TVARK

Vikipedi, özgür ansiklopedi
TVARK
OluşturanSteve Hackett
URLtvark.org
Ticari?Hayır
Site türüSes, video ve görüntü arşivi
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Başlama tarihi8 Kasım 1998 (25 yıl önce) (1998-11-08)
GelirBağışlar
Geçerli durumAktif

TVARK, dünyanın çeşitli ülkelerindeki televizyon yayınlarının, sesleri ve video kliplerini arşivleyen bir internet sitesidir.[1] İçerikler arasında jenerik, program promosyonları, açılış jenerikleri, kamu spotu, reklamlar, günlük açılış ve kapanışlar, ara jenerikler ve kanal saatleri bulunur.[2]

Kliplerin seçimi, başta BBC ve ITV'nin ulusal ve bölgesel bölümleri olmak üzere, birçok yayın ve prodüksiyon şirketinin çalışmalarını, ayrıca Channel 4/S4C, Channel 5, çeşitli Sky UK kanalları ve birkaç başka dijital, uydu ve kablo kanallarını içerir. Program kategorileri; diziler, bilgi yarışmaları, eğlence, müzik, komedi, drama, kült / bilimkurgu, olgusal, spor, güncel olaylar, bağış toplama etkinlikleri ve ithal şovlar gibi türlere ayrılmıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

TVARK, 8 Kasım 1998'de Television Ark olarak, tek kişilik bir hobi sitesi olarak çevirmeli ağ döneminde kuruldu. O zamanlar, indirmesi kolay, ancak bakması ortalama bir posta pulundan daha küçük olan bir avuç düşük çözünürlüklü klip içeren birkaç sayfa vardı. Yıllar geçtikçe, klipler ve resimler boyutları büyüdü ve miktar olarak çoğaldı. Site genişledi ve sekiz kişilik bir ekip tarafından tamamen bir hobi olarak işletildi. Zaman içinde siteye çeşitli güncellemeler yapıldı. Aralık 2005'te, okullar için televizyon programcılığına adanmış bir web sitesi olan SchoolsTV.com'un alan adını aldılar. Site, kurucunun annesi Valerie Hackett'e adanmıştır.[3]

2006 yazında, yaz tatiline gittiklerini ve gelecekte siteyi yeniden açacaklarını ana sayfalarında duyurdular. Site 25 Aralık 2006'da çok sınırlı içerikle yeniden açıldı. Site yeniden açılınca, hotlink'i önlemek ve bant genişliğini korumak için birkaç kaliteli klibin yeni bir indirme sistemine yerleştirildiğini gördü. Ancak internet bağlantısı daha yavaş olanların, klipleri görüntülemesi çok daha uzun sürdüğü için bu durum pek popüler olmadı. Ek olarak, siteye eklenen yeni kliplere, kliplerin "ağdan koparılmasını" engellemek için yarı saydam bir filigran (DOG) eklendi. Buna rağmen, TVARK'taki içerikler diğer sitelerde, özellikle de YouTube'da yayınlandı.

Temmuz 2009'da TVARK, H.264/MPEG-4 AVC'de Adobe Flash Player altyapısını kullanan videolar ile sitede kullanılan RealMedia'nın sona erdiğini duyurdu.

Forumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2005 sonunda TVARK sahipleri tarafından forumlarının kapatılmasına karar verildi. Başlangıçta forumun 31 Aralık 2005'te kapanması planlanmıştı, ancak forumlar 18 Aralık 2005'te kapatıldı.[4] Ardından eski bir forum personeli tarafından ayrı bir girişim olarak yeni bir forum olan The TV Lounge kuruldu. Bu forum da 2007'nin başlarında kapandı ve yerini, her iki selefinden de üyelerinin çoğunun bulunduğu The TV Shelter aldı.

TV Shelter 8 Nisan 2014'te kapandı, ancak bir arşiv olarak içeriklerin görüntülenmesine devam ediyor. Bir başka yeni forum olan The TV Lounge, 30 Temmuz 2014'te The TV Shelter'ın iki eski üyesiyle ilk işbirliği olarak kuruldu. İsim, topluluğun mirasına bir övgü olarak düşünüldü.

TVARK forumlarının kapatılmasından bu yana, TVARK, yerine yeni bir ziyaretçi defteri oluşturularak eskisi gibi çalışmaya devam ediyor.

Mevcut durum[değiştir | kaynağı değiştir]

2016'nın ortasından itibaren sitede güncellemeler durdu. Bununla birlikte, sosyal medya sayfaları, özellikle Facebook ve Twitter'da, düzenli olarak yeni paylaşımlar yapılıyor.

8 Kasım 2019'da TVARK, 19 Ocak 2020'de internet sitesinin yeniden açılacağını duyurdu. internet sitesinin yeni versiyonu, web sitesinde daha önce yer alan tüm videoların yanı sıra daha fazla reklam, program, İngiliz ve uluslararası kanalları içermektedir.

Bölümler ve içerik[değiştir | kaynağı değiştir]

TVARK, program, tanıtım ve sunum ve televizyonun diğer yönlerini kapsayan birçok bölüme ayrılmıştır:

  • Markalama: hem İngiliz hem de uluslararası televizyon kanalları için kullanılan tüm sunumları kapsar.
  • Haberler: haberleri, hava tahminlerini, seçim yayınlarını ve diğer önemli olayları kapsar (Nelson Mandela ve John McCarthy'nin serbest bırakılması, Körfez Savaşı, 2000 yılı kutlamaları, 11 Eylül saldırıları, Irak'ın işgali, Michael Jackson'ın ölümü ve Kraliçe'nin Elmas Jübile'si gibi). Ayrıca, bölgesel ve uluslararası haber programlarının giriş jeneriklerini de içerir.
  • Programlar: alfabetik sırayla çeşitli türler üzerine program başlıklarını ve jenerikleri kapsar.
  • Özellikler: Podcastler, reklamları, kamu spotu, sahte kimlikleri, hataları, teleteksti, test kartlarını, televizyonun geleceğini, hareketli grafikleri, stüdyoları/binaları vb.
  • Yetenek: sunum yapanları, aktörleri, grafik/set tasarımcılarını, bestecileri, editörleri, yazarları, yapımcıları ve yönetmenleri kapsar.
  • SPARK: TVARK'ın kendi retro teletekst hizmeti.
  • TVARK Diğer: hakkımızda, yenilikler, gelişmiş arama, şartlar ve koşullar, gizlilik politikası, bizimle iletişime geçme, SSS'ye katkıda bulunma, en çok arananlar ve diğer web sitelerinden bağlantılar.

İncelemeler ve ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Wanadoo (2004 Yaz): En İyi On (4)
  • Web User (Mayıs 2004): 4 Numara (TV nostaljisinde Wallow)
  • TV Cream (Nisan 2004): TV Cream'in En İyi 50 Media Movers & Shakers (48)
  • BBC Somerset Sound: TVARK Tartışması (Derecelendirme 5/5)

Materyal gönderme[değiştir | kaynağı değiştir]

Organizatörler, posta yoluyla eski televizyon yayınlarının kasetlerini kabul ediyor.

TVARK tarafından alfabetik sıraya göre kabul edilen formatlar:[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Charlie Brooker's screen burn". the Guardian (İngilizce). 31 Mart 2006. 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  2. ^ "Internet preview: TV Ark". the Guardian (İngilizce). 25 Temmuz 2008. 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  3. ^ "TV Ark | About Us". web.archive.org. 3 Eylül 2016. 3 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  4. ^ "TV-Ark's forum closing: On 31st Dec - TV Forum". tvforum.uk. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  5. ^ "TVARK > More TVARK > Contribute FAQ". www.tvark.org. 2 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020.