Ayşe Sultan (İbrahim'in kızı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayşe Sultan
Doğum1646
Manisa, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1675
Kahire
Eş(ler)i
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıSultan İbrahim
AnnesiDilaşub Sultan
Diniİslam

Ayşe Sultan (İstanbul - Kahire), Sultan İbrahim 'ın kızı ve II. Süleyman'in ablası.

Doğum[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayşe, Sultan İbrahim'in en küçük kızıydı. Varlığı birçok kaynakta sıklıkla sorgulanmakta ve çoğu zaman halası ile karıştırılmaktadır, bu nedenle Ayşe Sultan'ın son kocaları olan İbşir Mustafa Paşa[1] veya Ermeni Süleyman Paşa ile evli olduğu kendisine atfedilmiştir.

Evlilikler[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez on yaşında Bağdat ve Halep valisi Haseki Mehmed Paşa ile evlendi.[2] Ondan önce, 1645'te Mehmed Paşa, IV. Murat'ın Ayşe ile evlenmeden önce ölen kızı Gevherhan Sultan ile evlendi.[3] Mehmed Paşa, Haziran 1661'de idam edildi ve Ayşe dul kaldı.

Kocasını idam ettikten sonra kardeşi Sultan Mehmed, onu Kahire'nin yeni valisi Defterdar İbrahim Paşa ile evlendirir. Evlilik ölümüne kadar sürdü. Daha sonra halası Fatma Sultan'ın oğlu Hüseyin Bey ile evlendi. Hüseyin Bey, bir yıl boyunca Buda valisi ve Mısır valisi oldu.[4]

Ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayşe Sultan 1675'te,[5] büyük olasılıkla Kahire'de öldü. Ölümünden sonra cenazesi İstanbul'a nakledildi ve babasının yanına defnedildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Haskan, Mehmet Nermi (2001). Yüzyıllar boyunca Üsküdar. Üsküdar Belediyesi, p. 1403.
  2. ^ Joseph Freiherr von Hammer-Purgstall (1830). Geschichte des Osmanischen Reiches, grossentheils aus bisher unbenützten Handschriften und Archiven. Hartleben, p. 367.(
  3. ^ Öztuna,Yılmaz (2005). Devletler ve hanedanlar: Turkiye (1074-1990). Kültür Bakanlığı, p. 390.
  4. ^ Gyurian & Deutsch (1867). Magyarorszag es a nagy vilag: Politikai, ismeretterjesztö es szepirodalmi kepes hetilap. Austrian National Library, p. 381.
  5. ^ Mandel, Gabriele (1992). Storia dell'harem. Rusconi, p. 217.