Superman Dönüyor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Süperman Dönüyor sayfasından yönlendirildi)
Superman Dönüyor
Superman Returns
YönetmenBryan Singer
YapımcıGil Adler
Jon Peters
Bryan Singer
SenaristMichael Dougherty
Dan Harris
Hikâye (eser)Bryan Singer
Michael Dougherty
Dan Harris
Jerry Siegel
Joe Shuster
OyuncularBrandon Routh
Kate Bosworth
Kevin Spacey
MüzikJohn Ottman
John Williams
Görüntü yönetmeniNewton Thomas Sigel
KurguJohn Ottman
Elliot Graham
DağıtıcıWarner Bros.
CinsiSinema filmi
TürüBilimkurgu, Macera
RenkRenkli
Yapım yılı2006
Çıkış tarih(ler)i28 Temmuz 2006
Süre154 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe209.000.000 $
Hasılat391.081.192 $
Önceki filmSuperman IV: The Quest for Peace

Superman Dönüyor (Özgün adı: Superman Returns), yönetmenliğini Bryan Singer'ın yaptığı, başrollerinde Brandon Routh, Kate Bosworth ve Kevin Spacey'ın oynadığı 2006 ABD yapımı film. Oyuncu Brandon Routh filmde Superman (Clark Kent) karakterini canlandırırken, Kevin Spacey kötü karakter Lex Luthor'u canlandırıyor.

Film, beş yıllık bir aradan sonra Dünya'ya dönen ana karakterin hikâyesini anlatıyor. Sevgilisi Lois Lane'in hayatına devam ettiğini ve baş düşmanı Lex Luthor'un Superman'ı öldürmek ve Kuzey Amerika'yı yeniden şekillendirmek için bir plan hazırladığını fark ediyor.

The Quest for Peace'ın kritik ve finansal başarısızlığını takiben Superman'i diriltmek için başarısız bir dizi projenin ardından Warner Bros., Bryan Singer'ı Temmuz 2004'te Superman Returns'i yönetmesi ve geliştirmesi için işe aldı. Görsel efektler dizileri Sony Pictures Imageworks, Rhythm & Hues, Framestore, Rising Sun Pictures ve The Orphanage dahil olmak üzere bir dizi stüdyo tarafından oluşturulmuşken, including Sony Pictures Imageworks, Rhythm & Hues, Framestore, Rising Sun Pictures, and The Orphanage;[1] çekimler Kasım 2005'te sona erdi.

Superman Returns gösterime girdikten sonra, genel olarak olumlu eleştiriler aldı; eleştirmenler görsel efektlerini, hikâyesini, müzikalini, Routh ve Spacey performanslarını övdü. Bununla birlikte, çalışma zamanına ve eylem dizilerinin eksikliğine odaklanan eleştiriler aldı. Gişede çok kârlı olmasına rağmen, Warner Bros. dünya çapında gişe hasılatında hayal kırıklığına uğradı ve sonuç olarak 2009 için planlanan bir devam filmini iptal etti. Superman film dizisi 2013 yılında Henry Cavill'ın başrolde oynadığı ve Zack Snyder'ın yönettiği Man of Steel ile tamamen yeniden başlatıldı. Routh daha sonra 2019 yapımı Crisis on Infinite Earths de Superman rolünü yeniden canlandırdı.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Oyuncu
Clark Kent / Superman Brandon Routh
Lois Lane Kate Bosworth
Lex Luthor Kevin Spacey
Richard White James Marsden
Jimmy Olsen Sam Huntington
Kitty Kowalski Parker Posey
Jason White Tristan Lake Leabu
Perry White Frank Langella
Martha Kent Eva Marie Saint
Jor-El Marlon Brando
Stanford Kal Penn
Riley Ian Roberts
Brutus David Fabrizio
Grant Vincent Stone
Gertrude Vanderworth Noel Neill
Bibbo Bibbowski Jack Larson
Bobbie-Faye Peta Wilson

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Superman Returns – Side Effects Software Inc". 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]