Sistem Geri Yükleme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sistem geri yükleme sayfasından yönlendirildi)
Sistem Geri Yükleme
Geliştirici(ler)Microsoft
İşletim sistemiMicrosoft Windows
TürSistem kurtarma
Resmî sitesisupport.microsoft.com/tr-tr/help/959063/what-is-system-restore

Sistem geri yükleme, Microsoft Windows'ta kullanıcının bilgisayarlarının durumunu (sistem dosyaları, yüklü uygulamalar, Windows Kayıt Defteri ve sistem ayarları dahil) önceki bir zamana geri döndürmesine olanak tanıyan ve sistem sorunlarından kurtulmak için kullanılabilen bir özelliktir.

İlk olarak Windows Me ile birlikte eklenen bu özellik Windows Server hariç sonraki tüm Microsoft Windows sürümlerinde yer almaktadır.[1] Windows 10'da, Sistem Geri Yükleme kapalı olarak gelmekte, kullanmak için kullanıcı tarafından etkinleştirilmesi gerekmektedir.[2]

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Sistem Geri Yükleme'de, kullanıcı el ile yeni bir geri yükleme noktası oluşturabilir, mevcut bir geri yükleme noktasına geri dönebilir veya Sistem Geri Yükleme yapılandırmasını değiştirebilir.

İzlenen kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows Vista ile başlayan Sistem Geri Yükleme, izlediği tüm birimlerin anlık görüntüsünü alır. Ancak Windows XP'de yer alan Sistem Geri Yükleme, yalnızca aşağıdakileri izleyebilir:

  • Windows Kayıt
  • Windows Dosya Koruması klasöründeki dosyalar (Dllcache)
  • Yerel kullanıcı profilleri
  • COM+ ve WMI veri tabanları
  • IIS meta tabanı
  • İzlenen belirli dosya türleri[3]

Sistem Geri Yükleme tarafından eklenecek veya izlenecek dosya türleri ve dizinlerin listesi %windir%\system32\restore\Filelist.xml dosyası düzenlenerek Windows Me ve Windows XP'de özelleştirilebilir.

Alan tüketimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dosya NTFS olarak saklanır ve bir disk temizleme işleyicisi disk alanını boşaltmak için en son Geri Yükleme Noktası dışındaki tüm ögelerin silinmesine izin verir.

Geri yükleme noktaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sistem Geri Yükleme'nin Windows XP ve sonraki Windows sürümlerinde nasıl çalıştığı arasında önemli farklılıklar vardır.

  • Arayüz - Windows XP'de, Sistem Geri Yükleme'ye ayrılan disk alanı miktarını yapılandırmak için bir grafik vardır. Windows Vista'da ise bu işlem için herhangi bir grafiksel arayüz yer almaz. Vssadmin.exe komut satırı aracını kullanarak veya uygun kayıt defteri anahtarını düzenleyerek ayrılacak alan ayarlanabilir. Fakat Windows 7 ve sonraki sürümlerde Windows XP'de yer alan grafiksel arayüz geri getirildi.
  • Maksimum alan - Windows XP'de, Sistem Geri Yükleme, çoğu disk boyutu için birimin alanının en fazla %12'sini kullanacak şekilde yapılandırılabilir, ancak birimin boyutuna göre farklılıklar gösterebilir. 90 günün üzerindeki geri yükleme noktaları, 7776000 saniyelik varsayılan RPLifeInterval (Yaşam Süresi - TTL) kayıt defteri değeri tarafından belirtildiği gibi otomatik olarak silinir. Windows Vista ve sonraki sürümlerde ise varsayılan alan %15 olarak belirlenmiştir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "No restore point for you". CNET. 28 Aralık 2007. 19 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Why And How To Enable System Restore In Windows 10". Tech Junkie. 27 Temmuz 2015. 21 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Monitored File Name Extensions". Microsoft. 31 Mayıs 2018. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Selected Scenarios for Maintaining Data Integrity with Windows Vista". Microsoft. 25 Temmuz 2008. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020.