Senfonik metal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Senfonik metal
Müzikal kökenleriGotik metal
Melodik power metal
Progresif metal
Klasik batı müziği
Kültürel kökenleri90'ların ortaları
Önemli çalgılarVokal - Gitar - Bas gitar - Klavye - Piyano - Davul - Keman
PopülerlikEn çok İskandinavya ve Hollanda
Karışım tarzları
Senfonik black metal - Senfonik power metal

Senfonik metal, metal müzikteki yoğun davul ve gitar kullanımı ile klasik batı müziğindeki senfonik çalgılar, koro ve bazı durumlarda tam bir senfoni orkestrası gibi öğeleri harmanlayan bir metal müzik alt dalıdır. Power metali anımsatan klavye kullanımı da senfonik metalde yaygındır. Senfonik metal gruplarında çoğunlukla konservatuvar eğitimi almış kadın vokaller öne çıkar. Bu nedenle bu türe opera metal veya operatik metal dendiği de olur. Zaman zaman, gotik metalin karakteristik bir özelliği olan brutal vokal de senfonik metalde ikinci vokal olarak kullanılır.

Tipik senfonik metal gruplarına örnek olarak Finlandiyalı Nightwish; Hollandalı Within Temptation, Delain ve Epica; İsveçli Therion sayılabilir.

Türk senfonik metal müzik yapanlar arasında Almora da bulunmaktadır.

Ana müzikal ögeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamelot ve Nightwish gibi diğer metal türlerinde de kısıtlı olarak senfonik enstrümanları ve melodileri kullanan gruplar bazen türün altında gösterilseler de bu senfonik çizgiyi devam ettirmedikleri için senfonik metal grubu sayılmazlar. Sayılsalar da senfonik metalin alt türlerinden (senfonik power metal, senfonik black metal) sayılırlar.

Senfonik metalin kökleri öncül gotik metale, power metale ve klasik batı müziğine dayanmaktadır. 1990'lı yılların başında gotik metalden ayrılan akım daha çok bas ve ritm gitarlarda türün atası olarak kabul edilen gotik metale sıkı sıkıya bağlıdır. Fakat daha sonraları black metal, death metal, power metal ve progresif metalin gitar melodileri adapte edilmiş ve türün kendi sentezleri yaratılmıştır. Tür klasik batı müziği melodileri ve tarzını heavy metal'e adapte ederek güclü bir senfoni havası hakim kılmaya çalışır. Klasik müziği çok kullanamayan gruplar ise heavy metal'e ağırlık verip basit ve akılda kalıcı melodilerle genele hitap etmeye gayret ederler. Bir diğer önemli unsur ise power metal'dekine benzer gitar melodileri kullanarak müziğe daha aydınlık, olumlu ve pozitif bir atmosfer vererek gotik metaldeki karanlık ve kasvetli havayı dağıtmaktır.

Gotik metalde olduğu gibi klavye müziğin belkemiğini oluşturan yapıtaşıdır. Müziğin merkezinde klavye bulunmaktadır. Arka plan müziği en kolay melodileri çalarken en zor ve teknik melodiler klavye tarafından çalınır. Hatta birçok klasik müzik enstrümanı da klavye sayesinde seslendirilerek konserlerde birçok enstrüman kullanılmadan da senfonik metal üretilir. Fakat albüm kayıtlarında gerçek klasik müzik enstrümanları kullanılır. Bazı gruplar konserlerinde piyanist, kemanist, harpist veya flütist kullanırlar. Hatta senfonik metalin öncülerinden sayılan Haggard gibi bazı grupların tam zamanlı flütist veya kemanistleri bile vardır.

Müziğin atmosferi şarkıda işlenen konuya uyum gösterir. Neşeli ve mutlu şarkılar hızlı ve canlı tonlarla işlenirken, karanlık ve melankolik şarkılar yine uygun şekilde eşlik edilirler. Power metal neşeli şarkılara; black metal, gotik metal veya death metal de karanlık konulu şarkılara ilham kaynağı olur. Müziğin atmosferi klavye tarafından sağlanırken diğer enstrümanlar ona uyum sağlarlar.

Senfonik metal şarkıları birçok değişik konuyu işleyebilir. Genelde şarkılarda power metalde olduğu gibi fantastik hikâyeler veya opera konuları işlenir. Bunun yanında efsaneler, tarihi özgün hikâyeler ve destanlar da senfonik metal şarkılarının konusu olabilir. Gotik metalde olduğu gibi tek bir hikâyeyi anlatan albümler de vardır (Dragonforce, Epica ve Rhapsody of Fire bu biçimde güzel çalışmalar ortaya koymuşlardır; senfonik power metal grubu Kamelot'un "Epica" albümü en akılda kalan örneklerindendir).

Senfonik metal gruplarının bir diğer önemli özelliği, ön vokalin çoğunlukla kadın ve sıklıkla da soprano olmasıdır. Bazen gotik metal tarzında benzer bir şekilde ikinci bir erkek vokal kullanılır. Brutal vokal ve death metal tarzı vokaller, diğer metal türlerine kıyasla daha az kullanılır. Bazı şarkılar koro ile desteklenebilir.

Temelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak ortaya çıkmasında death metal ve gotik metal türlerinde klasik müzik enstrüman ve öğelerinin kullanılmaya başlanması etkili olmuştur. Özellikle ilk olarak death metal grubu olarak kurulmuş Therion, müziğini daha çok klasik ögelerle pekiştirmiş ve nihayet konserlerinde tam orkestra kullanmaya başlamış ve yeni yarattıkları senfonik metal ile anılmaya başlamışlardır. 1991'de kurulan, her ne kadar başlarda teknik death metal grubu olsa da 1995 yılından itibaren senfonik metale yönelen Haggard da bu türün önemli temsilcilerindendir.

1997 yılında Nightwish ve Within Temptation ilk albümlerini piyasaya sürmüş ve Therion'un tarzından oldukça etkilenmişlerdir. Within Temptation gotik metalin ögelerini uyarlayarak klavyeyi müziğe yerleştirmiş, vokalistleri Sharon den Adel'in mezzo-soprano vokallerini arttırırken erkek vokalleri tamamen kaldırarak türe katkıda bulunmuştur. Nightwish ise daha çok power metal tarzına yakın melodiler seçmiş, opera tarzı full lirik soprano vokalleri Tarja Turunen ve klasik batı müziği etkileşimli besteci-klavyecileri Tuomas Holopainen ile bugünün en çok tercih edilen senfonik metal türü olan senfonik power metalin öncüsü olmuştur.

Günümüzde ise daha önceleri death metal, doom metal, gotik metal, power metal veya black metal olarak başlayan gruplar dahi senfonik metal grubu olarak bilinmeye başlamışlardır. Bazıları senfonik metalin, metal müziğin alt türü oluğunu savunurken bazıları herhangi bir metal türünde kullanılabilecek bir stil olduğunu düşünmektedirler.

Alt ve melez türler[değiştir | kaynağı değiştir]

Senfonik power metal[değiştir | kaynağı değiştir]

Senfonik power metal, power metali klavye ve diğer enstrumanların kullanımıyla senfonik metal ile uydurarak sentezler oluşturan bir senfonik metal alt türüdür. Günümüzde en çok dinlenen senfonik metal türüdür. Örnek gruplar: Nightwish, Rhapsody, Kamelot.

Senfonik black metal[değiştir | kaynağı değiştir]

Senfonik black metal, black metal ve klasik batı müziğini harmanlayan bir müzik türüdür. Melodik black metal ile benzerlikler gösterir ancak klavye kullanımı çok daha yoğun ve klasik müzik özellikleri çok daha öndedir. Black metalin en popüler türevidir. Örnek gruplar: Dimmu Borgir, Emperor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]