TLR5
TLR5 ya da Toll benzeri reseptör 5 (Toll Like Receptor 5), bağışıklık sisteminde rol oynayan Toll benzeri reseptörler ailesinin bir üyesi olan bir gen ve bunun ürünü olan proteindir. TIL3; SLEB1; FLJ10052; MGC126430; MGC126431 olarak da isimlendirilir.
İnsanlarda 1. kromozomun 221.35 - 221.38 bölgelerinde bulunur.
TLR5'in bulunduğu canlı grupları şunlardır: Eukaryota, Metazoa, Kordalılar, Craniata, Omurgalılar, Euteleostomi, Memeliler, Eutheria, Euarchontoglires, Primates, Haplorrhini, Catarrhini, Hominidae, Homo .
Toll geni 5 tarafından kodlanan bu protein, patojen tanımada önemli rol oynayan ve bunlara karşı doğuştan gelen bağışıklığın aktivasyonunu sağlayan Toll like reseptör (TLR) ailesinin bir üyesidir.
TLRler, Drosophiladan insana kadar büyük oranla korunurlar ve yapısal ve fonksiyonel benzerlikleri paylaşırlar. Enfeksiyöz ajanların patojenite ile ilişkilendirilen moleküler kalıplarını (PAMPlar) tanırlar ve bunlara karşı etkin bağışıklığın gelişiminde etkili olan sitokinlerin üretilmesine aracılık ederler.
Farklı TLR'ler farklı ekspresyon kalıpları gösterirler. Bu genin ürünü, miyelomonositik hücrelerde eksprese edilir ve bakteri kamçısının ve virülans faktörünün temel bileşeni olan bateriyal flagellini tanır. Bu reseptörün etkinleştirilmesi, nüklear faktör NF-kappaB'yi harekete geçirir ve tümör nekroz faktörü alfa üretimini uyarır.[1] TLR5 flagellini tanır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- www.ncbi.nlm.nih.gov2 Kasım 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.