Epica

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Epica
Genel bilgiler
Başladığı yerHollanda Hollanda
TarzlarSenfonik metal, Progresif metal
Etkin yıllar2002-günümüz
Müzik şirketiNuclear Blast
İlişkili hareketlerAfter Forever
Kamelot
Sons of Seasons
God Dethroned
MaYaN
Resmî sitewww.epica.nl
ÜyelerSimone Simons
Mark Jansen
Rob Van der Loo
Isaac Delahaye
Coen Janssen
Ariën van Weesenbeek
Eski üyelerYves Huts
Jeroen Simons
Helena Michaelsen
Ad Sluijter

Epica, Hollanda kökenli bir senfonik metal grubudur. 2003 yılında gitarist ve vokalist Mark Jansen'ın After Forever adlı gruptan ayrılmasının ardından kurulmuştur. Senfonik müziği ve kadın vokalleriyle öne çıkan grubun şarkı sözlerini çoğunlukla Simone Simons ve Mark Jansen yazmaktadır. Grubun şarkıları genellikle felsefi konular üzerinde yoğunlaşır ve bilim, siyaset, toplum, kültür, tarih, din, dünya gündemi gibi alanlardan ilham alır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahara Dust (2002-2003)[değiştir | kaynağı değiştir]

2002'nin başlarında gitaristliğini yaptığı After Forever grubunu müzikal ayrılıklar nedeniyle bırakan Mark Jansen, Sahara Dust adlı yeni bir müzikal proje için müzisyen arayışına girdi. 2002'nin sonlarına doğru Helena Michaelsen (Şimdiki Trial of Tears ve Imperia adlı grupların vokalisti) grubun vokalisti olsa da kısa zaman sonra Michaelsen grubu bırakınca, yerine o sırada Jansen'in kız arkadaşı olan mezzo-soprano Simone Simons geldi. Grubun kadrosu gitarist Ad Sluijter, davulcu Jeroen Simons, basçı Yves Huts ve klavyeci Coen Janssen'in katılmasıyla tamamlandı.

Altılı, iki erkek ve dört kadından oluşan bir koro ve üç keman, iki viyola, iki çello ve bir kontrabastan oluşan bir yaylı orkestrasını kayıtlarında kendilerine eşlik etmeleri için bir araya getirdi. İki şarkılık demoları "Cry for the Moon"u Sahara Dust adıyla yayımlayan grup, Transmission Records ile albüm anlaşması imzaladı. Kısa süre sonra grup, Kamelot'un "Epica" adlı albümünden esinlenerek adını Epica olarak değiştirdi.

The Phantom Agony (2003-2004)[değiştir | kaynağı değiştir]

Dana önce Angra, Rhapsody ve Kamelot ile çalışmış olan Sascha Paeth prodüktörlüğündeki ilk albüm "The Phantom Agony", 2003'te yayınlandı. Albümde yer alan "Façade of Reality" adlı şarkı 11 Eylül 2001 saldırıları hakkında yazılan bir şarkıydı. Albümden çıkan tekliler "The Phantom Agony", "Feint" ve "Cry for the Moon" oldu.

Consign to Oblivion / The Score - An Epic Journey (2005–2007)[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci uzunçalar albümleri "Consign To Oblivion", Maya uygarlığından, özellikle de onların yarattıkları zaman sisteminden esinlenerek oluşturuldu. Bu tema en çok "A New Age Dawns" serisindeki şarkılarda kendisini hissettiriyordu. Albümde Roy Khan (Kamelot'un vokali) "Trois Vierges" şarkısında konuk vokalist olarak yer aldı. Epica, "The Black Halo" albümü için turda olan Kamelot'un ön grubu olarak yer aldı. Epica'nın vokalisti Simons, Kamelot'un bu albümünun "The Haunting (Somewhere in Time)" adlı şarkısında konuk vokal olarak yer almıştı. Bu arada "Solitary Ground" ve "Quietus (Silent Reverie)" teklileri satışa sunuldu.

"Joyride" adlı filmin müziğinin bulunduğu albüm "The Score - An Epic Journey", Eylül 2005'inde yayınlandı. Mark Jansen, "sadece vokal, gitar, bas ve davul içermeyen" bu albümü tipik bir Epica albümü olarak nitelendirmektedir.

2005 ve 2006'da Kamelot ile bir Kuzey Amerika turuna çıkan altılıda turun sonunda bir ayrılık yaşandı. Davulcu Jeroen Simons, farklı müzikal planlarından dolayı grubu bıraktı. 2006 sonbaharında Simons, Kamelot'un 2007 çıkışlı albümü "Ghost Opera"da, "Blücher" ve "Season's End" şarkılarında vokal yaptı. Aralık'ta God Dethroned grubundan Ariën Van Weesenbeek sadece grubun dördüncü albümünde performans sergileyecek davulcu olarak grubun resmi web sayfasında açıklandı.

The Divine Conspiracy (2007–2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

Dördüncü albüm yayınlanmadan önce, 10 Ağustos 2007'de, "Never Enough" teklisi satışa çıkarıldı. 2007 Eylül'ünde, başını çektikleri ilk turları olan Kuzey Amerika turuna çıkan Epica, "The Divine Conspiracy" albümünü Nuclear Blast şirketi altında piyasaya sürdü. 2007'nin aralık ayında, Ariën Van Weesenbeek'in kalıcı olarak Epica üyesi olduğu açıklandı. Nisan 2008'de ise, Into Eternity ve Symphony X birlikte yeni bir Kuzey Amerika turuna çıkıldı. Turnede, kendisini tura çıkmaktan alıkoyan MRSA adında ölümcül bir hastalığa yakalanan Simons'un yerine daha önce Epica kayıtlarında yer almış ve Simons'un vokal koçluğunu yapmış olan Amanda Somerville bayan vokalistliği üstlendi. 16 Aralık 2008 tarihinde, solo gitarist Ad Sluijter'ın grupla yollarını ayırdığı açıklanmıştır.[1]

Design Your Universe (2009–2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

4 Mart 2009'da grup yeni albümlerini kaydetmek için stüdyoya gireceklerini duyurdu. Nisan 2009'da adının "Design Your Universe" olacağı açıklanan albüm, 16 Ekim 2009'da satışa sunuldu. Bu yayına promosyon olması amacıyla 10 Ekim 2009 tarihinde Amsterdam Paradiso'da bir konser verdiler.[2] Sonata Arctica vokalisti Tony Kakko'nun White Waters adlı şarkısında konuk olduğu albüm,[3] yeni gitarist Isaac Delahaye'nin katkıda bulunduğu ilk albümdü.[4] Albüm, Hollanda müzik listelerine 8. sıradan giriş yaptı. Albümün ilk teklisi Unleashed 25 Eylül 2009'da piyasaya sürüldü.

Requiem for the Indifferent (2011-2014)[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 yılının Kasım ayında vokalist Simons, kendisiyle yapılan bir röportajda 2011 yılının Şubat ayında, yani Latin Amerika turunun bitiminde şarkı yazımına başlanacağını açıkladı. Mayıs 2011'de 14 adet, henüz sözleri yazılmamış şarkıları bulunduğunu duyuran grup, yaz sonunda stüdyoya girdi. Prodüktörlüğü diğer Epica albümlerinde olduğu gibi bu albümde de Sascha Paeth tarafından yapılacak albümün şu anlık bilinen çıkış tarihi 9 Mart 2012'dir. Grup, 1 Aralık 2011 tarihinde 5. stüdyo albümünün adının "Requiem for the Indifferent" olacağını duyurmuştur. Grup 13 şarkılık albümlerini 5 Mart 2012 tarihinde yayınladı. İlk tekli Storm the Sorrow 3 Şubat 2012 tarihinde yayınlanmıştır. Hollanda müzik listelerine ise 12. sıradan giriş yaptı. Requiem for the Indifferent turnesi kapsamında grup İstanbul ve Ankara'da da konserler vermiştir.

The Quantum Enigma (2014-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup 13 parçalık yeni albümlerini 2 Mayıs'ta çıkaracağını ve prodüktör olarak Sascha Peth yerine eski After Forever ve Revamp klavyecisi Joost van den Broek ile çalışacağını duyurdu. Bu albüm aynı zamanda yeni bassist Rob van der Loo ile yapılan ilk albümdür. Şu ana kadar "The Essence of Silence" ve "Unchain Utopia" olmak üzere iki lyric videosunu yayınlayan grup 4 Mayıs 2014 Headbanger's Weekend kapsamında Türkiye'de sahne almıştır. Grubun kurucusu Mark Jansen bu albüm için "Albümdeki sesler daha modern ancak hala tipik Epica elementlerini içeriyor. Hem eski albümlerimizden hem de 'Design Your Universe' albümünden ezgiler barındıran bu albüm aynı zamanda yeni sesler de getiriyor." sözlerini sarf etmiştir.

Grup üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şimdiki üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Simone Simons - mezzo-soprano vokal
  • Mark Jansen - ritim gitar, brutal vokal
  • Rob van der Loo - bas gitar
  • Isaac Delahaye - elektro gitar
  • Coen Janssen - klavye, piyano
  • Ariën Van Weesenbeek - davul

Önceki üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jeroen Simons - davul (2003-2006)
  • Helena Michaelsen - vokal (2002-2003)
  • Ad Sluijter - gitar (2002-2008)
  • Yves Huts - bas gitar (2002-2012)

Dönemsel üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Koen Herfst - davul (2007 turu)
  • Amanda Somerville - (2008 Kuzey Amerika turu) hastalanan Simons'un yerine bayan vokal
  • Oliver Palotai - klavye, piyano (2010 Kuzey Amerika turu)

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

EP'ler ve tekliler[değiştir | kaynağı değiştir]

Toplamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

DVD'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Epica.nl". Son Haberler. 5 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2008. 
  2. ^ "Epica @ Paradiso - Amsterdam!". 15 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2008. 
  3. ^ "Epica - Design Your Universe Review". AngryMetalGuy.com. 12 Ekim 2009. 23 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2009. 
  4. ^ "EPICA: New Album Title Revealed?". idiomag. 20 Nisan 2009. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]