taşıyabildiğinizi, adam toplama yöntemlerinizi (birini ben söyleyeyim; okul önlerinden çocuk toplayarak), sağdaki okuma özrü yüzünden böyle bir yazıda bile kaynak eksikliği çekmenizi ve bunu "kaynak biziz" komikliğiyle açıklamanızı....

Kaynak Meselesi[kaynağı değiştir]

Ben bir ülkücüyüm ve okulumun teşkilatının ikinci reisiyim. Esasa bakarsak Ülkü Ocaklarını anlatan pek bir kitap yoktur. Ben henüz görmedim. Burada anlatılan her şey için de kaynak belirtilmesini istemiş bazı üst düzey kullanıcılar. Ancak şöyle bir şey var. Ülkü Ocakları kitaplarda değil Türk halkında ve milliyetçi Türk gençliğinin içinde yaşamaktadır. Burada kaynak istenmesi istenilen her şey doğrudur. Yanlış bilgiler de tarafımdan silinmiştir. Bu madde konusunda bir uzmana ihtiyacınız varsa bu ihtiyacınızın en iyi karşılığı bir ülkücü, yani bu ideolojiyi içinden tanıyan biri olmalıdır. Siyasal Bilimler Fakültelerinde okuyan öğrenciler Ülkü Ocakları'nın içeriğini öğrenmiyor, veya kulaktan doğma bilgilerle biliniyor, yani bizim dışımızda bu konuda uzman yok. Biz ülkücüler ise bu bilgileri direkt olarak gözlemliyoruz. Kaynak bir kitap belki yok ama her cümlenin sonunda da kaynak belirtilmeli yazısı oldukça sinir bozucu. Çünkü insanlar madde içinde işe yarar bilgiler görmek istiyor. Oysa ki bu önemli bilgiler kaynaklarda pek söz edilmiyor. Kaynak istenmeyen bilgiler ise zaten bilinen şeyler, bilgi verici olmuyor. Xianbataar 18:03, 13 Temmuz 2008 (UTC)

Fırtınalı yıllarda Ülkücü Hareket isminde bir kitap var, çok detaylı bilgiler bulunmakta Ülkü Ocaklarının tarihini anlatan, kişilerde dahil detaylara inilmiş.

Ülkü Ocakları[kaynağı değiştir]

Bu sayfada aktarılan bilgilerin büyük bir kısmı fikirdir, olaylara ve sebeplere dayanmamaktadır. Örneklemek gerekirse başkanlar dönemi ve başkanlara ilişkin gerek MHP gerekse Milliyetçi camia içerisinde yaşanılanlar, yazar yorumudur, olaylara, zamanlara, kişilere dayanmamaktadır.

Ülkü Ocakları ile ilgili sayfa sadece verilere dayalı şekilde, Ülkü Ocakları tarafından tamamen yeniden düzenlenmeli, yazarlar tarafından kontrol edilmelidir.

Bu konuya yönelik olarak Ülkü ocakları'nın bilgisi ve onayı dahilinde sayfa üzerinde ki tüm bilgilerde güncelleme işlemi yapacağız. Vikipedi ye uygunluğu konusunda herkesin katkısını ve yorumlarını bekliyoruz. --Bilgiislemmasasi 13:01, 5 Şubat 2010 (UTC)

11,5 yıl sonra gelen yanıt: ""Ülkü ocakları'nın bilgisi ve onayı dahilinde"" hmm.. vikipedi'nin güzel bir sloganı var "özgür ansiklopedi".. isterseniz allah'tan icazet alın, kaynaksız ve tartışmasız bir bilgi eklenemez buraya veya silinir. Modern primat ඞඞඞ (mesaj) 10.52, 21 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
@Modern primat Ülkü Ocakları'nın gerçekleştirdiği suikastlerde Özal'ın ölümü gibi bir çok alakasız konu eklenmiş. Aynı zamanda neo-faşist kelimesi kesinlikle yanlıştır. Ülkü Ocakları'nda kimse Faşizm'in Mussolini, Hitler gibi liderlerini takip etmez. bunun haricinde Kürt Karşıtlığı bölümü külliyen yalandır. Bunu Ülkü Ocakları'nın Kürtçe olarak çıkardığı Kôn dergisinden de anlayabilirsiniz. Ki Ülkü Ocakları içerisinde etnik köken olarak Kürt olan ve yüksek görevlerde yer alan bir çok kişi vardır. Hiç bir Ülkü Ocağı'nda Kürtler aleyhine laf söylenmez, söyletilmez. Bunun haricinde yabancı karşıtlığı derken, eğer Türkiye Cumhuriyeti içerisinde yaşayan diğer etnik gruplar kastediliyorsa, pekâlâ bu etnik gruplardan olan pek çok kişi ilçe ve il başkanları seviyesine kadar çıkmışlardır. Hatta genel merkezde yöneticilik bile yapmışlardır. Yani maddenin maalesef yarısı yalandan oluşuyor. 24.133.225.114 00.24, 18 Haziran 2022 (UTC)Yanıtla

Referans sorunu[kaynağı değiştir]

Yabancı yayınların başlıkları doğrudan Türkçeye çevrilmiş. Bu doğru değil. – Ullierlich 08.41, 28 Mart 2019 (UTC)Yanıtla

Evet katılıyorum, Content translation tool kullandığım takdirde otomatikman çeviriliyor, düzeltmeye çalışacağım. Bunun oluşmasını nasıl engelleyebileceğimi biliyorsanız söylerseniz sevinirim, @Ullierlich. Gogolplex (mesaj) 19.47, 28 Mart 2019 (UTC)Yanıtla
Daha önce hiç kullanmadığım için ne yazık ki bilgim yok, @Gogolplex. – Ullierlich 05.02, 29 Mart 2019 (UTC)Yanıtla

"Zeytin Dalı Harekâtı'nda savaşmıştır." kısmı hatalı ve taraflı bir yazımdır.[kaynağı değiştir]

@07 Sayfada tam olarak şöyle bir cümle var; "Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Ülkü Ocakları, Türkiye Cumhuriyeti'nin safında Zeytin Dalı Harekâtı'nda savaşmıştır." Sorun şu ki burada kaynak gösterilen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi cephede Bozkurtları gözlemlediğini söylüyor ancak buna bir kanıt göstermiyorlar yani ortaya sadece bir iddia atıp görüş bildiriyorlar. Ortada fotoğraf video ses kaydı yokken iddianın %100 olmuş gibi verilip "Zeytin Dalı Harekâtı'ndaki askerî birim ve gruplar" kategorisi eklenmiş bunlar hatalı olduğunu için ben hem yazının hem de kategorinin kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Aynı şekilde bazı diğer kategoriler de 90lar öncesinden kalma sonuçta soğuk savaş artık bitti ve günümüzde burası için neo-faşist paramiliter bir örgüt demek(bu durum özellikle İngilizce sürümde geçerli) taraflı bir bakış açısı oluşturuyor. Ya dönemlere ayrılması gerekiyor yada o kategorilerin kaldırılması gerekiyor. ZeusAmmon1 (mesaj) 15.11, 2 Haziran 2022 (UTC)Yanıtla

@ZeusAmmon1 SİHG bağımsız bir kuruluş ve kendi bünyesinde Suriye hk istatistik ve gözlemler sunuyor. Eğer buna zıt bir kaynağınız varsa sunabilirsiniz böylece bilgi değiştirilir. — 07 💬 12.46, 8 Haziran 2022 (UTC)Yanıtla
Bir şeyin yokluğunu nasıl kanıtlamamı bekliyorsun? En fazla basın konuşması gibi görüşlerini belirttikleri bir şey bulunabilir, bu da zaten kanıt düzeyine girmez. SİGH'in tarafsızlığı konusunda da PKK/YPG den Kurdish Forces olarak bahsettiğine göre hatta daha da önemlisi Birleşik Krallık ve AB tarafından fonlandığı biliniyor zaten pek çok haber sitesi de "pro-opposition" "anti-Assad" olarak tanımlıyor tarafsız olmadığı açıktır. ZeusAmmon1 (mesaj) 13.07, 8 Haziran 2022 (UTC)Yanıtla
Pro-opposition'daki opposition ifadesi ile SDG değil ÖSO kastediliyor. — 07 💬 13.15, 8 Haziran 2022 (UTC)Yanıtla
Hayır hayır oradaki referans vererek gösterdiği olay için demedim genel olarak yazılarından bahsettim. Gerçi bahsettiğimiz konu tarafsızlık olduğu için SDG veya ÖSO tarafı tutması(en azından) kurallar için bir fark gözetmiyor. ZeusAmmon1 (mesaj) 19.40, 8 Haziran 2022 (UTC)Yanıtla