Romanya'da izcilik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

"Romanya'nın İzcileri" veya "Romen İzciler" (Rumence; Cercetașii României), tam adıyla; Organizația Națională Cercetaşii României - "Romanya İzcilerinin Ulusal Örgütü": Romanya'nın başlıca ulusal İzcilik organizasyonudur. 1913 yılında kurulmuş, 1993 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na (WOSM) üye olmuştur.

Cercetașii României'nin 2014 itibarıyla 3.500 üyesi vardır.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanya, WOSM'un kurucu üyesiydi ve 1913 ile 1937 arasında resmi olarak izcilere sahipti. Baden-Powell'ın "Erkekler İçin İzcilik" adlı eserinden etkilenerek, İzcilerin ilk gayri resmi oluşumu 1913 yılında Gheorghe Lazăr Lisesi'nde Dimitrie Dimăncescu, kardeşi Ioan ve sınıf arkadaşları tarafından kuruldu. Prens Carol ilk resmi birlik lideri olacaktı. Diğer bazı isimler de (Gheorghe Munteanu- Murgoci, Alexandru Borza, Vladimir Ghidionescu, Constantin Costa-Foru, Nicolae Iorga, Ion G. Duca ve Albay Grigore Berindei[2]) izci hareketinin farkındalığını artırmaya katkı verdiler. Bu sayede Birleşik Krallık, Fransa, Belçika ve Almanya izciliğine benzer gelişim sağlandı.

Baden-Powell'ın Erkek Çocuklar için İzcilik kitabının Rumence çevirisi 1915'te yayınlandı. Aynı yıl Cercetaşii României resmi olarak kuruldu. Bu vesileyle, Lord Baden-Powell, İzciliğin yerel duruma uyarlanması gerektiği uyarısıyla bir tebrik mesajı gönderdi. Üye kabulü Romanya genelinde hızla arttı.

I. Dünya Savaşı sırasında Rumen İzciler savunma faaliyetlerinde çok aktiftiler. Ecaterina Teodoroiu İzciler ve Kız İzciler devriyesine rehberlik etti. Sonrasında hemşire olarak çalıştı ve Rumen Ordusuna katılıp bir kahraman olarak öldü. Hava saldırılarında yaralıların taşınmasına yardım eden çok sayıda izci öldü. Eylül 1916'da Baden-Powell, izcilere yoldaşlarının ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getiren bir mesaj gönderdi. Savaşın sonunda, İzciler Bükreş'teki Zafer Takı'nın altında bir yürüyüş düzenlediler.

1920'de, 67 Rumen izci ve liderleri, Londra, İngiltere'deki ilk World Jamboree organizasyonunda hazır bulundu. İkinci Dünya Savaşı'ndan önce İzci Hareketi daha da gelişti: kasabalarda ve köylerde birçok devriye kuruldu, birçok kamp, sosyal, keşif ve gösteri düzenlendi. İzciler ve çalışmaları için çok sayıda dergi, edebi yazı ve pedagojik çalışma yayınlandı. O zamanlar, sadık izcilerden biri de filozof Mircea Eliade idi .

1930'da ilk Rumen İzci Jamboree'si Hubert Martin ve diğer ülkelerden birçok İzci ve kız izci heyetinin huzurunda gerçekleşti. Cercetașii României'nin o zaman 45.000 üyesi vardı. Kız izciler hareketi'nin de 14.000 üyesi vardı. Kız İzciler Hareketi'nin organizatörü ve şefi, Kraliçe Marie'nin kızı Prenses Ileana'ydı.

1930'larda büyüyen faşizm döneminde Rumen İzcilik örgütü apolitik karakterini muhafaza etti. 1937 yılında totaliter örgüt, Străjeria (Straja Ţării), yerini aldı. Bu örgüt Kral Carol II tarafından destekleniyordu (Ulusal Rönesans Cephesi). Straja Țării, aynı yıl Uluslararası İzci Konferansı'ndan çekildi. John S. Wilson Mart 1939'da Straja Țării'nin İzci Konferanslarına gözlemci olarak katılmasına ve Gilwell Park'taki kurslara dahil olmasına izin verdi, ancak sonraki gelişmeler bu anlaşmayı iptal etti.[3]

II.Dünya Savaşı'ndan sonra, Romanya'da İzci Hareketi'ni yeniden kurma girişimleri oldu. Ancak komünist rejimin ortaya çıkması, tüm alternatif gençlik hareketlerine yasak getirdi ve yerini Öncü Örgüt ve Komünist Gençlik Birliği aldı .

1989 Devrimi'nden sonra, eski İzciler ve diğerleri, Romanya'da İzciliğin yeniden canlanması için harekete geçti. Cercetașii României 1991'de yeniden kuruldu ve 1993'te WOSM Dünya Bürosu tarafından tanındı. Ancak 2006'da sadece 2.000 kayıtlı İzciye sahipti.

Program ve hedefler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lupișori : Yavrukurtlar-7 - 10 yaş
  • Temerari : Öncüler/İzciler-12 ila 14 yaş
  • Exploratori : Kaşifler/Girişimciler-15 - 18 yaş
  • Seniori : Yaşlılar/Rovers-18 ila 24 yaş
  • Lideri : Liderler-24+

İzci Sloganı , İngilizce'de Always Ready olarak tercüme edilen Gata Oricând'dır ; Tek bir İzciyi tanımlamak için Rumence isim Cercetaş'tır .

Cercetașii României'nin üyelik rozeti, stilize edilmiş köknar dallarından oluşmaktadır.

İzci yemini[değiştir | kaynağı değiştir]

Promit pe onoarea mea să fac tot ce este posibil pentru: a servi patria mea România și credința mea, a ajuta pe aproapele meu în orice moment, a mă supune Legii Cercetașului. Ülkeme, Romanya'ya ve inancıma hizmet etmek için elimden gelen her şeyi yapacağıma şerefim üzerine söz veriyorum.

İzci kanunu[değiştir | kaynağı değiştir]

İzci ülkesini, Romanya'yı ve içinde yaşayan tüm insanları sever.
Bir İzci sadıktır, güvenilirdir, asla yalan söylemez; aklı ve eylemleri temizdir
Bir İzci kendini faydalı kılar; her durumda başkalarına yardım eder; o herkesin arkadaşı ve tüm izcilerin kardeşidir
Bir İzci düşünceli ve ılımlıdır, başkalarına karşı hoşgörülüdür ve kendine karşı serttir, vücuduna iyi bakar ve sağlıklı bir yaşam sürer.
Bir İzci doğayı sever ve korur ve hayvanlara karşı iyidir
Bir İzci anne babasını, şeflerini ve öğretmenlerini sever ve itaat eder ve yaptığı her şeyde disiplinlidir.
Bir İzci sadıktır ve başkalarının inancına/dinine saygı duyar
Bir İzci cesurdur ve kendi güçlerine güvenir; o neşeli ve hayat doludur
Bir İzci çalışmayı sever ve başkalarına öğretir
Bir İzci, ne kadar küçük görünse de, her gün bir iyilik yapmak için çabalar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Triennal review: Census as at 1 December 2010" (PDF). World Organization of the Scout Movement. 31 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2011. 
  2. ^ "Cercetăşia României: Grigore Berindei". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ S. Wilson, John (1959). Scouting Round the World. London: Blandford Press Ltd. p. 158.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]