Tartışma:Charles Darwin

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

DarwinİZM den bu sayfaya neden yönlendirme yapıldı?[kaynağı değiştir]

DarwinİZM diye bir kavram yoktur. Bu kavram tamamen evrim teorisi karşıtlarının yaftasıdır. İZM ideolojik, siyasi ya da felsefi akımları belirtmek için kullanılır. Darwin bilim adamıdır. Hangi bilim adamının buluşu izmle taçlandırılmıştır?... İnsanların beynini bulandırmak için Darwini bir ideolojinin ürünü gibiymiş gibi göstermek için DarwinİZM gibi bir terim türetenler varsa bu Darwin başlığına yönlendirilmek yerine farklı bir maddede açıklanmalıdır. Ya da aksi taktirde Einsteinizm diye bir sayfa daha açıp onu da Alpert Einstein e yönlendirelim... Bilim değişkendir. durmaz devamlı akar... darwin ise evrilmeyi bilimsel olarak ilk ortaya koymuş bilim adamıdır. İzm yakıştırmasını kim yapıyorsa bununda açıklanması gerekir. Hiç bir bilim adamı DarwinİZM gibi bir tanımı kullanmadığı gibi böyle bir tanımı da kabul etmez... DarwinİZM maddesinin Charles Darwin maddesine yönlendirilmesi kesinlikle yanlıştır. Bu şuna benzer. Müslümanlar müslüman olmayanlara kavur diyor diye Hıristiyanlık maddesine gavur maddesinin yönlendirilmesi doğru olur mu?

Darwinizm kimlerin uydurmasıdır. Kimler ne amaçla Darwinizmi uydurmuştur. Bu bilgilerin yeraldığı farklı bir madde de olmalı DarwinİZM... Darwin yada evrim teorisi karşıtlarının bilinçli olarak kullandığı kelimedir, DarwinİZM... Tarafsızlık adına bu yönlendirmenin kaldırılmasını ve Darwinizm maddesinin olması gerektiği gibi açıklanmasını rica ediyorum... Bilimsel platformlarda darwinizm diye bir terim kabul edilmez, kullanılmaz dillendirilmez... Subjektif bir terimdir...

darwinizm diye ayrı bir sayfa var. oraya bakıp maddeyi geliştirebilirsiniz. --kibele 15:26, 22 Kasım 2006 (UTC)
İlginç. Marksizmden haberiniz var değil mi? yada neo-darvinizm denen kavramın bilimsel makalelerde gayet geniş kullanımda olması. -Aruzmsjkatkılar23:16, 1 Ocak 2008 (UTC)

Bu gece yarısı (ileride soğuk ve karlı diye hatırlamamak için not düşüyorum: Hafif rüzgarlı ve bayağı ılık, en azından İstanbul için) Darwin maddesini, seçkin olan İngilizce maddenin seviyesine getirmek üzere Khutuckmsj ile birlikte yola çıktık. 200. doğum gününe yetişirse daha da güzel olacak. Şu an için yapılacaklar:

  1. İngilizce maddenin 1/3'ü çevrilmiş. Ama iç bağlantıların çoğu verilmemiş ve hiçbir kaynak buraya aktarılmamış. Çevrilen bölümün İngilizce ile birlikte okunması, gerekli bağlantı ve kaynakların verilmesi gerekiyor.
  2. Çevrilmiş bazı bölümlerde eksikler var. Bu kısımlar tamamlanacak.
  3. Hiç çevrilmemiş bölümler çevrilecek.
  4. Her zamanki gibi, gerekli tüm yan maddeler açılacak ve kızılbağ kalmayacak.

Yardım etmek isteyen olursa hiç çekinmesin .
Bakalım sonuç ne olacak. Kısmet... İyivikiler... homonihilis // ileti 23:42, 5 Aralık 2008 (UTC)

Gereken referanslar ve iç bağlarla uğraşmaya başlıyorum ufaktan, bir bölümü çevirirken yorulup da yarıda bırakan <!-- --> olarak İngilizce haliyle madde içinde bıraksın, bayrağı diğer arkadaş (ki bu benim galiba) devralsın :) 12 Şubat'a dek rahat rahat SM olur bu madde.Khutuckmsj


Anlatım Bozukluğu[kaynağı değiştir]

Şu cümlede bir anlatım bozukluğu var ama doğrusunun ne olduğunu çıkaramadım: Evrimin gerçekleştiği gerçeği yaşadığı dönemde, doğal seçilim teorisinin evrimin ana açıklaması olduğu ise 1930'lu yıllarda bilim dünyası tarafından kabul görmüştür. (Birinci Paragraf'ta).--Tuleytula 12:46, 18 Eylül 2009 (UTC)

cümle bozukluğu evrimin gerçekleştiği gerçeğini yaşadığı dönemde ... olacak

Anma bölümündeki resim[kaynağı değiştir]

Bu resmin gereğinden büyük olduğunu ve makalenin görünüşünü bozduğunu düşünüyorum.

düzeltildi. teşekkürler.. --ki bl 06:56, 12 Mart 2010 (UTC)

Bu madde süper olmuş. Kaliteli ya da Seçkin madde adayı yapılabilir.88.252.37.7 20:03, 29 Ağustos 2011 (UTC)

Karşı Görüşe Tahamül Yok Mu?[kaynağı değiştir]

"Dış Bağlantılar" bölümüne linkler eklemiştim, neden siliniyor, Darwin'in düşüncesinin dünyaya verdiği zarar bilinmesin isteniyor herhalde, karşı görüşe tahammül edilemiyor mu, bu başlık evrimcilerin kontrolünde mi olacak? O zaman bir Ansiklopedi için mutlak şart olan tarafsızlık nerede kalıyor?

vikipedi çeşitli kurallarla işleyen bir ansiklopedi. biz burada fikir tartışmalarına girmiyor, ideolojiler üzerine yorum yapmıyoruz. sadece maddeleri geliştiriyoruz. bu yüzden bu tür polemik yaratacak ifadelerle iletişim kurmamanızı öneririm. ansiklopedi maddeleri dış bağ deposu değildir. hele ki sizin yaptığınız gibi, maddeyle doğrudan ilgisi olmayan dış bağların çokça eklenmesi son derece uygunsuz. ansiklopedik katkılarınızı bekleriz. --kibele 08:58, 29 Ağustos 2012 (UTC)

Darwin'in yapıtları[kaynağı değiştir]

Maddede Darwin'in yapıtlarının olmaması büyük eksiklik. Anladığım kadarıyla maddeyi düzenleyenler İngilizce Darwin maddesini esas almışlar ve Charles Darwin'in eserleri diye ayrı bir madde açmayı tasarlamışlar; fakat bu madde henüz ortada yok. Bu eksikten dolayı, Türkçe Vikipedi'de Darwin'in hangi eserleri madde halinde bulunuyor, tespit etmek olanaksız. Şu üçü dışında: Türlerin Kökeni, İnsanın Türeyişi, İnsan ve Hayvanlarda Duyguların İfadesi birşey bulamadım. / Ayrıca Darwin, hakkında çok sayıda kitap yazılmış bir bilimadamı. Bunların bir kısmı da Türkçeye çevrilmiş. Bence, Türkçeye çevrilmiş olsun olmasın önemli kaynak kitaplar da ayrıca listelense iyi olur. Herkese iyi çalışmalar dilerim. 88.227.204.90 03:59, 4 Mart 2014 (UTC)

haklısınız,bunu çevirmek gerek. --kibele 15:13, 4 Mart 2014 (UTC)

Kaynakta olmayan ifade eklenmiş[kaynağı değiştir]

1 numaralı kaynakta, ortak atadan gelindiğinin kanıtları yok, bu sebeple, cümleden kanıt kelimesini çıkarıyorum. "van Wyhe, John (2008). "Charles Darwin: gentleman naturalist: A biographical sketch". Darwin Online. 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2008." Chftmnr (mesaj) 05.47, 26 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Kendi kitapları referans verilmiş zaten, kaynak önemli değil. Kuşların morfolojik benzerlikleri ve coğrafi dağılımdan yola çıkarak tanagerlerle ilgili varsayımları bulunur, ancak varsayımlar öne atılmak için kanıtlara ihtiyaç duyarlar. İkisinin de kullanılması sakıncalı değil ama anlamları çok farklı. HaythamKenwai efendim? 15.21, 16 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]
İnsan dâhil tüm canlı türlerinin doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evrildiğini öne sürmüş ve o günün şartlarına göre bu teoriyi destekleyen pek çok kanıt sunmuştur.
Burada kanıt yerine varsayım kelimesinin konulması uygun değil. Teoriyi destekleyen varsayım da ne demek? HaythamKenwai efendim? 20.02, 18 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]